miercuri, 8 septembrie 2010

MEDIAFAX Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări
Autor: MEDIAFAX • Categoria: Cultură • Publicat la: 2010-08-13 15:31:04


Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online, informează AFP.

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik. "Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin", a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest "scor", aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

Morley Davidson a declarat că ar fi fost "imposibil" să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.

Niciun comentariu: