joi, 6 octombrie 2011

Conservatorismul, "buba" romanilor?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Orice comentariu este binevenit. Conservatorismul, "buba" romanilor? Poate că și sursa rezistenței lor la influențe și deci sursa forței. Difuzarea acestor sondaje, reproduse și necomentate de agențiile de presă poate fi interpretată ca dorință de educare dar și inducere a unor complexe de inferioritate, față de zisele modele progresiste. Nu comentez nici eu rezultatele reproduse de agenția 9AM de pe situl Fundației Soros, unde se pot afla mai multe despre activitatea filantropului fondator și a fundației, a conducerii acesteia, care nu mai produce rapoarte anuale despre activitatea ei din 2006. Aștept comentarii argumentate, nu doar indignate sau umile.
Cu prietenie, Dan Culcer

9AM
Conservatorismul, "buba" romanilor?
http://www.9am.ro/print/articol/218606

Noi date ale Fundatiei Soros dezvaluie faptul ca romanii sunt extrem de conservatori cand vine vorba de homosexualitate, prostitutie si sinucidere.
Conservatorism extrem

Chestionati cu privire la gradul de acceptare fata de comportamente precum sinucidere, pedeapsa cu moartea, avort, minciuna, prostitutie, homosexualitate, relatii sexuale extraconjugale, relatiile sexuale premaritale sau divortul, romanii afiseaza un conservatorism extrem, arata un comunicat remis 9AM.

Peste 80% dintre romani considera homosexualitatea si prostitutia ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arata noi date ale cercetarii Religie si Comportament Religios, realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.

Problema sinuciderii

Daca in cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenti o considera justificata si 16% au o atitudine neutra, in ceea ce priveste sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre romani considera ca decizia de a-ti lua viata nu poate avea nicio justificare, in timp ce doar 2% considera ca pot exista motive intemeiate in astfel de cazuri.

Comportamentul in sfera familiei

In ceea ce priveste comportamentele din sfera familiei si vietii de cuplu, divortul este cel fata de care se manifesta rata de respingere cea mai scazuta, cu un procent de 39% dintre romani care nu-i pot gasi nicio justificare, 18% aflati la polul opus si o majoritate de 43% care se declara a avea o atitudine neutra.

Din aceeasi sfera a familiei, relatiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetateni, in timp ce mai mult de jumatate dintre romani accepta relatiile sexuale premaritale.

Sase din zece romani considera ca minciuna nu poate fi niciodata justificata.

Legatura cu Biserica [Romanii se roaga, dar nu in biserica]

Desi varsta, veniturile sau educatia influenteaza gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternica relatie de asociere este cea dintre opiniile fata de aceste comportamente si frecventa cu care respondentii merg la biserica. Astfel, cu cat o persoana merge mai des la biserica, cu atat respingerea comportamentelor analizate este mai mare.

Situatia in alte state UE

Comparativ cu date similare obtinute in alte tari europene, romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din Uniunea Europeana:

    Sinuciderea este respinsa in mai mare masura doar in Cipru.
    Homosexualitatea este respinsa in mai mare masura doar in Lituania.
    Divortul este respins in mai mare masura doar in Malta si Polonia.


Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se afla atat religiozitatea ferventa a romanilor, cat si perioada indelungata de dictatura comunista.

Conservatorismul este o trasatura definitorie pentru romani. Este benefica sau nu? Ce parere ai?

Articolul integral este disponibil aici: http://www.9am.ro//stiri-revista-presei//218606/Conservatorismul-buba-romanilor.html

Publicat: 6 Octombrie 2011
Comentarii pe Forum
Cine este Soros? Ce modele ne propune el? Cine ii da dreptul sa ne masoare, judece, compare? Cine ii da dreptul sa puna stampile si verdicte pe diverse tari si popoare? La ce valori trebuie sa renuntam si ce "valori" trebuie sa adoptam??? Soros, tu n-ai n
Comentarii pe articolul Conservatorismul, "buba" romanilor?

Trimis de 9am207786 la 05 Octombrie 2011, ora 18:22
Cine este Soros? Ce modele ne propune el? Cine ii da dreptul sa ne masoare, judece, compare? Cine ii da dreptul sa puna stampile si verdicte pe diverse tari si popoare? La ce valori trebuie sa renuntam si ce "valori" trebuie sa adoptam??? Soros, tu n-ai nici un Dumnezeu...

Ce porcarie... de 21 de ani, in Romania au venit toti neoamenii sa ne instige mai delicat sau mai direct sa ne punem "poalele in cap" cum spune o vorba din popor. Intre timp ne-au invatat tot felul de smecherii - in urma carora tot avutul tarii: intreprinderi, banci, resurse au intrat pe mana strainilor. (ne acuza pe noi ca suntem hoti, dar toate bogatiile le-au luat ei pe nimic in stapanire)

Acuma trebuie sa renuntam la credinta in Dumnezeu, la educatie, bun simt, NORMALITATE si sa adoptam curentele astea "foarte la moda" din occident. Desi daca ne uitam in occident, "valorile" propuse nu reprezinta nici la ei acasa vreo valoare sau un comportament acceptat ca fiind normal.

De ce trebuie sa acceptam destructurarea societatii Romanesti, imoralitatea, anormalitatea? Cine esti dumneata domnule Soros, de unde esti, unde te duci, si ce doresti dumneata de la poporul Roman si de la Romania - noi care suntem aici de 2000 de ani si suntem crestini tot de atunci.

Cine esti dumneata sa judeci un popor intreg si sa aplici verdicte? daca nu suntem de acord cu matale inseamna ca suntem CONSERVATORI??? Aha. Ai uitat sa precizezi daca "conservatorismul" de care ne acuzi e de bine sau de rau?

Si pentru cine??? e de bine respectiv de rau? Intreb, fiindca ce-i de bine pentru matale, s-ar putea sa fie dezastros pentru poporul Roman.

Eu unul m-am saturat de strainii care NU MAI POT DE BINELE ROMANIEI. Li se rupe lor sufletul si grija de Romania si de Poporul Roman.

Noi nu suntem asa curiosi cine esti matale... Am intrebat la inceput doar asa retoric, fiindca vad ca te bagi in seama cu noi. Ar fi mai normal sa-ti cauti de treaba matale si sa nu mai stai sa judeci dupa mintea si ideile tale POPORUL ROMAN si ROMANIA, cu care chiar nu ai nimic in comun. Se prea poate sa ai ceva interese pe la noi pe aici, dar nu vrem sa le stim si ar fi mai cuminte sa-ti vezi linistit de drum.

Niciun comentariu: