luni, 24 august 2009

Lucian HERȘCOVICI-R. I. F. - săpunul din piele (sic!) de evreu - un mit

Probabil că titlul corect ar fi RJF-săpunul din grăsime de evreu.
Demontarea acestui mit a fost făcută de unul din istoricii «revizionisti», dintre cei care au fost acuzati pentru cutezanța lor, de antisemitism, acum citeva decenii. Lucian Herscovici, prin revista ACUM, dezamorseaza tardiv o bomba demult dezamorsată, ruginită. Evitând, printre altele, datarea referintelor: când s-a facut analiza chimica, cand a fost publicat rezultatul si unde, de pilda? Sa intelegem ca arderea cadavrelor din lagare a fost ordonata de Himmler doar pentru ca nearderea lor permitea mentinerea zvonului profonator. Nu cumva ,ai degraba fiindca era pericol de infectie si de raspandirea a tifosului exantematic?

Un sapun care nu contine nici un fel de grasime, cum scrie L. H., este oare posibil? In fine, amatorismul unor redactori"voluntari" ai revistei Acum pare evident; chiar nu citeste nimeni inainte de publicare textele?

Dan Culcer


R. I. F. - săpunul din piele (sic!) de evreu - un mit , de Lucian HERȘCOVICI
(Material propus pentru publicare la data de: 18-07-2009 de Petru CLEJ)





Ce este (sau, mai curând, ce a fost) săpunul R. I. F. ? Este oare ceea ce s-a presupus de către unii oameni, sau reprezintă altceva ? Care este istoria lui ? Acestea sunt câteva întrebări, pe care mi le-au pus câţiva prieteni, recent.

Istoria săpunului R. I. F. este ciudată. În timpul Holocaustului şi al celui de al doilea război mondial, ca şi după aceea, acest săpun a căpătat un aspect special: s-a afirmat că ar fi fost făcut din grăsime umană, respectiv din grăsimea evreilor ucişi în lagărele morţii naziste. Crima nazistă nu s-ar fi limitat la omorârea în masă a evreilor, ci ar fi fost urmată de profanarea cadavrelor şi folosirea lor pentru producerea de săpun pe scară industrială. Acest săpun ar fi fost numit R. I. F., respectiv R. J. F. (Rein Judisches Fett, în traducere: Grăsime evreiască pură). Ulterior însă, s-a dovedit că iniţialele R.J.F. reprezentau o confuzie a iniţialelor R.I.F., al căror sens era Reichsstelle fuer Industrielle Fettversorgung (în traducere: Autoritate de stat pentru aprovizionare cu grăsime industrială). Litera I a fost confundată cu litera J. Cum se explică acest lucru şi care au fost consecinţele lui ?
Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să menţionăm că toţi istoricii israelieni resping ideea verdicităţii săpunului care ar fi fost produs de Germania Nazistă din grăsime umană.

Printre istoricii israelieni şi evrei care au demonstrat că este vorba despre un mit, putem cita numele unor specialişti de vază în domeniul Holocaustului, precum Iehuda Bauer, Gitta Sereny, Walter Zeev Laquer, Deborah Lipstadt, Shmuel Krakowsky, Raul Hilberg. O analiză DNA facută de un laborator al Universităţii din Tel Aviv la cerea Institutului Yad Vashem din Ierusalim a demonstrat că acest săpun nu conţine nici un fel de grăsime (s.n. sic!).

Pentru a explica aparitia confuziei, trebuie să ne referim la situaţia industriei chimice, în special a celei producătoare de săpun în Germania în timpul celui de al doilea război mondial. Datorită războiului s-a creat o lipsă de grăsimi industriale. Urmarea a fost trecerea producţiei de săpun sub controlul statului. Denumita R. I. F., aceste iniţiale au fost imprimate pe fiecare bucată de săpun din această categorie. Acest săpun era de calitate inferioară şi a început să fie distribuit în lagăre, precum şi în ghetouri. Nu este clar cine a făcut confuzia între litera I si litera J, RIF devenind RJF : evreii din ghetouri, internaţii în lagăre sau paznicii nazişti cu scopul de a-i înfricoşa pe evrei. Cert este că această confuzie, odată făcută, a început să influenţeze. Frica de moarte s-a extins, ca şi tendinşa de a nu folosi săpunul RIF.

Zvonul a fost constatat în ghetoul din Lublin în anul 1942. Nu este clar dacă acest zvon s-a născut la Lublin sau în alt loc. Cert este că acest zvon a ajuns la urechea lui Heinrich Himmler, şeful SS-ului. Faptul nu i-a plăcut lui Himmler, deoarece însemna profanare de cadavre. Prin urmare, el a ordonat arderea cadavrelor sau îngroparea lor imdeiată. Dar zvonul a continuat că circule. Ulterior, unele depoziţii la Tribunalul Internaţional de la Nuernberg au afirmat existenţa unor asemenea fabrici. Unul dintre martori, Sigmund Mazur, a afirmat că grăsimi umane necesare producţiei de săpun ar fi fost separate de oase în cadrul Institutului Anatomic din Danzig. Ulterior însă, s-a constatat că nu putea fi vorba despre producerea de grăsimi în cantitaţi industriale, necesare producţiei de săpun. Totuşi, unii intelectuali şi oameni politici au crezut în veridicitate faptului, fără a-l verifica, fără a fi istorici. Printre aceştia menţionăm pe scriitorul Ilya Ehrenburg si pe vânătorul de nazişti şi scriitorul Simon Wiesenthal.

Ideea a fost acceptată şi în România, de către unii oameni politici şi intelectuali, atât evrei cât şi români. Bineinţeles, din necunoştinţă de cauză. Un prieten, istoricul Shimon Rubinstein, originar din Bârlad, mi-a povestit că tatăl lui a fost chemat la comunitatea evreiască din oraş, împreună cu alţi evrei, să cumpere săpun RIF. Comunitatea cumpărase întreaga cantitate aflată la un magazin din oraş, pentru ca acel săpun su nu fie folosit, pentru a nu fi profanată memoria evreilor ucişi. Atunci când a venit acasă, a pus săpunul deoparte, afirmând că este săpun sfânt, făcut din evrei şi nimeni nu are voie să se atingă de el. După câţiva ani, probabil în 1946, săpunul a fost înmormântat la cimitirul evreiesc din oraş. De fapt, prima înmormântare a săpunului RIF în România a avut loc la Fălticeni. Au urmat alte asemenea înmormântări, ceremoniale, în alte oraşe. Îmi amintesc monumentul săpunului RIF de la cimitirul evreiesc din Galaţi, chiar la intrarea cimitirului. Vizavi de el este monumentul de pe mormântul fragmentelor de suluri de Tora profanate în timpul Holocaustului de către pogromiştii legionari. Ideea era crezută şi în familia mea...
Un mit istoric. In prezent el poate servi negaţioniştilor, dupa principiul reducerii la absurd. De aceea, atenţie. Problema memoriei victimelor Holocaustului este mult prea serioasă pentru a se permite pastrarea unui mit in cadrul ei...


Ecouri (2) inapoi top
Cele mai recente ecouri
Andrea Ghita

Lucian, multumesc pentru acest articol clar, pe intelesul tuturor. Cred ca era necesar.
Anton Constantinescu

Il felicit pentru a nu stiu cata oara pe Lucian pentru adevarul articolelor sale si pentru modul de prezentare a lor. I-as da zece puncte!

Dar as mai adauga ceva: a prezenta numai adevarul este important in primul rand pentru noi, nu pentru negationisti si altii. La fel, este necesar si sa respectam institutiile care au menirea de a celebra mortii si suferintele lor. As adauga ca acesta a fost motivul pentru care nu am considerat oportuna acceptarea de bani de catre Muzeul Holocaustului de la escrocul de Mark Rich.

La fel sunt de parere ca a inchide ochii la faptul ca intre cei declarati "drepti" de Yad Vashem se mentin inca si escroci este o mare greseala.

Invit pe cei care au alte pareri sa-si spuna in mod deschis argumentele lor.

3 comentarii:

Petru Clej spunea...

Domnule Dan Culcer,

Nu-mi aduc aminte să ne fi cerut permisiunea să preluați acest articol din revista ACUM (o revistă cu statut incert, ca să vă citez) dar dacă tot aveți incorectitudinea să faceți acest lucru, măcar puneți un link către pagina noastră www.acum.tv. Sau nu sunteți obișnuit cu astfel de gesturi de bun simț?

Dan Culcer spunea...

Domnule Clej,
Vad ca observatiile mele mai vechi v-au vexat profund; ele aveau o baza concreta -va criticam ca incercati manipularea opiniei publice prin pseudo sondaje de opinie; intolerant in stil comunist sunteti de vreme ce ati ajuns sa refuzati colaboratori doar pentru ca au cutezat sa publice si in Asymetria. Stiti la cine ma refer. Si continuati sa va construiti publicatia pe temeiuri desuete de tipul : cine nu e cu noi, e impotriva noastra.

In chestiunea zvonului despre sapun, aveti dreptate; Ma bucur ca participati, chiar daca tema a fost deja tratata demult, la dezintoxicarea opiniei publice, desi, prin alte articole o intoxicati pe mutiple alte teme. Dar trebuia sa pun un link si imi cer scuze ca am uitat. O fac acum fiindca imi dati acordul. Pe de alta parte stiti bine ca furtul nu este posibil pe Internet. Asa ca nu e vorba de un furt cum scrieti cu grabire obraznica. I-am facut publicitate autorului, ACUM nu este decat gazda. Si i-am prilejuit ocazia dlui Filipas sa puna accentele unde trebuie.
Statutul revistei ACUM ramane incert si o citesc inca pentru ca sa vad in ce sens evolueaza.
Blogul facut de mine, unde am inserat textul este o antologie si nu are scop lucrativ, cum se precizeaza la loc lizibil.
Cand veti avea curajul sa va confruntati cu cei care au pareri diferite de ale dv., o sa cred ca sunteti ziarist onest si nu propagandis, ca acum.
Despre bani, doar de bine; cand colaboram, prin dv, la BBC, tot asa spuneati ca nu erau bani si nu eram platit: Dv, ca redactor, erati.

Cu salutari,
Dan Culcer

În data de 30 septembrie 2009, 20:31, PETRU CLEJ petru.clej@btinternet.com a scris:

Domnule Culcer

Nu-mi aduc aminte să ne fi cerut permisiunea să preluați acest articol http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2009/08/lucian-herscovici-r-i-f-sapunul-din.html din revista ACUM (o revistă cu statut incert, ca să vă citez) dar dacă tot aveți incorectitudinea să faceți acest lucru, măcar puneți un link către pagina noastră www.acum.tv. Sau nu sunteți obișnuit cu astfel de gesturi de bun simț?

Criticați revista ACUM că nu-și plătește colaboratorii (aș vrea să-mi mai arătați o altă revistă de acest gen pe internet care plăte?te), dar pentru dumneavoastră să furați articole e OK?

Cu profund dispreț

Petru Clej

Dan Culcer spunea...

Monica Gorovei noteaza undeva : "Elita Facultăţii de Istorie ! Rodica Popovici şi Lucian Herşcovici , şefii de promoţii ai Facultăţilor de Istorie din România , anul 1969 . După terminarea facultăţii Lucian Herşcovici a fost un timp arheolog la Institutul de Arheologie din Bucureşti . După aceea a plecat în Israel şi s-a stabilit definitiv , la Jerusalim. Sunt mândră că l-am cunoscut , c-am rămas prieteni şi ne revedem cu bucurie copilărească. Cercetător de seamă al Bibliotecii Naţionale din Jerusalim , Lucian Herşcovici este cunoscut în toată Europa .Uneori vine şi în România , cu ocazia diferitelor congrese ."

http://www.home.ro/anunturi/details.phtml?ID=269690