luni, 9 noiembrie 2009

Mihai Contiu. Despre baricade dintre cetatenii moldoveni

Vecinii, acesti necunoscuti. DC


www.moldova-suverana.md
Moldova-Suverana - Cotidian National Independent

09 Noembrie 2009
nr. 198 din 06.11.09


www.moldova-suverana.md

Despre baricade dintre cetatenii moldoveni

Cite decenii dureaza drumul spre Europa?



Mihai CONTIU
contiumihai@gmail.com

Cred ca multe de tot. Dificultatile sint date de lipsa calitatii materialului uman. In lumea civilizata nu poti sa te integrezi cu masti, ci cu profunzimi, cu instincte civilizatorii innascute, cu onestitate si verticalitatea cu care ar trebui, natural, sa-ti oferi propria-ti personalitate spre binele unei comunitati lipsite de prejudecati si necontaminata de intunericul unui trecut cosmetizat.
Plasindu-ma, nu pentru prima data, in miezul unor evenimente sau situatii, determinate de exterior sau din initiativa proprie, iti propun, draga cititorule, sa zabovim un pic asupra baricadelor care despart un protestatar de cei care tin friiele.

In cele mai multe cazuri, cel care protesteaza impotriva cuiva si pentru ceva este detinatorul unui adevar, al unui instinct de revolta nativ in fata unor nedreptati si magazinerul tuturor abuzurilor pe care si le-a acumulat in tristete pina cind acestea au rabufnit. De partea cealalta, se afla Stapinul de Putere, de Ancheta si de Decizie. Pentru Stapin, protestatarul este perceput ca un inamic, intrucit simte ca orice forma de opozitie ii poate submina Puterea. In functie de gradul de civilizatie si cultura a fiecarei comunitati etnice in parte, Stapinul rational vine in intimpinarea nemultumirilor care ii sunt adresate, ii poate tempera eventualele solicitari in exces ale nemultumitului, il poate ignora, inchide sau ucide, asta, repet, in functie de gradul de cultura si civilizatie.

In Moldova situatia este, se putea altfel?, specifica, adica pestrita rau de tot. Aici „dreptatea” a fost privatizata de mult, inca de cind erau in Opozitie, de catre cei care actualmente sunt la Putere. Ajunsi la guvernare, vor sa-si pastreze aceleasi atribute pe care le aveau pina sa acceada la Putere. Nu sunt capabili sa redea actualei Opozitii exact acelasi lucru de care afirma ca au fost lipsiti ei. Dimpotriva, obeservindu-le evolutia in Parlament, constat ca pe vremuri, cind actualii guvernanti erau in Opozitie, se lafaiau efectiv pe la microfoane, fiindu-le permis sa debiteze cele mai inimaginabile magarii si enormitati, chestia lui Urechean cu sicriele sau sacii de plastici fiind nu doar de pomina, ci demna de Antologia Penibilului si a Desantarii. La fel este si teroarea de mahala pe care a instaurat-o vesnic interimarul Ghimpu in Parlament. Inchide microfonul oricui nu-i convine lui, aidoma unei precupete de la piata cind se balacareste cu clientii care nu-i convin. Ar fi pacat ca televiziunea nationala sa nu arhiveze imaginile din Parlamentul condus de Ghimpu! Sa aiba si generatiile viitoare de ce ride, pentru ca, prin viu grai, peste vreo zece ani, sa zicem, daca-i vei spune cuiva ce a facut si cum se exprima Ghimpu, n-ar crede nici dracu’ ca a fost posibil asa ceva in secolul XXI. Constat personal, iar aici ma refer la ziarul nostru, ca de peste opt ani activam strict in Opozitie, „canalia liberala” haituindu-ne si oprimindu-ne pe toate caile. Si-au gasit si un antidot spre a-si ascunde samavolniciile declansate impotriva noastra, iar in acest scop si-au pus presa aservita lor sa se plinga, la rindu-i, de faptul ca sint nedreptatiti, iar pentru asta si-au asumat drept scop ponegrirea cu orice pret si pe toate caile a presedintelui Vladimir Voronin.

Aceasta campanie mirsava continua si astazi, incomodati fiind de caracterul puternic al lui Voronin. Tehnologiile mediatice de denigrare nu sunt autohtone, ci din import, iar celor mai multe le identific provenienta de la „inginerii” romani. Actualii guvernanti si presa care-i sustine, conform tehnologiilor amintite, continua si astazi sa difuzeze cel mai scandalos fals cu putinta – faptul ca Vladimir Voronin s-ar face vinovat de o presupusa scindare a societatii. Adevarul este altul, iar „tehnologii” si autohtonii nostri adversari ai lui Voronin stiu prea bine asta. Toata lumea stie ca dupa debandada politica si sociala de dinainte de dupa 2001, venirea comunistilor la Putere a insemnat stabilitate politica si sociala, aceasta cuprinzind cele mai extinse domenii. S-au consolidat institutiile statului si au devenit functionale. In toti acesti ultimi opt ani, oamenii, atit cit a permis-o economia nationala, au cit de cit asigurata o asistenta medicala elementara, salariile si pensiile au venit la timp, criminalitatea a fost eradicata pina la cele mai scazute cote, Biserica nationala s-a consolidat prin repunerea in circuit a marilor manastiri si biserici si construirea altora, moldovenii pot calatori pe mare si cite si mai cite!

Actualilor guvernati le este atit de greu sa se naturalizeze cu aceste lucruri tocmai din cauza ca, pina in 2001, cind tot ei erau la Putere, predasera comunistilor o debandada institutionala de nedescris in absolut toate ministerele. Exprimindu-ne plastic, ei au lasat in 2001 o ghereta-butic ordinara si acum au preluat un hiper-market ultramodern. Dupa luna ianuarie a anului ce va veni, daca actualii guvernanti vor mai ramine la Putere, vom vorbi in alti termeni, iar atunci imi veti da dreptate cu prisosinta. Momentul 2001 pindeste la usa tarii noastre!

Nestiintei de a guverna tara atunci i s-au adaugat minciunile propagandistice cu care continua si astazi sa intoxice populatia. Un rol important in toata aceasta campanie de manipulare l-a jucat presa care-i sustine si o anumita parte a intelectualitatii. Toti acestia au indoctrinat o categorie de oameni cu false idealuri, mintind populatia cu iluzia unirii Moldovei cu Romania, mituind-o cu pasapoarte romanesti, nu de dragul Romaniei, ci speculind nazuinta multor moldoveni de a migra la munca in restul Europei. O realitate statistica (de ce nu si de natura cultural-instinctiva?) pe care au ignorat-o acestia, fapt pe care l-am mai amintit, e aceea ca numarul moldovenilor plecati la munca in Rusia ii depaseste colosal pe cel al emigrantilor in Europa, iar cei plecati in Rusia, in majoritatea lor covirsitoare, nu se auto-identifica a fi romani; un lucru ignorat si de romani si de catre oficialii europeni, pentru ca nimeni nu se gindeste ca acesti oameni, cindva, se vor intoarce, numai ca vor veni din alte realitati, adevaruri si din alta cultura.

Toate aceste false idealuri si minciuni tesute cu migala in ultimii opt ani de catre actualii guvernanti si presa aservita lor au dus cu adevarat la scindarea societatii, impartind-o intre „ai nostri” si „ai lor”. Au impins populatia spre aceste limite din cauza propriilor lor caractere meschine, duplicitare. Aproape toti au fost crescuti, instruiti si s-au facut „oameni” in comunismul sovietic. Doar oportunitatile de cistig i-a determinat sa pozeze in anticomunisti sau in pro-romani salarizati, pentru ca in sinea lor au ramas aceiasi, numai ca au devenit mai hapsini si mai nepasatori fata de soarta „gloatei”, pe care o folosesc cu cea mai nerusinata nepasare.

Va dati seama cite decenii ne mai trebuie pentru a intra in Europa la normele morale si standardele care guverneaza aceasta Uniune? Destule, pentru ca in spiritul moralitatii lor au apucat deja sa-si reproduca clone tinere dupa chipul si asemanarea lor (oameni cinici, brutali si obraznici cum sint Miahi Godea sau Vitalie Nagacevschi de la partidul dat cu verde al lui Filat), iar aceste clone vor mai reprezenta inca o forta care va obliga moldoveanul sa tot zareasca baricade in calea linistii sale sociale.

Niciun comentariu: