sâmbătă, 6 februarie 2010

Rusia a denuntat proiectul american al scutului antiracheta in Europa de Est

Presedintele rus Dmitri Medvedev a validat vineri o noua doctrina militara, care plaseaza NATO in fruntea amenintarilor la adresa securitatii Rusiei.
Textul doctrinei, publicat pe site-ul Kremlinului, plaseaza pe primul loc in "principalele pericole militare exterioare" faptul ca NATO incearca sa "isi mondializeze functiunile, incalcand normele dreptului international", relateaza AFP, conform NewsIn.

Documentul denunta si apropierea de frontierele ruse a "infrastructurii militare a tarilor din NATO, mai ales prin extinderea blocului".

Printre alte pericole, doctrina este ingrijorata de posibila dezvoltare a unui "sistem strategic antiracheta" si de dezvoltarea "unor arme strategice conventionale de inalta precizie".

Rusia a denuntat proiectul american al scutului antiracheta in Europa de Est, la care SUA au renunta pana la urma, si vrea ca Washingtonul sa accepte ca eventuale arme strategice conventionale sa fie supuse acelorasi restrictii ca armele nucleare.

In cadrul doctrinei, Medvedev a adoptat si politica rusa in materie de "disuasiune nucleara pana in 2020". "Rusia isi rezerva dreptul de a recurge la arma nucleara in caz de atac nuclear sau cu alte arme de distrugere in masa impotriva sa sau a aliatilor sai, precum si in cazul unui atac cu arma conventionala impotriva Rusiei, daca el ameninta insasi existenta statului", potrivit textului.

Niciun comentariu: