miercuri, 17 noiembrie 2010

De ce mor copiii in Romania?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer


De ce mor copiii in Romania?

17 Noiembrie 2010
In prezent, Romania prezinta cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana: 10,1 decese la 1000 locuitori, dublu fata de media Europeana.

Mortalitatea infantila in Romania

http://www.flickr.com/photos/jon_ovington/3241403184/sizes/m/in/photostream/
In prezent, in Romania decedeaza 10,1 copii la o mie de nascuti vii, in timp ce media mortalitatii infantile in uniunea Europeana este de 4,59 la o mie de nascuti vii, a anuntat Organizatia "Salvati Copiii", in cadrul lansarii unui program pentru reducerea mortalitatii in randul copiilor.

"Rata nasterilor premature, un factor de risc major al mortalitatii infantile, se ridica in Romania la noua la suta, dublu fata de alte state europene, ceea ce face ca tara noastra inregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeana. Prematuritatea si complicatiile pe care acestea le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen"
, a aratat presedintele executiv de la "Salvati Copiii", Gabriela Alexandrescu.

Potrivit Eurostat, trendul mortalitatii precoce a inregistrat insa o scadere in ultimii ani: 26,9 la o mie de nascuti vii in anul 1990, 18,6 in 2000 si 11,99 in 2009. Pe de alta parte insa, si numarul de nou-nascuti a scazut in 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

  • Care sunt principalele cauze?


Aproape jumatate dintre aceste decese au loc din cauza anomaliilor congenitale si afectiunilor aparute pe perioada perinatala, mai exact 48 la suta, in timp ce 30 la suta, din cauza bolilor aparatului respirator, bolilor infectionase si parazitare. Specialistii si medicii precizeaza insa ca saracia, dublata de scaderea accesului la educatie, de starea infrastructurii, lipsa dotarilor medicale, dar si de lipsa medicilor de familie in rural, contribuie de asemenea la mentinerea unei rate importante in ceea ce priveste mortalitatea infantila.

Un alt aspect important il constituie lipsa de informare a mamelor sau imposibilitatea acestora de a face toate testele obligatorii in perioada sarcinii, care ar putea identifica din timp anumite probleme. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca doar analizele de baza pentru gravida sunt gratuite, si nu exclude posibilitatea ca in anumite zone nici macar acestea sa nu fie asigurate.

Alti factori, precum educatia sau nivelul de trai si plecarea personalului medical in strainatate contribuie totodata la situatia actuala.

Niciun comentariu: