vineri, 5 februarie 2010

Postul de director, conform afimaţiilor angajaţilor IICCR, ar fi vizat fie de Vladimir Tismăneanu

Incertitudine la IICCMER
Herta Müller îl susţine pe Marius Oprea
Incertitudine la IICCMER

De mai bine de două luni, Guvernul condus de Emil Boc întîrzie numirea lui Marius Oprea în funcţia de director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR). Acum două luni, Guvernul Boc a decis comasarea a două institute: IICCR şi Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, dar nu a numit şi directorul. Pînă la Hotărîrea de Guvern, Marius Oprea fusese director al IICCR. Era nevoie, aşadar, de o simplă reconfirmare administrativă. Numai că postul de director, conform afimaţiilor angajaţilor IICCR, ar fi vizat fie de Vladimir Tismăneanu (care n-a infirmat interesul pentru conducerea IICCMER), fie de un apropiat al său. Publicăm în acest număr trei scrisori de solidaritate cu Marius Oprea.

Scrisoare de susţinere
Cu ani în urmă, am participat alături de Marius Oprea la o lectură publică la Casa Literaturii de la Berlin. Fiecare dintre noi a reuşit performanţa de a atrage atenţia publicului german asupra suferinţelor la care au fost supuşi cetăţenii României de către represiunea comunistă.
Pe Marius Oprea îl cunosc ca scriitor, unul dintre cei mai tineri ai generaţiei ’80, ca istoric, din intervenţiile şi acţiunile sale îndreptate împotriva rămăşiţelor totalitare din România, care, din păcate, continuă, cum afirmă el şi cum cred şi eu, să exercite o puternică influenţă. În presa germană acţiunile institutului pe care îl conduce sînt privite cu respect şi chiar cu admiraţie.
Înlăturarea sa de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc nu o pot considera decît încă o bătălie cîştigată de aceste structuri ale vechiului regim. De aceea m-am decis să îl susţin public, pentru ca el să poată continua, alături de echipa sa, acţiunea de deconspirare a crimelor comunismului. Adresez acest apel de a ne alătura lui Marius Oprea, pentru a sprijini demersul lui, public şi instituţional, de a arăta ce s-a întîmplat cu noi, de a ne aminti cum am trăit în acei ani trişti şi tragici şi de a ne putea elibera astfel de frica trecutului.

Herta Müller


Scrisoare deschisă din partea angajaţilor IICCR
Distinse domnule
prim-ministru Emil Boc,
Angajaţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, comasat prin HG nr. 1372 din 18 noiembrie 2009 cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, vă solicită numirea domnului Marius Oprea, istoric, ca preşedinte al noii instituţii create.
Vă rugăm, domnule prim-ministru, să semnaţi decizia de numire a domnului Marius Oprea ca preşedinte al noului Institut, pentru ca noua instituţie să-şi poată îndeplini atribuţiile, aflîndu-ne la două luni de la emiterea Hotărîrii de Guvern, fără o conducere legală.
Angajaţii IICCMER îl consideră pe domnul Marius Oprea cea mai competentă persoană pentru a ocupa în continuare funcţia de preşedinte, fiind la curent cu activitatea institutului şi remarcîndu-se în ultimii douăzeci de ani ca o voce autorizată care a cerut condamnarea comunismului prin lucrări, prin iniţiative legislative şi a militat pentru deschiderea arhivelor securităţii şi ale fostului partid comunist. Sub conducerea sa, Institutul a elaborat primul manual de istorie a comunismului şi a asigurat implementarea cursului opţional de istorie a comunismului în şcoli.

Ca membru al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, domnul Marius Oprea a avut o contribuţie majoră, de un înalt profesionalism, în redactarea acestui document.
Este cunoscut şi apreciat în toate institutele cu acelaşi profil din Europa de Est în calitate, în primul rînd, de autor al unor lucrări fundamentale despre istoria Securităţii (Banalitatea răului – 2002, premiată de Asociaţia Editorilor din România drept cea mai bună carte de istorie a anului, Securiştii partidului – 2002, Moştenitorii securităţii – 2004, L’héritage du totalitarisme en Europe – Paris 2006, Bastionul cruzimii – 2008). Este doctor în istorie cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii“.
Cu costuri minime, dar cu un efort uman considerabil, ţinînd seama că Institutul dispune de tineri cercetători valoroşi, preşedintele Marius Oprea a reuşit, din anul 2005, anul înfiinţării noastre, să înscrie instituţia în valorile şi standardele europene şi în spaţiul instituţional din România.
Este un om onest, un bun manager şi un remarcabil istoric.
Aşteptăm decizia dumneavoastră.
Cu încredere,

Echipa IICCR


Punctul de vedere al AFDPR
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România îl sprijină pe domnul Marius Oprea, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comuniste, să ocupe în continuare această poziţie.
Facem apel pe această cale la domnul Traian Băsescu, preşedintele României, şi la domnul Emil Boc, prim-ministru al României, pentru ca institutul condus de Marius Oprea să continue investigarea caracterului criminal al regimului de ocupaţie comunist în România, pe care preşedintele României l-a condamnat, în acest sens, cu demnitate, în 18 decembrie 2006.
Noi, victime ale comunismului, foşti deţinuţi politici şi luptători anticomunişti, vă cerem, domnule preşedinte al României şi domnule prim-ministru, să nu distrugeţi una dintre puţinele instituţii ale Statului român care se ocupă de soarta celor asupriţi de regimul comunist criminal.
Constantin Ticu Dumitrescu şi cel căruia i-a fost părinte spiritual, domnul Marius Oprea, sînt cei care ne-au ajutat în mod direct prin promovarea unor proiecte legislative care ne-au făcut dreptate – începînd cu creşterea alocaţiilor pe care le primim, cu salvarea CNSAS şi sfîrşind cu Legea 221/2009 prin care condamnările politice au fost şterse.

Vrem ca istoria, complet falsificată pînă acum 20 de ani, trăită de noi pe frontul anticomunismului, în temniţe şi în munţi, în spitale psihiatrice şi în deportare, sau în alte locuri ale torturii, să fie scrisă cu profesionalism şi responsabilitate.
În numele zecilor de mii de morţi ai noştri căzuţi pentru România pe frontul luptei anticomuniste şi al celor peste două milioane de victime ale aparatului bolşevic de represiune şi în numele familiilor acestora, vă cerem să păstraţi această instituţie vie, neatinsă de mîna politicului. Sînteţi preşedintele care şi-a asumat curajos condamnarea comunismului şi care a avut puterea morală de a cere iertare victimelor, în calitate de şef al Statului şi în numele Statului Român. În această calitate, puteţi să păstraţi la conducerea Institutului un om cu vocaţie, un profesionist şi un tînăr luptător anticomunist, aşa cum este domnul Marius Oprea.

Octav BJOZA,
Preşedinte AFDPR



comenteaza articolul
Comentarii utilizatori

@Ion Manole
Sophia, Joi, 4 Februarie 2010, 17:17
Perfect adevarat, mult stimate d-le Ion Manole. Dar, sincer, de cate ori ati vazut un om apreciat in Romania pentru ca este foarte bun din punct de vedere profesional si isi face cum nu se poare mai bine datoria? Intrebarea este retorica, nu astept vreun raspuns... Nici nu mai sper ca aceasta stare de lucruri se va schimba in timpul vietii mele. Pacat.
Fair-play de la Basescu, Boc, Tismaneanu?
Ion Manole, Joi, 4 Februarie 2010, 14:45
Sustinere pentru Marius Oprea ar trebui sa arate, in ordine, domnii Traian Basescu, Emil Boc, Vladimir Tismaneanu.
Marius Oprea este un istoric foarte bun si a facut enorm pentru condamnarea crimelor comunismului. La Institut, la vechiul IICCR, a lucrat foarte bine - vedeti si cartile coeditate cu Editura Polirom.
Emil Boc si Vladimir Tismaneanu
Necomunistul, Joi, 4 Februarie 2010, 11:25
Sa vedem ce spune, ACUM, premierul Emil Boc, dupa scrisoarea Hertei Muller?
Alta intrebare: oare domnul Vladimir Tismaneanu de ce nu-l sustine pe Marius Oprea? De ce nu cere clarificarea de la IICCMER? Marius Oprea ar fi o numire foarte la indemana pentru premierul Emil Boc.
Ce frumos ar fi ca Vladimir Tismaneanu sa intervina in favoarea lui Marius Oprea! Si chiar sa se indigneze fata de nepasarea Guvernului Emil Boc, care perpetueaza o situatie de provizorat la IICCMER.

Niciun comentariu: