luni, 4 martie 2013


Gyorgy Matolcsy, noul şef al băncii centrale ungare: Nu-mi plac creditele în valută

astăzi, 00:05Autor: Ioana Nita
Vezi galeria fotoGyorgy Matolcsy, noul guvernator al băncii centrale ungare: „Dacă o bancă centrală nu cooperează ca aliat strategic cu guvernul, atunci ţara nu se poate dezvolta“. AFP/Mediafax Foto

Premierul Ungariei Viktor Orban a transformat banca centrală într-un „partener strategic“ odată cu numirea ministrului economiei Gyorgy Ma­tolcsy la conducerea instituţiei, acesta urmând să susţină politicile economice neortodoxe criticate de UE şi FMI şi implementate de guvern, ceea ce va alimenta temerile investitorilor în privinţa independenţei băncii.
„Considerăm că acum Banca Naţională a Ungariei este o bancă centrală dependentă. Vom aştepta să vedem cum decurg lucrurile, însă părerea noastră este că Matolcsy va fi acolo pentru a construi un parteneriat mai strâns cu guvernul, pentru a aborda politica monetară din punct de vedere politic şi pentru a reprezenta interesele partidului Fidezs“, a spus Peter Attard Montalto, economist la compania de consultanţă financiară Nomura, citat de publicaţia Financial Times.
Odată cu instalarea lui Matolcsy, timp de şase ani, la şefia băncii centrale, partidul de guvernământ Fidezs şi-a extins controlul asupra unuia dintre pu­ţinele focare de „rebeliune“ împotriva măsurilor consi­derate adesea neortodoxe prin care premierul Viktor Orban vrea să stimuleze economia, ţinând totodată în şah deficitul bugetar, dar şi pe creditorii internaţionali. Majoritatea poziţiilor cheie din stat sunt deţinute acum de membrii partidului de guvernământ.
Chiar dacă Fidezs va pierde alegerile generale din 2014, va fi dificil pentru noul guvern să îl înlăture pe Matolcsy de la conducerea băncii centrale.
„Din punctul meu de vedere, acesta era cursul firesc al lucrurilor, ţinând cont de faptul că Orban şi Matolcsy sunt suflete pereche în materie de politici economice“, a spus Timothy Ash, analist în cadrul băncii Sandard din Londra.
Andras Simor, predecesorul lui Matolcsy al cărui mandat a expirat ieri, a fost numit în funcţia de guvernator în anul 2007 de socialistul Ferenc Gyurcsany, venit la putere înaintea lui Orban. Simor şi Gyurcsany au colaborat atunci pentru obţinerea unui ajutor financiar din partea FMI, ţara fiind afectată de criza creditului de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
Simor şi administraţia lui Orban, la putere din 2010, au avut divergenţe cu privire la politica monetară, notează Bloomberg. Guvernul l-a criticat pe fostul guvernator că nu ia suficiente măsuri pentru a stimula creşterea economică. Banca centrală a susţinut în schimb că politicile implementate de guvern au dus la intrarea economiei în recesiune.   

Obiectivele noului guvernator
„Vom lua în considerare toate mijloacele pe care banca centrală le poate utiliza pentru a stimula creşterea economică şi, în acest sens, vom analiza şi experienţele celorlalte bănci centrale, precum cea a Angliei sau a Poloniei“, a afirmat Matolcsy în cadrul unei sesiuni din parlament, potrivit Portfolio.hu.
Aici, noul guvernator, considerat arhitectul politicilor economice neortodoxe din Ungaria, a reamintit principalele trei obiective ale băncii centrale – stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară şi sprijinirea politicilor economice ale guvernului – şi
şi-a exprimat punctul de vedere în privinţa creditelor în valută, a inflaţiei, politicii monetare şi a inde­pendenţei instituţiei.
El a catalogat creditele în valută ca fiind „cele mai riscante şi toxice active financiare“ şi a afirmat că va face orice pentru a evita creditarea în valută în următorii şase ani. De asemenea, Matolcsy s-a declarat un „duşman al inflaţiei“ şi „un mare fan al politicii monetare conservatoare“. El a dat vina pe politica monetară iresponsabilă pentru supraînda­torarea multor unguri în valută şi a spus că guvernul trebuie să ajute la rezolvarea problemelor celor cu datorii în monedă străină.
Contrar speculaţiilor, Matolcsy a menţionat că „banca centrală trebuie să fie independentă de guvern“, însă el a adăugat că instituţia trebuie să fie deschisă şi că nu înţelege de ce unii se opun ca la întâlnirile Consiliului Monetar să participe şi un reprezentant al guvernului, aşa cum vrea Orban.
„Dacă o bancă centrală nu cooperează ca aliat strategic cu guvernul, atunci ţara nu se poate dezvolta“, a spus Matolcsy.
Analiştii susţin că politica pe care o va implementa Matolcsy se va axa pe devalorizarea monedei naţionale pentru stimularea creşterii economice, în timp de banca centrală va injecta lichiditate în noile instituţii bancare deţinute de stat pentru a rezolva problemele gospodăriilor.

Rezultatele politicilor economice neortodoxe
Misiunea lui Orban este să readucă economia ţării pe creştere înaintea alegerilor de anul viitor, după ce anul trecut Ungaria a intrat din nou în recesiune în principal din cauza politicilor economice implemen­tate de Matolcsy, potrivit analiştilor.
De când partidul Fidezs a câştigat alegerile din 2010 cu o majoritate de două treimi, Ungaria a redus datoria publică, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, de la 85% din PIB la 80% din PIB, iar deficitul bugetar a fost anul trecut cu mult sub nivelul de 3% din PIB cerut de UE. 
Însă pentru a atinge aceste obiective, premierul ungar a utilizat un mix de politici neortodoxe precum suprataxarea sectorul bancar, dar şi introducerea de taxe suplimentare  în anumite sectoare în care prin­cipali jucători sunt preponderent străini şi naţiona­lizarea sistemului privat de pensii obligatorii.

Mesajele transmise de Gyorgy Matolcsy pieţelor:
  • banca centrală poate utiliza mai multe măsuri neconvenţionale de politică monetară pentru a stimula creşterea economică fără să pună în pericol stabilitatea financiară şi fără să accelereze inflaţia
  • „există spaţiu de manevră pentru a stimula creşterea economică“, dar banca centrală trebuie să fie „extrem de precaută“ în acţiunile sale, având în vedere nivelul ridicat al datoriei în valută a ţării şi răspunsul pieţelor
  • banca centrală nu trebuie să finanţeze deficitul statului „sub nicio formă“ prin tipărirea de bani
  • banca centrală ar trebui să injecteze lichiditate cu scopuri precise, precum pentru a încuraja băncile comerciale să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii şi afacerile orientate pe export
  • în privinţa reducerii ratei de dobândă de politică monetară, banca centrală ar trebui să facă acest lucru „pas cu pas, foarte încet şi atent“, iar instituţia ar trebui să fie mult mai conservatoare decât guvernul
  • „mi-ar plăcea să văd o bancă naţională conservatoare care să folosească toate măsurile implementate de BCE, o parte dintre cele utilizate de Banca Angliei şi câteva dintre cele aplicate de Fed“
  • stabilitatea forintului este mai importantă decât un anumit nivel al cursului de schimb
  • „rezervele valutare şi de aur ale băncii centrale sunt instrumente pentru protejarea stabilităţii externe a economiei ungare, aşadar acestea nu pot fi utilizate în scopul dezvoltării sau reducerii datoriei“


Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Se poate învăța ceva de la niște unguri naționaliști și inteligenți? Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: