sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Mihai Ghimpu cere ajutorul NATO pentru retragerea trupelor ruse, evocând riscul unui şantaj

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Mihai Ghimpu cere ajutorul NATO pentru retragerea trupelor ruse, evocând riscul unui şantaj

Alte stiri despre: > > >
Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova, solicita sprijinul NATO pentru a determina plecarea trupelor rusesti
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, prin care cere ca Alianţa Nord-Atlantică să susţină retragerea trupelor armate ruse de pe teritoriul moldovean, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.
“Deşi au trecut 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi deşi Rusia s-a angajat să îşi retragă forţele armate de pe teritoriul ţării noastre, acestea se află şi în prezent în Republica Moldova, încălcând, astfel, normele de drept internaţional şi Constituţia” moldoveană, a declarat Ghimpu, într-o întâlnire cu jurnaliştii.
În afară de faptul că trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezintă “un pericol la adresa securităţii cetăţenilor”, ele subminează eforturile comunităţii internaţionale de soluţionare pe cale diplomatică a conflictului transnistrean, apreciază preşedintele moldovean.
“Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate . Principiul acordului statului gazdă poate deveni o pârghie de şantaj în mâinile Rusiei, care ar putea şantaja Republica Moldova (afirmând că), în cazul în care aceasta nu-i oferă acordul pentru prezenţa militară rusă, Rusiei nu-i mai rămâne de făcut decât să recunoască (independenţa) Transnistriei”, a spus el.
“Îmi exprim speranţa că (solicitarea) retragerii imediate a forţelor ruse va fi auzită şi susţinută. Solicit susţinerea dumneavoastră faţă de statul nostru, care doreşte să trăiască paşnic pe teritoriul său”, se arată în finalul scrisorii adresate de Ghimpu lui Anders Fogh Rasmussen.

Niciun comentariu: