miercuri, 30 martie 2011

Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Hoții naționali caută cupru prin străinătate

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Investitorii străini vânează rezervele de cupru
Două companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, sunt scoase la vânzare Tona de cupru a explodat în ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei Valoarea rezervelor de cupru ale României este estimată la 5-10 miliarde de euro la preţurile actuale Din cupru se fabrică conducte şi cabluri.


Investitorii străini vânează rezervele de cupru
Cele mai vânate două companii la ora actuală din România sunt exploatările de minereu de cupru Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă ale căror rezerve de metal roşu sunt evaluate în prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.
Preţul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tonă (6.500 euro pe tonă) ca urmare a cererii puternice din China, faţă de 2.000 $/ tonă între 1980 şi 2004. Din cauza scumpirilor, în România şi chiar şi în Franţa au ajuns să se fure cablurile de la calea ferată, având în vedere că 100 kg de cupru înseamnă 600 de euro. Un boom al preţurilor a fost şi înainte de criza mondială, în 2008, când tona de cupru ajunsese la 9.000 de dolari, urmată de o scădere abruptă până la 2.700 $/tonă.
Cuprumin Abrud a fost scoasă recent la privatizare de către stat prin metoda licitaţiei publice după ce anul trecut compania şi-a majorat de cinci ori afacerile, până la 27 mil. euro şi a făcut un profit de circa 4 mil. euro faţă de pierderi de 4 mil. euro în anul anterior.

Un roman a murit carbonizat in timp ce incerca sa fure cupru, in Italia
Cadavrul unui imigrant roman, de 28 de ani, a fost gasit carbonizat in curtea unei firme italiene de electricitate.

Se pare ca acesta a incercat sa fure cabluri electrice, din Guastice, Livorno, dar in urma unui soc electric a murit, informeaza Cronaca Live.

Concluziile preliminare ale anchetei arata ca barbatul a incercat sa taie cablurile electrice ca sa poata fura cupru, insa a murit carbonizat. 

Un prieten, care era cu el, s-a dus sa anunte politia, dar cand au ajuns la fata locului nu au mai putut sa il salveze.

Cablul cu care a venit in contact ar fi avut pana la 15.000 de volti. mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 18:58
4 comentarii

Alte articole despre: roman mort carbonizat Italia, incerca furt cupru


Romani arestati in Franta, pentru furt de cupru
Zece romani, presupusi membri ai unei retele de hoti de metale, suspectati ca ar fi savarsit 20 de furturi de cupru, in sud-vestul Frantei, au fost arestati si pusi sub acuzare, a anuntat, joi, politia franceza. 

Din primele cercetari se pare ca cetatenii romani actionau pe timp de noapte, intrand prin efractie in sediile unor societati specializate, dupa care vindeau marfa, a declarat unul dintre anchetatori. 

Politistii au fost pe urmele hotilor inca din vara anului trecut, noteaza Le Parisien.

Cei zece cetatenii romani au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, anchetatorii stabilind ca acestia au comis, in perioada iunie-august 2010, 20 de furturi in Midi-Pyranaes, Aquitaine si in Centru. Prejudiciul se ridica la 30.000 de euro. 

Toti au fost acuzati de furt in grup organizat. Opt dintre ei au fost arestati, iar doi sunt cercetati in libertate, sub supraveghere judiciara. Politistii francezi au pierdut urma unei parti a retelei, la finele verii, cand probabil hotii s-au intors in Romania cu prada. 

Dupa mai multe arestari in Val d'Oise, la Haute-Garonne si Tarn-et-Garonne, politistii au reusit intr-un final sa prinda si capii grupului. Acestia au fost gasiti in gara Matabiau, din Toulouse. Ei intentionau sa realizeze o noua retea de hoti. mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 22:04
4 comentarii

Alte articole despre: romani furt cupru, ancheta politie Franta


Un roman din Franta a furat cupru in valoare de 100.000 de euro
Un roman a fost prezentat, miercuri, Parchetului din orasul francez Villeurbanne, fiind acuzat ca a furat cupru in valoare de 80.000-100.000 de euro.

Metalul a fost furat intre 16 martie si 16 aprilie, dintr-o intreprindere din Villeurbanne.

Mai multe probe biologice au fost gasite la fata locului, dar suspectul nu a putut fi prins pana in noaptea de luni spre marti, cand a fost oprit de politia rutiera, scrie Le Progres. 

Romanul a fost retinut pentru conducerea masinii in stare de ebrietate, iar ulterior politia a descoperit ca el este suspectul cautat pentru furtul de cupru. mai mult
Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 08:03
1 comentariu

Alte articole despre: roman arestat Franta, roman furt cupru, roman furt Franta


Franta: Opt romani arestati pentru ca au furat cupru de la Caile Ferate
Opt cetateni romani au fost arestati in Franta pentru ca au furat cupru de la Societatea Nationala a Cailor Ferate Franceze.

Barbatii au fost audiati de oamenii legii, iar declaratiile lor au ajutat la dezlegarea altui caz de furt de la SNCF, potrivit Mediafax.

Romanii se afla in prezent in custodia anchetatorilor francezi si urmeaza sa fie judecati la 2 iulie.

A.I mai mult
Luni, 21 Iunie 2010, ora 11:42
3 comentarii

Alte articole despre: romani furt Franta, romani cupru furt, romani cai ferate


Romani din Italia prinsi cu sute de kg de cupru furat
Patru romani au fost arestati, miercuri, in Italia, fiind prinsi ca au furat 200 de kilograme de cupru.

Romanii au fost prinsi de politie si nu au fost capabili sa explice originea cuprului, scrie La Repubblica. 

Cuprul venea de la o firma din Roma, care fusese jefuita in urma cu numai cateva zile.

A.B. mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 11:39

Alte articole despre: romani arestati, romani cupru, furt cupru


20 de romani, arestati in ultimele doua zile in Spania
Autoritatile spaniole au arestat in ultimele doua zile 20 de cetateni romani suspecti de furt, dintre care 11 in Alicante, iar restul la Huelva.

Joi au fost arestati 12 romani, dintre care 11 au fost prinsi de politistii din Alicante, in sudul Spaniei, iar acestia unt suspectati in mai multe cazuri de furt de cupru si obiecte din fier de pe mai multe santiere, anunta Evenimentul Zilei.

Arestarea a avut loc in urma unei investigatii de aproape doua luni, in care autoritatile au primit informatii despre posibila implicare a romanilor. Tot joi a fost arestat, in Huelva, in sud-vestul Spaniei, in apropiere de granita cu Portugalia, un alt roman, de 25 de ani, care este principalul suspect in cazul mai multor jafuri violente.

Tanarul a fost prins in flagrant, in timp ce fura obiecte dintr-o casa. Masina acestuia a fost semnalata de mai multi martori din cazuri mai vechi, iar un echipaj de politie, aflat in patrula, a descoperit-o parcata in fata unei vile.

In comunitatea valenciana, sapte romani au fost arestati in timp ce incercau sa scoata din tara mai multe utilaje furate. Acestea urmau sa fie vandute pe piata din Europa de Est. mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 08:41
1 comentariu

Alte articole despre: romani Spania arestati, furt cupru


Roman arestat pentru ca a vrut sa fure 700 de kg de cupru, in Italia
Un barbat de origine romana a fost arestat, in noaptea de luni spre marti, in Italia, fiind surprins in timp ce incerca sa fure 700 de kilograme de cupru.

Barbatul a ascuns pungile de cupru in spatele sediului companiei care il producea, pentru a-l incarca apoi intr-o masina, informeaza mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 15:36
3 comentarii

Alte articole despre: roman arestat, roman Italia, furt cupru


Spania: Opt romani, retinuti dupa ce au furat doua tone de cupru
Sase barbati si o femeie, toti de origine romana, au fost retinuti la Granada, Spania, fiind acuzati ca au furat 2.000 de kilograme de cabluri din cupru, afectand distributia de electricitate.

Barbaii au fost retinuti dupa ce nu au putut sa dea explicatii privind cantitatea mare de cabluri de cupru care se afla in posesia lor, iar femeia, considerata complice, a intrat in atentia politiei dupa ce a incercat sa ascunda bunurile furate, informeaza La Opinion de Granada.

Romanii mai sunt acuzati de faptul ca se foloseau de cabluri pentru a se conecta la un transformator, folosindu-se in mod fraudulos de energie electrica si expunand locuitorii din zona la riscul declansarii unui incendiu.

La domiciliul romanilor a fost gasit si un minor, in varsta de 13 ani, care a fost predat organelor competente. mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 16:47
6 comentarii

Alte articole despre: romani arestati Spania, furt cabluri cupru, conectare ilegala transformator, risc incendiu Granada


Spania: O banda de romani fura sicrie si cruci din cimitir
Sase romani au fost arestati joi la Madrid, fiind acuzati ca sunt membri ai unei bande care a furat in ultimele luni cosciuge metalice, capace de canal, crucifixe si alte obiecte metalice din cimitirul Carabanchel.

Romanii au fost arestati dupa mai multe saptamani de cercetari, in care s-a descoperit ca obiectele erau sustrase in timpul noptii sau in intervale orare in care in cimitir nu se aflau multe persoane, informeaza Que.es.

Toate obiectele din fier, cupru sau bronz erau sustrase de romani, care ieseau din cimitir cu mici statuete decorative, cabluri de instalatii, bucati de garduri, dar in special cruci si crucifixe.

Potrivit plangerilor inregistrate, se pare ca infractorii au comis chiar si 400 de furturi.

E.E. mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 15:24
6 comentarii

Niciun comentariu: