joi, 14 martie 2013


Cicerone Ioniţoiu spune: Cei ce au facut DECLARATIA de la BUDAPESTA (din 16 iunie 1989), sa-si ceara iertare poporului roman ! 

Din negura istoriei am fost si am ramas statornici aici unde stramosii au sfintit, cu single lor leaganul imultirii noastre. Alti venetici au trecut pe aici, au jefuit si ucis bastinasii, intilniti in drumul lor cotropitor. Printre ei se numara triburile maghiarilor ( ungurilor) sub conducerea lui Arpad care inving statul morav si se aseaza in pusta Panoniei, initial incercasera sa patrunda in peninsula Balcanica, si spre vestul Europei insa germanii i-au infrint la riul Lech (955).

Prin aceasta retrospectiva istorica vrem sa lamurim pe unii care tendentios afirma ca vor sa stabileasca ''relatii normale intre cele doua natiuni care s-au format in acelasi spatiu geografic''.

Campania revizionista a aprins focul care mocnea, … sub egida Academiei Ungare s-a publicat la Budapesta in 1982, o istorie a Transilvaniei in trei volume, folosind un material de manipulare a trecutului. Istoria insangerata pe care au trait-o bastinasii: singele celor 45 de tarani romani-arsi pe rug pe 12 noiembrie 1918 in comuna Belis, atrocitatile savirsite pe 14 septembrie 1940 de la Ip si Traznea la Hunedin nu i-au pus pe ganduri pe cei – romani, care au fost convinsi ( de cine ?) sa semneze DECLARATIA de la BUDAPESTA din 16 iunie 1989, cu prilejul reinhumarii lui Imre Nagy.
Iata continutul DECLARATIEI de la BUDAPESTA din 16 iunie 1989''Noi romani si unguri consideram ca libertatea si propasirea celor doua popoare poate fi realizata si garantata numai intr-un cadru politic pluralist de respectare a drepturilor si libertatilor omului. O actiune comuna a fortelor democratice maghiare si romane se impune pentru atingerea acestui scop. Progromurile comuniste si politica dusa de dictatura Ceausescu au creat o situatie acuta, care impiedica comunicarea dintre romani si unguri. 

Dialogul inceput astazi intre noi doreste sa invinga aceste piedici si sa stabileasca bazele unei relatii normale intre cele doua natiuni care s-au format in acelasi spatiu geografic.

Data fiind configuratia hartii etnice, solutionarea nu poate veni, in nici un caz, din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor in sensul liberei circulatii a persoanelor, a informatiei si ideilor, in conformitate cu acordul de la Helsinki. Situam deci imbunatatirea relatiilor romano-maghiare in perspectiva procesului de restructurare democratica general europeana, care sigur va fi in stare sa rezolve problemele acumulate de-a lungul istoriei intre popoarele continentului ; intr-un mod in care sa satisfaca interesele legitime ale fiecaruia in parte. 

TRANSILVANIA A FOST UN SPATIU DE COMPLEMENTARITATE si trebuie sa devina un model de pluralism cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii care a facut specificul Transilvaniei sa fie prezervata. Dreptul la o reprezentare politica autonoma si autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat
Realizarea sa implica asigurarea scolaritatii de toate gradele in limba maghiara, inclusive reinfiintarea Universitatii maghiare din Cluj. 
Principiile enuntate vor sta la baza tuturor actiunilor commune pe care semnatarii inteleg sa le intreprinda in viitor. Apelam la organizatiile democratice, precum si la acele personae care impartasesc aceste principia sa se alature acestei actiuni. '' ( urmeaza semnaturile)
Contextul in care s-a semnat DECLARATIA de la BUDAPESTA din 16 iunie 1989 :
In Romania anilor 1980-1989 situatia economica ajunsese la dezastru. Cativa generali au fost castigati de NKVD, fiind descoperiti au fost inlaturati din ordinul lui Nicolae Ceausescu, care a cerut sa nu fie judecati pentru spionaj! Doar generalul Ioan Șerb a fost judecat si degradat, au fost si alte comploturi.
In 1987 Europa fierbea, Mihail Gorbaciov cauta sa obtina acordul Statelor Unite pentru a actiona in Europa de est. In privinta Romaniei Mihail Gorbaciov ajunsese la concluzia ca trebuiesc reforme profunde si radicale, gasise si omul potrivit care sa coordoneze actiunea in persoana lui Silviu Brucan, ce dovedise ca nu avea scrupule, -nici ceva comun cu istoria poporului roman si a pamantului ospitalier al tarii. Mihail Gorbaciov dupa ce tatonase inalte personalitati americane, obtine mana libera (dezlegare) sa faca schimbarea, conditia sa fiind: PCR sa ramana forta conducatoare, implicand ramanerea Romaniei in orbita sovietica ! 

Inarmat cu insarcinarea de a lichida regimul ceausist, Silviu Brucan (maestru al dezinformarii) a inceput sa circule intre Moscova, Washington, Londra, in perioada octombrie-noiembrie 1988, complotand ! Simultan, in Ungaria se faceau pregatiri pentru o manevra comuna a trupelor NATO cu cele ale Tratatului de la Varsovia. In ziua de 10 martie 1989, radio BBC a comunicat scrisoarea deschisa semnata de sase (6) membri PCR adresata lui Nicolae Ceausescu, semnatarii ( cadre superioare de partid : Gheorghe Apostol ,Alexandru BârlădeanuCorneliu MănescuGrigore RăceanuConstantin Pârvulescu) pretind ca au iscalit-o alaturi de Silviu Brucan, dar de fapt ( scrisoarea) a fost semnata de Michel Palmery (demnitar la ambasada SUA din Bucuresti, care a transmis-o pe canalul diplomatic ! … Pe 13 martie 1989 scrisoarea a fost difuzata si de Radio Europa Libera ! Semnatarii au fost pusi sub urmarire, Silviu Brucan si-a continuat activitatea conspirand cu Ion Iliescu si Nicolae Militaru la pregatirea LOVITURII de STAT din decembrie 1989.

Cu ocazia reinhumarii lui Imre Nagy, la Budapesta s-au adunat tot sase (6) "refugiati" romani, care sub "masca"de refugiat se jucau de-a dialogul, - pregatiti si sprijiniti de fundatia SOROS !

Iata-i:
Dinu Zamfirescu, membru al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, si membru al Partidului National Liberal(PNL);
Stelian Balanescu (Cercul Roman din RFG);
Mihnea Berindei (Vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania);
Ariadna Combes (Vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania);
Mihai Korne, director al revistei "Lupta";
Ion Vianu, reprezentant al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania din Elvetia;

Acestia au iscalit – DECLARATIA de la BUDAPESTA din 16 iunie 1989, pe 18 iunie textul a fost difuzat de posturile de radio BBC si Europa Libera, iar pe 19 iunie a fost publicat de ziarele maghiare. 

Au mai fost si alti semnatari alaturi de instigatori, iata-i: Neagu DjuvaraMonica LovinescuEugen IonescuVirgil IeruncaPaul GomaTheodor CazabanMarie-France IonescuMatei CazacuAlexandru NiculescuAdrian NiculescuBujor Nedelcovici,Alexandru MissirliuDoru BraiaDan AlexeDaniel Boc, Antonia Constantinescu, Sofia Cesianu, Florica Dimitrescu, Alain Paruit, Alex. Sincu, Sanda Stolojan, Vlad Stolojan, Ileana Vrancea, George Barbul, Ileana Verzea, Dina Braitianu- Missirliu, Vladimir Tismaneanu.
Dupa ce Regele Mihai a aprobat DECLARATIA de la BUDAPESTA din 16 iunie 1989, Ion Pantazi si Duiliu Vinogradschi au publicat in "Stindardul Romanesc" o dezavuare : ''Cum isi permit acesti IMPOSTORI sa vorbeasca in numele Poporului Roman, sa semneze o declaratie, care certifica TEZA MAGHIARA ca romanii si ungurii au venit in Transilvania in acelasi timp !? despre ce autonomie politica isi permit sa vorbeasca inconstientii umanitaristi…''

Ion Ratiu (Uniunea Mondială a Românilor Liberi) a dezavuat (textul declaratiei si semnatarii) in ziarul Romanul Liber , spunand:''Declaratia a facut un mare deserviciu istoriei si chiar viitorului poporului roman. E PRIMA DATA CAND UN GRUP DE ROMANI A RECUNOSCUT IMPLICIT CA Transilvania nu este pamant romanesc, ca ne-am format acolo impreuna cu ungurii''.
***
Cei ce au facut-o sa-si ceara iertare poporului roman ! 
semneaza Cicerone Ioniţoiu

***

Precizari facute la: Dezbateri privind Declaratia de la Budapesta din 16 iunie 1989 :

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: