joi, 31 martie 2011

Dupa o stire Agerpres. Norman Manea: Vraja labirintului

Vă rog să citiți aceste texte selectate de mine, în speranța că vă pot interesa. Am extras două texte și autoprezentarea publicației. Curiozitatea acestei publicații, care mi se pare una de propagandă : nu are numele editorilor, se menționează o companie privată, nu se știe cine o scrie. Seamănă cu o oficină de servicu secret.
« Apare în următoarele limbi    
•    Engleza
    •    Franceza
    •    Germana
    •    Suedeza
    •    Spaniola
    •    Ceha
    •    Bulgara
    •    Ucraineana
    •    Ebraica
    •    Rusa
    •    Chineza
    •    Japoneza
    •    Coreeana
    •    Indoneziana



Apare la NEW YORK         *         TAIWAN         *         BERLIN         *         MADRID         *         MOSCOU         *         TOKYO         *         JERUSALEMDin versiunea franceză, reise că nu avem voie să știm cine scrie publicația.
Accueil arrow Rédacteurs
Vous n'êtes pas autorisé(e) à accéder à cette ressource.
Vous devez vous connecter.»
Cu prietenie, Dan Culcer

Norman Manea: Vraja labirintului

31.03.2011
Scriitorul roman Norman Manea, recompensat in 
2006 cu premiul 'Medicis Etranger' pentru cartea 'Intoarcerea 
huliganului' ('Le Retour du hooligan'). (JACK GUEZ / AFP / Getty 
Images)
Scriitorul roman Norman Manea, recompensat in 2006 cu premiul 'Medicis Etranger' pentru cartea 'Intoarcerea huliganului' ('Le Retour du hooligan'). (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Editura pariziana Seuil a lansat pe 17 martie cel mai recent roman al scriitorului Norman Manea, 'La Taniere' ('Vizuina'), a sasea carte publicata in Franta de catre cel mai tradus scriitor roman in strainatate. Autorul a fost recompensat in 2006 cu premiul 'Medicis Etranger' pentru 'Intoarcerea huliganului' (Seuil, 2005), distinctie obtinuta de-a lungul timpului de autori ca Milan Kundera, Julio Cortazar sau Umberto Eco.
In cartea 'Vizuina' a lui Norman Manea, un grup de intelectuali romani exilati la New York este ajuns din urma de trecut. Sa te pierzi intr-o carte, nu numai datorita complexitatii sale, dar si a farmecului, a unei magii care se apropie de vraja, este o experienta destul de rara, scrie cotidianul francez Le Figaro.
La cateva saptamani dupa 'Mon nom est legion' a portughezului Antonio Lobo Antunes, romanul Norman Manea ne propune sa-l urmam in 'La Taniere', cartea sa cea mai reusita dupa 'Le Retour du hooligan' (Intoarcerea huliganului) din 2006. Este si cea mai ambitioasa, asa cum a confirmat autorul in recenta sa vizita la Paris: 'Este o incercare de a scrie un roman aproape total, in care este vorba despre Romania si despre Statele Unite, despre confruntarea intre doua lumi, despre o scrisoare anonima, despre exil, despre vizuina literara si despre dragoste'.
Plecat din Romania in 1986, pentru a scapa de dictatura comunista, Manea a ajuns destul de tarziu in Statele Unite. La 50 de ani, sa-ti parasesti tara, familia, prietenii, sa descoperi o alta limba a fost un soc nemaipomenit. Prietenul lui, Philip Roth, i-a spus: 'La New York ai sa fii la adapost.' Incetul cu incetul, scriitorul a inteles ca sosirea lui intr-o tara de imigranti era o sansa: 'New York este capitala dadaista a exilului. Aici se intalnesc toate rasele, se aud toate dialectele, se vad toate nebuniile.' Fiindca vorbeste romaneste cu sotia, isi scrie cartile in romana si eseurile in engleza, scriitorul se considera 'hibrid'. Multa vreme, singura consolare i-a fost izolarea in biblioteci, unde si-a gasit vechii prieteni, cartile, 'il refugio magico'.
'Vizuina' este povestea lui si cea a intelectualilor exilati la New York, insa ajunsi din urma de un trecut care refuza sa treaca. Printre ei, Augustin Gora, care s-a inchis in el de la sosirea in Lumea Noua. Sotia lui, Lu, a refuzat sa-l urmeze. Gora este un fel de intelept care are drept ocupatie redactarea de necrologuri. Viata ii este data peste cap cand o cunostinta veche, Peter Gaspar, care traieste cu Lu, se stabileste la New York. Personaj bizar, Gaspar este un exaltat care-i spune lui Gora: 'Am nevoie urgenta, absoluta, de iresponsabilitate.' Acest fiu al unor deportati supravietuitori ai Holocaustului refuza trecutul, drama parintilor sai. Ca sa supravietuiasca la New York, el incearca o sumedenie de experiente, terminand prin a se intoarce in sanul universitatii. Aici situatia degenereaza odata cu primirea unei scrisori anonime, in care este amenintat cu moartea.
Sa fie urmarea articolului incomod pe care l-a scris despre Dima, figura impunatoare a literaturii romane? Suspansul conteaza prea putin aici. In 1992, la publicarea 'Felix Culpa', studiu despre simpatiile extremiste ale eroului national Mircea Eliade, Norman Manea a declansat in Romania un scandal imens: 'In acel an, o profesoara romanca a fost asasinata la Chicago, iar eu am primit o scrisoare de amenintare cu moartea', marturiseste scriitorul. Urmarea acestei intamplari adevarate se gaseste in roman. Este o poveste grava si aiurita in acelasi timp, in care personajele au insomnie, cosmaruri, viseaza labirinturi si spun uneori ca sunt orbi si muti. Numele si identitatile se schimba. Chiar si in acest 'carnaval al libertatii' care este America trebuie sa nu ne incredem in masti. Se mentioneaza un citat din Borges 'Marele Orb', se pomeneste despre magicul si fantasticul la Dima, 'Batranul', si, brusc, irumpe realitatea. Este 11 septembrie.
Mai mult ca oricand in vizuina lui, Gora se hotaraste sa scrie necrologia planetei. Dupa el, teroristii si-au gresit tinta: 'Biblioteca adaposteste Totul, analfabetilor! Amintirile si proiectele lumii..., Biblia profetilor evrei si Coranul profetului vostru si Testamentul profetului rastignit pe cruce si Mein Kampf al profetului-bufon si Manifestul profetului marxist.' Furia inteleptului este si a indragostitului obsedat de absenta Lu, ale carei manusi de toate culorile ii amintesc de Romania.
Beneficiind de o frumoasa traducere, romanul lui Norman Manea face parte dintre acelea care te marcheaza, te fac sa gandesti si-ti fac si placere in acelasi timp.

Publicația din care am extras este

The Epoch Times: 

"O noua perspectiva asupra lumii noastre in schimbare"


Misiunea noastra

The Epoch Times este o voce independenta, atit pe web cit si sub forma de ziar. Transmitem stirile in mod responsabil si corect, astfel incit cititorii nostri sa-si poata imbunatati viata si intelegerea si sa-si creasca respectul pentru vecinii lor - apropiati sau indepartati. Atit in felul in care facem lucruri cit si in continutul stirilor noastre incercam sa sustinem valorile umane universale, drepturile si libertatile fiecaruia. Suntem o companie care pune interesele cititorilor mai presus de orice.

Cine suntem

The Epoch Times este o companie de media cu capital privat. Sediul principal este la New York, dar reteaua noastra de reporteri locali este raspindita pe o mare parte a globului si furnizeaza stiri care, desi sunt locale, au o importanta globala. Independenta noastra ne permite sa raportam global si sa prezentam o diversitate de opinii.

Telul nostru

In aceste timpuri cind lumea se transforma din ce in ce mai rapid oamenii au nevoie de informatii de incredere pentru a intelege evenimentele si directiile de evolutie. Incercam sa avem un impact pozitiv asupra vietilor oamenilor si sa-i ajutam sa inteleaga lumea in care traiesc, sa se inteleaga pe ei insisi, sa se respecte si sa se aprecieze reciproc. Raportam stiri si opinii pe care altii nu le raporteaza.
Credem ca sectiunea noastra de stiri din China reprezinta un plus fata de celelalte companii de media. Ea este poate unul dintre atu-urile noastre. Atit oamenii de afaceri si conducatorii politici cit si cetatenii obisnuiti vor sa inteleaga mai bine ce se intimpla acolo. Pentru ca avem o retea importanta de reporteri in China suntem capabili sa oferim informatii de incredere, care nu sunt de gasit altundeva.

Valorile la care tinem

Credem ca fundamental pentru oricine este dreptul de a se face auzit. Sustinem libertatea presei, libertatea de expresie si libertatea de adunare. De asemenea sprijinim puternic dreptul la libera credinta si in general drepturile universal recunoscute.
Cautam sa vorbim despre cei care sunt oprimati si care nu pot vorbi singuri. Le vorbim ambelor parti aflate in diverse conflicte, incercind sa subliniem umanitatea care ne leaga. O facem cu compasiune. Credem ca ea ne poate ajuta pe toti sa ne respectam reciproc.
Transmitem stiri din viata noastra de toate zilele si nu raportam neaparat stiri doar pentru ca sunt senzationale sau de moment, ci incercam sa vorbim despre lucrurile care au o semnificatie mai adinca. Incercam sa avem in vedere istoria si viitorul omenirii pe un termen mai lung.

Istoric

Editia in engleza a The Epoch Times a fost lansata in septembrie 2003 pe web, iar in august 2004 a vazut lumina tiparului la New York. A aparut ca urmare a nevoii de stiri raportate si publicate independent, care sa vorbeasca despre lucruri mai adinci si mai semnificative pentru oameni. Atit editia engleza cit si celelalte editii se adreseaza unui public larg, international.
Editia in chineza a The Epoch Times a aparut ca urmare a nevoii de stiri necenzurate despre evenimente din China. Primul ziar a fost publicat la New York in mai 2000, iar prima editie pe web a fost lansata in august 2000. Au urmat imediat editii locale publicate de birouri regionale, astfel ca in scurt timp ziarul nostru a devenit cel mai mare ziar de limba chineza din lume in afara celor din China si Taiwan.
The Epoch Times continua sa-si mareasca atit cantitatea de stiri cit si zona de distributie si sa deschida editii in alte limbi. Privim viitorul cu optimism. Va invitam sa ne urmariti in timp ce crestem!

Niciun comentariu: