marți, 26 martie 2013

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Vom afla mai jos ce știe și ce face expertul Sorin Ioniță. Cel care o numește ironic pe Sabina Elena, «Jeanne d’Arc de Covasna cu tentă Barbie».  Dacă Sorin Ioniță ar fi fost bine informat despre gradul de periculozitate și despre virulența reală a iredentismului unguresc și ar fi scris la vremea respectivă ceva asemănător despre provocările lui Csibi Barna, i-am acorda dreptul de a comenta ironic acțiunea adolescentei. A crede că acțiunea lui Csibi Barna a fost o provocare fără ecou și susținere populară, doar fiindcă acesta se auto-filma și nu era înconjurat de mulțimi entuziaste de honvezi călări, este dovada că individul nu are decât informații din presa internet iar opiniile sale corespund ideologiei pe care o servește. Totuși, ca ungur i-aș fi dat lui Sorin ioniță una peste bot pentru că numește steagul meu tricolor o cârpă. Ca român, aș face la fel. Nu doar pentru că o astfel de blasfemie nu este acceptabilă și trebuie pedepsită în baza legii române, ci mai ales pentru că prostia fudulă și stilul vulgar de ziarist năimit trebuie pedepsite moral. Cozile de topor trimise la munca de jos înainte de a ajunge la munca de sus. Acest fel de activiști ai burgheziei compradore trebuie stârpiți de mici, altfel ne vom trezi cu ei, selectați de îndrumătorii noștri politici transatlantici, cărora le dă astfel semn de supunere Sorin Ioniță, pe posturi de îndrumători ideologici, de prim-miniștri sau, de ce nu, președinți ai României. Ceea ce eu n-aș vrea. Sursa nervozității lui Sorin Ioniță este teama că se vor forma altfel de tinerii politicieni în România și astfel cariera lui, începută sub atît de bune auspicii de slugă, s-ar putea termina înainte de a începe de-a binelea.
Cu prietenie, Dan Culcer



Despre locul de muncă a lui Sorin Ioniță și fundațiile cu care colaborează și care finanțează activitățile sale


Expert Forum (EFOR) este un think tank din Bucuresti, recent infiintat de cativa cunoscuti experti in politici publice si buna guvernare care au activat mai bine de un deceniu in societatea civila, avand o cunoastere excelenta a sectoarelor publice pe care le analizeaza. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administratiei si integritate; descentralizare si finante publice; reforma justitiei si anticoruptie; politici sociale si pensii; energie si transporturi; sanatate.
Expertii EFOR au fost implicati in evaluari importante ale reformelor institutionale in administratia publica si au analizat masinaria deciziilor de politici publice in ultimii ani, in Romania si tarile vecine (in special Balcanii de Vest si Moldova), prin colaborari cu Comisia EuropeanaConsiliul EuropeiBanca Mondiala sau PNUD.
EFOR colaboreaza cu asociatii de business din Romania pentru analiza de politici publice din zona sanatatii, fiscalitate, pensii, e-government. A obtinut sustinere de la parteneri internationali pentru promovarea transparentei si bunei guvernari in Romania si in regiune (Croatia, Serbia, Moldova) pentru monitorizarea administrarii corecte si transparente a bugetelor publice. De asemenea, a obtinut sprijinul Ambasadei SUA pentru proiecte in zona de justitie in Romania; ambasada Marii Britanii din Zagreb finanteaza o serie de proiecte de asistenta tehnica pentru implementarea politicii anticoruptie in Croatia.
EFOR face parte din Open Government Partnership pentru a asista guvernele pentru o mai buna transparenta a informatiilor si deciziilor publice. Membrii sai sunt frecvent solicitati sa participe in grupuri de lucru pentru structurarea de strategii si proiecte legislative de catre Guvernul Romaniei. La nivel european, presedintele EFOR, Sorin Ionita, este membru al CESE (organ consultativ al UE) in sectiunile Transport-Energie si Mediu-Agricultura; Laura Stefan face parte din comisia de 17 experti pentru monitorizarea statelor membre UE privind politicile anti-coruptie si transparenta.

Politica | Editie scrisa. Revista 22
26.03.2013

Jeanne d’Arc de Covasna sau războiul celor două cârpe
de Sorin Ioniță


1008 vizualizari | 13 comentarii

Când or să renunţe est-europenii la mitul de istoriografie romantică că primordialitatea din urmă cu un mileniu, într-un sens sau altul, influenţează drepturile civile contemporane?

„E ceva mai deprimant decât un slav ca­re se crede latin?“, zice o vorbă un­gu­rească răutăcioasă, citată în presa bri­ta­nică săptămâna trecută, evident cu re­fe­rire la români. După pres­taţia jenantă şi vag xe­no­fobă a lui Victor Ponta pe BBC, unde nu pricep de ce s-a dus ştiindu-se ne­pre­gătit – BBC (http://www.bbc.co.uk/programmes/p015nvvz) are totuşi alt re­pertoriu decât TV-urile ro­mâ­neşti, adică 1) preş sau 2) ţa­ţă agresivă –, nu e de mi­rare că n-avem presă bu­nă. Nici Ungaria n-are, cu per­formanţa ei galactică de a ajunge în câţiva ani, din elev model, oa­ia neagră a UE. Dar pe cine încălzeşte că două loaze se întrec în a-şi tăia singure cra­­ca?

Că veni vorba de loaze: n-am mai primit niciodată aşa noian de corespondenţă (da­că exclud pliantele lui Chiliman şi flu­tu­ra­şii din parbriz ai unora care insistă să-mi cumpere maşina, nu se ştie de ce) ca zilele astea, de când am postat pe Facebook câ­teva rânduri deloc măgulitoare despre ero­ina cu bentiţă de la liceul Körösi din Co­vasna. Sute de mesaje m-au inundat, semn că ceva fierbea în adânc şi aştepta să iasă la iveală.

Puţine erau aprobatoare; cele moderate îmi indicau corecţii fizice drastice, cu im­pact şi catapultare, ca în Tom şi Jerry sau Willy the Coyote. Şi de ce? Fiindcă am zis că tânăra Sabina, fata cu ură veşnică şi glo­bală pentru unguri, inoculată aparent de tatăl său, e o proastă mică dar cu tupeu, prevăzându-i o carieră în politică, unde vic­timizarea deplasată nu dă greş, dacă ne uităm la exemplul învăţătoarei fomiste ajun­să senatoare PC.

Acuma, într-un paragraf pe FB nu poţi de­talia: n-am zis că fata are deja plan de carieră sau contract la TV, cum au înţeles unii. Nici nu-i nevoie: oa­menilor cu instincte bune (exemplu, şo­vine) nu le ia mult să afle prin scurte ta­tonări calea că­tre succes. Nici că ex­hi­biţionismul pros­tesc e doar de partea asta a ba­rierei lingvistice fino-ugri­ce. Csi­bi Barna, ăl de spân­zura ma­nechine şi se filma sin­gur (semn de popu­la­ri­tate, nu?), n-are nici măcar circumstanţa minoratului: di­tamai plă­va­nul şi funcţionar public, te aş­teptai să fi depăşit vârsta mentală de 12 ani.

Însă nu asta e tema. Ce îngrijorează nu-i atât profesiunea de credinţă a junei Sa­bi­na, ci reacţiile de după. Pâlcuri de liceeni şi târgoveţi au lălăit afon prin pieţe „ba­talioane române-Carpaţii“, înrolaţi sub steagul acestei Jeanne d’Arc de Covasna cu tentă Barbie. Ideea centrală fiind mu­cles ungurilor, că sunteţi pe aici oaspeţi, nu băştinaşi ca noi, deci vă trimitem pa­chet „prin luncile din care aţi venit“ (?! citat autentic, postac generaţie tânără).

Alţii, mai elaborat, ne explică gestul prin fronda adolescentină şi mă trag pe mine de urechi pentru abuzul verbal aplicat fetei, care, nu-i aşa, ar putea să-i di­mi­nu­e­ze încrederea în sine, cu consecinţe în planul formării ca adult. Asta e reacţia grijulie, psiho-clinică. Să zicem, deşi tâ­năra nu pare genul uşor de lezat. Dar par­că fronda adolescentină însemna res­pin­gerea tradiţiei şi autorităţilor, în primul rând a generaţiei mature – luarea vieţii în piept, răsturnarea lumii etc. –, iar nu afi­şarea de convingeri conservator-şovine, cu citate respectuoase din tăticu’. Era vor­ba că la tinereţe suntem generoşi, votăm eco şi credem în iubire universală, nu în ură universală? Păi ce facem, Sabinuţa? E drept că revistele glossy şi emisiunile de ar­tă culinară ne învaţă că „sinceritatea“ şi „expimarea adevăratelor sentimente“ sunt valori supreme. Dar chiar aşa?

Aici intervine atitudinea nr. 3: prea dăm amploare unei hârjoneli de puşti. Gata, să trecem peste. N-aş zice nu, doar că tocmai dezbăteam dreptul de vot de la 16 ani – cum ar veni, Sabina&comp să voteze în 2014. Nu ştiu dacă în restul Europei sen­ti­mente fără echivoc precum cele ale junei, sau ale altor colegi, eventual secui, ar fi la fel bagatelizate. Eu cred că ar fi privite ca un serios eşec de sistem şcolar.

N-ar fi mai bine să le spunem elevilor, de mici, că una sunt polemicile istorice – noi am venit primii pe aici, ba nu, noi – care pot continua, în funcţie de ce se mai dez­groapă, şi alta drepturile politice şi ce­tă­ţenia de azi? Disputa ştiinţifică e pe eve­ni­mente vechi de peste 800 de ani; ce re­le­vanţă practică are azi cine a fost „cu ade­vărat primul“, că doar nu vorbim de imi­granţi sosiţi alaltăieri? Când or să renunţe est-europenii la mitul de istoriografie ro­mantică că primordialitatea din urmă cu un mileniu, într-un sens sau altul, in­flu­enţează drepturile civile contemporane?

Eu am mers suficient de des în HarCov ca să mă conving că poveştile cu nevorbitul sau neservitul clienţilor români sunt o ba­zaconie: în general te descurci onorabil în română, iar oamenii se poartă firesc. E drept, nu locuiesc mereu acolo ca român mi­noritar, deci pot să-mi imaginez că unele leşinături patriotic-retro ale secuilor te pot călca pe nervi, ca orice stridenţă pa­se­istă, precum butaforiile cu daci, romani şi vo­ie­vozi ale lui Ceaşcă din anii ’80, trans­mise, văd, miraculos şi în capul celor mici.

Îngrijorător nu e doar faptul că tinerii Csi­bi şi Sabina formează cuplete şi încep să-şi scoată ochii, ba pentru o bentiţă cu tri­colorul greşit, ba pentru un steag pus un­de nu trebuie, ci mai ales acela că adulţii le tolerează atitudinile de „frondeuri“, au grijă să nu fie cumva abuzaţi emoţional când „se exprimă“, dacă nu cumva se ală­tură de-a dreptul circului, ciomăgindu-se cu cozile de la drapel. Lecţia pentru ge­ne­raţiile mici e clară: xenofobia e scuzabilă, dacă nu chiar eroică. Creşteţi mari şi um­pleţi pământul cu alţii ca voi, dragii noş­tri, purtând mai departe flamura stră­bu­nilor, că totul e OK.

* Sorin Ioniţă este analist de politici publice ExpertForum (EFOR)

Cuvinte cheie: maghiar, 15 martie, secui.romani.steag, ziua nationala
Share on linkedinShare on facebookShare on twitterShare on emailMore Sharing Services14

Referinte:
Borbely vrea ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca o limba regionala prin Constitutie
Premieră de Ziua Maghiarilor la Cluj-Napoca: Drapelul românesc alături de steagurile UE, Ungariei şi secuiesc
Peste 5.000 de persoane participa la mitingul pentru autonomie de la Targu Mures


Comentarii (13)


ADAUGA COMENTARIU
26.03.2013 | Camelian Propinatiu a scris:
Dintre cele doua "carpe", tricolorul maghiar are un avans în propaganda de doua lungimi de cal, deoarece clasa noastra intelectuala nu recunoaste ca nu e mai breaza decat aia politica, ajunsa macar la pluralism. Istoricii RO trebuie ajutati sa opuna ceva la Corvinus Library - Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: Google: Rumanian-Hungarian affairs - Corvinus Library - Hungarian History ...hungarianhistory.com/lib/index.htm Altminteri, Romania si Ungaria trebuie sa-si insuseasca modelul de reconciliere franco-german, inclusiv un tv Arte infiintand. Pentru inceput, ai nostri au a reconstitui TVR Cultural, adaugand eventual un TVR Didactic si un Radio Romania Multicultural, cu 2 -3 subiecte la bac din literatura minoritatilor. Apoi, sa traga concluziile bugetare din recunoasterea superioritatii infrastructurii intelectuale a Budapestei fata de a Bucurestiului.


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | TITI PARACLISERU a scris:
Cine imi poate explica gestul lui Marcel Pavel,care in vazul a milioane de telespectatori a batjocorit imnul Romaniei interpretandu-l dupa o partitura proprie.Unde ati fost atunci mai romanilor verzi?Daca ar fi facut un ungur lucrul acesta mama ,mama,ce-mi auzeau urechile.


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Grammaticus a scris:
Cu articolul asta, adica gratie lui, v-am pur si simplu iertat pentru un articol mai vechi unde pactizaseti cu stilul grobian. Acesta este foarte bun.


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Ionel Alexe a scris:
E o incantare sa va citesc articolele. Plus ca de cele mai multe ori cand vreau sa inteleg ceva, ajung la articolele dvs. Numai ganduri bune!


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Despera a scris:
Eu sint de acord cu dvs. , dle Ionita. Nu-mi plac stridentele , prostia-mai ales cea fudula, falsurile - de oriunde ar veni ele, precizare probabil inutila pt foarte multi. Apreciez inteligenta ,umorul si bunul dvs.simt. Nu doar somnul ratiunii naste monstri , ci si degradarea permanenta a sistemului educational in toata lumea, nu doar la noi (accentele difera si desigur, culoarea locala ).


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Maria R. a scris:
Intocmai,nu locuiti acolo ca roman minoritar-deci nu aveti cum sa le intelegeti trairile,daca le dati dreptul de a avea si constiinta nationala(sau e ceva desuet?). Puteti si dvs.,si altii,ilustri intelectuali cunoscuti ori simpli romano-europeni,sa o faceti cum va place pe foarte tanara romanca Sabina-ramane faptul ca in Romania,un cetatean de etnie romana NU poate sa arboreze un simbol national in orice zi vrea el. Despre atat este vorba. Restul sunt ifose de nemes si pozitii de slugi chezaro-craiesti.
26.03.2013 | Felix a raspuns:
"numai despre asta e vorba" Chiar asa, NUMAI despre asta? Nimic altceva nu conteaza? NUMAI asta? Ce simpla e luma.....
26.03.2013 | dorel a raspuns:
stimabila maria, suntem patrioti si nationalisti numai cand ne spune politicienii si televiziunile, cand s-a pocit imnul national la toate manifestarile publice usl, nu s-a luat nici o atitudine, doar este un simbol national, nu ?
26.03.2013 | Maria R. a raspuns:
Ce cauta aici politicienii si/sau televiziunile?Eu pun o intrebare simpla:este o vina sa afisezi culorile drapelului national pe teritoriul tarii tale,ORIUNDE pe acest teritoriu,ORICAND doresti? M-am rezumat,in perceperea incidentului,la doua fapte:o eleva romanca si-a pus o bentita in culorile nationale romanesti,iar directoarea scolii a sanctionat-o,fie si doar verbal-deci copila facuse ceva interzis de regulamentele scolare,ori de alte norme. Ce anume?Daca dvs.,sau Felix,sau dl.Ionita imi puteti explica de ce este o vina sa afisezi drapelul national al Romaniei in Secuime...


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Mai relaxat a scris:
Imi pare rau ca trebuie sa va spun ca ati ratat tocmai esenta acestui eveniment. Comportamentul profesorilor si a celor de la inspectorat dau masura importantei celor 2 carpe! Cata vreme gestul de a purta o bentita tricolora reprezinta in Romania un gest "teribilist" si are potential de a provoca incidente, nu pot decat sa nu fiu de acord cu dumneavoastra. P.S.In plus nu stiu unde va duceti dumneavoastra in HarCov, dar bazaconie este numai ceea ce afirmati in legatura cu aceste plimbari. Nu este posibil cain anul 2012 un angajat al statului roman, recte un politist, sa nu iti poata da niste indicatii decente in LIMBA OFICIALA A STATULUI care il plateste!!! Putea sa raspunda foarte simplu ca nu poate sa ne ajute deoarece nu stie. Dar daca nu a vrut.....deoarece el este acolo de 800 de ani si noi l-am intrebat in limba romana?
26.03.2013 | Felix a raspuns:
2i relaxat: "esenta acestui eveniment" e tocmai caracterul complex al sau. Tembelismele stridente ale Sabinei sunt parte a problemei si nu pot fi neglijate. Dupa cum, DE ASEMENEA, reactia profesorilor e tot parte a problemei si nici ea nu poate fi data la o parte. Aici ai dreptate si e o scapare majora in articol ca neglijeaza reactia profesorilor. Ca sa nu mai vorbim de nazismele colegilor maghiari, si ele sunt parte a problemei.


Raspunde acestui comentariu
26.03.2013 | Mihai Craciun a scris:
Nu sunt de acord cu dumneavoastra, domnule Ionita. Cred ca afisarea simbolurilor nationale, in orice tara independenta, ar trebui sa fie macar protejata, daca nu incurajata de autoritati. Mi se pare penibila atitudinea grijuliu-impaciuitoare de genul " da, tricolor romanesc, dar nu azi, ca e ziua Ungariei si poate se simt jigniti". Nu cred ca in Franta, de ziua Germaniei, se coboara steagul frantuzesc. Nicaieri. In fond, daca maghiarii au o problema legata de faptul ca traiesc in Romania si nu in Ungaria, e a lor, nu trebuie romanii sa-si ceara scuze pentru asta. E ridicol. Acum, sunt de acord, e de prost gust si chiar imprudent ce a facut fata aceea, dar nu ilegal sau de pus la zid. Asa cum sa umbli prin Ghencea imbracat a la Dinamo e de prost gust si un risc pe care ti-l asumi. Dar in nici un caz nu trebuie condamnata, sanctionata, nici macar judecata pentru asta. E dreptul ei sa-si afiseze o credinta, fie ea si nationalista, atata timp cat nu jigneste simbolurile altora. Ceea ce nu a facut. Inadmisibil este sa tolerezi sau chiar sa incurajezi reactiile "colegilor" ei de etnie maghiara. Faceti un mic exercitiu de imaginatie si extrapolati in plan religios: urmeaza cumva interzicerea sau "abtinerea" de la Liturghie in bisericile crestine pe durata Ramadamului?
26.03.2013 | Sef Mare a raspuns:
Oameni buni, afisarea steagului se face intotdeauna o anume semnificatie. Steagul e un simbol, nu e un tricou alb! Daca in Romania, sa zicem, 10% din elevi ar purta regulat bentite tricolore la scoala, gestul Sabinei ari fi intr-adevar normal. Dar nu poarta. Deci, Sabina a vrut sa spuna ceva prin acel gest. Oare ce? Sau mai bine zis, cui? Cred ca problema e ca atat noi cat si ei suntem nationalisti-sadea. Cred ca pentru a dezamorsa acest conflict idiot, ambele parti ar trebui sa se gandeasca la propriile interese economice, culturale, la prietenii etc. si sa inteleaga ca a colabora le aduce mai mult decat purtatul cordelutelor tricolore. Oare de ce statul roman nu sustine proiecte mixte in aceste scoli?


Niciun comentariu: