Extras din Adevarul
Dana Lepădat
* 10 afişări
* Miercuri 17 feb 2010
Lupta pentru supravieţuire se duce la groapa de gunoi.
Focşani
Lupta pentru supravieţuire se duce la groapa de gunoi.
Conserve şi legume stricate, haine vechi şi câte o bucată de tablă asigură supravieţuirea săracilor din Mărăşeşti. Pentru că nu au ce mânca, sute de localnici tăbară zilnic pe maşina de gunoi care aduce deşeuri la groapa de la Haret.
Declarată zonă defavorizată din cauza lipsei de unităţi industriale, oraşul Mărăşeşti este în declin pe zi ce trece.
taguri
* gunoi
* stricat
* sărăcie
* groapă
* deşeuri
* Mărăşeşti
* Focşani
Toate fabricile au fost închise, singurele societăţi la care localnicii îşi mai pot găsi de lucru fiind două ateliere de mobilă şi o făbricuţă de confecţii textile, adică doar pentru 200 de persoane.Conserve expirate şi morcovi stricaţi
Restul până la 13.000, cât numără populaţia oraşului, fac naveta sau iau ajutor social, numărul dosarelor de ajutor social la Primăria Mărăşeşti ajungând la 700.
Cu feţele crispate, circa 50 de săraci scormonesc cu cârligul şi sacul de plastic în mână, tone de gunoaie, înfruntând duhoarea deşeurilor, deşi sunt conştienţi că riscă să se îmbolnăvească. Pe mulţi îi aşteaptă copiii acasă, lihniţi de foame.
Printre ei, Daniela Costache caută cu disperare câte ceva cu care să îşi poată hrăni sau îmbrăca cei patru copii.
Toţi merg la şcoală, iar singura sursă de venit,ajutorul social, nu îi ajunge să îi intreţină. „Nu avem cum să ne descurcăm altfel. Locuri de muncă nu sunt în oraş. Am făcut cerere să mă primească măcar măturătoare şi mi-a respins cererea că nici pentru asta nu sunt posturi. De aici le dau mâncare copiilor, conserve stricate, ce găsesc. Avem ajutor social dar cât să ajungă două milioane (lei vehi - n. r.) la şase persoane?", ne-a spus Daniela Costache.
„Am lucrat 20 de ani şi mănânc din gunoaie"
Mare parte din cei care caută în groapa de gunoi sunt cei care au rămas de curând fără serviciu şi nu au avut alternativă.
Dacă nu mănâncă din gunoi, caută fier vechi pentru a-l vinde. „Eu am lucrat 20 de ani la fabrica de sticlă dar s-a desfiinţat şi nu am vârsta de pensie. Mănânc din gunoaie că nu am ce face. Mai găsesc o sârmă, o cutie de conservă din tablă pe care le vând la fier vechi şi mai iau ce îmi mai trebuie în casă", ne-a mărturisit Gheorghe Boşcu.
Un oraş falit
Primarul oraşului Mărăşeşti cunoaşte situaţia oamenilor însă se arată neputincios. „Groapa de gunoi este singura lor şansă. Nu au unde să se ducă şi noi nu avem cum să le dăm locuri de muncă. Şi Primăria este în faliment. Avem restanţe peste tot pentru că nu se mai produce nimic în oraş, impozitele nu sunt plătite", ne-a spus edilul din Mărăşeşti, Constantin Vlase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu