duminică, 27 februarie 2011

Romania. Trecut versus prezent

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Un text anonim, foarte interesant, circulând pe Internet, retransmis de unul de foștii mei colegi de liceu, R. B. Cu prietenie, Dan Culcer

Romania Trecut versus prezent

Capitolul 1. Asemanari 

1.1. Avem aceleasi hidrocentrale construite pana in 1989, cu precizarea ca pe unele, cat de curand le vom face cadou. 
1.2. Avem aceleasi termocentrale construite pana in 1989 si aceleasi retele de transport electric 
1.3. Avem aceiasi centrala atomica 
1.3. Avem aceleasi sosele si autostrazi in proportie de 99% 
1.4. Avem aceleasi spitale construite pana in 1989 
1.5. Avem aceleasi camine, complexe, studentesti si aceleasi facultati de stat. 
1.6. Stam si acum la cozi. Sinistru e ca acum stam la ”coada” la banca, la ”coada” sa platim impozitul sau gazul, la ”coada” sa prindem mai stiu eu ce promotie sau la ”coada” sa depunem cererea de somaj… 

1.7. La fel ca pana-n 1989, ”vedem” hotul dar inchidem ochii 
1.8. La fel ca pana-n 1989, ne uitam la TV si nu avem ce sa vedem 
1.9. La fel ca pana-n 1989 ne mintim spunandu-ne ca:”presedintele singur, nu are ce sa faca” 
1.10. La fel ca pana-n 1989 ne plangem ca-i greu dar noi o ducem bine 
1.11. La fel ca pana-n 1989 ne amenintam copiii sa invete bine, spunandu-le ca “fara carte nu au parte” 
1.12. La fel ca pana-n 1989 cei fara carte sau cu studii cumparate, sunt numiti politic in functii de conducere 
1.13. La fel ca pana-n 1989 locurile la facultatiile de stat sunt foarte putine 

1.14. La fel ca pana-n 1989 incercam sa ne platim datoriile 
1.15. Avem acelasi metrou ca si in 1989 
1.16. Avem aceleasi linii de tramvai si troilebuz 
1.17. Avem aceleasi parcuri dar distruse, aceleasi zone de agrement dar ruinate, aceleasi baze de tratament dar instrainate sau lasate in paragina, aceleasi lacuri termale si bai populare dar acum cu taxe mult mai mari. 
1.18. Avem aceleasi mine dar inchise, aceleasi sonde petroliere dar cesionate pe 2 lei, aceleasi gradinite si camine! 
1.19. Avem aceleasi statiuni turistice dar fie lasate de izbeliste, fie date cadou… 
1.20. Avem aceleasi bogatii naturale, inepuizabile ( aur,neferoase,marmura,minereuri feroase,uraniu, gaz,hidrogen sulfurat…) 
1.21. Avem aceleasi fantani dar secate, aceleasi izvoare de apa minerala… 
1.22. Avem aceleasi centre de cercetare dar fara cercetatori 
1.23. Si acum ca si pana-n 1989, ne multumim sa spunem bancuri despre politicieni 
1.24. Si acum ca si pana-n 1989, ne lasam condusi precum o vita la abator.


Capitolul 2. Deosebiri

2.1. Hidrocentralele ce le avem sunt amortizate contabil. Costul de productie este acum de 10 ori mai mic iar cel pe care-l platim de 10 ori mai mare…?! 
2.2. Termocentralele pe care le avem sunt si ele in aceasi situatie ca a hidrocentralelor in schimb aici ne confruntam cu alt aspect si anume cu cel al aprovizionarii cu carbune de import…daca ar fi fost posibil, cu siguranta politicienii nostri, ar fi importat si apa pentru varianta hidro. Amortizarea termocentralor, duce la costuri foarte mici de productie, in schimb comisioanele de la import au “grija” sa regleze pretul. Aceleasi comisioane vin a corecta pretul si in varianta hidro, comisioane de milioane de euro primite pentru “revizii tehnice uzuale la preturi de milioane”! 
2.3. Incredibil, importam apa grea de la o firma din paradisul fiscal care o cumpara(importa) din..ROMANIA!Transportul e foarte rapid, el facandu-se pe hartie! Teoria ca energia electrica este aproape gratuita nu e valabila si pentru Romania. 
2.4. Soselele si autostrazile sunt aceleasi dar cu un trafic de 10 ori mai mare 
2.5. In spitale acum trebuie sa vi cu siringa ta si cu medicamentele tale. 
2.6. Statul la coada e privit ca ceva normal. Am stat 2 ore la BCR Serban Voda, le-am facut sesizare si un pic de “circ”, i-am intrebat daca-si dau seama ca ceea ce fac e furt, furt de timp si normal ar fi sa ma pontez si sa fiu platit de banca…Angajatii radeau iar “pinguinii” de la coada ma priveau ca pe un ciudat. 

2.7. Daca ceri restul la taxi, spun ca nu au schimbat, daca vrei restul de la Mega Image trebuie sa te lupti sa-l culegi de pe sticla… daca lasi ciubuc prea putin, ti se bate obrazul… 
2.8. Pana-n 1989 eram mintiti 2 ore/zi, la televizor! Acum suntem mintiti 24 de ore /zi… 
2.9. Pana-n 1989, presedintele era laudat de patriarhul Romaniei, acum presedintele pupa mana patriarhului. Homosexualitatea e prezenta la cele mai inalte nivele…a pupa mana cuiva, este o optiune sexuala! 
2.10 In ziua de azi, poti face o facultate si numai cu bani. Examenele de semestru sunt teste grila, iar subiectele sunt postate pe net cu 2 saptamani inainte!!! 
2.11. Exploatarea resurselor naturale se face de catre privati, care dau statului Roman, intre 3-12% din valoare ! Protectia sociala are un alt sens … a-l aduce pe om la nivelul de inteligenta si sau cunoastere/percepere al ierbivorelor e factor de echilibru si liniste sociala. Eliminarea fizica a pensionarilor si celor asistati sogial e plus valoare, si trebuie facuta intr-un cadru legal! 
2.12. Astazi se fac consolidari la tronsoane de cai de tramvai unde nu e cazul doar pentru a incasa “comisionul”. Toata clasa politica asteapta cutremurul ca pe D-zeu 
2.13. Pana-n 1989 fiecare cetatean mergea in concediu, o data la mare si o data la munte. Azi doar 5% isi mai permit! 
2.14. Pana-n 1989, banii obtinuti din exploatarea resurselor naturale, erau directionati catre protectia sociala, astazi sunt directionati catre protectia MAFIEI! 
2.15. Apa plata e la fel de scumpa ca berea? 
2.16. Cumparam Cola la acelasi pret cu laptele, daca nu mai scump. In loc sa ne hranim copiii ii otavim cu mana noastra! 
2.17. Parizerul e facut din celuloza alimentara si prafuri extrem de toxice. Toate preparatele contin aditivi toxici ce permit absortia apei. Am ajuns sa cumparam apa la pret de sunca presata. Am ajuns sa ne cumparam propia moarte in rate! 
2.18. Banii ce n-i se fura zi de zi, se intorc inapoi sub forma de imprumut. Cine are interes sa se opreasca jaful atata timp cat acesta genereaza dobanzi acelorasi hoti.

Daca am incerca sa-i falimentam pe acesti criminali “economici”, ce fac profit otravindu-ne,cu acordul tacit al statului si de ce nu si al nostru, nu ne-ar ramane decat sa bem apa si sa mancam cartofi si paine…dar si atunci nu sunt sigur ca nu ne-ar otravi apa! Exista o vorba veche…SCAPA CINE POATE… eu unul va spun sincer ca SCAPA CINE SE TREZESTE! “Invadatorii” nu ne invadeaza pentru ca inca suntem prea multi!


Capitolul 3. Specific Romanesc

3.1. Numai in Romania platesti comision de consultare cont, facuta la bancomat. 
3.2. Numai in Romania platesti comision cand retragi numerar de pe card 
3.3. Numai in Romania termenele de prescriptie a amenzilor nu sunt respectate 
3.4. Numai in Romania au fost date si inca se mai dau legi pentru o zi! 
3.5. Branza e mai scumpa decat carnea 
3.6. Nucile noastre mai scumpe decat nuca de cocos. 
3.7. Laptele simplu mai scump decat laptele batut. 
3.8. Portocalele mai ieftine decat merele. 
3.9. Cartile sunt mai ieftine decat revistele. 
3.10.Muzica buna e mai ieftina decat muzica proasta. 
3.11.Maslinele umplute cu gogosar sunt mai ieftine decat maslinele umplute cu sambure. 
3.12.Vinul este mai ieftin decat strugurii. 
3.13.Pixul cu mina este mai ieftin decat mina de pix fara pix. 
3.14.Ciupercile sunt mai scumpe ca si carnea de pui 
3.16.Venitul minim si pensile sunt impozitate ( supuse taxarii) 
3.17.Hotararile luate de popor prin referendum sunt apoi ignorate 
3.18.Statul are o relatie sexuala cu cetateanul, regulandu-l in toate pozitiile posibile. Pozitia 89, in grup, e practicata de 20 de ani!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Nu sunt de acord :

2.14. Pana-n 1989, banii obtinuti din exploatarea resurselor naturale, erau directionati catre protectia sociala, astazi sunt directionati catre protectia MAFIEI!

Contrar celor presupuse “socialism=asistenta+protectie sociala” in socialism “politica sociala” se baza cel putin in juma din cazuri pe legi privind combaterea parazistismului si pe pedepsirea vagabondajului. Adica represiune … Cel putin la noi si in URSS
Nu se vorbea despre saracie dar ea exista si inca in moduri jenante….
Erau batrani (si mai ales batrane) care mai primeau un sufertas de mancare si atat.(In gnl vaduve casnice ai caror soti lucrasera ca particulari si nu cotizasera la nici o casa de pensii). Am cunoscut cel putin un caz … nu prea imi place sa ii amintesc prea trist.
Erau zone rurale in care saracia era lucie . Un om in putere care lucra nu putea sa spere la mai mult de 300-400 lei (1972-73 cand salaru minim era de 1000-1100 lei)– asa se si explica de ce plecau sa sape ori sa care pe santiere pe bani putini. Erau sate in care copii mergeau la scoala incaltati doar cu gumari si atat . Si hraniti ca vai de lume.
Ma rog daca nu aveai (sau nu doreai) iti gaseau ei un loc de munca …. dura si prost platita , iar in URSS te “parcau” in Siberia unde taiai copaci si altele asemenea in mod pazit. Dar asta fiindca economia avea nevoie de mana de lucru ieftina (se dezvolta mai ales extensiv). As observa ca si in RSR (prin 1975-80 ) daca te gaseau fara loc de munca si te mai si sustrageai …urmau cateva luni educative la spart piatra .Cate luni hotara instanta.
P’a buna daca este sa ne ghidam dupa nivelul protectiei sociale si a asistentei noi eram comparabili cu Anglia de dinainte de Disraelli insa Canada, RFG ori Suedia erau societati in care rasareau zorile roze ale …. comunismului (fiecaruia dupa necesitati. Mai precis necesitatile de baza erau – si sunt – asigurate automat. La un nivel destul de generos.)
Ghita Bizonu'

Unknown spunea...

e normal sa fie mai scump laptele simplu decat cel batut, sau ciupercile decat puiul. Folositi-va capul!