miercuri, 23 februarie 2011

Cosmin PASCA. Ce nu se stie despre 24 ianuarie 1859 Istoria nespusa a Zilei Unirii

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Ziarul de iași susține de ani de zile o politică ciudată, nu din perspectiva realității istorice, care e evocată uneori corect, ci din perspectiva unei propagande care servește cuiva. Reprezentat al direcției «istorice» : Adrian Cioflâncă. Al cui reprezentant? Cine sunt stăpânii acestui ziar? Se va vedea. Ce mai scrie Ziarul de Iași?
Cosmin Pașca poate fi un ziarist care nu știe încă istorie. Și o învață din mers. Și crede că ea se scrie în «foia vitelor de pripas» și că trebuie să fie scandaloasă. Vrea să facă rating, să i se mărească leafa și să se laude în fața logodnicei cu mușchii lui de vată?Ca deobicei comentariile sunt foarte interesante.
Cu prietenie, Dan Culcer

Ce nu se stie despre 24 ianuarie 1859
Istoria nespusa a Zilei Unirii
Autor: Cosmin PASCA
Data publicarii: 23/01/2010
Desi iesenii aniverseaza cu hore si bucurie ziua de 24 ianuarie, putina lume stie acum ca Unirea Principatelor a facut mai mult rau Iasului decit bine, in urma cu aproape doua secole. Istoriografia comunista practic a sters din manualele de istorie puternicele si violentele manifestatii din Iasi si din Moldova mai bogata impotriva Bucurestiului si a Munteniei. Asa-numitul "separatism moldovean" a fost considerat de PCR un subiect tabu. Unirea a fost atunci un act preponderent politic, foarte putin popular la Iasi. Nume grele ale vremii, precum Gh. Asachi sau Nicolae Sutu, erau antiunionisti virulenti. Miscarea separatista a fost inabusita in singe
intr-un final, cu zeci de morti pe strazi. Impartirea institutiilor a fost negociata dur intre Iasi si Bucuresti, primul oras fiind atunci mai mare ca locuitori.
O grafica a antiunionistilor ieseni
Din toate nu a ramas pina azi decit cutuma numirii Mitropolitului Moldovei ca Patriarh, precum si faima infiintarii primei universitati din tara tot aici. "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi citeva foarte incitante pagini de istorie mai putin stiuta a Iasului si Unirii aniversate miine. 

Oficialitati cu o mina incruntata, lozinci populiste, hore "intinse" pe criterii politice, imbulzeala si ghionturi, scandaluri cu iz electoral. Un scenariu devenit familiar iesenilor in fiecare an, pe 24 ianuarie, odata cu manifestarile dedicate Unirii Principatelor.
S-ar putea crede ca nervozitatea generata de serbarea Micii Uniri este un dat recent, rezultat al incrincenarii perioadei de tranzitie. Istoria insa ne contrazice.
Exceptind perioada regimul comunist, dominata de un fals festivism nationalist, Unirea Principatelor de la 1859 a stirnit mai mereu controverse si dispute politice. Ba chiar, in preajma anului 1859, putem spune ca acestea erau mult mai virulente.
Separatismul moldovean
In volumul "Virstele Unirii. De la unitatea etnica la constiinta nationala", istoricul Adrian Cioflanca, de la Institutul "A.D. Xenopol", trateaza un subiect considerat mult timp tabu: separatismul moldovean. Avindu-i ca exponenti principali pe Gheorghe Asachi si Nicolae Istrati, miscarea separatista din Moldova a aparut in 1856, an in care ideea Unirii celor doua Principate prinsese deja un anume contur politic. Separatistii se opuneau ideii de unire motivind prin traditia diferita a celor doua tari, dar, mai ales, prin argumente de ordin practic.
Memorialistul Nicolae Sutu relateaza ca antiunionistii se temeau ca Bucurestiul va deveni noua capitala, iar Moldova va fi marginalizata. Separatistii erau convinsi ca "Iasii si toata Moldova de Sus nu vor fi decit puncte excentrice ale noului stat, interesele moldovenilor vor fi puse in planul
doi". Separatistii se asteptau ca muntenii sa domine in timp conducerea politica a Principatelor Unite, iar "moldovenii vor fi siliti sa indure legea muntenilor si sa fie absorbiti mai curind ca un popor cucerit decit ca unul unit cu Tara Romaneasca"
Temerile s-au confirmat
Asa cum se stie, evenimentele din ianuarie 1859 au dus la infringerea separatistilor si la unirea celor doua Principate. Temerile separatistilor s-au confirmat insa, noul aranjament statal impunind o viziune radical centralista.
In ciuda vocilor numeroase care solicitau ca noul stat sa aiba capitala la Focsani, unele provenind chiar din rindurile unionistilor moldoveni, in 1862 au fost emise decretele de centralizare a principalelor institutii la Bucuresti. Dupa 1862, noul prilej de lupta politica pentru separatisti a fost chestiunea "compensatiei morale" reclamate pentru "sacrificiul" facut de Iasi pe altarul Unirii. Ideea amplasarii
Curtii de Casatie la Iasi, ca gest reparatoriu, a fost respinsa intr-un final de Legislativ, generind in "dulcele tirg" masive proteste de strada. Nu este astfel de mirare ca inlaturarea ulterioara a domnitorului provenit de la Iasi, Alexandru Ioan Cuza, la 11 februarie 1866, a fost sarbatorita la Iasi prin trei nopti de iluminatii.
Miscarea separatista, inabusita in singe: zeci de morti pe strazi
Detronarea domnitorului a dat un suflu nou miscarii separatiste, frustrarea atingind apogeul in ziua de 3/15 aprilie 1866. Atunci a izbucnit o importanta manifestatie separatista despre care astazi se mai stiu putine. In acea zi, o duminica, multimea adunata pentru liturghia de la Mitropolie, circa 500 de persoane, a pornit cu mitropolitul in frunte, spre Palatul Administrativ strigind "Jos Unirea!", "Jos Printul strain!", "Traiasca Moldova". Manifestatia a fost inbusita de interventia unui regiment muntean adus special aici, care a tras in directia
manifestantilor si a atacat la baioneta. Numarul victimelor nu se stie precis, pentru ca autoritatile au facut ancheta in cel mai mare secret, dar este vorba oricum de cel putin citeva zeci de morti si alte zeci de raniti.
Si in prezent, episodul separatismul moldovean divizeaza spatiul academic, tinerii cercetatori fiind deranjati de modelul idealizat impus ca ambalaj momentului 1859. "Din pacate, institutiile muzeale perpetueaza imaginea idilizanta a momentului 1859. Un exemplu este chiar Muzeul Unirii, redeschis in 2007 dupa ce a consumat foarte multi bani pentru refacere. Tematica muzeului reia vechiul concept, nationalist, nu este adusa la zi stiintific si nici tehnica muzeala nu este modernizata. Despre controversele si problemele provocate de unire nu se pomeneste si, ca urmare, nici despre miscarea separatista nu veti putea afla ceva din muzeu. Am semnalat aceste lucruri conducerii muzeului, dar fara ecou", explica Adrian Cioflanca.
Statuia lui Cuza, cu bani "jidanesti"
Un alt episod relevant pentru pasiunile politice generate de serbarea Unirii Principatelor il constituie inaugurarea la Iasi, pe 27 mai 1912, a statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Intr-un articol document aparut in urma cu doi ani, in "Ziarul de Iasi", istoricul Andi Mihalache surprinde in detaliu contextul tensionat in care s-a facut dezvelirea monumentului. Mai intii, disputa s-a dus pe amplasamentul statuii lui Cuza. Locul initial fusese stabilit pentru "Piata Noua", o zona aflata in fata actualului hotel Continental.
A.D. Xenopol si A.C. Cuza s-au impotrivit amplasamentului, argumentind ca in 1857 si 1859 hora Unirii se jucase in fata fostului hotel Petre Bacalu, situat pe locul actualului cinematograf Victoria. Protestul celor doi a ajuns pina la urechea primul ministru Ionel Bratianu, prin intermediul unei scrisori adresate de primarul Iasilor, Nicolae Gane. Edilul se plingea atunci Guvernului ca cei doi "agitatori" fusesera initial de acord cu primul loc si ca municipalitatea cumparase in acest sens terenul si darimase unele cladiri. "Abia acum domnii profesori Xenopol si Cuza au avut tristul curaj sa intreprinda o campanie contra comunei si sa agite tinerimea universitara", scria primarul.
Intr-un final, s-a acceptat amenajarea statuii pe actualul amplasament, in actuala Piata a Unirii, cu conditia ca toate cheltuielile survenite sa nu fie suportate de primarie, ci de cei care venisera cu ideea. Scandalul era departe de a se fi incheiat. Pentru lucrarile suplimentare, Xenopol a gasit sprijin financiar
la citiva intreprinzatori evrei. Fireste, si-a pus in cap presa nationalista si antisemita apropiata de Partidul Conservator, formatiune politica pe care Xenopol tocmai o parasise. Ziarele semnalau malitios ca statuia lui Cuza se ridica cu "bani jidanesti", dintr-un "capriciu politico-electoral" si cu sprijinul interesat al ziarului "Adevarul", publicatie care ar fi fost finantata de Alianta Israelita.
Regele, atacat de ieseni cu mere stricate
Doi ani mai tirziu, in preajma dezvelirii monumentului, contextul politic era la fel de agitat. Regele Carol I intentiona sa se foloseasca de vizita la Iasi pentru a-i impaca pe Titu Maiorescu cu Take Ionescu si P.P.Carp, ultimii doi farimitind miscarea conservatoare prin infiintarea unui partid distinct. Regele venea la Iasi sperind ca aici, intr-un context festiv, va reusi sa puna capat dezbinarii dintre conservatori, revigorind astfel pionul necesar bipartidismului. In plus
, regele trebuia sa dea satisfactie lui Dimitrie Greceanu, sef al conservatorilor ieseni, nemultumit ca nu primise nici un portofoliu in guvernul Titu Maiorescu. Serbarea de la Iasi era astfel un bun prilej de aranjamente pe scena politica. In ziua inaugurarii statuii, autoritatile au luat masuri extraordinare de securitate, temindu-se de eventuale manifestatii antiregale sau anticentraliste. De altfel, Carol I nu avea amintiri prea placute din precedentele vizite la Iasi, cind fusese la un moment dat "atacat" cu mere stricate. Detaliile organizarii au mers pina
intr-acolo incit istoricului Nicolae Iorga i s-a interzis initial sa apara pe lista oratorilor, fiind susceptibil ca va folosi tribuna pentru a formula acuzatii la adresa guvernului. Pina la urma, inaugurarea statuii lui Cuza a decurs fara probleme. Cu o singura exceptie, mai degraba comica. Dezvelirea monumentului putea fi ratata pentru ca pinza care-l inconjura cadea de la sine. Evenimentul a fost salvat de stapinirea de sine a lui Carol I, care a observat defectiunea si a ordonat imediat garzii sa dea onorul, lasind impresia ca momentul fusese intocmai gindit.
De-a lungul domniei sale, avertizat asupra starii de spirit din Moldova, Carol I va avea grija sa menajeze susceptibilitatile moldovenilor, creind compensatii simbolice pentru "sacrificiul" lor. Astfel, el numea Iasul, inca din primele discursuri, "a doua capitala" (titlu revendicat de ieseni), "a doua resedinta" sau, preluind o idee lansata pentru prima data de Titu Maiorescu, "capitala culturala a tarii".
Comunismul a sters definitiv toate pretentiile Iasului
Anii au trecut insa, frictiunile s-au mai imblinzit cu timpul, iar din negocierile initiale dure pentru stabilirea sediilor de institutii nu a mai ramas decit, si asta doar ca o cutuma, faptul ca dupa moartea Patriarhului cel care il va succeda sa fie Mitropolitul Moldovei. Si, poate, mindria locala ca Iasul, la anii unirii oras cu o efervescenta activitate culturala, si ca populatie oras putin mai mare decit Bucurestiul (ambele aveau in jur de 65.000 de locuitori) a avut prima universitate din noua tara Romania. Peste decenii, odata cu epoca comunista, din toate aceste controverse avea sa nu se mai aleaga chiar nimic. Nici macar consemnarea lor in tratatele de istorie.

adauga comentariu trimite articolul prin e-mail versiune printabila
Comentarii
Pagina: 1 2 3 4 5
Reactii penibile din toate partile
06/12, 13:21, postat de Ia o pastila daca te doare capul
Va faceti de ras cu totii, de la autor cu un remarcabil articol si mirabolizant, cititorii si comentatorii din Iasi si Moldova, cat si cei din Bucuresti si Muntenia.

Daca va vedeau acum 150 de ani se luau cu mainile de cap inaintasii nostri. La Iasi e frumos curat si e primul oras universitar tocmai pentru ca nu a devenit plin de toti boschetarii inghesuiti din toate colturile tarii in capitala.

Nu va face cu nimic mai speciali nici daca traiti la Iasi, nici daca traiti la Bucuresti. Prostia dupa cum reiese din comentarii este in proportii egale.

Avand in vedere ca toate cele trei parti sunt reprezentate de romani, voi va dati seama cat de penibili sunteti prin astfel mascarade, schimonoseli si injurii reciproce
RE: RE: RE: RE: Au reactionat tiganii buciuresteni
05/02, 01:39, postat de io
fraier coclit ,manelist ,pupincurist de capitala!
cand o sa batet-ti moldova sau ardealul in materie de somitati  atunci sa ridicati glasul!
printre altele te init la o partida de sah iti cate partide vrei tu in avans! te ard si pe una si pe alta mai l****, mai multe boarfe ca-n bucuresti n-am intalnit in vitaza mea
RE: RE: RE: Au reactionat tiganii buciuresteni
27/01, 20:38, postat de radu_vlahu
Băi vere, ai uitat să spui de sărăcia cruntă a moldovenilor din județele Vaslui și Iași, despre numărul mare de copiii pe care-l fac la beție și care ajung pe străzile Bucureștilor, despre curvele Europei care provin tot din Moldova, despre lenea proverbială a moldovenilor, despre mizerie, despre chirpic și tizic...dar astea ți-le spune un amărît de țigan din Bărăgan care vorbește cu accent muntenesc. Trăiască România Mare
PENTRU MOLDOVEANMANDRU
26/01, 08:52, postat de PENTRU MOLDOVEANMANDRU
Din pacate te exprimi in acelasi fel ca si "tiganii din sud" despre care vorbesti.. Eu sunt "tigan din sud" nascut in Bucuresti din mama munteanca si tata oltean, nu mi-a placut niciodata Bucurestiul ,tot mai mult mi-a placut nordul tarii si Valea Oltului,dar sincer- esti putin cam prost- pentru ca tu generezi atitudinea/reactia tigancii din Constanta..
Daca am avea toti un dram mai mult de minte si ne-am calcula spusele ar fi foarte bine pentru toti. cata vreme exista moldoveni mandrii ca tine si tigani manelisti -asa o sa-ti fie si tie.. violenta (fie ea si violenta verbala) genereala violenta..asa ca sa nu te astepti la altceva cand vii
pe forumuri si vorbesti asa..e valabil si pentru tiganii de sud (din care fac si eu parte) si pentru tonti prostovanii care intra pe forumuri ca sa injure.
Toate bune..si ganditi oameni buni- nu costa, gandurile n-au limite si fac numai bine imprejur.
Prostii
25/01, 09:17, postat de Moldovean din Chisinau
A existat, desigur, si o miscare separatista, dar a fost una nesemnificativa. Se exagereaza mult pe seama importantei acesteea. Si nici nu este posibil sa ii ilustrezi pe romanii din sud cu colti hrapareti care abia asteapta sa sugrume "biata" Moldova din dreapta Prutului. Mai cu seama ca Domnitorul ales a fost moldovean. Si cei mai importanti ... Vezi mai multpoliticieni ai timpului, Alecsandri, Kogalniceanu, etc, au fost din Moldova. Asa suntem noi moldovenii, mai miorlaitai. Daca am fi avut si capitala la Iasi, oricum am fi gasit alte probleme de disputat in relatiile cu ceilalti romani
Mai fratilor, articolul e vrajeala
25/01, 01:34, postat de Sorin
Mai fratilor, articolul e o minciuna, hraneste sentimentul anti-mitic si atat.

Cititi cartile de istorie si o sa vedeti ca Nu au fost proteste in 1859, nici una, s-a jucat Hora Unirii.

Caimacanul Moldovei, plus seful ziarului prorus care era Asachi, plus austriecii au fost impotriva unirii, ca asa le dicta Rusia, si au falsificat initial rezultatele alegerilor care au fost anulate la intervnetia Frantei si a Marii Britanii.

Iasiul nu a fost ales capitala pentru ca era prea aproape de Rusi.

Alo, desteptarea! Proteste au fost in 1866, dupa abdicarea lui Cuza, nu in 1859, din cauza regimului sau autoritar si pentru ca Marile Puteri recunoscusera Unirea numai pe timpul domniei lui. Protestararii au fost filorusii lui Asachi, care facuse parte din echipa Generalilor rusi care statuse in Moldova zeci de ani!
Mai puneti mana pe o carte! Ca se intoarce Kogalniceanu in mormant
RE: RE: Au reactionat tiganii buciuresteni
24/01, 22:16, postat de moldoveanmindru
Ba tu sa stai tigan imputit in cocina ta din buciuresti! Cum zice cineva despre comorile spirituale ale moldovenilor cum sariti pe el cu texte rasuflate: ca-i comunist, ca-i rus, etc. Asta e realitatea MOLDOVA ESTE O TARA OCUPATA DE tigania SI TRATATA CA ATARE DE pigmeii josnici din sud! Aluia cu "ospitalitatea" buciuresteana: cred ca vorbesti foarte bine graiul lor poreclit "limba literara" (ce contine expresii de genul:" pa ci", "pa dincolo" asa cum foloseste "marele" ziarista a lui peste prajit ctp) ca altfel poti lua si bataie numai ca vorbesti cu acent moldovenesc! Mie nu voia sa-mi vinda bilet de autobuz o tiganca din constanta fiind ca vorbeam cu accent! Nu-i muntenia, tigania? Ia uitati-va la revelioanele posturilor centrale! manele unde s-au nascut? In Moldova? NU! In costanta! Ia sa vedem citi literati si intelectuali de marca au javrele pigmee? I.L.Caragiale? Pai asta e machedon si deja vorbim de alt popor! :))Ia sa vedem unde s-au nascut Eminescu, Creanga, Iorga, Alecsandri, H.Coanda, Sadoveanu si muuuulllttiii altiii! Maaa, noi putem trai foarte bine fara "binecuvintarile" desertului oltenesc sau baragan
trebuie spus adevarul
24/01, 19:57, postat de Dorian
intradevar astfel de studii inca is tabu in istoriografia Romaniei, cu parere de rau se merge de la un absolutism la altul. Este clar ca reactiile unirii Moldovei cu Tara Romaneasca- Romania au fost diverse si nu puteau fi toate superpozitive cum se scrie in manuale si cum elogiaza toti "marii" istorici romani. Fara a infirma unitatea etno-nationala a moldovenilor cu ceilalti romani, este clar ca dintre tarile romanesti Moldova a suportat cele mai nefaste consecinte geopolitice, prin divizare si iar divizare, in 2, apoi in 3 si procesul e activ si in prezent. Cele mai proaste si mai spurcate granite is in interiorul Moldovei, pe Prut, pe Nistru, prin mijlocul Bucovinei, intre satele din sudul Basarabiei etc.
Este absolut clar ca unirea nu a fost deloc pe principiul egalitatii, intradevar Tara Romaneasca a acaparat Moldova, pentru ca toata puterea, toate institutiile, guvernantii, limba literara romana si toate atributele statale au fost cedate de Moldova in favoarea Tarii Romanesti.
Nu e cazul aici de insultat pe cineva, fiecare au avut aporturi pozitive si negative, intelectuale si materiale. Dar cu parere de rau asa este, Moldova a devenit doar o provincie marginalizata. Si identitatea moldoveneasca nu trebuie sa fie tratata ca ostila romanismului, ea nu a fost inventata de Stalin si Komintern, cum aiuresc unii facind capital populist. Moldovenii au dreptul la specificul dialectal, traditional si identitar, ca parte componenta a romanitatii! Ajunge atita batjocura si deridere a tot ce suna moldovenesc. Nimeni nu poate sa nege ca sintem toti frati, si munteni si ardeleni si banateni etc. dar si fratii au dreptul la personalitate, nu la impunerea doar unuia "mai mare si tare.
RE: frumos lucrat, coana chirita
24/01, 19:08, postat de gogo
Mai nene,de ce bati campii???Lasa desenele animate si mai pune mana pe o carte de istorie ADEVARATA
jos imperialistii
24/01, 18:48, postat de barladeanu
Sunt din Barlad, si Cuza era din Barlad, si am batut toata tara in lung si lat. Nicaieri nu m-am simtit inferior. N-a denigrat nimeni moldovenii mei de suflet, ci si-i-a insusit toata lumea cu care am vorbit. Pe Eminescu il iubesc toti, pentru ca e cel mai bun, si imi pare bine ca e moldovean, dar asta nu ma impiedica pe mine sa-l iubesc pe Nichita de exemplu. Am fost si la Bucuresti, in tiganie, de multe ori si e super acolo. E cel mai primitor oras din Romania, in sensul ca are un loc pentru toti, indiferent de unde esti. Romania e Moldova Mare. Jocul
politic de atunci a fost maret, uluitor. Ma intreb cum a fost posibil ca niste politicieni romani sa se inteleaga atat de bine, intr-un timp atat de scurt, in bataia unor forte mult mai mari decat ale noastre. Cinste lor! Ce-au facut ei atunci, e valabil si azi. Pacat ca politicienii de acum nu invata cum trebuie cladit interesul national
RE: frumos lucrat, coana chirita
24/01, 18:12, postat de nechita
Caricatura face toate paralele. Photoshop, font Helvetica, toate de secol 19
frumos lucrat, coana chirita
24/01, 18:09, postat de un tigan din Iasi
Foarte tare articolul. Bravo. Razi de te strici. Adica Muntenia, o tara ocupata de turci ocupa alta tara, Moldova, libera, bogata, independenta. Nu se trage nici un foc de arma, nu tu razboi, nimic. Moldovenii vin si conduc Muntenia toata si Moldova. Cuza, moldovean, guvernul, moldovean, mitropolitul, moldovean si el. Interesanta ocupatie, dureroasa chiar. Si Saddam, inainte sa-i ocupe americanii a fost presedinte in SUA. Cine a scris acest articol nu e prost, cine crede e tare tembel. Sa te simti ocupat in propria tara, de proprii conationali e mare lucru
RE: Unirea  - 1859
24/01, 17:06, postat de Lancaster
Si prin alte parti e la fel. Si pe la Nurnberg poti sa auzi nemti protestand ca ei nu sunt bavarezi, ei sunt franconi, dupa care dau vina pe Napoleon, ca a incorporat Franconia in Bavaria fara sa-i intrebe nimeni. Intre timp, Bavaria a ajuns in componenta Germaniei, Germania a ajuns in componenta Uniunii Europene (unde Bavaria e cea mai bogata dintre regiunile Uniunii) dar ei inca bat campii cu Franconia lor, care si-a pierdut independenta acum 200 de ani.

La fel e si in Moldova, nu ajunge ca aia de la vest de Prut e cea mai saraca regiune a Uniunii Europene, iar aia de de la est e cea mai saraca tara din Europa, asta a ramas acum de dezbatut, independenta Moldovei.

Daca s-ar construi un aeroport modern sau o soosea de centua de la Sculeni la Letcani, in regim de autostrada, in mod sigur n-ar veni bucurestenii sa le ia si sa le duca la ei
RE: RE: Au reactionat tiganii buciuresteni
24/01, 17:05, postat de Un tigan din Iasi
Foarte tare articolul. Bravo. Razi de te strici. Adica Muntenia, o tara ocupata de turci ocupa alta tara, Moldova, libera, bogata, independenta. Nu se trage nici un foc de arma, nu tu razboi, nimic. Moldovenii vin si conduc Muntenia toata si Moldova. Cuza, moldovean, guvernul, moldovean, mitropolitul, moldovean si el. Interesanta ocupatie, dureroasa chiar. Si Saddam, inainte sa-i ocupe americanii a fost presedinte in SUA. Cine a scris acest articol nu e prost, cine crede e tare tembel. Sa te simti ocupat in propria tara, de proprii conationali e mare lucru
RE: Au reactionat tiganii buciuresteni
24/01, 15:32, postat de 
 Au reactionat provocatorii smirnovisti
Stai dracului in cocina ta si nu-ti baga ratul unde nu-ti fierbe oala
Pagina: 1 2 3 4 5

Niciun comentariu: