joi, 11 noiembrie 2010

Minori «romani», sclavi ai prostitutiei si cerșetoriei în Franța

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
 
11 Noiembrie 2010 09:16:26
Trei mii de minori «romani» sunt exploatați de rețele de prostituție și cerșetorie în Franța, a afirmat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, precizând că vrea să discute cu Bucurestiul despre un acord privind conditiile de repatriere a acestora.
Consiliul constituțional a cenzurat, joi, o lege de ratificare a unui acord franco-român din februarie 2007, ce prevedea repatrierea acestor minori, considerând ca aceasta prezinta garanții insuficiente in privinta căilor de recurs.

Lellouche, care s-a exprimat în fata Adunării Naționale, a amintit ca acordul franco-român semnat la 1 februarie 2007 "are ca obiectiv consolidarea protectiei minorilor români neînsotiți prezenți pe teritoriul francez (...) și organizarea repatrierii lor".

"Acest acord a fost ratificat de Romania, care ne cere cu insistenta sa facem acelasi lucru", a adaugat el, conform MEDIAFAX.

Potrivit acestui acord, judecatorul pentru minori sau Parchetul sunt autorizati sa ordone repatrierea in regim de urgenta a unui minor in Romania. Dar Consiliul constitutional a subliniat ca atunci cand masura de repatriere este luata de Parchet, nicio cale de recurs nu permite contestarea ei, incalcand dreptul minorului. Aceasta dispozitie a fost cenzurata.

"In prezent, urgenta ramane aceeasi. Exista in Franta 3.000 de minori romani neinsotiti care din nefericire sunt exploatati in retele de prostitutie sau cersetorie organizata" si "faptul ca nu avem un text nu ii ajuta", a declarat el.

"Ne vom indrepta catre Guvernul roman pentru a gasi o baza pentru un alt acord", a declarat el in fata parlamentarilor.

Problema imigrantilor ilegali romani a fost in centrul unei polemici intre Paris si UE dupa intensificarea expulzarii romilor catre Romania si Bulgaria, decisa in cursul verii de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Niciun comentariu: