joi, 5 noiembrie 2009

Joe Biden reuneşte Europa Centrală şi de Est împotriva Rusiei

Rétroliens

URL pour faire un rétrolien vers ce message :
http://www.canalblog.com/cf/fe/tb/?bid=649304&pid=15537921

Liens vers des weblogs qui référencent ce message :

23 octobre 2009
Stratfor: Joe Biden reuneşte Europa Centrală şi de Est împotriva Rusiei

Vicepreşedintele american, Joseph Biden, a îndemnat, joi, la Bucureşti, ţările din Europa Centrală şi de Est să se reunească şi să înfrângă influenţa Rusiei asupra ţărilor situate în jurul graniţelor ei, comentează agenţia de analiză Stratfor.
În discursul susţinut la Biblioteca Centrală Universitară, vicepreşedintele american a făcut mai întâi o scurtă introducere în care a vorbit despre planurile privind noul sistem de apărare antirachetă amplasat în Polonia, după care a prezentat mesajul central: "Statele Unite se opun noţiunii secolului al XIX-lea privind sferele de influenţă. Nu vom tolera şi nu ne vom lăsa cooptaţi de acestea", a afirmat Biden, a cărui trimitere a fost clară: Statele Unite nu acceptă cererea Rusiei de a i se conferi controlul asupra ţărilor învecinate ei.
Nu este deloc surprinzător că Biden a considerat vizita în România ocazia perfectă pentru a transmite acest mesaj Moscovei, comentează Stratfor. Mai mult decât majoritatea ţărilor din regiune, România a căutat cu entuziasm schimbarea politică în statele foste comuniste de la graniţele ei şi în mod special în Republica Moldova. Bucureştiul a fost foarte activ în timpul protestelor care au urmat alegerilor moldovene din aprilie, susţinând partidele prooccidentale în timpul revoltei şi oferindu-se chiar să elibereze paşapoarte româneşti unui număr de un milion de moldoveni - adică un sfert din populaţia acestei ţări, afirmă Stratfor.
"Puteţi îndruma R. Moldova, Georgia, Ucraina în drumul lor către stabilitate durabilă şi prosperitate. A venit timpul ca dumnevoastră să deschideţi drumul. Armenia, Azerbaidjan, Belarus pot profita de pe urma experienţelor dumneavoastră ? Şi vom fi partenerii dumneavoastră în eforturile pentru îndeplinirea promisiunii din 1989. Dar dumneavoastră trebuie să aveţi o atitudine curajoasă şi să vorbiţi răspicat", a spus Joe Biden, care în acest fel nu numai că a îndemnat Europa Centrală să pornească ofensiva împotriva Rusiei, dar a promis că Washingtonul va furniza şi mijloacele şi instrumentele necesare acestui demers, consideră Stratfor.
În prezent, Bucureştiul nu are capacitatea suplimentară necesară pentru a se dedica schimbărilor politice din teritoriile de la periferia Rusiei, confruntându-se cu o gravă criză economică şi politică. Dar simbolismul unor asemenea remarci făcute de Joe Biden în România nu va trece neobservat nici în Rusia şi nici în rândul regimurilor despre care vicepreşedintele american a afirmat că au nevoie de "un exemplu".
În 1989 au existat multe revoluţii în Europa Centrală, iar cea din România a fost caracterizată de o violenţă aparte. Regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu a fost răsturnat într-un mod care nu a semănat deloc cu revoluţiile paşnice pe care Washingtonul le-a susţinut în ultima decadă. Revoluţia română a fost o lovitură de stat realizată de elemente ale armatei, combinată cu o revoltă masivă a populaţiei, susţine Stratfor, amintind că evenimentele din 1989 au avut ca epilog executarea fostului cuplu dictatorial.
De aceea, când Joe Biden afirmă că locuitorii Europei Centrale trebuie să "îndeplinească astăzi promisiunea din 1989," ţările despre care vicepreşedintele SUA a spus că au nevoie de "îndrumare" îşi vor aminti de revoluţia sângeroasă care a avut loc în România în 1989. Mesajul adresat de Joseph Biden Rusiei este foarte clar: Statele Unite sunt prezente în Europa de Est şi sunt dispuse să joace dur, conchide agenţia Stratfor.

Niciun comentariu: