duminică, 12 iunie 2011

Replica la... "Ceausescu a fost un idiot dezaxat"

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Citorii vor crede, poate, că am început să regret epoca NC. Se înșeală. Dar analiza acelei perioade nu se mai poate face, după cele două decenii de tranziția catastrofală, în aceiași termeni. Articolul ce urmează nu este încă analiza pe care o propun și aștept, dar arată în ce sens vor merge unii dintre cetățenii României. 
Cu prietenie, Dan Culcer

Replica la... "Ceausescu a fost un idiot dezaxat"

 Ti-am mai vazut mutra in ziarul Romania Libera, domnule Cristian Ghinea, dar nu te-am citit pana la editia on-line din 10 februarie 2010 in care, sub titlul, politicos si elegant, "Ceausescu a fost un idiot dezaxat" torni pe gatul imprudentului cititor acel ghiveci de idei, opinii, libertati, principii si acuze, toate intr-un ambalaj de mahala, din care nu am inteles decat ca esti un personaj (mult spus), ori insuficient pregatit pentru ziaristica, ori esti educat intr-o cultura din afara spatiului mioritic. Ca un Don Quisote de canal ii provoci la un proces pe membri familiei Ceausescu pentru a se stabili, prin tribunal, ce primeaza, libertatea de exprimare sau dreptul unui dictator de a nu fi ofensat. Si dadeai ca exemplu pe ginerele lui Ceausescu care, la Realitatea TV "indruga prostii despre ce ii spunea Ceausescu lui Kissinger la o intalnire si, ce vizionar se dovedise prostavanul in ce priveste viitorul politicii internationale". Si, tot asa, ura, prostia, trivialitatea si lipsa totala a bunului simt abunda in articolul susnumit, astfel ca ma opresc in a mai cita din articol si ma ofer sa-i servesc dlui Cristian Ghinea si celor, nu putini, ca el, motivatia pentru care ar trebui, neintarziat, sa retracteze si sa ceara scuze celor ce au fost tinta imundelor sale atacuri. 
Stenograma Plenarei CC al PCR din 22-25 apr.1968 consemneaza propunerea lui N. Ceausescu de destituire din CC a lui Alexandru Draghici si numirea, in locul lui, a lui Ion Iliescu. Ce ironie a soartei, Ceausescu a promovat, ca membru plin in CC al PCR, pe propriul sau calau, Ion Iliescu, care, douazeci de ani mai tarziu, avea sa-l casapeasca. Da, ati citit bine, spre satisfactia crudului jurnalist, Ceausestii au fost casapiti, dupa cum a declarat Cerasela Birjac, garda de corp a lui Gelu Voican Voiculescu, martor la inmormantarea dictatorilor: "Cei doi au fost torturati inainte de a muri. Vroiau sa afle numele de conturi". "Picioarele lui erau negre si pareau rupte. Elena, foarte frumoasa, in ciuda ranii de pe partea stanga a capului. Piciorul drept scos din articulatie, fiind intors nefiresc. Nu a reusit sa-i puna decat un pantof". Ai parinti, ai copii, crudule ziarist? Cerasela Birjac a mai spus ca a vazut executia Ceausestilor la televizor in casa lui Ion Iliescu unde avea sarcina sa o apere pe Nina Iliescu. Probabil, sotul ei era plecat spre emanare. I-as fi recunoscator ziaristului daca s-ar interesa si m-ar lamuri, de cine sa o apere si, mai ales, de ce sotia unui director de editura avea nevoie de protectie militara. Cumva, pentru ca fosta domnisoara Bercovici a studiat cinci ani la Moscova? Eu nu stiu, doar intreb. Este foarte adevarat ca Ceausescu a facut multe greseli, unele chiar catastrofale, pe care, ziaristul nostru, fiind prea tanar, nu le-a apucat, greseli pe care, daca le-ar fi cunoscut, i-ar fi servit drept argumente solide la libertatea de a afirma ca Ceausescu a fost un idiot dezaxat. Eu, mult mai in varsta, imi amintesc de faimoasa Declaratie a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman din aprilie 1964, in care, conducerea de partid si de stat isi afirma independenta fata de Moscova, potrivit principiilor, devenite strategie politica: "neamestecul in treburile interne", "suveranitatea nationala", "colaborare pe baza avantajului reciproc". Ei, bine, in prelucrarea Declaratiei din aprilie ’64, la Timisoara, Nicolae Ceausescu, dezaxat cum era, a impietrit asistenta, a smuls strigate de bucurie si ovatii, cand a spus: "Sint in sala o serie de tovarasi care au terminat studiile in URSS. Multi dintre voi ati venit acasa cu sotii aduse din Uniunea Sovietica. Atentionez pe toata lumea ca vom pune capat agenturii KGB in Romania si de astazi orice abatere de acest fel va fi sanctionata de Tribunalul Militar. De aceea, rog tovarasii amintiti – se stiu ei care, si-i stim si noi-, ca in termen de doua luni sotiile lor aduse din URSS sa ceara cetatenia romana pentru ca sa se supuna legilor noastre. De altfel, tin sa va comunic faptul ca am cerut si tovarasului Hrusciov, in mod oficial, sa-si retraga agentii infiltrati in aparatul central al partidului si in guvern pentru ca altfel, ii arestam si pedepsim conform legilor noastre". (extras din articolul semnat de Virgil Lazar, EZ on line din 30 oct. 2004).
In sept 1965 Nicolae Ceausescu a dat un nou test de idiotenie si dezaxare cand, impreuna cu Ion Gheorghe Maurer, a solicitat si sustinut la Moscova, restituirea celor 93 de tone de aur date spre pastrare in timpul Primului Razboi Mondial, eveniment despre care, stenogramele oficiale (arhiva CC al PCR, fond Cancelarie, dosar 124/1965) consemneaza un schimb taios de replici intre Maurer, Ceausescu, Brejnev si Kosighin. Dupa sustinerea lui Brejnev care a considerat problema tezaurului drept o intelegere intre doua guverne (regal si tarist) rasturnate de la putere si a conditionat restituirea de necesitatea unor decontari privind imensele pagube provocate de cel de-al doilea razboi mondial, Nicolae Ceausescu a transat problema dupa cum l-a taiat capul sau de prostanac, sustinand: "In hotararea Consiliului Comisarilor Poporului din 1918 se spune asa: . Deci aici nu este vorba numai de o intelegere intre doua guverne care au fost rasturnate de revolutie. Aici este vorba si de un angajament public al Puterii Sovietice. . . . Trebuie sa va spunem deschis ca nu putem impartasi considerentele expuse de tovarasul Brejnev. Vreau sa va spun un lucru, tovarasi. In anul 1939, guvernul polonez al lui Beck a depus tezaurul spre pastrare in Romania. Atunci am avut un guvern regal. Tezaurul depus a fost pastrat, desi nemtii au cautat sa-l ia, el a fost ascuns, iar in 1948, puterea populara a restituit in intregime intregul fond al tezaurului primit spre pastrare". ("Ziua" On line/ 24 martie 2007).
Revista "Clipa" din California, in nr. 536/ 7 feb. 2002 prezinta un articol intitulat "Duel mortal Gorbaciov contra Ceausescu" semnat de istoricul profesor Mihai Baleanu, continand unele dezvaluiri senzationale facute de colonelul Antoniade, fost ofiter roman de securitate. Acesta, in calitate de aghiotant al Raisei Gorbaciov, in timpul unei vizite la Bucuresti, din vara anului 1989, a fost martorul unor momente semnificative ale cuplului moscovit, dar si a unor replici taioase dintre Gorbaciov si Ceausescu. Dupa intalnirea de la Malta dintre Gorbaciov si Bush, a fost convocata, la Bucuresti, o conferinta la nivel inalt a sefilor statelor componente ale aliantei Tratatului de la Varsovia, ocazie cu care Gorbaciov intentiona sa informeze pe ceilalti sefi de stat comunisti ca URSS va retrage rapid trupele sale din RD Germana, fara insa a divulga ca aceasta fusese stabilita la Malta. Ceausescu, afland cate ceva din cele discutate in mare secret la Malta, a declarat in cercul de apropiati, ca se va impotrivi lui Gorbaciov, propunand ca Tratatul de la Varsovia sa ramana in vigoare pana cand se va desfiinta și NATO. Gorbaciov, fiind informat prin canalele KGB de opinia lui Ceaușescu, cu care nu putea fi de acord, a fixat o intalnire intre patru ochi, in vederea Conferintei de informare la nivel inalt, intalnire care a esuat tot ca urmare faptului ca Ceausescu isi aroga meritele initierii perestroikai, determinandu-l pe Gorbaciov sa paraseasca demonstrativ România. Revenind, insotit de Raisa, in ziua premergatoare Conferintei, a cerut o intrevedere privata intre sotii Gorbaciov si sotii Ceausescu chiar in seara zilei sosirii la Bucuresti. Din nou, iritat de incapatanarea lui Ceausescu care nu subscria la modul de destindere internationala si instaurarea "comunismului cu fata umana", Gorbaciov i-a strigat gazdei sale: "Pana in 24 de ore sa demisionezi. Altfel vei fi nevoit sa o faci fortat. Nu vezi in ce situatie catastrofala ai adus România? Ce se petrece aici e un exemplu negativ pentru socialism!". Cinci luni mai tarziu, la 4 dec.’89, Gorbaciov l-a convocat pe Ceausescu la Kremlin, iar dupa ce a ascultat peroratia si planurile acestuia i-a prezis: "Frumoase planuri, dar nu cred ca vei mai avea timp sa le pui in practica! Este prea tarziu!". Intr-adevar, peste numai trei saptamani, Nicolae si Elena Ceausescu erau judecati, ciuruiti, mutilati si batjocoriti, in aplauzele poporului.
Ca un postludiu la acest maret spectacol, domnul Ion Iliescu, in anul 2000, la Madrid, anunta, cu emfaza, ca, in urma studiilor de profunzime asupra socialismului, domnul Gorbaciov a ajuns la concluzia ca sistemul totalitar comunist nu poate fi reformat. Sic!
Iar in martie 2007, acelas domn Iliescu punea concluzii pe viata sa: "Am crezut de tinar in ideile stingii, de egalitate a sanselor, am vazut la ce forme aberante a dus intruchiparea comunismului la noi si aiurea, am incercat sa dau acel echilibru democratic de care Romania avea nevoie pe drumul catre un nou destin istoric. Importanta pana la urma, dincolo de adversitati, de politica de zi cu zi, e umanitatea din noi. Doar iertind poti spera la iertare (...). Mi-as dori, repet, sa ne bucuram de ceea ce am realizat impreuna"
Pai daca e asa, bucura-te si dumneata, domnule Cristian Ghinea, de ce facusi, ca sa ma bucur si eu de ce facui. Si maine om vedea ce-om mai face.
Baltimore – USA – 11 feb. 2010
Gheorghe Tanasescu
Materialul a fost transmis, la 12 feb. 2010, redactiei ziarului "Romania Libera" cu rugamintea de a fi publicat.

Niciun comentariu: