sâmbătă, 25 iunie 2011

Știri și precizări. Uniunea Scriitorilor și comunicarea

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Pe cine să crezi? O agenție de presă sau o asociație de scriitori prin purtătorul său de cuvânt? Sau pe nimeni.
Cu prietenie, Dan Culcer
«Conducerea Uniunii Scriitorilor precizează: 
          Faţă de informaţia difuzată în numele revistei Contemporanul conform căreia Nicolae Manolescu l-ar fi acţionat în judecată pe scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, precizăm că nici dl. Nicolae Manolescu, nici USR nu au intentat vreun proces lui Liviu Ioan Stoiciu, acesta fiind angajatul USR la revista Viaţa Românească. S-ar putea ca dna Aura Cristi de la Contemoporanul să fi confundat acordarea indemnizaţiei de merit dlui Stoiciu, la sfîrşitul anului 2010, prin votul Comitetului Director cu o acţiune în justiţie împotriva sa. N-ar fi neobişnuit, avînd în vedere "exactitatea" informaţiilor pe care le transmite dna Aura Cristi în numele revistei Contemporanul.»

http://www.mediafax.ro/cultura-media/uniunea-scriitorilor-l-a-dat-in-judecata-pe-liviu-ioan-stoiciu-pentru-calomnie-3150711

Home
Cultură-Media
BUCUREŞTI, (8 sep 2008)
Uniunea Scriitorilor l-a dat în judecată pe Liviu-Ioan Stoiciu pentru calomnie
    •    Ştire

Uniunea Scriitorilor din România (USR) l-a dat în judecată pe publicistul Liviu-Ioan Stoiciu, pe motiv că acesta ar fi calomniat instituţia şi cere instanţei să-l sancţioneze prin plata unor daune, astfel încât acesta să înceteze acuzaţiile la adresa USR.

Potrivit unui comunicat, USR mai cere instanţei să instituie sancţiunea unor plăţi cu titlu de daune de câte 1.000 de lei pe zi pentru toată perioada de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii ce se va pronunţa şi până la întreruperea efectivă a calomnierii.
De asemenea, USR, care este reprezentat legal de preşedintele instituţiei, Nicolae Manolescu, mai cere instanţei să-l oblige pe Stoiciu să plătească daune morale în valoare de un leu şi să plătească cheltuielile de judecată.
Potrivit plângerii în instanţă făcute de Manolescu, Liviu-Ioan Stoiciu a pornit "o campanie unilaterală de calomniere prin presa scrisă" a USR şi a conducerii Uniunii.
"Se constată că pârâtul în calitatea sa de membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Consiliului ca organ suprem de conducere, de o bună bucată de timp, pentru a-şi face, în concepţia sa, un «renume» a pornit, din proprie iniţiativă, o campanie unilaterală de calomniere prin presă a Uniunii Scriitorilor din România şi a conducerii acesteia", se arată în plângerea lui Nicolae Manolescu.
Potrivit acestuia, prin articolele publicate în câteva ziare şi reviste, "pârâtul se consideră iniţial un fel de «persoană inocentă», apărător dezinteresat al unor persoane din lumea scriitoricească, dar pe parcurs, furat de intenţiile bune pe care le-ar avea, trece direct la atacuri personale, susţinând în nume propriu, că atât Uniunea Scriitorilor din România, cât şi conducerea sa, ar reprezenta pentru scriitori, un fel de grupare nelegală, care s-ar conduce după metode abuzive, în dauna scriitorilor şi în acelaş timp în beneficiul nemeritat al persoanelor din conducere".
Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce îl acţionează în judecată pe Stoiciu "pentru multele texte pe care le-a risipit peste tot (...) prin care acuză USR că se privatizează sau că doreşte să facă un statut secret". "Din punctul meu de vedere, Staiciu o merită cu prisosinţă", a mai declarat Manolescu.
El susţine că, prin "calomniile" publicate de Stoiciu, se aduce "o gravă atingere prestigiului de care se bucură Uniunea Scriitorilor din România şi conducerea sa".
De cealaltă parte, Liviu Ioan Stoiciu spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Nicolae Manolescu cere Judecatoriei "să-i fie băgat pumnul în gură, să fie cenzurat «de la data... la data», să-i fie interzisă semnătura unui scriitor pentru opiniile critice şi articolele de atitudine apărute în presa scrisă".
"E primul proces de care am parte de când mă ştiu, deşi scriu continuu şi public în presa scrisă, în ziare şi reviste, de la Revoluţie încoace (...) În ultimii aproape 19 ani, publicistica, redescoperită în libertate, a ocupat şi locul întâi la masa mea de scris. E prima oară când sunt acuzat oficial de «calomniere» în condiţiile în care eu nu fac decât să critic abuzuri în funcţii, să spun lucrurilor pe nume şi să fac observaţii intransigente pe seama lor. Cel ce m-a chemat acum în instanţă (Nicolae Manolescu, care «reprezintă legal» Uniunea Scriitorilor din România (...) confundă din rea-credinţă critica incomodă, neconvenabilă domniei sale, cu calomnia, trecând, mai nou, şi la hărţuirea mea prin Justiţie, iată, să mă intimideze", susţine Liviu Ioan Stoiciu.
Procesul începe în 29 septembrie, la Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti.»

Niciun comentariu: