sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Garda de Mediu Suceava solicita Ministerului Economiei urgentarea reconstructiei ecologice a iazurilor de la fostele exploatatii miniere Tarnita si Fundu Moldovei

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Se va fi făcut ceva??
Cu prietenie, Dan Culcer

Garda de Mediu Suceava solicita Ministerului Economiei urgentarea reconstructiei ecologice a iazurilor de la fostele exploatatii miniere Tarnita si Fundu Moldovei

Marti, 30 August 2005
Articol citit de 110ori

• la orice ploaie mai puternica apele cu un continut ridicat de metale grele din iazurile de decantare Dealu Negru si Tarnicioara pot ajunge in riul Moldova, afectind alimentarile cu apa ale localitatilor din aval

Garda Regionala de Mediu Suceava a cerut Ministerului Economiei si Comertului urgentarea procedurilor pentru demararea reconstructiei ecologice a iazurilor de decantare de la fostele exploatatii miniere Tarnita si Fundu Moldovei. Comisarul regional al Garzii Regionale de Mediu Suceava, Adrian Casuneanu, a declarat ca institutia pe care o conduce a inaintat zilele trecute Ministerului Economiei si Comertului un raport privind riscurile poluarii riului Moldova ca urmare a antrenarii haldelor de sterili din iazurile de decantare Dealu Negru si Tarnicioara. "Am avertizat MEC asupra riscului major de poluare a riului Moldova daca nu se incepe urgent reconstructia ecologica a iazurilor de decantare Dealu Negru si Tarnicioara", a spus Adrian Casuneanu. Totodata, el a precizat ca institutia pe care o conduce a intocmit o lista cu obiectivele miniere care trebuie sa intre cu prioritate in programul de reconstructie ecologica.
O situatie speciala se inregistreaza la iazul de decantare Dealu Negru, unde este depozitat sterilul provenit de la fosta uzina de preparare a metalelor neferoase de la Fundu Moldovei. "Iazul de decantare a primit aviz de inchidere inca din 2003 si a fost emisa o hotarire de guvern prin care se aproba sistarea activitatii, insa masurile de supraveghere a iazului pe care le ia SC Min Bucovina SA nu sint suficiente", a declarat comisarul Anca Ionce. Pentru a preveni accidentele ecologice e nevoie de inceperea imediata a lucrarilor de reconstructie ecologica a zonei.
"In acest moment se observa accentuarea ravenelor pe taluzul superior al iazului. Exista pericolul ca o cantitate mare de sterili sa ajunga in cursul superior al riului Moldova si sa afecteze alimentarile cu apa ale localitatilor din aval", a mai spus Anca Ionce.
Pentru aceasta e nevoie ca Ministerul Economiei sa aloce bani pentru proiectul tehnic in vederea inceperii lucrarilor de reconstructie ecologica.
In lista de prioritati se numara si iazul de decantare Tarnicioara in care se depoziteaza sterilul uzinal de la uzina de preparare a minereurilor neferoase si nemetalifere de la Tarnita. Este al doilea iaz de decantare din tara ca marime, ocupind o suprafata de 30 de hectare si cel mai inalt cu o inaltime de 80 de metri. Desi depozitari de steril in iaz nu s-au mai facut din 2001, nu a existat an in care ploile sa nu spele taluzul iazului, producind poluari ale riului Moldova.
"Riscul de poluare e foarte mare pentru ca iazul depoziteaza un volum foarte mare de sterili, are o galerie de subtraversare foarte greu controlabila si plina de fisuri, si la orice ploaie mai mare iazul o poate lua la vale", a mai spus Anca Ionce.
Un al treilea obiectiv pentru care Garda Regionala de Mediu Suceava a sesizat Ministerul Economiei si Comertului este perimetrul minier Valea Putnei - Prasca. "Avem indicii ca pe o anumita portiune, in care in anul 2003 SC Min Bucovina a realizat lucrari de inchidere subterane, s-au acumulat ape de infiltratie care au produs exfiltratii pe toata suprafata digului de inchidere a canalului de legatura cu suprafata a putului de aeraj", a afirmat Anca Ionce.
Presiunea foarte mare a apei ar putea rupe digul, ceea ce ar duce la poluarea apei si la inundarea gospodariilor din zona. "Apele au o incarcatura foarte ridicata de oxizi de fier si prezinta caracter acid, de aceea consideram ca acest obiectiv prezinta un risc major si de aceea am cerut MEC sa verifice lucrarile care s-au executat pe Valea Putnei", a mai spus Ionce.
In ultimii doi ani in judetul Suceava s-au realizat lucrari de ecologizare cu bani de la Banca Mondiala perimetrele miniere de la Puzdra, Pâriul Câinelui - Pâriul Ursului si Isipoaia.
Agentia de Protectie a Mediului Suceava a avertizat in mai multe rinduri asupra pericolului, in caz de inundatii, pe care il prezinta iazurile din cadrul fostelor exploatatii miniere - iazurile Tarnicioara din fosta exploatatie Tarnita - Ostra, Dealu Negru - Fudu Moldovei si Dumitrelu Calimani.
La ruperi de nori sau ploi torentiale piriurile de decantare isi maresc debitele si trec in albia iazurilor, antrenind in aval cantitatile de steril din iazuri. In acest fel ar fi afectate locuintele si culturile de pe malul apelor. "S-a intimplat in urma cu citiva ani in Calimani, cind niste halde de teren vegetal au fost antrenate de apa si duse in aval astfel incit s-a produs schimbarea reliefului pe citiva kilometri", a afirmat directorul APM Suceava.
Iluta Cocris a precizat ca pentru iazurile Tarnicioara si Dealu Negru au fost intocmite proiecte de consolidare si reabilitare, aflate in curs de derulare, iar pentru iazul Dumitrelul Calimani se asteapta proiectul la avizare.
Lucrarile de consolidare ale iazului Dealu Negru trebuie finalizate pina in august 2005 si vor costa 10 miliarde de lei, bani asigurati de la bugetul statului. Vor fi realizate diguri de protejare la platforma iazului, un sistem de evacuare a apelor de pe platforma iazului si santuri de colectare a apelor din precipitatii.
Consolidarea iazului Tarnicioara, unul dintre cele mai mari iazuri de decantare din tara, a fost inclusa intr-un proiect mai amplu de inchidere a perimetrului minier Ostra, valoarea totala a lucrarilor fiind de 107 miliarde de lei. In acest proiect se incadreaza si iazul Poarta Veche. (Mihaela BIVOL)

Niciun comentariu: