vineri, 13 noiembrie 2009

Crima contra natiunii. In 20 de ani POSTA a prapadit Tezaurul filatelic romanesc

In 20 de ani POSTA a prapadit Tezaurul filatelic romanesc
-- "Datele despre tezaur nu pot fi furnizate pentru ca nu fac parte din categoria informatiilor de interes public" - Gabriel Bohalteanu, director general al Postei

In 1989, comoara filatelica nationala valora, la preturile de piata actuale, 500 de milioane de euro. Dupa douazeci de ani, cele mai valoroase timbre au luat drumul strainatatii, iar colectia de marci postale clasice a Romaniei contine doar falsuri
In decembrie 1989, Tezaurul de timbre al Romaniei era estimat la 500 de milioane de euro - va­loarea de piata actuala. Fabu­loasa comoara cuprindea cateva milioane de marci postale, ese­uri si machete ale timbrelor, scrisori circulate, dar si o serie de piese filatelice unicat, de o va­loare practic inestimabila. Fon­dul national, provenit din schim­bul cu administratiile postale membre ale Uniunii Postale Universale, din fonduri proprii ale Postei Romane, din donatii si nu in ultimul rand din con­fiscari, in perioada comunista, a fost pana pe 8 februarie 1990 in "stapanirea" Bancii Nationale, cand a fost trecut abuziv, prin decret al presedintelui CFSN Ion Iliescu, in administrarea Postei. In haosul Revolutiei, tezaurul a fost jefuit sistematic. In acei ani, casele de licitatii din Europa au scos la mezat zeci de piese fila­telice romanesti, rare si chiar unicate, despre existenta carora comunitatea filatelistilor habar nu a avut. Vanzatorii aveau ex­plicatii de genul "le-am mostenit si le-am tinut ascunse pe vremea dictaturii".
Abia in acest an, dupa decenii de jaf, Curtea de Conturi a efectuat un control la Muzeul National Filatelic din cadrul CN Posta Romana SA. Concluziile sunt cutremuratoare, dar cel mai grav lucru descoperit este ca predarea-primirea tezaurului dintre BNR si Posta Romana s-a efectuat numai scriptic, fara descrierea fiecarui timbru, din acest motiv existand mari sus­piciuni privind autenticitatea unor marci postale. Specialistii Curtii cred ca 215 piese filatelice, practic colectia de marci postale clasice a Romaniei, sunt falsuri. Dar desavarsirea prapadului se pregateste prin privatizarea Postei, cand cumparatorul va avea control total asupra acestui bun national. Singura solutie pentru a mai salva ce se mai poate salva este trecerea fon­dului in administrarea BNR ina­intea vanzarii companiei. La ce­rerea noastra privind starea te­zaurului, directorul general al Postei Romane, Gabriel Bohal­teanu, ne-a trimis un raspuns naucitor: datele nu pot fi fur­nizate presei pentru ca nu fac parte din categoria informatiilor de interes public!
Putina lume stie de exis­tenta unui Tezaur national de timbre in Romania. Valoroasa colectie, aflata acum in administrarea Companiei Nationale Posta Romana SA (CNPR), are in componenta cateva milioane de marci postale emise de-a lungul vremii de administratiile postale de pe intregul mapamond, eseuri si machete ale marcilor romanesti, scrisori circulate, dar si o serie de piese filatelice considerate raritati si chiar unicate.
Inapoi la posta din ordinul lui Iliescu
Merita sa va spunem ca istoria colectiei nationale de timbre se pierde undeva in anii cand au aparut primele marci postale din Moldova, in 1858, celebrele emisiuni Cap de Bour. Pana la 1 martie 1985 Tezaurul purta denumirea de Conservator de timbre si functiona in cadrul Oficiului special pentru distribuirea timbrelor si controlul mandatelor, din subordinea Ministerului Transporturilor si Teleco­municatiilor. Prima reglementare a statutului Conservatorului de timbre a aparut in 1985, cand Decretul 42 emis de Consiliul de Stat a dispus infiintarea, "in cadrul Bancii Nationale a Republicii Socialiste Romania, a <>, care are ca obiect de activitate conservarea, evidenta si pastrarea timbrelor si a bunurilor filatelice din emisiunile romanesti si straine". La doar cinci ani de la aceasta reglementare, pe 8 februarie 1990, Ion Iliescu, in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, dispune printr-un decret, reintoarcerea tezaurului filatelic la Posta. Predarea-primirea s-a facut in pripa, prin intocmi­rea a doua protocoale semnate de reprezentantii BNR si ai Ministerului Postelor si Telecomunicatiilor.
In haosul de la inceputul anilor '90, Tezaurul a devenit o prada usoara pentru cei care stiau cu adevarat ce comoara inseamna o asemenea colectie. In acei ani, casele de licitatii din Europa au scos la mezat zeci de piese filatelice romanesti, rare si chiar unicate, despre existenta carora comunitatea filatelistilor habar nu a avut. Vanzatorii aveau explicatii de genul "le-am mostenit si le-am tinut ascunse pe vremea dictaturii". In decursul unui deceniu Tezaurul filatelic al Romaniei a fost devalizat de filatelistii, demnitarii si functionarii statului care au avut acces la el. Insa, cel mai grav este ca Romania, in cazul privatizarii CNPR, poate pierde un tezaur cu o valoare inca inestimabila, cu semnificatie istorica. In opinia specialistilor, solutia pentru salvarea Tezaurului ar fi trecerea acestuia in admi­nistrarea Bancii Nationale.
Curtea de Conturi a sesizat Parchetul
In primavara acestui an, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) a efectuat un control privind situatia, evolutia si modul de administrare a Tezaurului national de timbre gestionat de Muzeul National Filatelic din cadrul CN Posta Romana SA. In urma controlului s-au constat o serie de nere­guli si grave abateri. Legate de aceste incalcari ale reglementarilor, Curtea de Conturi a tinut sa ne precizeze: "In urma acestei actiuni s-a intocmit un proces verbal de constatare in care s-au retinut unele fapte pentru care exista indicii de incalcare a legii penale, motiv pentru care actul a fost inaintat Ministerului Public - Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu adresa nr. 30462/XI/21.07.2009." Abaterile sunt grave si multiple, fiind comise intr-o perioada de aproape doua decenii. Printre neregulile constate de CCR se afla nerespectarea dispozitiilor Ministerului de Finante prin care s-a precizat necesitatea organizarii a unei inventarieri a colectiilor aflate in custodia Muzeului National Filatelic; Nu a fost aplicata legea privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in ciuda faptului ca ministerul de resort a solicitat acest lucru CNPR sau faptul ca la predarea-primirea Tezaurului Muzeului Filatelic National inventarierea s-a efectuat numai scriptic, fara descrierea fiecarui timbru, din acest motiv existand mari suspiciuni privind autenticitatea unor marci postale. Specialistii CC cred ca 215 piese filatelice, practic colectia de marci postale clasice a Romaniei, sunt falsuri. In sustinerea acestor afirmatii vin povestile de notorietate ale unor filatelisti, care sustin ca o parte din colectie a fost "furata" prin inlocuirea timbrelor autentice cu unele contrafacute.
Posta Romana acopera hotia
Inspectorii Curtii de Conturi au mai constat ca peste sase mii de marci postale, majoritatea raritati, au fost trimise la diverse expozitii filatelice, iar in registrul de evidenta a fost mentionata doar atat: "plecat la expozitie". Din evidente nu reiese daca piesele respective s-au mai intors, cand si in ce stare. De asemenea, in registrele de evidenta operativa nu au fost inregistrate peste opt sute de mii de marci postale romanesti. Conducerea Postei Romane, in loc sa ia masuri ferme, incearca sa acopere pe cei care au atentat la un capitol din istoria Romaniei. Redactia noastra a somat compania sa clarifice situatia Tezaurului filatelic, un bun de patrimoniu al Romaniei si a solicitat, pe baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, o serie de informatii privind starea si soarta Tezaurului, cum ar fi anexele privind predarea-primirea Tezaurului filatelic incheiat intre Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor, valoarea de inventar a tezaurului filatelic aflat in administrarea Muzeului National Filatelic, valoarea filatelica de piata a colectiei, ce numar de piese filatelice compune Tezarul, ce numar de marci postale contine tezaurul, si daca daca in tezaur se afla marci postale din emisiunile Cap de Bour I 1858, Cap de Bour II - 1858 si Principatele Unite - 1862 si 1864, sau daca, in cazul privatizarii CN Posta Romana SA, Tezaurul filatelic poate face obiectul tranzactiei catre cumparatorul Companiei. Dar in loc de informatii directorul general al Postei Romane, Gabriel Bohalteanu (foto), ne-a trimis un raspuns naucitor: datele despre tezaur nu pot fi furnizate pentru ca nu fac parte din categoria informatiilor de interes public!
Inventarul din 1990
Ultimul inventar al Tezaurului a fost realizat inainte de 1990, din care reiese ca Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor a primit de la BNR urmatoarele cantitati de piese filatelice (valoarea este in lei vechi, la nivelul anului 1990):
* Timbre romanesti pana in 1963 - 3.510.660 bucati, valorand 18.247.425 lei
* Timbre straine pana in 1963 - 13.451 bucati, valorand 13.103.554 lei
* Timbre romanesti ń Colectia Postei - 3.051.413 bucati, valorand 53.396.209 lei
* Timbre romanesti (perioada 1985-1989) -366.366 bucati, valorand 3.013.510 lei
* Timbre din tarile Europene - 611.672 bucati, valorand 84.447.722 lei
* Timbre din tarile din Africa - 167.524 bucati, valorand 19.586.456 lei
* Timbre din tarile din Asia - 233.769 bucati, valorand 10.012.100 lei
* Timbre din tarile din America - 150.682 bucati, valorand 10.802.691 lei
* Timbre din tarile din Oceania - 42.805 bucati, valorand 11.020.868 lei
* Timbre provenite din donatii si confiscari ń 7.377 bucati, valorand 526.053 lei
* Totalul numarului timbrelor a fost de 8.155.719 bucati cu o valoare de inventar de 224.156.592 lei.
Cap de bour
in lei si in euro
Primele marci postale din Moldova sunt rare si se vand la preturi considerabile. Mai jos va redam pretul primelor doua emisiuni aparute in perioada 1858-1861. Valorile prezentate de noi sunt cele din Lista preturilor marcilor postale, editata de Romfilatelia, exprimata in RON, respectiv din catalogul filatelic Michel exprimate in euro si reprezinta pretul de baza al acestor marci pentru piese nestampilate. Piesele pe scrisori sau pe fragmente de scrisori ori in perechi sunt vandute la case de licitatii de specialitate, de multe ori la preturi exorbitante.
Cap de bour -emisiunea I
* 27 parale - 61.498 RON sau 27.000 euro
* 54 parale - 27.953 RON sau 12.000 euro
* 81 parale - 61.498 RON sau 27.000 euro
* 108 parale - 33.544 RON sau 15.000 euro
Cap de bour - emisiunea II
* 5 parale - 33.544 RON sau 17.000 euro
* 40 parale - 833 RON sau 320 euro
* 80 parale - 21.300 RON sau 8.500 euro
Record mondial filatelic
World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", expus la EFIRO 2008, drept cea mai scumpa gazeta din lume, fiind francata cu opt "Capete de bour". Dupa ce a stat intr-o colectie elvetiana, ziarul apartine acum unui colectionar din Londra, Joseph Hackmey. "Zimbrulu si Vulturulu" a fost un ziar aparut in secolul al XIX-lea in Moldova. Un exemplar al acestui ziar a ajuns sa fie cel mai scump din lume. A fost scos la Iasi, iar valoarea exemplarului gazetei este data de faptul ca a fost francata cu opt marci postale "Cap de bour" de 5 parale, din a doua emisiune din 1858.
In 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alaturi de colectia sa de timbre, la o expozitie mondiala, organizata la Sofia, si a castigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat in posesia unui colectionar din Elvetia. Exemplarul a fost achizitionat la inceputul anului 2007 cu suma de 830.000 de euro,
in urma unei licitatii, de Joseph Hackmey. Piesa in cauza trebuia achizitionata de Statul roman, dar din cauza sarbatorilor de iarna decizia Guvernului de a aloca banii necesari a fost luata dupa terminarea licitatiei!
Laszlo KALLAI G. POPESCU - laszlo.andrei@ziua.ro; Marian GHITEANU - marian.ghiteanu@ziua.ro

Niciun comentariu: