sâmbătă, 4 februarie 2012

1881 ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer



Hai la Bucuresti pe 28 ianuarie in Piata,
                Constitutiei!
Dragi prieteni ai Roşiei Montane,

pe 6 februarie se împlinesc 1881 ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane. Este un moment de sărbătoare, nu doar a unei istorii memorabile, ci mai ales a unei istorii meritate, pentru a cărei continuitate, fiecare dintre noi luptă în fiecare zi. În plus, ziua Roşiei Montane ne reaminteşte să fim mândri de identitatea noastră şi mai ales de înţelepciunea de care dau dovadă cei ce o preţuiesc. În ultimii 10 ani, Roşia Montană s-a transformat din simbolul cărţilor de istorie, în simbolul libertăţii generaţiei noastre.

Astfel că în acest al 1881-lea an al existenţei sale, te invităm să spunem împreună La Mulţi Ani!

La ceas aniversar fiecărui sărbătorit se obişnuieşte să-i fie oferit un dar. Pentru Roşia Montană cel mai de preţ cadou ar fi includerea sa în patrimoniul UNESCO, astfel încât şi generaţiile viitoare să se poată mândri cu ea precum noi astăzi. 7 km de galerii romane şi pre-romane, 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un mic târg păstrat exemplar şi tăbliţele cerate – izvorul dreptului roman, ne determină să cerem, o dată în plus Ministrului Culturii să nu mutileze patrimoniul nostru cultural unic în lume.

Luni, 6 februarie se desfăşoară evenimente ce reunesc proiecţii de filme documentare, dezbateri, expoziţii şi concerte atât în Roşia Montană, cât şi în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Arad, Braşov, Sibiu, Chişinău şi Berlin.

Intrarea la evenimente este liberă. Programul detaliat poate fi consultat la adresa: www.ziuarosieimontane.ro

De asemenea, un eveniment facebook (http://www.facebook.com/events/368206223205718/) a fost creat pentru promovarea acestei zile de sărbătoare.

Ziua Roşiei Montane este un eveniment organizat pe bază de voluntariat, unde artiştii invitaţi susţin concertele pro-bono. Mulţumim tuturor celor implicaţi în desfăşurarea acestor evenimente, inclusiv partenerilor media care ne sprijină: EcoMagazin, Think Outside the Box, Revista Kamikaze, Hipmag şi Muzicabuna.ro.

Doneaza pe www.rosiamontana.org
Roşia Montană - dezbatere în Parlamentul European
Marţi, 31 ianuarie, la iniţiativa eurodeputatului Victor Boştinaru, Parlamentul European a găzduit o dezbatere privind proiectul minier de la Roşia Montană. Conferinţa intitulată „Riscurile utilizării cianurii în minerit: Proiectul Roşia Montană din România” a avut ca scop o dezbatere obiectivă asupra proiectului, în condiţiile în care, în spaţiul public din România, nu este asigurată imparţialitatea.
Mai multe informatii.

Licenţa de minerit a Roşiei Montane Gold Corporation - ilegală

Potrivit analizei europarlamentarului Monica Macovei, licenţa de minerit RMGC este obţinută ilegal, iar în opinia ei, întreaga procedură de avizare ar trebui reluată şi întoarsă la Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Guvern. Iar Agenţia trebuie să verifice dacă se poate exploata aurul şi prin alte metode, nu cu cianură, iar dacă nu, să se renunţe la acest proiect.
Mai multe informaţii

Lucrările conferinţei "Roşia Montană în Istoria Universală" publicate
Universitatea Babeş-Bolyai anunţă publicarea în limba engleză a lucrărilor conferinţei internţionale ”Roşia Montană în Istoria Universală”, din noiembrie 2011, de la Cluj, desfăşurată sub egida UBB, Academiei Române şi a ICOMOS România. Textul lucrărilor

Fotografii şi interviuri de la manifestarea Salvaţi Roşia Montană de la Bucureşti, 28 ianuarie 2012
Discursul lui Eugen David - presedintele Asociatiei Alburnus Maior 

Discursuri: Mihnea Blidariu - muzician | activist, Eugen David - preşedinte Asociaţia Alburnus Maior, Adrian Dohotaru - activist | membru al Grupului pentru Acţiune Socială, Nicuşor Dan - preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul 

Campania Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Universităţii 
Campania Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Universităţii  partea a 2-a
Motive contra proiectului minier de la Roşia Montană

Alte motive contra proiectului minier de la Roşia Montană
 

”NOI NU EXISTĂM PENTRU PRESĂ!" - un protest inedit al susținătorilor campaniei "Salvati Rosia Montana" adresat presei care cenzurează opoziția față de proiectul minier de la Roșia Montană. Protestul a avut loc în Piața Universității din București, 28 Ianuarie 2012.

Niciun comentariu: