vineri, 24 septembrie 2010

Mihai Goțiu. Rosia Montana Gold Corporation, intimidata de Codul arheologilor. Si de lege!

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

În urmă cu o săptămână, semnalam aici o scrisoare deschisă, adresată de Asociația ”Alburnus Maior” Comisiei  Naționale de Arheologie (CNA). Prin această scrisoare, membrilor CNA li  se solicita responsabilitate și respectarea Codului Deontologic al  Arheologilor în decizia pe care o vor lua în privința emiterii  certificatului de descărcare de sarcină pentru Masivul Cârnic, cerut de  RMGC (compania canadiană care intenționează să exploateze aurul de la  Roșia).
Mai scriam atunci că solicitarea RMGC ar trebui să fie inadmisibilă  într-un stat de drept, în condițiile în care CNA a mai eliberat un  astfel de certificat de sarcină, pentru același obiectiv, certificat  care a fost anulat însă prin sentință definitivă și irevocabilă de către  Curtea de Apel Brașov în 2004. Eliberarea unui alt certificat având  același obiect încalcă grav principiul autorității de lucru judecat,  care se aplică în dreptul românesc (detalii aici).
Ei bine, într-un ”articol” (vorba vine ”articol”) publicat într-un ziar local din Cluj,  citesc că RMGC sare în apărarea arheologilor care nu s-au pronunțat  încă!
”Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remarcat în  ultimele zile o intensificare a acţiunilor de intimidare a membrilor  Comisiei Naţionale de Arheologie, care urmează să analizeze cererea de  descărcare arheologică a masivului Cârnic. (…)
Asemenea presiuni publice fără precedent – afişe cu un limbaj dur, de  factură extremistă, prin care cercetătorii sunt trataţi ca nişte  infractori – sunt cu atât mai şocante cu cât implică în mod direct – şi  cu siguranţă, abuziv – numele Ministerului Culturii, instituţie publică  prestigioasă, în subordinea căreia funcţionează instituţiile respective.  RMGC îşi exprimă încrederea că Ministerul Culturii se va disocia de  asemenea iniţiative şi va asigura un climat adecvat pentru lucrările  Comisiei de Arheologie”, se arată în ”articol”.
Celor de la RMGC le place să se joace cu cuvintele. În opinia lor, o  scrisoare deschisă prin care se solicită unei comisii publice, de  arheologie, să-și respecte propriul Cod Deontologic, precum și deciziile  justiției se cheamă ”intimidare”!
Și tot celor de la RMGC li se pare ”șocant” faptul că în România  există o societate civilă care refuză să fie călcată în picioare de  interesele unei corporații și care reacționează când legile și codurile  profesionale sunt ignorate.
Ce nu au aflat încă cei de la RMGC e faptul că Ministerul Culturii îi  reprezintă (sau ar trebui să-i reprezinte) pe cetățenii români, și nu o  corporație internțională și grupul de interese din jurul acesteia. Și  că acești cetățeni au dreptul să le solicite reprezentanților  Ministerului Culturii să respecte legea. Fără ca acest lucru să fie  intimidare. La fel cum au dreptul să cunoască numele celor care decid în  numele ministerului.
Mai jos, puteți să-i vedeți pe 15 dintre membrii CNA care au eliberat  primul certificat de descărcare de sarcină arheologică, anulat de  instanță, și care fac parte și din actualul CNA. E drept, într-o  ”altfel” de prezentare.
***
P.S. De ce am folosit ghilimele când am scris ”articol”. Ei bine,  pentru că materialul în cauză nu este semnat și prezintă doar poziția  RMGC. Fără a specifica în vreun fel că ar fi vorba de publicitate.  Desigur, acest lucru nu are vreo legătură cu faptul că unul dintre  patronii ziarului în cauză s-a plimbat până în Noua Zeelandă pe banii  RMGC.
P.S. 2 Comisia de Analiză Tehnică (CAT) a Ministerului Mediului,  chemată să se pronunțe asupra eliberării avizului de mediu pentru RMGC, a  refuzat accesul reprezentanților societății civile la dezbateri. Dar  asta nu-i împiedică pe cei de la RMGC să susțină că demersurile lor sunt  ”transparente”













Niciun comentariu: