duminică, 22 ianuarie 2012

iunie 18, 2010 Afghanistan: Geologii americani au descoperit rezerve minerale in valoare de aproape 3.000 miliarde dolari

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

iunie 18, 2010

Afghanistan: Geologii americani au descoperit rezerve minerale in valoare de aproape 3.000 miliarde dolari

Posted on 11:10 by buruista
http://daciamedia.blogspot.com/2010/06/afghanistan-geologii-americani-au.html


«Geologii americani au descoperit rezerve minerale in valoare de aproape 3.000 de miliarde de dolari in Afghanistan, inclusiv vaste depozite de cupru, litiu, fier, aur si cobalt, care pot face din aceasta tara unul dintre cei mai mari exportatori mondiali, anunta New York Times, preluat de AFP.

Rezervele de litiu sunt mai mari decat cele detinute de Bolivia, tara considerata in prezent primul exportator mondial. Litiul este un element chimic esential pentru industria electronica, fiind folosit in domenii extrem de largi, de la baterii de telefoane mobile pana la laptopuri si masini electrice.

Rezervele Afghanistanului sunt atat de mari incat ar putea deveni "Arabia Saudita a litiului", potrivit unui memorandum intern al Pentagonului, citat de ziaristii americani. Depozitele de cupru si de fier sunt suficient de mari pentru a face din aceasta tara unul dintre cei mai mari producatori mondiali.

"Este un potential uluitor aici", a declarat generalul David Petraeus.

Echipa de geologi americani si de oficiali ai Pentagonului a descoperit rezervele minerale cu ajutorul hartilor si datelor culese de expertii rusi in timpul ocupatiei sovietice din anii '80. Presedintele Hamid Karzai a fost informat recent despre aceste descoperiri, au precizat oficialii americani.»

Niciun comentariu: