sâmbătă, 30 martie 2013


Basarabenii, redobândirea cetăţeniei române şi dezinformarea cu iz de insultă din presa britanică

Nu ar fi prima dată când britanicii, în general, și “jurnaliștii” de la Sunday Express, în special, abordează problema cetățeniei române redobândite de către basarabeni. Îniulie 2010, nerușinarea mergea până într-acolo încât vorbeau de 1 milion de moldoveni care vor invada Marea Britanie având pașapoarte românești.
Cetatenia romana moldoveni marea britanie
În martie 2013, au decis să își tempereze gradul de dezinformare și să vorbească doar de 300.000 de invadatori basarabeni care și-au redobândit cetățenia română.
Cetatenia romana moldoveni marea britanie
Când șeful îți cere să produci materiale care să atragă audiență, scrii la repezeală fără să știi prea bine ce scrii. Auzi, dle, 300.000 de moldoveni “have begun the long march to enter Britain”. Zici că e introducerea din celebrul film documentar Marșul Pinguinilor.
Sute de mii de moldoveni obţin paşapoarte UE în România, iar peste 300.000 se pregătesc să migreze în Marea Britanie prin “uşa din spate”, exploatând această “portiţă” de acces a dublei cetăţenii moldoveano-române spre spaţiul comunitar.
Prostia jurnaliștilor, da, sunt 2 jurnaliști care au scris acest articol profund informativ, rezidă în faptul că deși vorbesc de peste 300.000 de basarabeni care și-au redobândit cetățenia română, îl citează mai jos pe Sergiu Panainte, de la Fundația Soros, care spune că aproximativ 226.507 persoane din Republica Moldova au obţinut cetăţenia română din 1991 şi până la 15 august 2011. Altfel spus, logica ar fi că basarabenii își redobândesc cetățenia română având un singur scop – munca în Marea Britanie. Italia, Portugalia, Spania, Grecia, România sau, pur și simplu, rămasul acasă cu pașaportul în buzunar și mândria de a fi român? Nu, nu am auzit!
În rest, aberații privind procesarea a 10.000 de dosare pe lună, “ordonată” de președintele Traian Băsescu (lucru rămas doar la nivel de promisiune) – calcule elementare. Utilizarea numelui Anca Nicolescu – să fim serioși, câte Ance din Republica Moldova știți? Sau persoane cu numele Nicolescu? Nici măcar un detaliu ca salariul mediu nu îl cunosc. 60 de lire? Deh, e greu să faci diferența între salariul mediu și salariul minim.
Dincolo de dezinformare însă, avem de a face în acest caz și cu o insultă, mai mult sau mai puțin voalată. Ceea ce pentru noi este un act de reparație istorică – redobândirea cetățeniei române pentru basarabenii rupți de Țară de către sovietici – pentru ei e “loophole in the legislation”, loophole – “ambiguitate legislativă, subterfugiu, portiță”.
Parcă am vrea să ia cineva din oficiali atitudine, în primul rând cineva de la Ministerul Afacerilor Externe de la București, oficiali ai reprezentanței diplomatice a României la Londra, dar, presupun, vrem prea multe, nu?
În plus, deranjează și afirmația potrivit căreia majoritatea basarabenilor ce își redobândesc cetățenia română sunt implicați în structuri criminale, proliferând cu dezinvoltură traficul de ființe umane și nu numai.
Un lucru e îmbucurător – știu că “…Moldova, which was part of Romania before the Second World War”. :)
Gad săiv dă cuin!
*****
UPDATE: Londra, poarta de intrare a terorismului în Europa, un articol de George Damian.
Românii din R. Moldova au devenit noul cal de bătaie al presei din Marea Britanie.
Până la urmă, trebuia şi lor să le vină rândul, doar sunt români şi presa britanică nu ne iubeşte foarte tare. După bulgari şi polonezi, basarabenii au devenit noua sperietoare: peste 300.000 de români din RM se pregătesc să invadeze Albionul. Şi nu oricum, ci prin „uşa din spate”, respectiv prin România. Sute de mii de paşapoarte româneşti au fost date cetăţenilor RM de autorităţile de la Bucureşti, după cum susţine cotidianul britanic „The Sunday Express”, iar toţi aceşti noi cetăţeni europeni se vor repezi să treacă peste Canalul Mânecii. Tonul articolului prezintă invazia drept de ne-evitat, lipseşte doar fotografia cu o coadă gigantică de oameni înşiraţi de la aeroportul din Chişinău până la porţile oraşului, toţi pregătiţi să ceară ajutoare sociale la Londra, flămânzi să se înfrupte din bugetul Regatului Unit al Marii Britanii. Aşa de periculoşi sunt aceşti 300.000 de români basarabeni cu paşapoarte UE, încât nu este departe momentul în care vor fi scoase la licitaţie bijuteriile Coroanei.
Cifra de la începutul articolului de 300.000 este cumva adusă mai spre realitate mai la vale. „The Sunday Express” citează un expert al Fundaţiei Soros: din 1991 până în 2011, aproximativ 226.507 basarabeni au obţinut cetăţenia română, iar din 2011 încoace alte zeci de mii, deşi nu se ştie exact câte. Pe de o parte, există o vină a autorităţilor române care nu au furnizat datele precise autorităţilor europene, care date prin comparaţie cu cifrele cetăţeniilor acordate în Marea Britanie ar fi putut lămuri mai bine chestiunea. Chiar şi aşa, avem destule cifre pentru a ne face o imagine clară. Conform Eurostat, în anul 2008 România a acordat aproximativ 56.000 de cetăţenii, iar Marea Britanie – 129.000 de cetăţenii. În anul 2009, România a acordat 94.000 de cetăţenii, Marea Britanie – 203.000 de cetăţenii. Pentru anii 2010 şi 2011, Eurostat nu are cifre privind cetăţeniile noi din România, însă Marea Britanie a dat în anul 2010 un număr de 194.000 de cetăţenii, iar în anul 2011 – alte 177.000 de cetăţenii. Marea Britanie a acordat dintotdeauna cele mai multe cetăţenii, depăşind cu mult locurile doi şi trei, respectiv Franţa şi Germania.
În oricare doi ani luaţi la întâmplare din ultimii zece, Marea Britanie a acordat mai multe cetăţenii decât a acordat România începând din 1991. Nu în ultimul rând, trebuie spus că basarabenii reprezintă un număr de aproximativ 70% din cetăţeniile acordate de România. Pe de altă parte, noii cetăţeni britanici provin în mare parte din India, Pakistan, Filipine şi Bangladesh.
Însă presa britanică preferă să ignore aceste cifre. „The Sunday Express” chiar sare calul spunând că o mare parte dintre cetăţenii români proveniţi din RM au cazier pentru infracţiuni grave precum prostituţia şi traficul de fiinţe umane, iar eforturile Agenţiei britanice de Frontieră de „stopare a unui val de criminali şi violatori” sunt „inadecvate”. Conform aceluiaşi raţionament, dacă ne amintim că atentatele din 7 iulie 2005 din metroul de la Londra au fost realizate de cetăţeni britanici proveniţi din Pakistan, putem spune că Marea Britanie a deschis uşa din spate pentru accesul teroriştilor în Uniunea Europeană. Ceea ce nu este adevărat, bineînţeles.
*****
UPDATE 19 februarie: Şeful misiunii diplomatice la Londra, Iulian Fruntaşu, a vorbit într-un miniinterviu pentru Adevarul despre atitudinea xenofobă a tabloidelor britanice la adresa moldovenilor, dar şi despre cum sunt văzuţi aceștia în Marea Britanie.
Iulian Fruntasu
Evident, partea interesantă a fost cea cu privire la recentul articol din Sunday Express referitor la invadarea Marii Britanii de către basarabenilor cu cetățenie română. Așadar:
Express.co.uk titra într-un articol că „peste 300.000 de moldoveni se pregătesc să inunde piaţa de muncă din Marea Britanie“. Cum comentaţi această campanie denigratoare la adresa Moldovei?
Nu ştiu dacă pot reacţiona oficial şi nu cred că e o campanie deliberată împotriva Moldovei. Ca observaţie generală, în Marea Britanie mass-media sunt diferite faţă de Moldova. Sunt tabloide precum „Express“ şi „Daily Mail“ şi sunt ziare serioase, precum „Financial Times“ şi „The Economist“. Pot spune că e un context anti-imigraţie şi xenofob. E vorba mai mult de faptul că Moldova a picat într-un context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat.
Aţi avut o reacţie oficială în legătură cu acest articol?
Ştiu că un coleg din ambasadă a fost sunat de un jurnalist de la acest ziar, căruia i s-a explicat clar cum stau lucrurile. Cei de la „Express“ au publicat însă acel articol aşa cum au vrut ei, fără să includă şi poziţia noastră, deoarece, se pare, nici nu erau interesaţi de altceva decât o istorie care să vândă, iar poveştile cu „hoardele barbare“ sunt în vogă acum.
Deci, e clar, nu a existat și nici nu va exista o reacție oficială. Argumentul cu “tabloide” vs. “ziare serioase” e futil. Cu atât mai important e să combați aberațiile din ziare de mâna a doua cu cât ele 1. au un tiraj mult mai mare decât “ziarele serioase” și 2. au un public țintă mai puțin informat, deci, mai predispus spre a îngurgita pe nemestecate frânturi de dezinformare oferite de tabloide. În plus, oricât de “neimportant și neserios” ar fi ziarul respectiv, articolul a fost preluat de suficiente mass media, în special, cea online, pentru a nu lăsa fără reacții această situație.
De ce adică să nu ceri dreptul la replică în același ziar? De ce adică să nu emiți un comunicat de presă oficial al Ambasadei? Eu credeam că o reprezentanță diplomatică este responsabilă, printre altele, dacă nu în primul rând, de imaginea țării și cetățenilor pe care îi reprezintă în statul cu care sunt întreținute relații diplomatice. Greșesc? Mai ales când, așa cum se poate vedea mai sus, publicația respectivă este consecventă în acțiuni de denigrare a cetățenilor Republicii Moldova, situație în care scuza pentru lipsa de reacție – “context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat” – nu este acoperită deloc de realitate.
Mult mai firească a fost în acest context reacția domnului deputat în Parlamentul României, Eugen Tomac.
Eugen Tomac
Iat-o:
Marea Britanie este una dintre țările europene care acordă, la cerere, cele mai multe cetățenii unor grupuri de persoane care nu locuiesc pe continentul european. În ultimii 5 ani, peste 1 000 000 de persoane din spațiul extracomunitar au obținut cetățenia britanică. Aceștia ar trebui să reprezinte, probabil, o preocupare reală pentru societatea britanică și nu românii din Basarabia.
Presa britanică trebuie să rămână presă britanică chiar și atunci când dorește să prezinte într-o notă senzațională anumite subiecte de interes pentru opinia publică. Publicația Sunday Express își minte cititorii atunci când susține că “300 000 de români din R. Moldova vor invada Regatul Marii Britanii și că aceștia au obținut cetățenia română printr-o procedură ambiguă”.
Ceea ce au omis să menționeze jurnaliștii acestei publicații este că moldovenii la care fac referire sunt, de fapt, români care și-au pierdut cetățenia română fără voia lor, în urma celui de al doilea război mondial. Statul român doar i-a repus în drepturi începând din 1991 până în prezent, deci în peste 20 de ani, în baza unei solicitări individuale, pe baza unei proceduri judiciare în materie de cetățenie extrem de riguroase.
România nu acordă cetățenie în masă unor grupuri de cetățeni care ar beneficia de anumite avantaje economice sau sociale, ci repune în drepturi o categorie din conaționali care și-au pierdut acest drept din rațiuni istorice.


Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: