de Miron Manega in Cultura pe 16 Aprilie 2010, 19:52
http://www.sfin.ro/articol_19517/uniunea_scriitorilor_cu_un_pas_in_strada.html
După ce a rezistat în procese pe vremea lui Laurenţiu Ulici şi Eugen Uricaru, „Casa Monteoru” este pe punctul de a fi pierdută sub mandatul lui Nicolae ManolescuMiercuri, 14 aprilie, a avut loc, la Secţia a IV-a civilă a Tribunalului Municipiului Bucureşti, a doua înfăţişare pe anul acesta în dosarul 3292/3/2009. Este al zecelea termen de judecată în procesul de revendicare a terenului şi clădirii aferente „Casei Monteoru”, frumosul imobil de pe Calea Victoriei 115 - actualul sediu al Uniunii Scriitorilor din România. Reclamanţi: Ioana Angelescu şi Nora Geta Monteoru Angelescu, moştenitorii lui Lascăr Catargiu. Pârât: Primăria Municipiului Bucureşti. Sentinţa a rămas în pronunţare pentru data de 21 aprilie.
Uniunea Scriitorilor se află în situaţia în care s-a aflat Uniunea Artiştilor Plastici în urmă cu doi ani, când a pierdut impresionantul sediu de pe strada Nicolae Iorga nr. 21 („Casa Slătineanu”), fiind obligată să se mute pe strada Băiculeşti nr. 29 (pe lângă podul de cale ferată Bucureşti-Constanţa). Neglijenţa sau dezinteresul conducerii UAP a dus la această situaţie, în condiţiile în care pe actul de moştenire în baza căruia s-a făcut retrocedarea era trecută, ca adresă a imobilului, strada Nicolae Iorga nr. 21. Or, la vremea aceea, Nicolae Iorga era în viaţă, iar strada se numea Benito Mussolini.
Nicolae Manolescu: „Ni s-a refuzat accesul la dosar”
În cazul sediului USR, situaţia se află încă sub control: există şanse de păstrare a acestuia, chiar dacă proprietarul de drept este (sau a fost) Primăria Capitalei, iar procesul se judecă între moştenitorii lui Lascăr Catargiu şi primar. Evoluţia în favoarea reclamanţilor este justificată de Nicolae Manolescu prin faptul că jurista primăriei ar fi obstrucţionat accesul la dosar: „Nu numai că n-am fost înştiinţaţi, dar ni s-a refuzat de către jurista primăriei accesul la dosar, sub cuvânt că n-avem calitate procesuală, deşi aveam folosinţa imobilului”, explică acesta, într-o declaraţie pe site-ul USR. Şeful serviciului juridic de la primăria Capitalei, George Iorgovan, contracarează, spunând că dreptul la intervenţie nu poate fi obstrucţionat. „Nu-l cunosc pe acest domn - spune George Iorgovan, referindu-se la Nicolae Manolescu - şi nici nu pot contesta cele afirmate de domnia sa în legătură cu ce i-ar fi spus sau nu o juristă. Dar nici nu pot să le iau de bune dacă nu are probe în acest sens. În schimb, pot să spun cu certitudine că dreptul de a intra în proces ca intervenient nu i-l poate respinge decât instanţa. Iar instanţa nu i l-a respins, dovadă faptul că Uniunea a fost reprezentată la şedinţa din 14 aprilie”.
Povestea
„Casa Monteoru” a fost construită de Alecu Niculescu în 1874, lăsată moştenire fratelui său Nicolae Niculescu şi vândută de acesta lui Grigore Monteoru în 1883. În perioada 1887-1889, casa a fost renovată radical de arhitectul Nicolae Cuţarida, care amenajează interioarele în stil eclectic francez, cu pereţi tapisaţi cu mătase franţuzească şi mobilier adus de la Paris. În micul parc din faţa casei, Grigore Monteoru a amplasat trei statui aduse din Grecia, cărora li s-au adăugat încă două, realizate în 1898 de sculptorii Ion Georgescu şi Ion Valbudea, înfăţişând agricultura şi industria românească (acestea din urmă au dispărut în 1917).
După Primul Război Mondial, casa a adăpostit, un timp, Legaţia Poloniei (în 1923), rămânând apoi în posesia fiicei lui Grigore Monteoru, Elena, şi a soţului ei Lascăr L. Catargiu, până în 1949, când a fost donată de aceştia Asociaţiei pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, recent înfiinţată (ARLUS). În 1954, M. Sadoveanu, care era preşedinte al ARLUS şi totodată al USR, a făcut, împreună cu Lascăr Catargiu, vicepreşedintele ARLUS, un schimb, preluând în folosinţă gratuită „Casa Monteoru” şi cedând ARLUS imobilul din str. Povernei. Schimbul s-a făcut fără perfectarea vreunui act. La desfiinţarea ARLUS, în 1964, „Casa Monteoru” a fost trecută în proprietatea Primăriei Bucureşti şi în administrarea ICRAL, care a atribuit USR imobilul, printr-un contract de închiriere. Aşadar, din 1964 USR a funcţionat în această clădire în calitate de chiriaş, pînă în 1997, când Primăria a dat Uniunii Scriitorilor folosinţa gratuită a „Casei Monteoru” pe o durată de 10 ani, iar în 1998 respectiva folosinţă gratuită a fost prelungită pe o durată de 49 ani, respectiv până la data de 01.01.2046.
10 ani de procese
Se impune o precizare: sediul administrativ al USR este, de fapt, cel situat pe Calea Victoriei 133, cunoscut sub denumirea „Casa Vernescu”. Spaţiul este ocupat însă de un chiriaş care a deschis aici un cazinou. Chiria pe sediu a salvat la un moment dat USR-ul după aducerea sa la faliment prin managementul lui Mircea Dinescu. Aşa că, deocamdată, Uniunea Scriitorilor este (era) găzduită de „Casa Monteoru”. Cazul ultimului litigiu juridic în care este implicat imobilul a fost făcut public prin semnalul de alarmă pe care l-au tras scriitorii Liviu Ioan Stoiciu, mai întâi, iar apoi Aura Christi. Altfel, situaţia s-ar fi încheiat discret, cu uşile închise, probabil chiar la termenul de săptămâna trecută.
Lungul şir de procese a început, de fapt, pe 26.06.1999, când Ghika Grigore şi Angelescu Monteoru Constantin au dat în judecată Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului român, şi Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti, solicitând, între altele, revocarea actului de donaţie. Uniunea Scriitorilor a făcut, la rândul ei, cerere de intervenţie în interes propriu, solicitând recunoaşterea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii de 30 de ani (uzucapiune = mod de dobândire a proprietăţii prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege). Tribunalul Bucureşti n-a acceptat pretenţiile niciuneia dintre părţi, iar recursul USR şi al Ministerului Finanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (dosar 3419/01) nu s-a judecat fiindcă reclamanţii au retras plângerea, trecând cauza pe Legea 10. În toată această perioadă „Casa Monteoru” a fost apărată prin implicarea directă a celor doi preşedinţi care s-au succedat (Laurenţiu Ulici şi Eugen Uricaru), dar şi prin sprijinul ori demersurile publice făcute de Nicolae Breban şi Adrian Păunescu.
Anularea donaţiei
Aceasta era situaţia în 2005, când Nicolae Manolescu a devenit preşedinte al USR. „În 2010 am aflat întâmplător că moştenitorii acţionaseră din nou, în 2006, în instanţă Ministerul Finanţelor pentru anularea donaţiei, obţinând de data aceasta câştig de cauză, şi se aflau deja în proces cu Primăria Capitalei pentru restituirea «Casei Monteoru»”, spune preşedintele. Într-adevăr, moştenitorii au reuşit să anuleze actul de donaţie, prevalându-se de argumentul că acesta s-ar fi făcut în condiţiile în care Elena Lascăr Catargiu ar fi fost ameninţată cu arma şi forţată să doneze imobilul, cu tot ce exista în el. „Motivul invocat este stupid - spune Nicolae Manolescu. În realitate, Lascăr Catargiu era, în 1948, ca şi Sadoveanu, în graţia regimului şi a sovieticilor, dovadă funcţiile deţinute la ARLUS şi primirea ambilor de către însuşi Stalin la Moscova. În plus, Elena Catargiu a locuit până la moarte în «Casa Monteoru», beneficiind, conform actului de donaţie, de o pensie viageră şi de hrană zilnică”.
Aura Christi contestă însă faptul că Nicolae Manolescu n-ar fi fost informat de Primăria Capitalei de existenţa acestui proces: „Dar i-a cerut public preşedintelui Băsescu un sediu pentru USR la centenarul USR! Ceea ce poate să însemne că ştia bine merci de proces, ba mai mult decât atât: ştia că procesul va fi pierdut, nu-i aşa? Şi că USR va rămâne fără sediu, altfel nu ar fi cerut unul”…
Transparenţa - ultima şansă
Cu siguranţă însă cei care n-au ştiut nimic de această situaţie, în care USR riscă să rămână fără sediu, sunt scriitorii. Adrian Păunescu, de exemplu, a aflat de la noi, care voiam, de fapt, să-i cerem un punct de vedere în legătură cu situaţia. „Nu ştiam de acest proces, tot ce pot să spun e că eu am salvat o dată Uniunea Scriitorilor de la o situaţie asemănătoare”. Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, ne-a declarat că nu ştiuse nici el de existenţa procesului declanşat în 2009. Iar pentru amănunte legate de acest litigiu am fost trimişi la Alexandru Istrate, directorul general al instituţiei. Deşi iniţial acesta a confirmat unele aspecte legate de proces, după o discuţie cu Nicolae Manolescu s-a răzgândit, comunicându-ne că mesajul acestuia e următorul: e suficient punctul de vedere oficial publicat pe site-ul USR.
Greu de explicat şi de înţeles atitudinea total lipsită de transparenţă a preşedintelui USR faţă de mass-media, în condiţiile în care tocmai dezvăluirea situaţiei a făcut ca termenul din 14 aprilie să nu fie ultimul termen al procesului. Să fie un sâmbure de adevăr şi în ce spun Aura Christi şi Liviu Ioan Stoiciu? În orice caz, îngrijorările lor sunt reale. Şi onorante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu