marți, 4 august 2015

Ca om de știință familiarizat cu entomologia (sic!), Patapievici ne-a reamintit că toate triburile cunosc războiul pe resurse

Vă rog să citiți acest citat selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. 
Cu prietenie, Dan Culcer
« Ca om de știință familiarizat cu entomologia (sic!), Patapievici ne-a reamintit că toate triburile cunosc războiul pe resurse, pe întâietate, pe funcții simbolice, pe vizibilitate, pe scenă, pe recunoaștere. A fi liberal înseamnă să recunoști devreme aceste instincte și să descurajezi acumularea de funcții. De ce? Pentru că ego-ul oricărui muritor e orbit de vanitate. Avem o inimă coruptă. Când instituțiile democratice nu se echilibrează reciproc, Binele comun rămâne un trop retoric.* Când Ceaușescu vorbea lumii despre lupta pentru pace, el se gândea la călătoriile sale prin lumea a treia. Admirator al lui Idi Amin, el pregătea amenajarea luxului din camerele „Casei Poporului”. Suspiciunea republican-libertariană la adresa oamenilor „providențiali” și „salvatori” este deplin întemeiată.
Împotriva mântuitorilor politiciPe lângă valorile liberalismului politic și ale conservatorismului moral, Horia Patapievici a apărat scepticismul epistemologic față de pretențiile arogante ale elitei progresiste care pretinde să dicteze agenda politică a Occidentului. Nimeni nu poate cunoaște binele absolut al unei națiuni luate ca întreg.Politicienii nu participă, în chip platonic, la viziunea Unului transcendent, aplicând ulterior o viziunea divină asupra particularităților vieții națiunilor. Istoria invalidează o asemenea aserțiune. Politicienii sunt doar niște indivizi afectați de cupiditatea naturii umane. Politicienii sunt înclinați spre greșeală precum toți fiii și fiicele lui Adam. Doar stânga anti-religioasă vrea să mascheze acest adevăr peren. Cum o face? Ventilând noțiuni generice și sloganuri edulcorate precum: Justiție socială, Bine colectiv, Progres istoric (toate sunt menite să înlocuiască valori și experiențe spirituale intime, precum pacea, harul, iertarea, mântuirea).Ignoranți sau naivi, oamenii se angajează ușor într-o luptă pentru idealuri abstracte. ** În acest fel, ei uită de corupția politicienilor-caviar și cedează, treptat, libertăți decisive unui Stat atotputernic. Elita plânge la televizor de mila săracilor, dar „monetizează” în interes personal orice minut de prezență la vârful puterii.»
(Extras din Ce-i datorăm lui Horia Patapievici? 30 iulie 2015 
* Altfel spus, dacă nu putem propune o definiție de necontestat a binelui comun, ar însemna că binele comun nici nu ar exista, fiind doar o figură de stil (un trop retoric!) Logica autorului se bazează pe un trop retoric, contestând existența binelui comun. Comodă soluție pentru un inconodul al individiualismului.
** Ca și cum PACEA, HARUL, IERTAREA, MÂNTUIREA nu ar fi și ele noțiuni generice și sloganuri edulcorate în lumea aceasta în perpetuu război. Note Dan Culcer

Niciun comentariu: