miercuri, 22 iunie 2011

Şefii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 de dolari pe an

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Şefii CNVM au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 de dolari pe an

astăzi, 00:05 Autor: Roxana Pricop
Conducătorii CNVM au ajuns să câştige cât şefii vestitei Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul celor mai mari burse din lume, deşi pe piaţa românească au loc tranzacţii de 8.000 de ori mai mici decât pe cea din SUA.

Conducătorii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au salariile cât cele ale şefilor Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA. Situaţia este similară şi la ce­lelalte instituţii financiare de supraveghere precum BNR, Comisia de Supraveghere a Asi­gurărilor şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private ai căror şefi încasează venituri mult peste posibili­tăţile situaţiei economice din România. Conducă­torii CSA şi ai BNR îşi ţin la secret veniturile de ani de zile.
Carmen Negoiţă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a câştigat în 2010 un venit anual de 423.548 de lei (133.000 de dolari) potrivit declaraţiei de avere publicate de soţul acesteia Liviu Negoiţă - pri­marul sectorului 3 Bucureşti.
Peste Ocean, Mary Schapiro, care din funcţia de preşedinte al Securities and Exchange Commission (SEC) supraveghează două burse pe care se tranzacţionează zilnic acţiuni de 120 de miliarde de dolari, respectiv NASDAQ şi NYSE, încasa în 2008 un salariu anual de 158.500 de do­lari, potrivit publicaţiei britanice Times. În compa­raţie, piaţa supravegheată de CNVM, cu tranzacţii zilnice de 15 mil. dolari, e ca şi inexistentă.
Carmen Negoiţă a fost numită de Parlament la conducerea CNVM în 2007 pentru un mandat de cinci ani, fiind sprijinită de PD-L, partid în care soţul acesteia este membru.
În 2009, Carmen Negoiţă a încasat 391.000 de lei (circa 128.000 de dolari), mai mult decât preşedintele CNVM - Gabriela Anghelache, care a avut un salariu de 274.500 de lei (circa 90.000 de dolari), mai arată declaraţiile de avere publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Pe site-ul CNVM, unde sunt publicate declaraţiile comisarilor, nu sunt publice veniturile salariale.
Nici preşedintele şi nici vicepreşedintele CNVM nu au putut fi contactate de ZF până la închiderea ediţiei pentru a comenta informaţiile.
Şi ceilalţi membri ai conducerii CNVM au obţinut venituri în 2009 de peste 100.000 dolari.
În România, unde piaţa de capital a eşuat în a funcţiona ca o sursă de finanţare a economiei, re­mu­neraţiile încasate de supraveghetori sunt peste veniturile brokerilor sau administratorilor de fonduri care activează în piaţă.
De cele mai multe ori, numirea în conducerea CNVM este o sinecură politică, în timp ce în SUA, remuneraţiile plătite de SEC sunt mult sub cele încasate de brokerii de pe Wall Street, funcţia de obicei venind ca urmare a prestigiului profesional.
Schapiro a venit la SEC pentru un salariu de 160.000 de dolari, în condiţiile în care în 2001 câş­tiga 2 milioane de dolari la NASD - Asociaţia Naţio­nală a Firmelor de Brokeraj.
"Situaţia este pe dos în România: se câştigă mai mult în reglementare decât în piaţă. Salariul unui comisar reprezintă mai mult decât dublul salariului încasat de un administrator de fonduri, de exemplu", a spus un administrator de fonduri.

Niciun comentariu: