vineri, 12 noiembrie 2010

Rasu. Cizmarul, magazionerul si Hurezeanu

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

2010 Editia Online SEP 27

Cizmarul, magazionerul si Hurezeanu

Are dreptate Emil Hurezeanu cind spune ca, la fel ca presedintele, nici el nu se mai uita la Tv, decit pe canalele National Geographic si Animal Planet, adaugind spunerii sale un zimbet subtire, ironic, cu multe, multe intelesuri…
Nici eu nu ma mai uit la tv, mai ales la Realitatea, postul pe care Emil Hurezeanu il “conduce” azi, in folosul exclusiv a lui Vantu. Nu ma mai uit din exact aceleasi motive din care nu ma uitam nici la TVR pe vremea lui Ceausescu, atunci cind, cu un tranzistor rablagit pus pe calorifer, cu o lingurita infipta in striurile-i negre in chip de antena, asteptam sa prind Actualitatea romaneasca, la Europa Libera, cu…Emil Hurezeanu si N. C. Munteanu. Sa mai spun motivele pentru care nu ma mai uitam la TVR a lui Ceausescu?
Aceleasi pentru care nu ma mai uit nici la TV Vantu-Hurezeanu? Le stie mai bine decit mine Hurezeanu insusi: minciuna groasa, propaganda desantata, manipularea bezmetica, diversiunea ridicata pe cele mai inalte culmi, prostia fudula etc., insotite azi de ingrediente post moderne: citate ciuntite, montari sunet-imagine soc si groaza, melodramatism pompos, zidul plingerii pentru….cetateni etc. Ieri pentru Ceausescu, azi pentru Vantu. Ieri pentru cizmar, azi pentru magazioner. Ieri pentru Geniul Carpatilor, azi pentru “Titu Maiorescu”.
Ce ai putea sa vezi? O morisca de gunoaie invirtindu-se la nesfirsit, in bolboroseli agresive si neghioabe, doar-doar ii va orbi/surzi pe oameni ca sa nu mai vada si sa nu mai auda tromboanele securistice care s-au pus pe sterpelit si facut avere, chiar din noaptea de 22 decembrie 89? Cit de fascinant trebuie sa fie sa zbori in Creta si pe aeroport sa te astepte cu decapotabila si trabucul aferent insusi Vantu? Cit trebuie sa insemne stofa fina, casa ultra dichisita, contul rotunjit, fata de onoare, reputatie, cinste? Poate ca vom afla cindva, dintr-un roman balzacian care lipseste inca din viata noastra azi dar nu se stie daca el nu este pe undeva, aproape, in santier.
Fiti siguri ca, daca la aceasta ora Hurezeanu n-ar trebalui pentru Vantu, sper ca macar pecuniar multumitor, punind la bataie cultura, stiinta de carte si sarm, ar sti sa-l vesteseasca mult mai bine decit mine pe acel personaj ajuns in bolgiile Realitatii,  coleg cu Ema Zaicescu, Ursu, Medeleanu, Tatulici s.a., calcind in picioare, cu relativismele-i de rigoare, o meserie nobila. De constiinta nu e cazul sa discutam.

Adauga comentariu

1 maria
Foarte corecta analiza!Este de neanteles atitudinea d-lui Hurezeanu,mai precis rusinoasa.Dar banii nu au miros...
2 codrut constantinescu
“Lucrul cel mai important este sa treci cu cinste prin viata.” Vasili Grossman, Viata si detin, Editura Polirom, 2010, pag. 608
3 ronea
La noi cine este cinstit si moral ori pierde, ori paraseste tara. Emil Hurezeanu este unul din cei care cistiga bine in tara. Daca nu era dinsul s-ar fi gasit probabil altii. Problema este de ce este asa la noi in tara? De la noi toti, caci ne pretindem o democratie!
4 gerula
@maria_La un asa obraz gros, cum este cel al hurezeanului, nu-i de mirare ca nici banii nu mai au miros pentru acelasi hurezean.
5 Gothard Ladislau
Lângã domnul Dinescu și domnul Hurezeanu a aterizat la PUR și domnul Dorin Tudoran. Se scuzã cã ar fi colaborare pur tehnicã. Și dupã ce rãul va fi fãcut, se va da vina pe Felix, ca și cum ar fi un simplu angajat, ca iresponsabila de serviciu -”mireasa anului”.....
6 G.L
Din cauza lui Hurezeanu merg in istoricul vietii mele sa demolez idoli. Am tare multa treaba ,am daramat piedestalul lui Dinescu ,Diaconu, Stolnici ,marii Liberali,Marii oameni de cultura etc. Cata treaba pentru un biet contribuabil.... si cat gust de cenusa.
7 Gothard Ladislau
Și iaru florin s-a alãturat lingãilor securiști pentru un pumn de dolari, nãtângându-se pe lângã pesedelul negoițescu : ”Ce se întâmplã la B1 domnule!....” Chiar așa, ce se întâmplã la B1? Dialog, argumente, echilibru. Nasol pentru pescuitorii în ape tulburi care se fac cã nu știu ce mizerabili patroni de rețele au dosare penale spre finalizare!
8 Maria R.
Vai,ce ne mai place sa aplicam dubla masura! Hurezeanu e cah ptr.ca l-a consiliat odata pe Adrian Nastase,si ptr.ca este la Realitatea TV,proprietatea lui Vantu/FNI. Dar de B1 TV=GC Paunescu/Bancorex n-a auzit nimeni,acolo e OK,e cu moguli buni! Sau,dam de pamant cu Dorin Tudoran ptr.ca a fost consilier al lui Voiculescu in edificarea unui partid,iar in momentul clarificarii unei anumite stari de fapt a plecat ,si nu si-a mascat resentimentul fata de intreaga situatie,in vreme ce cautionarea ptr.pozitia suprema a unui domn fost sef de agentie NAVROM la Anvers/Belgia,adica intr-un domeniu-fief al Securitatii,pe care Decembrie 1989 l-a gasit intr-un post foarte bun in Min.Transporturilor(zic gurile rele ca insusi cabinetul 2 l-a nominalizat acolo),deci o asemenea cautionare nu merita nici un repros. Zice domnul Plesu ca dl.B.,in nota-raport catre Secu(pana la urma,iata ca nu putem sari peste evidenta)se manifesta cam...disident. Pai,de-astea sa le spuna domnia sa cui l-o crede,sau poate nu mai stie ce era Securitatea si cum erau de glumeti securistii.Nu stiu daca mai pupa oarece functie la Burgas/Bulgaria ori ca portar la vreun minister cel care ar fi indraznit sa faca pe istetul in scris. Altfel,nu pricep cum de a fost asasinat Gheorghe Ursu,cum de ce a fost torturat Vasile Paraschiv,si lista ticalosiilor e lunga.
9 Gothard Ladislau
”To the airport” .......Hai cã poți hurezene, hai ........”To the airport” ......hai iaru cã mai primești o bananã , hai dinescule cã poți! ........”To the airport!” hai steliane ... hai cã mai puteți... mai primiți o bananã...!... .....
10 papillon
Domnilor de la Revista 22.Ati reusit sa scadeti mult de tot stacheta revistei, tinuta ei intelectuala ,rasata si asta datorita faptului ca sunteti cu puterea. Asta este perceptia mea . Pe de alta parte ,constat cu amaraciune ca presa este divizata in doua ;cei care ling puterea- din care faceti parte , si cei care sunt pe cealalta baricada, care latra impotriva puterii. Nici acestia nu fac bine tarii,mai ales in asemenea momente extrem de dificile .Nu mai vad comentariile reci, situate din perspectiva ziaristului neutru,care comenteaza politicul , il critica de pe o pozitie cu totul neutra, impartiala.Toata presa face bisericute, indiferent de culoarea politica.
11 Gothard Ladislau
Nu existã hoți rãi sau hoți buni. Și nu existã escroci rãi sau escroci buni. Ceapa trebuie decojitã dar noi nu avem puterea decât a arãta cu degetul cãtre ei sau cãtre lipsa justiției. Anticorpii societãții s-au îmbolnãvit subit și un escroc devine un om de o vastã culturã în viziunea unora. Dacã repere morale se ghideazã mai nou dupã lozinca ”Nu poți sã-i învingi, alãturã-te lor” și – contra naturii – se angajeazã a reprezenta interesele unor indivizi asupra cãrora planeazã cel puțin suspiciuni, pe care pânã mai ieri îi denunțau ca forțe securisto-comunistoide, ca rețele de tip mafiot, nu e numai treaba lor. Oameni buni e ca și cum vadim ajunge vicepreședinte la UDMR!!! Sau ca și cum ai deschide ușa Bentley-ului cu ranga... Da , bun, o busolã ce se încãpãțâneazã sã nu mai arate nordul o arunci la gunoi , dar s-ar putea ca cei mai tineri sã înțeleagã : ”Furã și dã cu ciocul, și o sã ajungi bogat!” Dacã domnul Dorin Tudoran a renunțat la colaborarea cu felix e un pas înainte, cu toate cã ”he should have known better”. Și – da – la B1 existã ceva care la irealitatea , din alergatul ãsta orb dupa rating, nu mai este de mult : bunul simț. Sigur poate sunt greșeli și la B1, poate chiar minciuni (pe care eu, în naivitatea mea, nu le vãd) dar realitatea a luat-o razna. Culmea este cã dorind sã ne explice obsesiv cã o mânã de oameni sunt vinovați pentru toate relele din România anului 2010 ( aproape sugereazã – s-a spart banca x, deci știți voi cine-i vinovat...) s-ar putea sã obținã efectul opus fațã de ce-și doresc. Chiar nu existã limitã de irealitate? Sã nu cumva sã dea într-o zi vreo știre cum cã mâine rãsare soarele (cã aia de cutremur catastrofal iminent au dat-o – deci cel puțin anul ãsta stau liniștit...) cã atunci mi-ar fi teamã chiar cã am avea o problemã.... PS. Am vãzut un interviu cu un idol rock al anilor ”80. În 2010 bãtrânețea-și spune cuvântul, i-a mai picat pãrul, dar cerceii din urechi, lanțurile de la gât și crezul în muzica rock NU. Papillon, ”22” nu a fost niciodatã ”cu puterea” și 1989 nu este egal cu 2010. Cu respect.
12 Dan B.
E instructiv sa vezi cum au ajuns unii sa denigreze pe cei ce au luptat impotriva securistilor si comunismului si ii ling pe securistii ce au ajuns in fruntea statului.Un nou fenomen Pitesti in plin secol 21 si in plina libertate.Reminiscente ale educatiei comuniste, nimic mai mult.
13 Gothard Ladislau
iaru , pesemne, a mai primit o bananã pe 08.octombrie 2010. de la rețeaua vântu, plângând pe umerii firmelor fantomã desființate și pe cei 11 tone de oțel pe cap de bobor din 1979! Din ce în ce mai frumos! Sã auzim numai de bune!
14 yahuu
Daca isi aminteste cineva ce a facut Hurezeanu in 89 ca reporter de front, in zilele revolutiei... stie cam cata onoare are acest individ. In rest, Hurezeanu este un exemplu clasic al faptului ca eruditia nu are in mod necesar legatura cu onoarea, caracterul si umanitatea. Un ratat tipic!
15 livia
E admirabil ca mai sunt publicatii (si sunt) in Romania care stiu... sa cearna graul de neghina. Dar ce facem cand GRAUL (constiinta curata a lui E. Hurezeanu) devine NEGHINA???!!!
16 Radu Popescu
@G.L.:Foarte fain!
17 ibi
Doamna Maria R. esti dezinformata, patronul B1 TV, nu este Paunescu de la Bancorex, nu sunt una si aceeasi persoana. Doar numele lor se aseamana. Cel de la B1 TV este regizor, artist etc. Informati-va ca sa nu dezinformati. Dl.Hurezeanu m-a dezamagit si pe mine pentru ca si-a incalcat niste principii bune. Lupta asta a mogulilor cu presedintele Basescu are o parte bune, scoate la suprafata toata mizeria umana, descoperim adevarul. Pe zi ce trece ma conving ca cel mai bun presedinte e totusi Basescu. Sunt pensionara si am in familie 2 profesori care au de suferit de pe urma austeritatii (reducerii cu 25%), motive de nemultumire cu duiumul, dar asta nu-mi da dreptul sa nu gandesc si sa actionez doar pentru interesul meu. Cel mai mult ma infurie manipulatorii, care in loc sa informeze, fac analize, dezbateri si vor sa ne educe in spiritul indobitocirii. Cand se scoate din context o fraza si se discuta pe marginea ei, si copiii stiu ca poti sa polemizezi, poti interpreta dupa cum te taie capul. In loc sa ni se arate intreg discursul si sa ne lase pe noi sa taiem firul in patru si sa luam decizii in cunostinta de cauza, se grabesc sa rastalmaceasca si sa indrepte discutia in sensul bine stabilit pentru un scop anume.
18 Gothard Ladislau
drãgotescu, bine ai venit lângã ”deontologii” iaru, tãnase, chireac, dinescu, mizerabilii comentatori de la psd-tv(mai nou) și reprezentanții lor din parlament, szmecherii : ponta , ge-oanã, et. comp cu discurs ce denotã alergie la democrație și minți pierdute odatã cu alegerile. Domnule Hurezeanu se aude? ”SWIM AWAY! SWIM AWAY!....”
19 joenegut
Cu mult amar spunea cineva ca ati devenit o oficina a mincoiunilor prezidentiale. Revista 22 nu mai exista. Am citit-o pana cand a plecat de la conducerea ei Gabriela Adamesteanu. Emblema ei nu mai este o scriitoare de prestigiu, ci Andreea Pora, o militanta partizana basesciana, fara pic de jena! Nu mai raspanditi minciuna ca e cum e Basescu, dar nici ailalti nu-s mai buni. Actualul presedinte a adus atat invrajbire si a murdarit intelectuali prestgiosi, transormandu-i in likele!!!!
20 Ali Baba
"Actualul presedinte a adus atat invrajbire si a murdarit intelectuali prestgiosi, transormandu-i in likele!!!!" Draga domnule, ma tem ca nimeni nu te poate transforma in lichea decat tu insuti...nu alege nimeni pentru tine cum sa fii si ce principii sa ai in viata...daca sa le ai...
21 Gothard Ladislau
Domnule Stelian Tãnase, vã citeam cu plãcere articolele din 22 în anii 90. Acum sunteþi-îmi pare rãu- o lichea în devenire. Cântând în struna vântului pe lîngã altã lichea (roºca stãnescu) ºi dându-vã cu pãrerea cã statul actual este unul poliþienesc e o mizerie greu de înghiþit.S-ar putea sã þinã minte lumea doar ultima parte. Vorba aceea, daca într-un butoi de vin pui o gãletã de apã de canal..... Meritã????
22 Duka
Un singur cuvant la adresa celui pe care-l ascultam cu nesat la "Europa Libera" rusine, rusine, rusine Emil Hurezeanu.
23 val
Regret ca l-am descoperit cu intarziere, articolul este excelent! Comparatia cu televiziunea din timpul dictaturii este perfecta, Rtv este insuportabila, chiar daca Hurezeanu a spalat putina! Ce-i drept, cam tarziu.
24 dorel
Hurezeanu a fost apropiat PD(L) si prieten bun cu Dan Adamescu (si el PDList) pentru care a si lucrat ceva vreme la Romana Libera. Daca acum ii critica pe cei pe care ii simpatiza, inseamna ca acei PD(L)isti s-au schimbat fata de ce se proclamau in urma cu 5-6 ani (sa traiti bine ! - va mai amintiti ?). Cit despre B1 TV ca bucurestean imi este rusine ca isi trage numele de la acest oras. Un cretin de nas de acolo stringea bani, chipurile donati de parlamentari, si oracaia ca in felul asta salveaza bugetul patriei. Ar trebui sa va aduceti aminte cele povestite de mine, ca nu a trecut multa vreme de atunci !
25 Rotaru Constantin
Cel pe care il ascultam la Europa Libera, era alt Emil Hurezeanu ! Singura legatura dintre E. Hurezeanu de atunci si cel de astazi este culoarea FOARTE ROSIE preferata de parintii sai, culoare care dealtfel i-a priit si lui !!!
26 GETA
Pertinenta analiza !!! Excelent !!! E drept ca banii n-au miros, dar, paradoxal, cei care primesc bani murdari, nu stiu cum se face, dar incep sa raspandesaca in jurul lor o duhoare suspecta, care-i indeparteaza pe oameni, asa de mult ii indeparteaza ca ajung intr-adevar la distante foarte mari, prin jungla sau savana, sau oriunde aiurea cu Cezar si cainii lui care de fapt educa oameni, sau mai stiu eu pe unde...ma bucur ca sunt tot mai multi romani care evita Realitatea si Antenele, cel putin pentru jegul politic si moral pe care-l expun la vedere. Respectivele imperii mediatice ar avea de invatat cate ceva de pe la catei si pisicei, care ascund sub nisip ceea ce e jenant deoarece cam pute...
27 padure
Il felicit pe domnul Hurezeanu pentru curajul de care da dovada, ca si pentru profesionalismul sau. Este nevoie de asmenea oameni in lupta cu dreapta bezmetica.
28 Eugen
Ma tot intreb daca Hurezeanu si Dinescu nu au cumva epoleti sub rever. Ma tot intreb daca Hurezeanu si Dinescu nu au cumva epoleti sub rever. Oare dizidenta lor in regimul Ceausescu nu a fost cu voie de la servicii ?

Niciun comentariu: