sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Alice Popescu. O sociopsihanaliză a realismului socialist

O sociopsihanaliză a realismului socialist

Anul apariţiei: 2009

Autor: Alice Popescu
ISBN: 978-973-707-273-3

Colecţia: În afara colectiilor

Cantitate minima de comanda: 1
Preţ:
25.00RON

Ţările care au trecut prin experienţa comunismului au două opţiuni: să o reprime sau să o înţeleagă.

O socio-psihanaliză a realismului socialist nu este o lucrare constatativă şi nu se înscrie în seria memorialelor de după 1989, ori a evocărilor dedicate dramei unei literaturi şi a societăţii care a făcut-o posibilă. Nu este o carte despre victime, ci una despre conştientizare, convocând — pentru prima oară în literatura română — instrumentele psihanalizei, ale sociologiei, antropologiei, psihologiei sociale şi sociologiei muncii, într-un studiu transdisciplinar dedicat realismului socialist şi traumei totalitare.

Cartea pe care Alice Popescu a consacrat-o realismului socialist (o premieră la noi) merge la rădăcinile unui curent care s-a născut în anii ’30 în Rusia sovietică şi a cucerit apoi literaturile est-europene. Aceste rădăcini sunt în număr de două: preeminenţa inconştientului colectiv şi nevoia de a oferi maselor o religie profană.
O carte captivantă prin idei şi prin stil.
NICOLAE MANOLESCU

Alice Popescu este în prezent lector de limba engleză la facultatea de psihologie a universităţii „Titu Maiorescu" (Bucureşti). Doctor în filologie. A publicat peste 200 de articole în revistele Dilema, Dilema veche, Dilemateca, Observator cultural.

Niciun comentariu: