sâmbătă, 12 februarie 2011

Claude Karnoouh: «Intotdeauna este cineva care vrea sa te opreasca sa vorbesti.»

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Aș fi propus un alt titlu acestui interviu : «Intotdeauna este cineva care vrea sa te opreasca sa vorbesti.» Funcția pozitivă a acestui text aceasta este, dincolo de detalii. Comentariile sunt adesea interesante, fiindcă reprezintă starea unei felii de opinie publică.

Cu prietenie, Dan Culcer


INTERVIU realizat de Cristina Bobe.
Claude Karnoouh, antropolog francez : “Poporul roman este rasist, ca orice alt popor, numai ca popoarele din Vest tac, pentru ca se tem. Aici integrarea tiganilor ar putea fi simpla : prin forța culturală"
de Cristina Bobe HotNews. ro
Luni, 24 ianuarie 2011, 23:29 Actualitate | Esenţial

Anticapitalist. Marxist. Conspirationist. In spatele unor etichete care ii sunt atribuite in spatiul cultural romanesc, se dezvaluie personalitatea omului Claude Karnoouh, iubitor de Romania, dar si a specialistului in stiinte umane (filosofie, antropologie sociala si lingvistica). Unul dintre motivele pentru care si-a prelungit sederea in Romania este acela ca aici exista mai multa libertate de exprimare in mediul universitar decat in Vest, iar studentii nu asculta “ca niste vitei sau gaste”.
Claude Karnoouh este profesor invitat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, insa experienta sa pedagogica include universitati precum Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta).
Cristina Bobe : Ce parere si-a format profesorul francez Claude Karnoouh despre mediul universitar romanesc ?
Claude Karnoouh : Din anumite puncte de vedere mi se pare mai interesant in Romania decat in Franta. Discutiile cu studentii sunt mai interesante, chiar daca studentii sunt un pic tacuti. In Franta este prezent un conformism atat de dreapta, cat si de stanga care este extrem de plictisitor. In ultimii 30-35 de ani, in Franta, s-a instituit un fel de autocenzura. Pe anumite teme, ideile care se vehiculeaza ajung sa fie destul de penibile. Spre exemplu, in filosofie, ceea ce este legat de Heidegger. La un moment dat se vorbea la curs despre Heidegger, iar din sala s-a ridicat un student si a spus : “Este interzis sa vorbiti aici despre un ganditor nazist !”. Eu l-am dat afara, iar el s-a dus sa faca plangere la seful departamentului.
La fel se intampla cu aceasta cale de gandire germana, cum ar fi in filosofia politica cu Carl Schmitt. Nu trebuie sa vorbim despre istoria ideilor legate de comunismul real sau fascismul italian. Intotdeauna este cineva care vrea sa te opreasca sa vorbesti. Faptul ca are o idee opusa nu este o problema. Fiecare are ideile lui. Insa faptul ca cineva incearca sa te opreasca sa vorbesti devine din ce in ce mai penibil.
Rep : Poate fi spus in universitatile din Romania chiar orice ?
Claude Karnoouh : N-am spus niciodata ca in universitatile din Romania poate fi spus chiar orice. E o curiozitate aici prin studentii buni pe care ii consider disparuti in Franta. Am un prieten care preda la o universitate din provincie si care spune ca este absolut disperat pentru ca el poate spune orice, in timp ce studentii asculta ca niste vitei sau gaste. Aici la Bucuresti tinerii sunt naivi, dar exista un mediu de discutie.
Rep : De ce se tem studentii sa deschida anumite subiecte ?
Claude Karnoouh : In ciuda succesului de care pare sa se bucure in Franta, antropologia este destul de conventionala, plina de clisee. Asta le place studentilor. Nu vor sa fie surprinsi, nu vor sa fie destabilizati. E o teama de necunoscut, care i-ar sili sa gandeasca. In “Marele inchizitor” era acest citat : “Noi le-am dat de mancare, iar ei si-au depus libertatea la picioarele noastre”. Oamenii se tem de libertate. E o angoasa foarte mare atunci cand esti liber. Acest fapt este valabil atat in societate, cat si in relatiile interpersonale.
Rep : Sunteti un adept declarat al lui Marx. Cum vede un profesor marxist comunismul din Romania si lupta anticomunista ?
Claude Karnoouh : Aici anticomunismul este o gargara. Singurii anticomunisti nu sunt deloc prietenii mei politici, dar sunt anticomunisti adevarati : legionarii, greco-catolicii si catolicii maghiari. Greco-catolicii romani erau extrem de curajosi in modul lor de a-si afirma credinta fata de un stat comunist ajutat de BOR sa interzica religia lor, legionarii aveau alta biserica in stilul lor, iar catolicii maghiari erau nationalisti. Nu sunt prietenii mei politici, insa faptele lor trebuie sa le recunoastem.
Anticomunismul astazi este lipsit de importanta. Adeptii lui se plang poate ca nu au actionat atunci cand trebuiau sa actioneze. Istoria a trecut. Au ratat momentul istoric. Un moment istoric ar fi fost greva din Valea Jiului sau revolta din ‘88 de la Brasov.
Rep : Comunismul nu este istorie, ar spune Marius Oprea.
Claude Karnoouh : Oamenii care au facut adevarate crime in perioada comunismului nu mai sunt in functii cheie pentru ca ei nu mai sunt in viata. Perioada cu adevarat criminala a regimului comunist din Romania este perioada Dej, nu cea a lui Ceausescu.
Ceea ce este cu adevarat periculos este faptul ca Liiceanu, Plesu etc. isi pot etala dizidenta, in timp ce dizidenta adevarata era in timpul lui Dej. Unde erau Marius Oprea, Liiceanu, Patapievici, Plesu, Mihaies in anii ‘70-‘80 ? Cine crede ca meditatia transcendantala a fost o disidenta ? A fost ceva monden si o capcacana organizata de securitate ca sa le produca teama intelectualilor. Nu a fost nimic altceva. De ce nu am auzit nimic despre ei atunci cand eram in Romania in anii ‘70 ? Un economist critic cum era Mihai Botez era mult mai periculos pentru orientarea economica a regimului…
Rep : Poate fi asemuit comunismul cu un act de credinta ?
Claude Karnoouh : In comunism partidul era impotriva religiei fiindca, asa cum a fost conceput in anii 20 in Rusia, el era o religie. Lenin a conceput in practica o religie, o biserica. Aceasta a fost lectia invatata de la Berdiaev. Partidul dorea sa inlocuiasca credinta oamenilor in Dumnezeu. Erau, cu alte cuvinte, doua biserici in competitie.
Rep : Credeti ca a reusit “religia” lui Lenin sa converteasca sufletele oamenilor la ideologia comunista ?
Claude Karnoouh : Cred ca intr-o anumita masura implementarea “bisericii lui Lenin” a reusit. Numai ca seful lor a propavaduit raiul pe pamant, iar asta nu le-a reusit si, prin urmare, oamenii au fost foarte dezamagiti. In acelasi timp biserica crestina traditionala propavaduieste raiul, insa nu pe pamant. Trebuie sa avem nadejde ca cea de-a doua parte a vietii noastre, dincolo, va fi mai buna. Insa nimeni nu s-a intors de acolo sa ne spuna daca viata este mai buna. Aceasta este enigma adanca a sufletului si a mintii umane.
Rep : Faptul ca astazi intalnim putini oameni cu credinta adevarata in Dumnezeu este o consecinta a acestei ideologizari comuniste ?
Claude Karnoouh : Faptul ca astazi intalnim putini oameni care mai pastreaza o credinta autentica este o urmare a modernitatii, fie comunista, fie capitalista. In Europa de Vest este acelasi lucru. Biserica este in cadere. Capitalismul propune si el o religie care are ca element central consumul. Prin consum este implinit raiul pe pamant. Pana cand va tine aceasta credinta, nu stiu ! Pana cand vom crapa. Numai ca acest consum al unora implica o mare saracie pentru altii.

Rep : Cum credeti ca ar trebui sa se manifeste anticapitalismul autentic ? Credeti ca anticapitalismul romanesc a luat o forma similara anticomunismului autohton, adica o forma strict discursiva ?
Claude Karnoouh : Da si nu. Sunt cateva initiative practice precum platforma de dezbateri CriticAtac sau revista Idea. A face si a publica o revista de stanga critica intr-un context actual caracterizat de conformism este o practica de laudat.
Rep : Integrarea tiganilor este o problema spinoasa a tarii noastre. Cum vede antropologul Claude Karnoouh posibila integrarea tiganilor in societatea romaneasca ?
Claude Karnoouh : Poporul roman este rasist, ca orice alt popor, numai ca popoarele din Vest tac, pentru ca se tem. Oamenii nu sunt curajosi. Aici integrarea tiganilor ar putea fi simpla. Ea ar putea fi facuta prin forta culturala. Prin forta au fost integrati in Franta taranii in cadrul republicii centralizate. Cei care nu isi trimiteau copiii la scoala erau pedepsiti.
Partial este vina guvernului dumneavoastra. A primit foarte multi bani din partea Uniunii Europene pentru a-i integra pe tigani prin mai multe mijloace si nu le-au facut. Bineinteles ca o mare parte dintre tigani sunt greu de integrat pentru ca acesti oameni au un simt extraordinar de dezvoltat al libertatii lor. De ce fura din cand in cand tiganii ? Fiindca nu vor sa lucreze. Dar de ce nu vor sa lucreze ? Fiindca nu vor sa fie alienati. Asta este respectabil. Numai ca traim intr-un sistem european unde munca este o valoare. Atunci tiganii traiesc intr-un sistem extrem de arhaic care nu corespunde cu valorile societatii actuale europene.
Trebuie organizate niste scoli, iar copiii tiganilor trebuie sa fie siliti sa mearga la scoala. Cei care in momentul de fata refuza sa faca asta nu sunt destul de pedepsiti. E impotriva rasismului. Cineva incearca sa ii faca pe tigani sa fie ca orice cetatean respectabil, spunand totodata ca este tigan. Poti spune “eu sunt tigan si manager sau mare actor” etc.

Rep : Propuneti sa integram tiganii prin forta, dar totodata si in spiritul tolerantei ?
Claude Karnoouh : Toleranta ? Eu nu stiu ce este toleranta. Eu cunosc numai case de toleranta. Toleranta moderna a luat un sens stupid. Acum se practica toleranta analfabetismului, toleranta relativismului general. Singurul sens in care toleranta are valoare este acela in care este exprimata in preambulul Edictului de Nantes. In acest preambul se intalneste modelul teoretic si practic al tolerantei.

Ce inseamna toleranta ? Faptul ca tiganii pot face orice, fiindca in momentul in care vei semnala anumite nereguli, te vor acuza de rasism. Acesta este un joc pervers. Am vazut in Moldova un deal plin de case care aratau ca niste palate. Toate aceste case erau legate la electricitate ilegal. L-am intrebat pe primar : “Domnule, pai ce faceti in sensul acesta ?”. Primarul mi-a spus ca nu poate face nimic. Daca face ceva, un reprezentant al tiganilor va merge la Bruxelles si va spune ca romanii sunt rasisti. Exista o mica minoritate foarte bogata intre tigani, care se joaca foarte bine cu legile din Uniunea Europeana, astfel incat sa beneficieze de toate avantajele, fara sa aiba nicio datorie civica. Daca ii atingi in vreun fel, ei spun : "Ah, sunteti rasisti !". In conditiile acestea cum altfel poti realiza intergarea decat prin forta ? Daca nu te supui regulilor statului roman esti pasibil de puscarie. Aceasta este egalitatea fata de lege.
Integrarea populatiei minoritare intr-un sistem centralizat cere autoritate, fara sa fie o atitudine criminala. Daca statul reprezinta din punct de vedere institutional legea, atunci legea trebuie sa fie respectata. Problema in Romania nu este numai aceea ca tiganii nu sunt integrati, ci faptul ca legea nu este aplicata si de romani. Aici statul de drept nu exista. Societatea civila este o șagă aici. Grupul de Dialog Social este o gargara. Este un grup de monolog social. Membrii acestor grupuri nu au avut niciodata o actiune adevarata de dialog. Adevaratul dialog este acela cu muncitorii, pentru ca ei sunt totusi majoritatea tarii.

SHARE
Click here to find out more !
12103 vizualizări
Comentariul va fi vizibil dupa validarea de catre editorul site-ului.
Va multumim.
Comentariul nu a putut fi salvat din cauza unei erori pe server.
Toate câmpurile sunt obligatorii.
Daca nu sunteti înregistrat, comentariul dumneavoastra
va aparea cu sufixul 'Anonim'.

Avertisment : Autorul comentariului va fi singurul responsabil de continutul acestuia si îsi va asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.
Prin apasarea butonului "Trimite" sunteti de acord cu "Termenii si conditiile de utilizare a site-ului HotNews. ro". Daca nu sunteti de acord, apasati butonul "Renunta".
Adaugare comentariu
59 comentarii
super (Luni, 24 ianuarie 2011, 23:46)
gigel de luxembourg [utilizator
"Toleranta moderna a luat un sens stupid." CORECT !

Intelectuali normali la cap (Marţi, 25 ianuarie 2011, 6:18)
Observatorul [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg
Acest Claude Karnoouh este un om normal la cap.
Fata de derbedeii culturali gen Manolescu si intelectualii provinciali din Romania gen Patapievici et Co. individul asta pare venit de pe alta planeta.

E mai multa libertate in Romania ! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 10:55)
Franta : degenerata, complexata, islamizata [anonim] i-a raspuns lui Observatorul
E bine ca cititorii romani care nu au avut contact prelungit cu societati vestice sa poata citi opinia unui profesor occidental, e chiar si mai bine ca individul e un neocomunist :))
Pentru ca avem o hoarda intreaga de indobitociti care se urasc pe sine si isi urasc neamul si tara.
Idei venite din acel Vest ''tolerant, antirasist, civilizat'' pe care unii romani cu complex de inferioritate il tot idealizeaza pentru a se injosi singuri mai mult. Si acest intelectual comunist francez afirma ca romanii nu au de ce sa fie complexati, sunt mai liberi decat francezii..
Despre felul in care se face educatie universitara :
''-mi se pare mai interesant in Romania decat in Franta.
-In ultimii 30-35 de ani, in Franta, s-a instituit un fel de autocenzura.
-studentii buni pe care ii consider disparuti in Franta.
-Oamenii se tem de libertate.''
Despre fanatismul comunist :
''-Lenin a conceput in practica o religie, o biserica.''
Despre asa zisul rasism, despre tiganie si despre minciuna si ipocrizia tolerantei si relativismului moral :
''-Aici integrarea tiganilor ar putea fi simpla. Ea ar putea fi facuta prin forta culturala. Prin forta au fost integrati in Franta taranii in cadrul republicii centralizate.
-tiganii traiesc intr-un sistem extrem de arhaic care nu corespunde cu valorile societatii actuale europene.
-copiii tiganilor trebuie sa fie siliti sa mearga la scoala.
-Toleranta moderna a luat un sens stupid. Acum se practica toleranta analfabetismului, toleranta relativismului general.
-Ce inseamna toleranta ? Faptul ca tiganii pot face orice, fiindca in momentul in care vei semnala anumite nereguli, te vor acuza de rasism. Acesta este un joc pervers.
-Integrarea populatiei minoritare intr-un sistem centralizat cere autoritate.''

De aceea, o mare parte a electoratului Frontului National francez, partid de dreapta nationalista, provine din randul celor care acum 10 ani votau comunist. Karnooh stie, s-ar intelege bine cu Le Pen, Wilders, etc.

Multumesc (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:46)

etre [anonim] i-a raspuns lui Franta : degenerata, complexata, islamizata
Daca e ceva care sa defineasca cel mai bine ce se intampla in Romania acum :

"…avem o hoarda intreaga de indobitociti care se urasc pe sine si isi urasc neamul si tara."

Asta spun si eu de ceva vreme in discutiile particulare pe care le port cand si cand, doar ca tu au spus-o mult mai bine.

Multumesc.

comunism ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:04)

altai [anonim
he he nu suna a comunism de loc (cel putin partea cu tiganii)
ma intreb daca tipul asta isi da seama ca e mai aproape de legionarii pe care ii admira (sau macar ii respecta) decat de miscarea socialista :D

mda (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:59)

bla [anonim] i-a raspuns lui altai
se scrie deloc. Trecând peste asta, de ce afirmi că mesajul interviului s-ar asemăna cu unele părți din ideologia legionarilor ?

he he (Marţi, 25 ianuarie 2011, 1:07)

Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui altai
Ma copile, un om inteligent nu are nevoie de Hitler sau Stalin sa gandeasca. Adica ce vrei sa spui, ca am nevoie de Codreanu sau de Horia ca sa iau decizii ? este obligatoriu ? cumva au monopolizat ei anumite idei ? Eu cred ca faci o confuzie, nazismul sau comunismul nu au inventat nimic nou sub soare. Daca te uiti mai atent genocidul nu a fost inventat acum 60 de ani, oamenii de stiinta se intreaba daca omul de neanderthal a fost exterminat, primul genocid. Iar istoria ultimelor 3000 de ani este plina de asa evenimente, o gasesti chiar in Biblie la cucerirea tarii Canaanului. In politica corecta, s-a incercat crearea unui rai teoretic, iar acum vedem ca nici o solutie nu este perfecta.
interview (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:30)

Claude Karnoouh [anonim] i-a raspuns lui altai
Nu nu sunt deloc apropiat de legionari, dar de jacobinism francez în care am fost crescut pornînd din scoalà primarà…. Jacobinism este integrator si prin forta… cititi cartea lui Eugen Weber, FRom peasant to Citizen… sau cum Franta a devenit o tarà integratoire… la noi cu oricice color de piele ai dàcà ai un psaport si un buletin de identitate francez esti francez… si nimeni nu te poti spun invers fàrà sà ai un proces….
Pai cum, dom' profesor ? (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 0:25)
Strut Modest [anonim] i-a raspuns lui Claude Karnoouh
Traiesc în Franta, si stiu ca nu "esti francez" chiar asa de simplu, numai cu cartea de identitate ! Si stiti si dvs asta. Negrii, arabii si alte "culori de piele" ramân diferiti de "francezi" în ochii lumii…
DAR, si aici e marea diferenta, aveti dreptate : nimeni nu poate spune altfel, fara riscul unui proces ! Da, popoarele din Vest tac, pentru ca se tem (spuneti dvs, implicând ca sunt ipocriti).
Ori, dvs pareti a va simti mai bine în rasismul românesc "onest" si fermecator, decât în tacerea "politiquement correcte" si asa de plictisitoare din Franta…

Pozitia dvs pare sa fie : e bine în Franta (asa trebuie sa se comporte o natiune civilizata), dar cam plicticos, la voi în România e un rasism asa de distractiv !

Imi place (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:04)

JJ [anonim
omul asta la nebunie. SI el si ideile lui. E deschis.
corect (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:19)

Dolofan [anonim
Are dreptate, cine nu isi trimite copii la scoala trebuie sa primeasca amenda penala, chiar inchisoarea.

titlu (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:20)

luc [anonim
in titlu : "Aici integrarea tiganilor ar putea fi simpla : prin forta." iar in continut citesc : "Aici integrarea tiganilor ar putea fi simpla. Ea ar putea fi facuta prin forta culturala." Este o diferenta mare intre cele doua variante.

De asta se deosebesc gaborii de tiganii din Regat. (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:54)

Marii cai albastri [utilizator] i-a raspuns lui luc
Uitati aici cum Maria Tereza si Josef al II-lea au incercat sa-i integreze fortat pe tiganii din imperiul Habsburgic :

http://ling.kfunigraz.ac.at/~rombase/cgi-bin/art. cgi ?src=data/hist/modern/maria. en. xml

La noi in schimb, biserica ortodoxa, boierii si domnul au avut grija doar sa-i tina in robie pe unii dintre ei pana la1860.
Cum zicea Ion Budai Deleanu in Tiganiada, tiganul e caricatura noastra a tuturor…

Noi tiganii ar trebui sa ne inchinam la Sf. Cuza (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:17)
Arpad Gaborescu [anonim] i-a raspuns lui Marii cai albastri
Domnitorul moldovean Cuza e cel care a eliberat tiganii de robie, in Moldova si Tara Romaneasca.
O parte au fugit atunci spre Imperiu, dincolo de Carpati, iar autoritatile austriece si maghiare i-au asimilat cu forta.
Acuma multi cred ca sunt maghiari, chiar si cei care in mod evident sunt tigani, cu palarii, mustata si femei cu fuste inflorate.
La recensamant se declara maghiari, ca li se dau ajutoare si au legitimatie de maghiari.
Romanii n-au asimilat tigani cu forta, ci cu demografia, sunt familii amestecate, iar copiii si-au spus romani.
Eu cred ca romanii sunt mai toleranti decat alte popoare, ei n-au vanat tiganii ca si cum ar fi fost porci mistreti, cum faceau englezii si danezii in evul mediu.

depinde cum privesti toleranta asta… (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 16:36)

Marii cai albastri [anonim] i-a raspuns lui Arpad Gaborescu
Sigur ca la noi nu au fost pogromuri ca in unele tari din Vestul Europei (am impresia ca in Spania si Tarile de jos au fost cele mai multe deportari si expulzari in masa ale tiganilor).
Pe de alta parte robia in care au fost tinuti tiganii a avut si ea unele efecte "insidioase", ca sa zicem asa. Lucrul asta se vede daca compari habitudinile tiganilor sedentari din Regat cu cele ale populatiilor din Antile care descind din sclavii africani adusi sa munceasca pe plantatii.
Si la unii si la altii (vezi cazurile Haiti, Jamaica) lipseste cultul lucrului bine facut, aceea atitudine, sa-i zicem "nemteasca" fata de munca campului/de gospodaria proprie.
in afara de explicatiile care au ca punct de plecare background-ul cultural, fara indoiala extrem de diferit, cred ca este pertinenta si cea care deriva din calitatea de sclav, fara drept de a avea in proprietate bunuri, pus la munca dupa bunul plac al stapinului.
Daca nu ai nici o motivatie, evident ca muncesti de mantuiala !
La fel se explica si o oarecare lipsa de coeziune a familiei, tipica la populatiile care au stat multa vreme in sclavie. Asta pentru ca stapinii, desi legislatia in mod formal, impunea respectarea familiei, (in sensul ca sa nu se desparta sotii sau copii de parinti) nu aveau scrupule prea mari in a vinde un copil tigan sau negru despartindu-l de parinti. Ori sute de ani in robie, lasa urme adanci in mentalitate, de unde manifestari de genul "boierule…mi s-a invechit tiganca, vreau una mai tanara" cum se plangea un personaj din Vasile Porojan a lui Vasile Alecsandri.
Bineinteles ca aici eu blamez atitudinea Bisericii ortodoxe care in lungul ev mediu romanesc era singura institutie care ar fi avut oarece mijloace sa indrepte aceasta stare de lucruri…
Evident ca asimilarea fortata e un rau in sine dar depinde si cum privesti lucrurile : din punctul meu de vedere un gabor e un "domn" fata de un tigan ursar sau cocalar din Regat si la ani lumina in materie de civilitate fata de tiganii turci din Dobrogea.

In sfarsit ! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:23)

Vlad-I [utilizator
Credeam ca au disparut oamenii care gandesc, majoritatea in vest s-au infantilizat. Li se pare ca totul se rezolva cu : pace, amor, iubire, dragose, toleranta, respect, drepturi, ajutoare.
Putin respect pt. dl. Karnoouh (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:27)
alexandru dabija [anonim
M. Claude K. a fost profesor ani buni si la UBB la Cluj unde a format mai multi cercetatori si a ajutat enorm multi tineri de acolo (printre care si pe dl. Ciprian Mihali si Ciprian Copoeru). Acestia i-au intors apoi spatele, la fel ca toata UBB.
E un personaj contradictoriu : pledeaza pentru comunism dar este un mare consumator de ceea ce-i este propriu capitalismului (bursa de actiuni).
Rolul lui insa este relativ important pentru generatia studentilor de la filosofie si litere de la Cluj din anii1995-2000.
Ignoranta sau rea-vointa ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 18:06)
Ciprian Mihali [anonim] i-a raspuns lui alexandru dabija
Stimate domnule Dabija (sau cine veti fi fiind),
Mai intii, ca prenumele dlui Copoeru nu e Ciprian, ci Ion.
Apoi, nu stiu de unde aveti dvs. informatia ca eu sau colegul meu i-am fi intors spatele dlui Karnoouh. Exista prietenii care rezista mizeriei timpurilor pe care le traim, asa cum rezista si capriciilor institutiilor noaste universitare. Nici eu si nici dl. Copoeru nu-i vom intoarce spatele vreodata dlui Karnoouh, caruia eu personal ii datorez mult in formarea mea intelectuala. Ca nu sintem de acord in multe privinte, e un adevar, ne recunoastem fiecare limitele pozitiilor noastre si ne stim diferentele, pe care le respectam.
Dar chiar nu cred ca e treaba dvs. ce relatie exista intre mine, dl. Copoeru si Claude Karnoouh.

Tolerant ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:38)

Ion balu [anonim
Nu cred ca e vorba de toleranta.

de ascultat (Marţi, 25 ianuarie 2011, 0:41)
taranistu [utilizator
nu ma dau in vant dupa ideologia promovata de el. Dar trebuie recunoscuta sinceritatea si loialitatea intelectuala de care da dovada. La noi se intalnesc tot mai rar din astia. De altfel si prin Franta si nu numai. Iar in ceea ce priveste "relativismul" criticat aici de Karnouh, este, paradoxal, pe aceeasi lungime de unda cu un alt mare intelectual contemporan, papa Ratzinger.
PS : Ma surprinde numarul scazut de comentarii la un articol de calitate, cum il consider pe cel de fata. Sa fie mai usor de comentat ceva cu Basescu si Antonescu ? Din aceasta dilema nu putem iesi !

poporul roman ... (Marţi, 25 ianuarie 2011, 8:39)
abur [anonim] i-a raspuns lui taranistu
nu e consumator de calitate, cultura si idei. E in schimb un supraponderal in urma ingurgitarii in cantitati mari de cancan, libertatea si cine pe cine a mai tras. Asa ca, tot ce zice domnul Karnoouh, despre caracteristicile Romaniei este adevarat : „Problema in Romania nu este numai aceea ca tiganii nu sunt integrati, ci faptul ca legea nu este aplicata si de romani. Aici statul de drept nu exista. Societatea civila este o saga aici. Grupul de dialog social este o gargara. Este un grup de monolog social. Membrii acestor grupuri nu au avut niciodata o actiune adevarata de dialog.“

calitate ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:19)

gaga [anonim] i-a raspuns lui taranistu
o suma de idei contradictorii, frivole, superficiale si provocatoare. acest profesor e doar un sonat cu vocatie de provocator. orice comentariu e o pierdere de timp.

comunistul francez… (Marţi, 25 ianuarie 2011, 10:03)
Ci Ciong [utilizator] i-a raspuns lui gaga
"Dar de ce nu vor sa lucreze ? Fiindca nu vor sa fie alienati. Asta este respectabil !" - si mai zice ca el e comunist, o ideologie bazate pe munca si pe cultul muncii ci slavirea muncitorului.

gresit (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:01)

gaga [anonim] i-a raspuns lui Ci Ciong
comunist e un termen generic care nu descrie nici pe departe particularitatile patologice ale acestor tipi. eu as zice ca e un soi de trotzkist. pun pariu ca il admira pe trotzki fantastic de tare. as zice ca se si identifica un pic cu destinul lui de ratacitor.
nu munca e cultul celor ca el, ci revolutia perpetua. de aia se si poate contrazice nonsalant de la o propozitie la alta.

meh.. (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:39)

radu [anonim] i-a raspuns lui taranistu
Mie imi pare putin melodramatic in ce priveste teatrul gandirii din Vest si diverse interziceri (macar ca-l vaz bine merci, nu incarcerat pentru te miri ce delict de opinie).

Cat despre parerea domniei sale despre crimele comunismului si cine sunt sau nu disidenti, este cam tampitica si acea mirare insolita "unde erau (cutare si cutare) in anii '70" este un argument demn de un impingator de vagoane. Mai ales ca este fortata pe perspectiva propriei persoane, ca 'mnealui n-a auzit de ei in '70, carevasazica nu se exista, dom'le. Nu ma poci decide daca este viziunea unui neavenit care chiar nu intelege ce a fost comunismul romanesc sau daca este propaganda fina a unui comunist imputit care tocmai ca intelege foarte bine ce a fost si este comunismul romanesc.

in anii '80 erau la studii in strainatate (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:25)

...[anonim] i-a raspuns lui radu
:D

anticomunistii acelei perioade au fost demult cenzurati.
poate ca-i aiurea sa intrebi "unde erau in '70 ?". poate ca-i o intrebare potrivita unui scandalagiu precum Karnouh.
dar o perspectiva un pic largita nu ar strica. "ei" erau la studii in strainatate intr-o perioada in care iesirea din tara presupunea niste compromisuri. in perioada respectiva, Paul Goma era inchis pentru a doua oara, apoi expulzat pentru ca se solidarizase cu Carta '77 a cehilor si crease un scandal mult mai "dizident" si deranjant decat orice "rezistenta prin cultura" a prietenilor nostri. dupa Revolutie, "ei" au devenit elita intelectuala, si-au facut edituri, au prins trenul mainstreamului cultural romanesc. Paul Goma a fost sabotat tot de ei, cartile lui marginalizate sau date la topit, numele lui interzis. l-au acuzat de antisemitism si au santajat revistele culturale care indrazneau sa-l publice.

sunt, evident, intrigi care nu prea au de ce sa ne priveasca pe noi. dar concluzia este dureroasa : cel mai important simbol al luptei anticomuniste romanesti a anilor '70 este rapit romanilor. iar intre timp ne balacim in "critici ale comunismului". sa fim seriosi. cei care critica in conditiile astea, ca-i cheama liiceanu sau tismaneanu, sunt profitori, iar nu victime ale comunismului.

mange merde, monsieur ! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 5:20)
NewLevel [anonim
Bravo, palarie, ai dat-o frumos si cu tiganii, si cu studentii !
Dar.
1.Nu veni talica sa ne spui despre comunism. Crimele nu au avut loc numai pe vremea lu' Dej ci si mai incoa, la '89, '91, '92. Mortii de la mineriade sint tot ale comunismului nu conteaza ce emisiune de-a lu' Rrrrazvan Theodorrescu ai vazut tu la Televiziunea Romana Libera.
2.Cind si-au etalat Liiceanu, Patapievici si ceilalti dizidenta ?
3.Astia de care zici tu denunta constant porcaria pe care talica o sustii. Daca n-ar fi unii sa strige, stii cum s-ar intoarce ?
4.Capitalismul nu e o religie, asa cum nici comunismul n-a fost.

Bravo ! (Marţi, 25 ianuarie 2011, 7:56)
Gheorghe [anonim
De trei ori bravo pentru Hotnews ca a intevievat un asemenea om. El ar trebui sa tina niste cursuri si cei in drept de a guverna aceasta tara si poate le va deschide ochii.

A ... (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:10)
utug [anonim
A Proposal to End Brazilian Poverty : Sterilizing Irresponsible Parents
http://www.brazzil.com/component/content/article/205-june-2009/10193-a-proposal-to-end-brazilian-poverty-sterilizing-irresponsible-parents-.html
parerea mea (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:27)
radu [anonim
Parerea mea este ca bate campii. Vesticii sunt cvasi-retardati in general iar asta nu face exceptie. Tiganii nu pot si nici nu trebuie integrati. Trebuie lasati sa se imprastie prin lume pentru a se dilua si a umple puscariile.
Romanii nu sunt rasisti absolut de loc, nenea profesorul probabil a fumat ceva inainte de interviu. Romanii sunt unul dintre cele mai tolerante popoare cu strainii si alte soiuri de rase, piele, religieetc.
Problema e ca, daca romanii nu-i pot absorbi pe tigani, ma indoiesc ca o poate face cineva.
Eu, pe vremea cand locuiam in Romania, nu cumparam nimic de la tigani, nu discutam cu ei si cred ca asta e o abordare sanatoasa. NU mai cumparati nici flori daca vanzatorul e tigan ! Treuie total boicotati si fortati sa dispara !
Ce vorbesti Franz ! (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 0:12)
Strut Modest [anonim] i-a raspuns lui radu
"Romanii nu sunt rasisti absolut de loc, nenea profesorul probabil a fumat ceva inainte de interviu. Romanii sunt unul dintre cele mai tolerante popoare cu strainii si alte soiuri de rase, piele, religieetc."
Hai ca ma faci sa râd ! Nu sunt rasisti absolut deloc ??? Hai încearca sa te întorci în tara cu vreo nevasta negresa / musulmana etc, si plimba-te cu ea de mâna prin Piata Universitatii (buricul tarii, de Cucuietii din Deal nici nu mai vorbesc), du-o pe la rude, prin vecini - sa vezi cu ce remarci tolerante te întorci acasa !
Dar ce ma mai ostenesc. Explic rasismul unui rasist cât roata carului : "Eu, pe vremea cand locuiam in Romania, nu cumparam nimic de la tigani, nu discutam cu ei si cred ca asta e o abordare sanatoasa. NU mai cumparati nici flori daca vanzatorul e tigan ! Treuie total boicotati si fortati sa dispara !".
Bravo. Felicitarile mele. Din cauza unor "toleranti" ca tine trebuie eu sa rosesc prin strainatate când mi se spune ca vin dintr-un popor de rasisti.

O stare de fapt (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:30)
florin [anonim
Dialog social, comunitate, presiune si forta culturala sunt termeni abstracti in Romania. AAA, mda, sunt buni pentru a improsca politic cu noroi si mai buni pentru a face audienta la televiziuni..si, cam atat. Legile copiate din afara, adaptate, cer o minima fermitate din partea autoritatilor care tin sa negocieze cu toata lumea, politia se roaga de infractor sa se predea, protectia copilului intervine la presiunea presei sau dupa vreo tragedie…
Ingradirea dreptului la educatie, cersitul cu copii in brate prin intersectii, copii de tigani sau romani cersesc pe la biserici cu mana intinsa…abuzuri care scriptic sunt pedepsite de catre lege, chiar cu inchisoarea…Nu am auzit de un tatic sau o mamica ( piranda sau nu )abuzatori care sa faca puscarie pt ca nu isi trimite copilul la scoala…Functionarii stau in birouri prost platiti si frustrati ai amana actiunile, negociaza, evita, lucreaza cu pasivitate si minim efort… Articolul este de calitate, el aduce o constatare cu accente -etno-sociale si istorice, o viziune concreta, sanatoasa, dar ce solutii avem ??? Cine
bravo pentru asumarea crimelor (Marţi, 25 ianuarie 2011, 9:42)
Serf [anonim
"Prin forta au fost integrati in Franta taranii in cadrul republicii centralizate."
Îmi place dl. Karnoouh, este un comunist care se pare că-și asumă istoria, referirea la masacrul vandeean este exactă.
interviu video cu Karnoouh (Marţi, 25 ianuarie 2011, 10:46)
best [anonim
pe CriticAtac sint 3 interviuri video cu domunl Karnoouh
http://www.criticatac.ro/3527/claude-karnoouh-%e2%80%93-parcursul-unui-intelectual-fara-insusiri-%e2%80%93-ep-3/
expired (Marţi, 25 ianuarie 2011, 11:23)
John [anonim
Oo da, noi cugetari de la Mr. Big Cheese Karnoouh… E de ajunsa sa ii dea un pic cu marxismul si cu lozinci precum "capitalism=consumerism" si gata, gogu' scuipa saminta dintre dinti si murmura extaziat "da, da, asa e, imi place la nebunie omul asta". E plina lumea de ei, nimic nou sub soare. Nu inteleg de ce nu se cara in Cuba sau in North Corea, pun pariu ca acolo studentii sint chiar si mai deschisi la teoriile lui expirate. Se plinge ca nu e lasat sa vorbeasca, insa da afara studentii de la curs daca nu sint de acord cu el. De ce nu ma mir ?
a fost trimis, sa integram noi tiganii (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:02)

eco [anonim
Tiganii din franta ,nu sunt toti din Romania.
Am vazut tigani si in alte tari ,unde m-au atacat .
De ce pun problema integrarii lor in Romania ,sa fie intgrati acolo unde sunt.
Acest profesor o fi fost trimis din Franta sa ne dea lectii ????
Ce inseamna toleranta ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:13)
Marian [anonim
"A fi tolerant nu inseamna a tolera intoleranta altora" (Jules Romains)
Nu pot sa nu recunosc ca-mi place stilul domnului Claude Karnoouh, sunt satul de ipocrizie, de lipsa de actiune. Felicitari pentru interviu.

"Intelectual comunist francez" (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:25)
Bastiat [anonim
Expresia asta nu e un pleonasm ?

poate un oximoron (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 10:22)
contra [anonim] i-a raspuns lui Bastiat
oximoron, nepoate, nu pleonasm
omul vede (Marţi, 25 ianuarie 2011, 12:35)
...[anonim
nu-mi place Karnouh. am asistat la unele cursuri de-ale lui, iar ca individ nu-mi place.
dar este un om care VEDE. poate pentru ca vine din afara, poate pentru ca-i obraznic, poate pentru ca nu pierde nimic fiind "curajos". si multi dintre noi vedem aceleasi lucruri, dar nefiind "elita" nu ne-asculta nici naiba.
"Elita intelectuala romaneasca" nu-i nici macar apa chioara, pentru ca-i extrem de eficienta in a se autoconserva si a se impune. Dar atat. E o elita ce critica regimul comunist traind din terenul lasat de acesta : intrigi, totalitarism cultural, acuzatii si "demascari", profit etc. E foarte trist.
iar sistemul functioneaza : d-l Karnouh e intervievat pentru ca reprezinta, aparent fara sa vrea (doar aparent :D ) o elita. Romania cu totul e un cerc vicios :(

:)))(Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:00)
tiganul integrat [anonim
Nu toti tiganii din Occident sunt "neintegrati"…
Ba dimpotriva, as spune ca unii s-au "integrat" teribil de bine…
::)))
Sunt mai integrati in societatea capitalista chiar mai bine decat unii "localnici"!
Nu credeti ?
Ia uitati aici :
http://www.youtube.com/watch?v=YsS16vyVppg&amp ;feature=related
Frumos, nu ?
Oare ce crede Frau Merkel despre "integrarea" acestor tigani ?
Tare sunt curios…
:)))
doar o parere (Marţi, 25 ianuarie 2011, 13:16)
Verathul [anonim
are dreptate in majoritatea lucrurilor
si din ce imi zice tind sa cred ca sunt rasist (indrept degetu spre tigani) fiindca nu doresc integrarea tiganilor in poporul romanesc,
majoritatea sunt ca un parazit ce si-au gasit o gazda si incearca sa puna stapanire pe aceasta (imi cer scuze dar asta e cea mia concludenta asemanare)
iar intr-un final o sa ne pierdem identitatea de romani, pe viitor o sa fim toti Rromi (alt lucru furat - sunt tigani nu romi)
astazi o familie de romani are 1-2 copii iar o pereche (ca nu poti sa le zici familie) de tigani fac 6,7. pe viitor raportu acesta unde credeti ca o sa duca.
si nu se sesizeaza sau autosesizeaza nimeni.
celelate tari nu sunt rasiste cand ii culeg si ii trimit in calduta Romanie ?
Da ! mai bine putin rasist si cu o identitate nationala decat 'tolerant'(in 'sensul ei stupid'- da) si minoritari in propria tara.
tigan, deci exist (Marţi, 25 ianuarie 2011, 14:02)

salpetru si circ [anonim
oamenii astia, pentru ca sunt oameni pana la urma, traiesc in acesta tara, indiferent daca ne place sau nu.
Ori sunt integrati, adica sa munceasca (samd) ori kaput…
Eu as opta pentru prima varianta, chiar si cu forta, pana sa ajunga la Bruxelles sa depuna vreo plangere, trebuie sa treaca pe la aeroport…
continuare (Marţi, 25 ianuarie 2011, 14:32)
un anticomunist "lipsit de importanţă" [anonim
Acum : celor care cred că acest individ face parte din vreo elită (alta decât cea a comuniştilor cu mofturi de intelectuali) şi că el le prezintă un mod cu adevărat ORIGINAL, SINCER de a privi lucrurile, precum şi celor care VĂD ÎN EL O VALOARE UMANISTĂ AUTENTICĂ, le spun, nu, îi rog, nu !, îi rog din toată inima ! să citească jurnalul lui Adrian Marino. Spune multe despre mulţi oameni pe care "prezentul" (referire ironică la adresa celor care ni prezintă aşa ; nu la adresa… comunistului intervievat) ni-i prezintă drept modele şi valori. Nu vă grăbiţi să criticaţi autorul pe care vi-l propun ; citiţi-l cu atenţie ; veţi descoperi o adevărată valoare, şi culmea pentru unii, O VALOARE ROMÂNEASCĂ ! (pe care prezentul nu dă doi bani, dar pe care viitorul va da)
V-aş mai scrie câteva citate din "Jurnalul…" respectiv, însă nu la obiect cu acest interviu.
Fiţi solidari în cunoaşterea propriilor valori, înainte să importaţi, frumos împachetat în cuvinte goale şi MEREU interesate, rahatul şi rebuturile altora.
Cu dragoste şi sinceritate,
pentru o ţară întreagă în care, în urma tuturor dezamăgirilor pe care mi le-a produs, nu mi-a mai rămas decât să sper şi să cred.
prima parte a "continuării" de mai sus (Marţi, 25 ianuarie 2011, 14:44)
un anticomunist "lipsit de importanţă" [anonim
În primul rând, doresc să-mi afirm întregul dispreţ faţă de un asemenea personaj şi să critic, DA, SĂ CRITIC ! reporterul pentru ideea de a-l intervieva.
În al doilea rând, doresc să-mi arăt solidaritatea faţă de toţi cititorii care şi-au exprimat opiniile critice la adresa lui şi speranţa faţă de toţi cei care "îl stimează" (- habar nu aveţi ce stimaţi de fapt ! -) că se vor trezi din iluzia cuvintelor atrăgătoare, golite de substanţă.
În al treilea rând, mă înfioară cei care îi ţin partea cu încăpăţânare şi, deşi nu-mi provoacă vreo frică (har Domnului, nu mai trăim în comunism !), ţin să spun că voi face tot posibilul să-i evit, căci nu cred că se poate discuta cu ei.
În al patrulea rând, legat de acest om şi de afirmaţiile lui (pe care le citez fără să minimalizez celelalte "vorbe de duh" al "maimarelui"…
"[...]Anticomunismul astăzi este lipsit de importanţă.[...]"
"[...]Partidul dorea sa inlocuiasca credinta oamenilor in Dumnezeu. Erau, cu alte cuvinte, doua biserici in competitie." (Există vreun cititor român care să ÎNGHITĂ o asemenea… era să scriu ceva urât…
"[...]Biserica este in cadere." - Nu zău ? !? Asta spun comuniştii de când cu lovitura de Stat din Rusia lui 1917…
şi, să nu uit,
"[...]De ce nu am auzit nimic despre ei atunci cand eram in Romania in anii ‘70 ?[...]"
vă voi scrie mai jos un mic citat din Adrian Marino ("Jurnalul unui om singur", Polirom, 2010, p. 307-308) :
"Prin Cluj, trecea drept mare "universitar francez" un oarecare Claude Karnouch, vag etnograf, stângist şi iremediabil superior, care deprinsese în Maramureş - într-un nu ştiu ce sat - un pseudoaccent rural insuportabil. Se credea, probabil, într-o fostă colonie franceză africană sau din Pacific, într-o explorare etnografică şi nimic mai mult. Nu m-am putut stăpâni şi la un colocviu, organizat de revista Altera şi Pro Europa, a trebuit să-i pun drastic la punct aroganţa insolentă. A plecat furios, părăsind indignat sala, dar cu coada între picioare."
Ideologii criminale (Marţi, 25 ianuarie 2011, 16:43)
Georgio [anonim] i-a raspuns lui un anticomunist "lipsit de importanţă"
Si eu remarc de la un timp o efervescenta de spalare a ideologiei criminale comuniste in Romania. Cred ca sunt unii factori politici interesati de "imbunatatirea" imaginii socielistilor si comunistilor in Romania. Chir ca imi e scarba de asa zisii "intelectuali" mai ales francezi care vin sa ne dea noua lectii de cat de minunat e socialismul si comunismul. Propun tovarasului ziarist ca pentru impartialitate sa ia un interviu si unui teoretician neonazist si eventual si unui islamist radical. De ce ar fi unele ideologii criminale discriminate ?
din tantar armasar… (Marţi, 25 ianuarie 2011, 19:32)
...[anonim] i-a raspuns lui un anticomunist "lipsit de importanţă"
"mă înfioară cei care îi ţin partea cu încăpăţânare"
domnule, retorica dvs e demna de cauze mai bune. am aterizat si eu intamplator la vreo doua cursuri ale d-lui Karnouh prin facultate. genul de cursuri care creeaza audienta cu idei putine, dar fixe :D dar, afara de eventualii exaltati din orice mediu universitar, nu stiu sa fi facut victime sau sa fi dat nastere unor "curente".
nu cred ca d-l Karnouh este problema noastra. nu ma intereseaza antipatiile intelectualiste ale unuia sau altuia si nu vad cu ce ar fi relevant citatul din cartea lui Adrian Marino atata timp cat nu are vreun alt argument mai puternic decat iritarea.
ma intereseaza insa trupa care produce efectiv opinia publica in tara noastra. Liiceanu, Plesu, Patapievici, toata trupa de la 22, nu sunt personaje marginale, ci centrale. spre deosebire de Karnouh, ei pot sa oculteze o anumita parte a realitatii. parerea mea e ca nu avem o elita culturala, ci un monopol cultural. care-i mult mai periculos decat parerile comuniste ale unui personaj in trecere.
Indrazniti. (Marţi, 25 ianuarie 2011, 16:17)
ramniceanu [anonim
In anii 1957 eram in clasa intai si aveam 10 ntigani in clasa. Ne era interzis sa le zicem tigani si le ziceam romi. Probleme erau cu nemiluita, de la absente, la lipsa de igiena si integrare in colectivul clasei. Tigancile stateau gramada si nu invatau nimic. Stiau sa profite de orice. Cand absentau, motivau ca nu au ce incalta si imbraca si eram sfatuiti sa le aducem haine si incaltari. Daca tot nu veneau, se opreau orele si mergeam toata clasa cu invatatoarea in tiganie sa ii aducem. Atunci am vazut locuinte de tigani, in care isi tineau porcii si caii cu ei, ceva de groaza. Indicatiile veneau de la centru si nu se comentautiganii trebuiau scolarizati.
re : (Marţi, 25 ianuarie 2011, 22:23)
DeMolinari [anonim] i-a raspuns lui ramniceanu
"Indicatiile de la centru" erau binevenite. O dovedeste faptul ca azi nu isi mai tin porcii si caii "cu ei" (cel putin nu in asezarile mixte), sau daca da, nu e depasit accidentalul. Ca nu a fost de-ajuns si ca romanul a continuat sa practice soiul asta de rasism imbecil si pagubos, se vede tot azi. Inclusiv in cateva dintre comentarii.
Ce face practic miscarea anticapitalista din Ro ? (Marţi, 25 ianuarie 2011, 19:29)
Ioana Vadana [anonim
"Credeti ca anticapitalismul romanesc a luat o forma similara anticomunismului autohton, adica o forma strict discursiva ?
Claude Karnoouh : Da si nu. Sunt cateva initiative practice precum platforma de dezbateri CriticAtac sau revista Idea. A face si a publica o revista de stanga critica intr-un context actual caracterizat de conformism este o practica de laudat."
Ma scuzati dar ce anume vi se pare ca este practic in a scrie eseuri pe o platforma de discutii ? Ce anume va diferentiaza in cazul acesta de actiunile lui Liiceanu, Plesu &amp ; co. pe care ii acuzati de non-actiune, de "gargara"?
Interview (Vineri, 28 ianuarie 2011, 12:27)
Claude Karnoouh [anonim] i-a raspuns lui Ioana Vadana
Oui, je crois qu'il y a une différence entre les débats de CriticAtac (Idea est une revue plus théorique) et ce que propose la "bande des quatre" anticomunistes salonards… les débats sont totalement ouverts y compris avec des gens qui, de mon point de vue, sont très différents de mes orientations, mais peuvent dirent des choses intéressantes et plus… tandis que les revues de la "bande des quatre" chantent tous en choeurs la même chanson… enfin, la naissance de CriicAtac, par son succès inattendu a montré que ce genre de revue (comme l'était Dilema à la belle époque des années 90) avait un public qui l'attendait… et c'est déjà un acte de la praxis, une intuition dont il faut grandement louer celui qui l'a eu, Monsieur Vasile Ernu…. Je crois que cela est déjà un bon début de pratique de la théorie de la pratique pour une revue on line qui n'a pas encore six mois…. toutefois il faut être lucide, de n'est pas grandiose… c'est honnête comme on le dit….
Deci (Miercuri, 26 ianuarie 2011, 1:26)
Deci [anonim
Va dati seama ca o emisiune TV cu acest tip ar fi de 100 de ori mai interesanta decat orice BEST OF al papionarzilor Liiceanu-Plesu-Patapievici si imitatorii/adulatorii lor ?
antropologia poporului Roman ! (Joi, 27 ianuarie 2011, 13:05)
mihaela a lui nervosu' [anonim
Cristina,
Felicitati ptr. interviu !
ai reusit sa surprinzi "esenta" gindirii d-nului antropolog.
un singur comentariu, din cele afirmate de d-nl Claude Karnoouh, am tras concluzia ca nu cunoaste antropologia filozofoca a omului ROMAN.
cum este posibil sa-si prezinte ideile studentilor romani ?Da, suntem liberi ! dar libertatea romanului nu este in a "face ce vrea" -ex. sa merg la cursul d-nului Karnoouh - ci "a ierta".
Il iert pr d-nul Claude Karnoouh pentru cele afirmate, nefiind in cunostinta de cauza !
am trait si simtit dizidenta anilor 80 ! am fost mutilati sufleteste de "biserica lui Lenin"! as spune mai multe dar nu vreu ca d-nul Karnoouh sa se supere. poate ca nu stie sa ierte !
inca ceva : revolutia din Brasov a fost in 1987 ! nu 1988,trebuia sa-i atragi atentia ca doar esti brasoveanca !
Dumnezeu sa ne ajute, d-nle Karnoouh !
Interview (Joi, 27 ianuarie 2011, 14:20)
Claude Karnoouh [anonim] i-a raspuns lui mihaela a lui nervosu'
Madame,
Quelle dissidence roumaine des années quatre-vingt… Contre un régime politique la dissidence est politique, et non culturelle… sauf lorsque la culture est conçue explicitement comme un instrument politique (cf. Benjamin et Brecht : "politisons l'esthétique")…Mais oui, avec l'eschatologie de Lénine accordée au prolétariat, le marxisme, devenu léniniste s'est quasi transformé en église (je vous engage à lire le texte écrit par Malévitch à la mort de Lénine (un peu de culture ne fait jamais de mal, surtout quand on vit aux marges)… mais peut-être vous préférez la nouvelle église, non plus celle du monothéisme, mais celle du "money-théisme"… Quant à 87 ou 88 c'est une querelle d'avocats, à l'échelle de l'histoire humaine ce n'est absolument rien. Encore un petit effort Madame pour pratiquer l'exercice de la pensée comme l'eût dit feu Heidegger… qui n'appréciait ni le nihilisme léniniste ni le nihilisme capitaliste… fondamental pour nos temps "d'indigence", Dürftigerszeit…

iertarea mea ptr. cel ce nu "stie"! (Joi, 27 ianuarie 2011, 17:13)
mihaela a lui nervosu' [anonim] i-a raspuns lui Claude Karnoouh
Domnule,
a trebuit, intradevar, sa fac un exercitiu de gindire in a va raspunde sau nu, asadar :
1.ma intrebati care dizidenta politica a anilor 80, eu si familia mea am trait-o, nu fac afirmatii gratuite !
2.aveti dreptate, un pic de cultura nu ne strica, noua, celor ce traim in afara mediului academic, dar eu traiesc inauntrul poporului Roman care are o profunzime in cultura si gindire care se lasa descoperita celor care "vad" existenta autentica a omului, in Vietile Sfintilor ;
3.eu cred intr-una Sfinta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica care cuprinde esenta vietii.
Asadar domnule, va recomand ca, inainte de a va sustine cursurile in fata studentilor romani, faceti un efort de gindire si incercati sa lecturati din Vietile Sfintilor, sigur veti descoperi fundamentul vietii Omului roman.
Interview (Joi, 27 ianuarie 2011, 21:47)
Claude Karnoouh [anonim] i-a raspuns lui mihaela a lui nervosu'
Madame,
Sachez que je suis protestant calviniste, et que je pense fort bien connaître la Bible, ancien et nouveau testament. Dans mon ex-église (je suis agnostique), on m'a appris qu'il n'y a pas de saints, il n'y a que la Bible, encore la Bible, toujours la Bible, un point c'est tout… C'est cela la liberté de conscience de l'interprétation…
Quant à mes étudiants, ils semblent satisfaits, puisque j'en ai alors mon cours est facultatif et, au risque de vous énerver, il en vient d'autres universités. Vous voyez que le peuple roumain est marqué par des variations d'opinions que vous ne soupçonnez pas….
Domnule profesor, aveti o retorica redundanta (Duminică, 30 ianuarie 2011, 0:50)
Dan_te [anonim] i-a raspuns lui Claude Karnoouh
Oricum, esti ipocrit daca sustii ca vestul se teme sa fie rasist, atunci cand Franta decide sa elimine cetateni ai unui stat membru al U. E, pe motiv de apartenenta etnica, sustinand ca nu ii pot integra si ca in tara lor de origine le va fi mai bine ; ma refer la tiganii de nationalitate romana, desigur. Asa ca, domnule profesor, mai bine va educati elitele si tinerii, pentru ca vad ca generalizarea rasismului este o practica evidenta a poporului francez, ea manifestandu-se in toate domeniile activitatii umane ; pentru a va lamuri, va rog sa cititi interviul acordat de Anelka, jucator de fotbal francez, membru al echipei nationale de fotbal a Frantei, care a declarat ca se retrage de la nationala Frantei, fiind scarbit de rasismul cu care se confrunta la ecipa nationala si, mai ales, in raporturile cu presa franceza !
Mai bine respectati drepturile si libertatile imigrantilor veniti pe teritoriul Frantei, cu scopul de a castiga o viata decenta, avand rolul de a munci pentru a intretine pensiile numerosilor batranii pensionari, in special foste gulere albe, acesti magrebieni, care reusesc sa plateasca taxe si impozite, sa construiasca viitorul Frantei…
Domnule comunist, va rog, lasati ideologia pentru carti, nu va sta bine in imaculatul presei on-line, in acest taram in care orice curva devina fecioara si invers, orice ratat devine om de cariera si invers, orice trepanat ia premiul Nobel si invers !
Va doriti valori ? Aveti capacitatea sa analizati un popor in ansamblu ? Sunteti penibil ! Dumneavoastra nu puteti elucida misterele unei femei si aveti curajul sa declarati ca puteti caracteriza tarele unui popor ? Macar daca ati fi fost vreun caricaturist sau comediant, macar as fi ras cu inteles, asa nu pot decat sa rad de inteligenta declarativa cu care va laudati !

Interview (Duminică, 30 ianuarie 2011, 15:14)
Claude Karnoouh [anonim] i-a raspuns lui Dan_te
Cher Monsieur anonyme et donc très courageux comme c'est souvent le cas ! Mais néanmoins je crois savoir qui vous êtes !,
Laissez tomber les remarques personnelles sur le mystère d'une femme… et faite un peu marcher ce qui vous tient lieu de cervelle… La France a expulsé certains citoyens de deux pays membres de l'UE dont plusieurs citoyens sont délinquants en ce qu'ils exploitent le travail des enfants, des adolescents, des vieux, des estropiés pour mendier, voire pour voler, j'ai moi-même servi de traducteur dans un cas… j'ai protester fermement dans un article publié en France, et dans la revue Cultura en Roumanie (il faut lire un peu avant d'accuser les gens !) sur la manière dont ces expulsions se produisent, sur leurs brutalités, sur leur injustice de base, parce qu'elles sont collectives et non entreprises au cas par cas en fonction de la culpabilité des uns ou des autres… Cependant, je ne vois pas pourquoi la France comme la Belgique ou n'importe quel pays n'expulserait pas des délinquants au lieu de les mettre en prison… ne vaut-il pas mieux revenir chez soi que de moisir dans une prison française, Belge ou Italienne où personne ne parle sa langue ? C'est vous Monsieur qui donnez dans la rhétorique de bas de gamme en m'accusant de pécher. Mais derrière vos mots d'aucuns devinent un énorme ressentiment… Enfin, faut-il vous rappeler que j'ai sûrement travaillé beaucoup plus que vous sur la culture roumaine, et surtout sur la culture populaire que vos médiocres élucubrations ne le prouvent. Il semble que du côté de la pensée vous soyez quelque peu atrophié… Je vous pardonne car No body is perfect ! et moi le premier…

Oui, monsieur, mais… (Luni, 31 ianuarie 2011, 17:26)
Dan_te [anonim] i-a raspuns lui Claude Karnoouh
"La vérité est si obscurcie en ces temps, et le mensonge si établi, qu'à moins d'aimer la vérité, on ne saurait la reconnaître.", Blaise Pascal
Nicolas Anelka : – on a vu le vrai visage de la France : "Dans les moments difficiles, on voit ce que les gens pensent vraiment. On disait “Ribéry a frappé Gourcuff. Gourcuff, le bon Français, Ribéry, le musulman”. C’est parti trop loin. Quand on ne gagne pas, en France, on parle tout de suite des religions, des couleurs…" "On a beaucoup dit qu’il y avait le clan des joueurs noirs, des Antillais…"
Eu nu sunt un anonim ! Eu sunt un Roman, unul dintre milioanele pe care tu ti le-ai permis sa ii arunci in remarci generalizatoare, dovedind o inteligenta vasta !
Gandirea atrofiata tradeaza ipocrizie, insa eu am fost sincer in argumentarea mea, venind cu exemple la argumentare, in timp ce concluziile dumneavoastra sunt impregnate cu ipocrizie, mai ales cand va permiteti sa dati sentinte in cazul unui popor pe care nu il cunoasteti, dar despre care pretindeti ca il puteti cataloga !
Eu nu pretind ca stiu tot, am multe lacune, dar nu cred ca pot sa imi permit sa generalizez sau sa concluzionez cu privire la un popor sau altul, mai ales cand am probleme in cunoasterea propriului organism, fapt valabil pentru intreaga comunitate stiintifica - care incearca sa descopere Omul de cateva milenii, dar inca nu reuseste sa deconspire logica unitatilior de ADN si Arn sau sa desluseasca misterul subconstientului !
Daca dumneavoastra aveti raspunsurile, atunci meritati sa fiti Un ZEU si sa visati ca veti deveni, in curand, centrul Universului, eu ma multumesc cu anonimatul Omului, care vrea sa traiasca, liber, fara constrangerile prejudecatilor generate de inteligenta "savantilor"!

Niciun comentariu: