duminică, 29 ianuarie 2012

Raport SCANDALOS: Majoritatea tinerelor din Moldova s-au prostituat cel puțin o dată?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

(studiu) Raport SCANDALOS: Majoritatea tinerelor din Moldova s-au prostituat cel puțin o dată

(UPDATE) Referitor la RAPORTUL despre prostituție: În Moldova, în 2011 locuiau 1 848 324 femei. Dintre acestea, 356 378 cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani. 70% din această cifră, cum se spune în studiu, reprezintă = 242 464 femei. Raportată la nr. total al femeilor din Moldova, reiese că 242 464 reprezintă cca 13,11%.



(09.14) Un raport scandalos dat publicității de Fundația Scelles (Franța), care vizează și tinerele din Moldova, a fost dat recent publicității. Potrivit acestuia, în Moldova, șapte femei din zece, în vârstă de la 15 la 25 de ani, cel puțin o dată s-au prostituat. La astfel de concluzie au ajuns autorii „Raportului mondial privind exploatarea sexuală”, elaborat de Fundația Scelles. Raportul a fost preluat de presa franceză, dar și agenția internațională AFP.

(En Moldavie par exemple, pays extrêmement pauvre, 70% des femmes de 15 à 25 ans se sont prostituées au moins une fois, selon lui. Le phénomène pose "la question du statut de la femme qui", même en Occident, "se trouve infériorisé par rapport à celui de l'homme", souligne le rapport).

„Prostituţia a devenit una dintre cele mai deranjante industrii la nivel mondial, atingând cifra de 40 - 42 de milioane de prostituate, dintre care 90% depind de un proxenet”, se mai spune în raport, citat de AFP (știrea despre raport figurează în fluxul intern de știri al AFP).

„Motivele acestui fenomen sunt bine cunoscute: sărăcia, războiul, probleme de familie”, constată președintele fundației și luptător vehement contra prostituției, Yves Charpenel.

Printre factori agravanţi se numără dezvoltarea internetului, a rețelelor de telefonie mobilă şi „hipersexualizarea” societăţi. „Grupurile de crimă organizată sunt beneficiarii primari ai serviciilor de prostituţie, cu profiturile anuale estimate la 27.8 miliarde dolari, ocupând al treia loc după traficul de droguri şi arme”, afirmă autorii raportului.

În țara noastră, cei care sunt învinuiți de proxenetism sunt cercetați conform art. 220 Cod Penal al RM, care prevede o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 la 7 ani.

Traficul de fiinţe umane cade sub incidența art.165 alin.2 Cod penal, care prevede o pedeapsă cu închisoare de la 7 până la 15 ani, iar prostituatele sunt amendate cu circa 400 de lei, după care revin din nou în stradă.

Potrivit Procuraturii Generale, în 2011 au fost înregistrate 372 infracțiuni ce se referă la traficul de ființe umane, dintre care: 111 cazuri trafic de fiinţe umane; 24 cazuri trafic de copii; 14 cazuri de scoatere ilegală a copiilor din ţară; 105 cazuri de proxenetism; 118 cazuri de organizare a migraţiunii ilegale.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu: