sâmbătă, 15 august 2009

Radu Oltean. Castelul din Sânmiclăuş

Există oameni cărora națiunea română ar trebui să le ridice de pe acum un monument de recunoștiință. Autorul blogului, Radu Oltean, face parte dintre cei care merită admirația noastră, fiindcă știu să prețuiască valoarea și artă dincolo de considerentele stupide ale unui naționalism primitiv, al celor incapabili să priceapă de ce este nevoie ca satatul românilor să repare și valorifice monumentele istorice ale Ardelului ne-român.
Dan Culcer

Radu Oltean, 14 mai 2008

Textul aceste este extrad din blogul http://art-historia.blogspot.com/
pe care vă invit să-l consultați.

Castelul din Sânmiclăuş
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFP6QmZELEdm9IMSHUO50HpIRrRSqgzNXcbIrdpcn8rgd7keIVNiC6yM0vSH8wN7ooGh1jADiLJFtOZlUp7aNDVD-C1NeQ7pjuCOJVvwanMMoRkkGtNwrRWBYP9C5wQvz2seYmJu_zk8o/s1600-h/castel+sanmiclaus.jpg

Am vizitat în mai castelul din Sânmiclăuş-jud. Alba. Foarte fain... Chestia care m-a indignat, însă foarte, foarte tare e starea acestui monument de excepţie. Cred că autorităţile din jud. Alba sau din Bucureşti sunt prea inculte pentru a realiza valoarea acestui monument. Practic este unul din cele 4-5 castele în stil Renaştere târzie, bine conservate, din Transilvania. Practic e unul din monumentele de referinţă pentru istorie arhitecturii din Ardeal. Nu există nici o carte de istorie a arhitecturii care să nu îl descrie, fiind reprezentativ pentru acest stil.
A fost construit de contele Bethlen Miklós (1642-1716) unul din membrii marii familii nobiliare transilvănene, între 1667 si 1683. Însuşi groful, om învăţat, a proiectat construcţia, acesta având studii de arhitectură în Olanda (informaţie găsită pe Net, căci o istorie scrisă a castelului nu am găsit - poate în maghiara...dacă o fii pe undeva). Însăşi numele unguresc al localităţii face referire la Bethlen Miklós - Betlenszentmiklós.
De mult nu mai am văzut un monument aşa important, într-o stare atât de jalnică. Castelul se află în curtea fermei de vaci din localitate şi nu a fost revendicat de nimeni, aşa cum s-a întâmplat de exemplu cu castelul Alexis Bethlen din Criş (jud. Mureş), de lângă Sighişoara.

Şi totuşi autorităţile, probabil nu vor să bage bani în el până nu sunt absolut siguri ca nu va fii revendicat. Şi uite aşa cade castelul. Castel care de ar fii fost în orice altă ţară europeană (ca de ex. Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia etc) ar fii arătat altfel.
Voi cita cateva cuvinte din articolul Cristinei Dumitru apărut în revista Vacanţe şi Călătorii:
"In camerele cu mobila luxoasa, comandata la Viena, cu argintarie si pian, s–au mutat familiile inginerilor repartizati la Sinmiclaus [după război], dar si mulgatorii de la ferma de vite, adusi de prin toate colturile tarii. Si asa au trecut mai bine de 50 de ani, timp in care castelul a fost, folosit rind pe rind, ca gradinita, cantina, inchisoare, carmangerie si mai apoi, din 1984, sectie de sampanizare." (tot articolul la www.vacantesicalatorii.ro
Vă recomand şi articolul din "România liberă", ziar care are o lăudabilă politică de promovare a monumentelor istorice: www.romanialibera.ro/destinul-tragic-al-castelului-din-sanmiclaus

Drama castelului seamană ca două picături de apă cu tragedia tuturor conacelor, curiilor, castelelor nobiliare din Ardeal dar şi din restul ţării. Ce nu înţeleg e de ce în că mai există în 2008 monumente de asemenea valoare, lăsate în paragină. Castelul are un potenţial uriaş, este aşezat excepţional pe o mică terasă a Târnavei Mici, cu un parc ce poate fii reconstruit. Bine că tipii din Alba au pus panou. Cred că acel panou a costat mai mult decat o structură de lemn ce ar fii putut proptii bolta din partea stângă a loggiei. Boltă fisurată pe cale de a colapsa. Vezi poza.
Pot să vă mai zic că drumul naţional Târnăveni-Blaj ce trece pe lângă Jidvei, Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş e cea mai rea şosea ce am vazut-o în România în ultimii 3-4 ani. Cică vor face cândva un "Drum al Vinului" de la Sovata la Alba...
E nasol pe acolo....

Oricum , mult mai rău stau castelel renascetiste de la Mănastirea jud. Cluj şi Medieşul Aurit, jud. Satu-Mare care au suferit distrugeri în timpul războiului. Dar acesta nu e un motiv să fie lăsate să se ruineze de tot. În fond aceste castele nu-s multe, ar trebui să le iubim şi să le îngrijim caci altele nu ne dă nimeni.












Rog nu folosiţi imaginile în scopuri comerciale !
Publicat de Radu Oltean la 22:57
Etichete: Ardeal, bethlen, castel, renastentist, renastere, sanmiclausi, Transilvania

Niciun comentariu: