marți, 26 martie 2013



Publicat pe 22 Mar 2013 | Categorii: NEWS (STIRILE ZILEI), Razboiul impotriva Romaniei |  Print This Post

  • Adevarul:
Sabina Elena, eleva din Covasna care a purtat la şcoală bentiţa tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, a declarat că nu a plănuit nimic, ci a fost mai degrabă ceva instinctiv. Avocatul Tabalai, care o reprezintă pe elevă, a declarat că părinţii Sabinei vor să depună plângere penală împotriva dirigintei şi colegilor care au ameninţat-o.
Eleva cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena, a povestit, în cadrul emisiunii “Jocuri de putere”, de la Realitatea TV cum s-au desfăşurat evenimentele.
“Pe 1 decembrie, ca să putem intona imnul României în curtea şcolii, am depus o cerere la direcţiune. După insistenţe, s-a aprobat. După ce l-am intonat în pauza mare, ni s-au adresat cuvinte jignitoare, huiduieli, gesturi obscene din partea secţiilor maghiare. Pe 15 martie, chiar nu am putut să nu am nicio reacţie”.“Pe 15 martie, am fost atenţionată de o profesoară să nu mai port banderola tricoloră pe cap pentru că este ziua maghiarilor şi să nu îi provoc. Am venit şi luni cu această banderolă tricoloră pe cap. După ore, doamna dirigintă m-a rugat să nu o mai port pe cap pentru că numai despre asta se discută în cancelarie şi problema a fost ridicată la nivel naţional. Am întrebat-o dacă voi primi vreo sancţiune. Mi-a spus că da pentru că am folosit telefonul mobil în incinta şcolii. A doua zi, marţi, am venit cu tricolorul legat la brâu. A venit la mine cu o foarfecă în mână, cred că intenţiona să mi-l taie, dar nu a reuşit pentru că m-am împotrivit. A reuşit să mi-l dezlege şi să plece cu el, fără să îmi adreseze vreun cuvânt. Colegii au fost şocaţi”, a spus Sabina la Realitatea TV.
Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: “Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc”. Mama Sabinei a declarat că profesorii au avut o atitudine necorespunzătoare, dar că, în comunitatea lor, nu există de obicei probleme între maghiari şi români:  “Ne înţelegem, ne respectăm reciporc. Această tensiune s-a creat în şcoală, unde fiecare vrea să promoveze ce se crede de cuviinţă.” “A trezit în noi românismul acela care există în stare latentă, pe care nu îl manifestăm. Ne-a surprins pe toţi cu curajul ei,”  a completat mama Sabinei.
Avocatul Tabalai, cel care o reprezintă pe Sabina, a spus că managementul şcolii este unul defectuos, întrucât este format din membri UDMR şi alţi profesori unguri.  “Nu există probleme la nivel social, trăim în frăţie români şi maghiari, aceste probleme le creează politiculul. Comunitatea romanească din Covasna susţine schimbarea directorului şcolii, directoarei adjuncte, sancţionearea dirigintei pentru gestionarea acestor aspecte, dar şi schimbarea şefei ISJ Covasna. E îndeajuns câtă politică a putut să facă şi să ajungem în această situaţie,” a completat el.  Tabalai a adăugat că părinţii Sabinei vor să o dea în judecată pe diriginta fetiţei, dar şi pe colegii care au ameninţat-o cu moartea. 
 ”O să mergem la parchet că sa depunem plângere penală pentru furt şi pentru amenintările primite. Noi dorim să convieţuim paşnic şi să ne înţelegem”, a spus Tabalai care o va reprezenta pe elevă. Sabina a susţinut că nu are emoţii pentru întoarcerea la şcoală, acolo unde, însă, profesorii consideră “că e importantă altă istorie, nu cea a României,” spune eleva. 
Eleva a mai declarat că va continua să poarte tricolorul: “Mă simt foarte bine pentru că am văzut că atâţia oameni mă susţin şi sunt alături de mine. Sunt mândră că i-am făcut pe ceilalţi să se simtă mândri că sunt români. Voi continua să port tricolorul”. Mesajul Sabinei pentru colegii ei maghiari:  Salutări, colegi de la secţia maghiară, sper că nu veţi mai avea aceleaşi reacţii de câte ori mă veţi vedea cu tricolorul pe cap.
Sute de români au ieşit în stradă pentru a o susţine pe Sabina Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri româneşti s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc. Alte câteva sute de persoane au participat la proteste de susţinere care au avut loc vineri în mai multe oraşe din ţară: Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Brăila. ActiveWatch a reclamat vineri comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat al instituţiei. Marian Vanghelie, preşedintele PSD Sector 5, a propus vineri, după ce a fost ales în această calitate de către Conferinţa organizaţiei, ca săptămâna viitoare să convoace în Bucureşti un miting de susţinere a elevei cu bentiţă tricoloră din Covasna.
Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.
UPDATE 15:58 – Fostul ministru al Educaţiei şi actualul preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Digi 24 că este o greşeală chemarea în cancelarie a elevei din Covasna, jignite şi ameninţate cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală. „După părerea mea, pot să vorbesc de o inabilitate sau chiar de o greşeală la adresa conducerii şcolii, care a chemat-o în cancelarie şi a transformat acest eveniment de nedorit”, a spus Ecaterina Andronescu, care a subliniat că, dacă cineva vrea să afişeze însemnele naţionale nu trebuie admonestat. “Gestul de a ameninţa eleva trece dincolo de graniţele bunei-cuviinţe şi a unei toleranţe normale şi acceptabile între cetăţenii României”, a mai spus fostul ministru al Educaţiei, care a adăugat că nu se impune sancţionarea şcolii.
UPDATE 12:40 – Mai mulţi elevi de la liceul din Covasna unde învaţă eleva cu bentinţa tricoloră susţin că au fost umiliţi de colegii maghiari pentru că îşi desenaseră însemnele româneşti pe mână. Copiii susţin că au fost puşi să stea în genunchi, iar unul dintre ei a fost chiar lovit, conform mărturiilor acestora date postului de televiziune Antena 3. “Asta încalcă regulamentul din punct de vedere al violenţei. E obligaţia inspectoratelor, a şcolilor să ia atitudine. Eu mai fac apel la asociaţiile de părinţi să ia atitudine fiindcă nu este normal. Este un război artificial susţinut de o parte din reprezentanţii partidelor politice. Trebuie să oprim acest război din curtea şcolii, chestiunile acestea diplomatice nu trebuie să aibă efecte în şcoli”, a declarat Liviu Pop. Aproximativ 25 de persoane, printre care şi copii, s-au adunat în faţa Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, unde au venit cu steaguri ale României, adulţii fiind îmbrăcaţi în costume populare româneşti, iar copiii având bentiţe tricolore,potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lulu.
Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare româneşti. Ei se află şi la ora transmiterii acestei ştiri în faţa liceului, fiind o manifestaţie paşnică, potrivit Mediafax. Acţiunea este una de solidaritate cu eleva de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc. Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, echipa de control a Ministerului Educaţiei a ajuns vineri dimineaţă la Liceul “Korosi Csoma Sandor”, unde face verificări după ce eleva de clasa a IX-a care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc ar fi fost apoi ameninţată pe o reţea de socializare.   
Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.   Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un “incident copilăresc” şi “un teribilism”.
“Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi – n.r.) la prânz un raport”, spunea Keresztely.
De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.   Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul “Korosi Csoma Sandor”. Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, “valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane”.
Conducerea Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe eleva care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea “oricărui conflict”   Potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea Liceului “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, în şcoala mixtă a primat întotdeauna “toleranţa, respectul faţă de identitatea etnică şi culturală a fiecărui elev şi a fiecărui profesor”.
Conducerea unităţii de învăţământ susţine că va acorda o atenţie prioritară aplanării acestei situaţii pentru a se revenirii la echilibru, “cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acţiune premeditată”.Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem”, se arată în comunicat.
Există o legătură între gestul lui Csibi Barna, care l-a spânzurat pe Avram Iancu şi dascălii care au obligat-o pe Sabina să părăsească sala de curs pentru că purta o bentiţă tricoloră. Sunt funcţionari ai statului numit ROMÂNIA. Care este rostul instituţiilor care formează ceea ce numim generic stat? Au cumva responsabilităţi vis-a-vis de proprii cetăţeni, indiferent de originea lor etnică sau orientare sexuală? Pentru că în ultimul timp trăiesc cu impresia că în această ţară doar minorităţile de orice fel au probleme ce nesesită sprijinul instituţiilor statului. Şi pentru că găsesc inacceptabil gestul acelor dascăli, care au vehiculat inclusiv intenţia de a o exmatricula pe eleva venită cu o bentiţă tricoloră în ziua de 15 martie (nu ştiu să fie o zi importantă în calendarul statului ROMÂN), şi pentru că nu este, din păcate, un simplu caz excepţional, ci o regulă, mă simt nevoit să spun, pe puncte, câteva lucruri:
1. Transilvania este, istoric, etnic şi cultural, un spaţiu multietnic. Drepturile de orice fel garantate de stat minorităţii maghiare sunt absolut fireşti.
2. Maghiarii din România (sau secuii?) nu vor, aşa cum se vehiculează, autonomia. Nu. Dorinţa lor ar fi să nu aibă niciun fel de legătură cu România.
3. Românii nu sunt nici extremişti, nici xenofobi, pentru că, dacă erau, la câte provocări au existat, spiritele s-ar fi inflamat de mult. Românii vor un singur lucru: ca cetăţenii acestei ţări să aibă o minimă loialitate faţă de stat, indiferent de originea etnică. Aşa se întâmplă peste tot în Europa.
4. De fiecare dată când există situaţii tensionate, de obicei create de etnicii maghiari, ni se spune că „nu are rost să luăm atitudine, trebuie să trecem cu vederea”.Fals. Dimpotrivă.
5. România este stat unitar şi aşa va rămâne.
Suntem toţi cetăţenii aceluiaşi stat. Avem drepturi, avem şi obligaţii. E valabil şi pentru minorităţile naţionale.
  • Cotidianul:
Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FRCHM) condamnă “agresiunea psihică şi morală” la care a fost supusă Sabina, eleva de la liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna care a fost culpabilizată pentru că a purtat la şcoală o banderolă tricoloră. Forumul Civic al Românilor apreciază că situaţia creată la acest liceu este “rodul” educaţiei pe care tineretul maghiar din România o primeşte zi de zi de la “lideri maghiari şovini, din şcoli, biserică şi administraţie” care cultivă intoleranţa faţă statul român şi însemnele naţionale.
“Graba cu care lideri maghiari din România şi din Ungaria acţionează pentru autonomie teritorială etnică în zonă, procedeele de manipulare pe care le folosesc prin incitarea contra românilor duce la astfel de atitudini care contravin normelor de convieţuire din statele membre ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Forumului.
Liderii Forumului solicită Ministerului Educaţiei să demită din funcţie pe inspectorul şcolar general Keresztely Irma, care a catalogat gestul Sabinei drept unul “teribilist” şi

“copilăresc” şi cere autorităţilor statului să sancţioneze pe toţi cei care propagă ura pe motive etnice în şcoli, descurajează apropierea copiilor maghiari de copiii români şi lipsa de respect faţă de statul român şi simbolurile naţionale.
‘Cerem instituţiilor abilitate ale statului român să tragă la răspundere pe toţi cei care propagă ura, intoleranţa şi şovinismul antiromânesc. Nu mai trebuie trecute cu vederea gesturi precum cele ale elevilor maghiari din Covasna, care în decembrie anul trecut, s-au afişat în public de Ziua Naţională a României cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu steaguri ungureşti. Forumul Civic îşi exprimă solidaritatea cu Sabina Elena şi considerăm că în România nu poate fi nimeni agresat pentru purtarea simbolului statal românesc, înscris în Constituţia României. Adresăm felicitări Sabinei şi colegilor ei pentru patriotismul lor curat şi pentru demnitatea cu care ştiu să-şi manifeste public ataşamentul faţă de simbolurile şi valorile naţionale”, se arată în comunicat.
Tot vineri, câteva zeci de persoane, copii și adulți îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri românesţi s-au adunat în faţa Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva. Aceștia au venit cu steaguri ale României, adulţii fiind îmbrăcaţi în costume populare româneşti, iar copiii având bentiţe tricolore. Oamenii, care sunt din localitatea Zăbala, au cântat melodii populare româneşti.
Acţiunea a fost una de solidaritate cu eleva de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna care de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.
Mesaj de susținere și din zona politică
Tineretul Naţional Liberal (TNL) îşi exprimă susţinerea faţă de eleva Sabina Elena din Covasna, care a fost amenințată după ce a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră.
“România este o ţară care respectă drepturile minorităţilor naţionale, având una dintre cele mai evoluate legislaţii în această privinţă, realizată în spiritul respectului pentru drepturile omului şi ale minorităţilor naţionale. Pornind de la această premisă, este inacceptabil ca etalarea unor simboluri naţionale româneşti să se transforme într-un act de curaj, chiar dacă în zona respectivă populaţia majoritară este de altă etnie decât cea română. Dacă gestul Sabinei Elena este unul firesc, cu totul nefirească considerăm că este reacţia conducerii liceului ‘Korosi Csoma Sandor’ care i-a solicitat elevei explicaţii referitoare la motivul pentru care a purtat însemnele naţionale. La fel de inexplicabilă este şi abordarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna care a solicitat liceului un raport privind motivul pentru care mai mulţi elevi români au mers la şcoală cu bentiţe tricolore şi nu un raport privind agresiunile la care aceştia au fost supuşi, cum ar fi fost firesc”, susţin tinerii liberali, potrivit unui comunicat remis, vineri.
Ei consideră că declaraţiile şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, potrivit cărora evenimentele de la liceul mixt din localitate reprezintă un “incident copilăresc” şi “un teribilism”, denaturează faptele, ironizând un gest firesc de mândrie naţională şi ignorând adevărata problemă, aceea a agresivităţii şi intoleranţei.
“Tineretul Naţional Liberal îşi exprimă regretul pentru această situaţie care nu reflectă relaţia reală dintre populaţia de etnie maghiară şi cea română, care este, în general, una de bună înţelegere şi acceptare reciprocă. De aceea, TNL consideră că autorităţile, atât cele şcolare, cât şi cele de ordine publică, trebuie să acţioneze ferm pentru aplanarea acestei situaţii”, se menţionează în comunicat. In semn de respect şi susţinere pentru Sabina Elena, tinerii liberali arată că îşi vor pune la poza de profil de pe reţeaua de socializare un pinbadge cu poza în care eleva poartă bentiţa tricoloră.
 Jurnalul:
Este vorba de trei copii de clasa a cincea, care au fost agresati de colegii lor maghiari, relateaza reporterul Antena 3. Elevii au fost injurati, puși în genunchi să-și ceară iertare pentru ca au venit de ziua maghiarilor cu insemne românești. Unul dintrei ei a fost lovit cu genunchiul în burta. Abia ieri a indraznit copilul sa vorbească, dupa ce a devenit public cazul elevei care a luat atitudine și a fost amenințată cu moartea. Agresorii ar fi elevi mai mari, de liceu.
Fratele copilului batut a declarat ca, la comanda dirigintei, el și colegii săi s-au dus sa se curete pe maini si pe fata de vopseaua cu care isi pictaseră tricolorul. “Au venit la ei niste elevi de la sectia maghiara. I-au umilit pentru ca isi desenasera steagul romessc pe maini si pe fata. Eu ieri am aflat, i-a fost frica, n-a vrut sa-mi spuna, nu stiu.Va spun sincer, pana acuma n-au fost probleme. Problemele au aparut dupa ce de 1 decembrie am cantat imnul Romaniei in curtea scolii si colegii maghiari aratau semne obsecene la geamuri”, spune fratele elevului agresat, si el elev la acelasi liceu.
Jurnalistul Dan Tănasă publică pe blogul său -www.dantanasa.ro - un dialog purtat cu Sabina Elena, adolescenta din Sfântu-Gheorghe, care a primit ameninţări după ce a purtat o bentiţă tricoloră în ziua de 15 martie.
Sabina declară că gestul său, simplu şi departe de a fi unul xenofob, nu ar fi ar fi trebuit să producă atâtea discuţii şi atitudini din partea presei de limbă maghiară, a profesorilor şi a colegilor de la secţia maghiară. Sabina spune că va continua să poarte bentiţa tricoloră, considerând că este un act de afirmare a conştiinţei şi a gândirii sale.
Reproducem interviul publicat pe www.dantanasa.ro/
_________________________________________________
Cum te simţi acum că tot scandalul e public?
Este public pentru că vreau ca adevărul să fie cunoscut de opinia publică. Nu este normal ca un gest atât de simplu precum afişarea tricolorului să nască asemenea discuţii şi atitudini din partea presei de limbă maghiară, a profesorilor şi a colegilor de la secţia maghiară.
Au apărut deja persoane care vor să te denigreze. Chiar îi urăşti pe unguri? 
Era de aşteptat. Îmi dau seama că vor încerca să mă denigreze pentru a duce în derizoriu gestul meu. La vârsta de 15 ani nu poţi fi xenofob, nu cunosc acest sentiment, prin urmare nici nu pot să-l exprim. Eu nu îi urăsc, urăsc faptul că ei mă urăsc!

Vei continua să porţi tricolorul la şcoală?
DA! Este dreptul meu de exprimare a conştiinţei şi a gândirii. Toată discuţia asta este absolut inutilă. Dacă eram la Craiova sau la Iaşi şi veneam la şcoală cu tricolorul un mai zicea nimeni nimic. Dar pentru că sunt din Covasna nu pot să fac acest lucru fără să apară discuţii. De ce oare?
Ce spun colegii de şcoală de toată povestea asta?
Dacă urmăriţi facebook-ul veţi vedea că am susţinerea tuturor elevilor, mai puţin a celor de etnie maghiară, dar încerc să îi înţeleg.
Ce le transmiţi celor care te susţin?
Vă mulţumesc pentru susţinere, pentru empatia şi intropatia pe care o aveţi faţă de persoana mea şi încercarea prin care trec.
O adolescentă de 15 ani care face un gest de frondă nu e nici xenofobă, nici nebună, nici naționalistă, nici extremistă, nici patrioată. E o adolescentă normală, care încearcă să iasă în evidență. Adulții care încarcă gestul ei cu propriile prejudecăți, de un sens sau altul, răspund la epitetele enumerate.
Sabina a venit la școală, de ziua maghiarilor, cu o bentiță tricoloră – steagul românilor. A stârnit din partea unora reacții extreme. A primit amenințări – nu îmi dau seama dacă și în realitate, dar cu siguranță pe Facebook. Cel puțin unul dintre autori - surpins de imagina publicată de Jurnalul Național – este un adult radical, Zsolt Lendvay-Simon, ce depășește mult o limită acceptabilă social. La școală, reacția a fost dezastruoasă. Directoarea școlii nu a știut nicio clipă să modereze un conflict latent, ci l-a accentuat dictând pedepse puternic disproporționate – scăderea notei la purtate, excludere din piesa de teatru a școlii (?!), chiar posibilă exmatriculare. Ulterior, a revenit și a anulat aceste decizii, ce erau evident în afara regulamentului școlar și a bunului simț.
Nu este primul incident de acest gen, aflăm din presă. În ziua de 1 decembrie, când elevii români au aniversat ziua românilor, cei maghiari au făcut gesturi provocatoare. Mai recent, niște elevi de clasa a cincea au fost bătuți și umiliți de colegii lor (puși să își ceară scuze în genunchi?!) pentru că aveau steaguri vopsite pe mâini. Problemele se repetă.
Copiii nu fac altceva decât să imite pozițiile adulților. Ce aud acasă, în presă, pe stradă, repetă și ei. Cu atitudinea tipică adolescenților, adesea amplifică aceste lucruri. Își caută apartenențe de grup, vor să iasă în evidență. De fapt, de ce e nevoie să repet aceste lucruri? Sunt zeci și sute de cărți de psihologie care vorbesc despre aceste lucruri. Fundamentele sistemului de educație stau, ar trebui să stea, pe înțelegerea mecanismelor psihologice la copii și adolescenți. Adulții ar trebui să reacționeze matur. Nu se întâmplă. Sabina a vrut să iasă în evidență și a ajuns în vâltoarea urii adulților. Primii au fost radicalii maghiari, cu amenințări, agresivitate, atacuri. Au transferat asupra ei prejudecățile și ura lor.
Poate Sabina a strigat după ajutor, poate altcineva a făcut-o pentru ea. Cert e că a ajuns în atenția radicalilor români. În loc să o ajute, au făcut exact același lucru ca maghiarii, au transformat-o în simbolul propriilor prejudecăți. „Sabina este România”, titrează astăzi grupul naționalist-ortodox din jurul site-ului roncea.ro. Poza Sabinei este mare pe prima pagină. A fost de altfel în toate ziarele, la toate televiziunile, nu a contat că este minoră, că este, poate, confuzată, că are nevoie de ajutor.
Alții vor să se arate moderați, dar practică același mecanism. A circulat mult pe Internet, promovat mai ales de cei ce se consideră „de stânga”, un articol al lui Ștefan Mako, de la casajurnalistului.ro. Acesta ne povestește senin cum a intrat în contact pe Facebook cu o adolescentă de 15 ani, ascunzându-și adevăratele intenții. A inițiat un dialog, a tras-o de limbă cum s-ar zice, fără să îi spună că e un jurnalist ce apoi va publica vorbele ei spuse într-un dialog presupus privat [notă: această parte poate fi o înțelegere greșită, a se vedea mai jos primul comentariu la articol]. A scos declarația-șoc – „urăsc ungurii” – și apoi a spus cine este. Când adolescenta, aflând adevărul, a închis canalul de comunicare, Mako i-a pus eticheta: „ură”.
„Sabina urăște ungurii” s-a răspândit rapid în lumea virtuală. Au ieșit la rampă publiciști declarat „de dreapta”, cu un discurs stupefiant. Pentru Sorin Ioniță, Sabina este o proastă mică, dar cu tupeu”, iar pentru Cristian Ghinea, o mică scârbă cu probleme la mansardă (ambii pe paginilor lor de Facebook). Sabina are 15 ani și a făcut un gest extravagant. Ioniță și Ghinea sunt adulți, cu studii superioare, persoane publice, auto-declarați în prima linie de apărători ai drepturilor fundamentale, conducători de think-tank-uri. Nici nu am ce să mai comentez în fața acestui tablou.
După doar o zi, Sabina s-a mai gândit puțin. Nu-i mai urăște pe unguri, ci urăște că este urâtă de unguri. Spune asta într-un interviu luat de un alt jurnalist, Dan Tănasa, de data asta unul cu puternice accente naționaliste. Extremiștii români o transformă în simbolul patriotismului. Inteviul o aduce din nou în prim-plan, cu imagine, cu tricolor. Sabinei îi place – în fond a ajuns în centrul atenției. Dar ce a învățat din asta despre toleranță și bună conviețuire? Ce am învățat noi?
Sabina are 15 ani și e „vedetă”. Din imaginea ei crește mitocănia unor publiciști ca Ioniță și Ghinea. Pe imaginea ei își fac oarece publicitate (pseudo-)jurnaliști ca Mako sau Tănase. Cu imaginea ei își construiesc discursul extremiști ca Lendvay-Simon sau Roncea, și toți cei ce gândesc ca ei. Toți aceștia sunt adulți. Ura și prejudecăților sunt ale adulților, nu ale Sabinei. (…)

Extremistii maghiari ies in evidenta inaintea meciului dintre Ungaria si Romania. Pentru ca accesul spectatorilor la meci va fi interzis, ungurii se vor strange intr-o piata din preajma stadionului, unde vor incerca sa-si incurajeze echipa favorita. In incercarea de a promova evenimentul, extremistii maghiari au raspandit un afis cu un mesaj violent. “Va decapitam!” - scrie pe afisul realizat de maghiari, in care un extremist imbracat in culorile Ungariei, avand un topor in mana, priveste amenintator.
De asemenea, numele Romaniei este scris cu litere mici, in timp ce cel al Ungariei cu litere mari. Partida de fotbal dintre Ungaria şi România va începe la ora 21.30 şi va fi transmisă în direct de TVR 1.







11 Raspunsuri to “update – CAZUL SABINA ELENA. Tensiunile INTER-ETNICE iau AMPLOARE. Solidarizari cu eleva romanca/ Mesaj EXTREMIST al ULTRASILOR din Ungaria inaintea meciului cu reprezentativa Romaniei”
  1. pe 22 Mar 2013 la 18:09 #
    1. admin

    http://www.presseurop.eu/ro/content/news-brief/3576861-la-budapesta-si-zagreb-meciul-va-fi-si-politic
  2. pe 22 Mar 2013 la 18:13 #
    2. Hrisanti

    Traim intr-o societate in care se acutizeaza “dictatura minoritatilor”, ca sunt ele etnice, religioase, sexuale…
    Cred ca trebuie sa luptam fiecare pentru re-afirmarea democratiei, care inseamna decizia majoritatii ! Poate vi se pare ridicol ce spun, sa luptam, si totusi daca nu noi, atunci cine ? desigur nu ma refer la o lupta violenta, si la o lupta civica.
    Minoritati etnice exista peste tot in Europa, caci istoria este comuna, dar nicaieri in Europa minoritatile nu-si permit sa batjocoreasca drapelul national al tarii in care traiesc, sau sa umileasca cetateni majoritari pentru ca afiseaza insemne nationale in public !
  3. pe 22 Mar 2013 la 18:14 #
    3. Hrisanti

    Errata : Desigur nu ma refer la o lupta violenta, ci la o lupta civica.
  4. pe 22 Mar 2013 la 18:52 #
    4. Bogdan

    Poate invata si conducatorii actuali ai tarii noastre ceva din urmatorul discurs al lui Vladimir Putin! DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A RUSIEI:
    “In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!!!
    Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.
    Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!!!!!
    sursa:http://eng.kremlin.ru/
  5. pe 22 Mar 2013 la 18:54 #
    5. admin

    http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/articol-in-limba-romana-pe-site-ul-celui-mai-important-ziar-din-ungaria-se-string-3-000-de-extremisti-maghiari-la-budapesta-394166.html
  6. pe 22 Mar 2013 la 19:45 #
    6. Tr.P.

    Pentru a păstra echilibrul şi a nu lăsa loc de interpretări să vedem cum procedează americanii pentru că este servită gogoaşa cum că în America nu interesează pe nimeni ce limbă se vorbeşte în nu ştiu ce colţ al ţării şi ăia nu au conflicte. Aşa e, nu contează doar că acolo juri şi dacă încalci jurământul ori te ascund ori biroul de imigrări te invită să faci paşi.
    The United States Oath of Allegiance (officially referred to as the “Oath of Allegiance,” 8 C.F.R. Part 337 (2008)) is an oath that must be taken by all immigrants who wish to become US citizens.
    “I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.”
  7. pe 23 Mar 2013 la 01:59 #
    7. I.L.

    Un articol din 2008 la fel de actual:
    http://jurnalul.ro/special-jurnalul/harcov-romanii-cu-limba-taiata-141361.html
  8. pe 23 Mar 2013 la 21:03 #
    8. I.L.

    Unele state cum sunt Germania (http://www.mediafax.ro/externe/germania-acorda-ajutoare-financiare-germanilor-din-romania-in-2013-10635082) sau Ungaria, isi sustin comunitatile etnice din afara granitelor, atat financiar cat si cultural, însă Statul Român nu doar că nu este interesat să-şi susţină etnicii din afara graniţelor, dar nici măcar pe cei din ţară nu doreşte să-i spijine în vreun fel, cum este cazul românilor din Harghita şi Covasna!
    Este o mare batjocură ca minorităţilor de altă etnie să le asiguri cele necesare, atât financiar prin subvenţionări cât şi cultural prin tot felul de programe, însă de ai tăi să nu te ineterseze câtuşi de puţin.
    Nici mie nu mi-a venit să cred cât teatru joacă secuii, (un exemplu aveţi aici http://www.facebook.com/katalin.ambrusvasvari)
    Când scriu în ungureşte militează pentru autonomia autointitulatului ţinut secuiesc; când scriu în româneşte se dau drept ardeleni şi militează pebtru Ardealul nost’ atacat de “comuniştii” de la Bucureşti sau de ţiganii din teleorman… că, de, noi suntem occidentali (secui în piele de ardelean)
    Niciodată nu am fost de acord ca preşedintele sau premierul să provină din zone multietnice cum sunt Dobrogea, Timiş, Cluj-Napoca etc, din considerente personale.
    Preşedintele trebuie să provină din zone cu tradiţii pur româneşti, nealterate de influenţele unei minorităţi sau alteia. Dacă un astfel de preşedinte mai este şi patriot cu atât mai bine…
    Nu indemn la violenta, insa este necesar ca organele abilitate ale statului sa ia atitudine si sa apere interesul naional, si va asigur ca in asemenea situatii, nu ai voie sa umbli cu politeţuri trucate…
    Din păcate asta este strategia secuilor, dar statul pare că nu dă nici o importanţă !
  9. pe 24 Mar 2013 la 00:00 #
    9. Nelu

    După tămbălăul delirant iscat de popa Tokeș și cînd ungurii din cele două județe i-au alungat pe românii din casele lor, guvernanții au stat gură cască ca prostu-n tîrg. După scăfîrliile guvernanților și legiuitorilor, România ar trebuii adusă în stadiul social-politic din evul mediu. Nu domniile lor au scremut legi de retrocedare a unor castele și domenii, urmașilor grofilor din evul mediu? Acum ar trebuii să mai screme niște legi ca pe urmașii grofilor să-i împroprietărească cu slugi și iobagi.
  10. pe 24 Mar 2013 la 01:25 #
    10. Alin-7

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/curajul-de-a-purta-in-romania-o-bentita-tricolora-10680943
    punctul pe i.
  11. pe 25 Mar 2013 la 03:13 #
    11. ellaina

    @ Tr.P.
    Ba, in America la nivel oficial se vorbeste Engleza si numai Engleza!
    Limba ta poti sa o vorbesti cu co-nationalii tai insa nu la servici, scoala, etc, …pe strada da. Si inca un aspect f important despre America: aici nu se celebreaza ziua nici uneia dintre minoritati. A – ca poti sa iti faci festivalul tau in limba ta, la ambasada tarii tale sau inchiriind un local, etc, este altceva, insa la nivel oficial/public NU.
    Este o diferenta uriasa cu situatia din Romania, maghiarii si oricare alte minoritati ar trebui intradevar sa ia exemplu de la SUA si atunci ar tacea.
    Dar cine sa puna asta in lege in Romanania? este o alta poveste…



Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/03/22/cazul-sabina-elena-tensiuni-inter-etnice-solidaritate-extremism/ )

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: