vineri, 25 martie 2011

Aproape 1500 de persoane muscate de caini, in primele doua luni ale anului

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Aproape 1500 de persoane muscate de caini, in primele doua luni ale anului


Aproape 1500 de persoane, dintre care 274 de copii, au fost muscate de cainii fara stapan, in ianuarie si februarie, informeaza Prefectura Capitalei.
 
In lunile ianuarie si februarie, 1.468 de persoane din care 274 de copii au fost muscate de cainii fara stapan. Anul precedent a fost inregistrat cel mai mare numar de persoane agresate de cainii comunitari, din anul 2004 si pana in prezent, adica 13.220 de persoane, informeaza Prefectura Capitalei, conform datelor trimise de Centrul Antirabic al Institutului de boli infectioase "Matei Bals".

Directia de Sanatate Publica Bucuresti a semnalat faptul ca numarul mare al cainilor nesupravegheati din Bucuresti duce la cresterea proportionala de imbolnavire a populatiei prin transmiterea diferitelor boli. Astfel, un caine bolnav poate transmite omului 42 de boli din care mai mult de jumatate sunt de natura parazitara, potrivit MEDIAFAX.

"Dispersia cainilor fara stapan de pe suprafata Capitalei atat in zonele periferice cat si in centru, in zonele de joaca si agrement pentru copii si adulti, in perimetrele unitatilor sanitare, in apropierea scolilor, liceelor, creselor si gradinitelor, precum si in proximitatea unitatilor de industrie alimentar sau a celor de desfacere a produselor agro-alimentare, sporeste riscul de contaminale de agenti patogeni transmisibili de la caine la om", precizeaza Prefectura.

Bolile se transmit prin poluarea solului cu materii fecale contaminate, preluate apoi si transmise de catre alte insecte, infestarea baltilor, lacurilor sau strandurilor in care cetatenii fac baie, precum si prin infestare directa prin mangaierea cainilor.

"Cifrele, statisticile si realitatea prezentate de specialisti in domeniu sunt extrem de ingrijoratoare, iar lipsa de reactie eficienta a autoritatilor nu are nicio scuza (...) ONG-urile din domeniu pledeaza cu inverjunare cauza cainilor comunitari in detrimetrul oamenilor, fiind insa primii care le dau drumul inapoi in strada dupa o adoptie de forma doar pe hartie. In schimb cand cineva moare din cauza atacurilor cainilor reprezentantilor ONG-urilor dispare din spatiul public din dorinta de a nu-si asuma esecuri politicilor proprii. Este nevoie sa se adopte masurile care protejeaza in primul rand oamenii", a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, citat in comunicat.

O femeia a murit, la sfarsitul lunii ianuarie, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti dupa ce a fost muscata de caini in curtea ADP Sector 5.

Niciun comentariu: