marți, 18 decembrie 2012


Marti, 11 Decembrie 2012, Ora 13:11

„Ziua Popoarelor Dezradacinate“

„Ziua Popoarelor Dezradacinate“

 „Ziua Popoarelor Dezradacinate“

Asociatia Pakiv Romania prin Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma, CISPER Vest Timisoara, organizeaza  in data de 14 decembrie 2012, incepand cu ora 1400, la sediul centrului CISPER Vest Timisoara, Strada Nicolae Titulescu Nr. 19, activitatea culturala „ Ziua Popoarelor Dezradacinate “.
Activitatea se va desfasura in cadrul proiectului “Crearea si functionarea structurilor de asistenta axate pe ocuparea fortei de munca – Centre de incluziune sociala pentru persoanele de etnie roma” – ID 62509, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 6, Promovarea incluziunii sociale, beneficiar Asociatia Pakiv Romania.
Scopul activitatii este de promovare a zilei  de 18 decembrie ca zi dedicata popoarelor dezradacinate ( in special romi si evrei ), si de asemenea ca moment aniversar pentru toate minoritățile naționale din Romania.     
Se va prezenta un paralelism cultural, intre minoritatea evreilor din Romania si minoritatea roma, ca si popoare dezradacinate. Va fi un moment dedicat, statutului, recunoasterii si a drepturilor tuturor minoritatiilor, in vederea cunoasterii minoritatilor nationale si a statutului acestora in Romania si cunoasterea institutiilor guvernamentale care se ocupa cu promovarea drepturilor si intereselor minoritatilor pe teritoriul Romaniei.
Informatii suplimentare:
Telefon:0258/811170                                                 Tarina Adriana                                          
Asociatia Pakiv Romania                                         Responsabil Comunicare
Web: www.pakiv.ro                                                   Web: www.cispervest.webs.com
E-mail: pakiv_romania@yahoo.com                         E-mail: cispervest@yahoo.com


Citeste articolul integral pe: Adevarul


Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Anunțul e interesant. Se va observa poate că «dezrădăcinarea» celor două populații despre care este vorba de fapt a avut loc acum două milenii (pentru evrei) și acum nu se știe cât timp (oricum câteva bune secole) pentru țigani. Responsabilii acestor «dezrădăcinări» nu aparțin acestei lumi. Programele includ însă ceva ce nu se spune și scrie destul. Înrădăcinarea. Căutarea unui loc pentru un stat nou al țiganilor a început demult. Cum se va sfârși această aventură geopolitică periculoasă?
Înrădăcinarea unor evrei a avut loc prin dezrădăcinarea populației Palestinei la 1948, pentru a face loc imigranților. Dar după șase decenii evreii nu s-au adunat toți în Israel, sunt tot dezrădăcinați și migrează tot oportunist, în funcție de posibilități comerciale sau de alt gen. În cazul românilor astfel de migrații masive sunt recente. La evrei sunt tradiționale și istorice. Ca și la țiganii împrăștiați și diferențiați la extrem.
Cum se va realiza înrădăcinarea unor părți ale acestei comunități care nu are decât o unitate mitică, imaginară, invenție a unor lideri a țiganilor, așa cum a fost sionismul pentru evrei. Țiganii nu sunt toți o populație cu dominantă migrantă, oportunistă, tradițională, adică atrasă de locurile unde se pot obține resurse de trai extra-sociale, de piață neagră, de furt organizat, de comerț ilicit? Nu ignor desigur meseriașii țigani ardeleni, în genere maghiarofoni, adesea performanți și calificați. Dar printre meseriile comunitare ale altor grupuri sau triburi s-ar cuveni să se integreze și hoția, care și ea cere o înaltă calificare și pentru care există, ca și în Evul Mediu, cursuri de calificare specifice, uneori la locul de muncă. Am văzut un reportaj tv realizat de la Londra unde niște copii pre-puberi de țigani se lăudau cinic sau naiv, dacă vreți, cu performanțele lor. Asemenea performanțe au fost sursă de valorizare socială pentru astfel de prunci, nu de azi-de ieri, ci de secole, ele au intrat deci ca valori pozitive în sistemul de valori al comunităților, inclusiv a celei din sudul României.
Aștept punctul de vedere al multiplelor asociații de socializare a romilor, care administrează bani grei ce nu ajung acolo unde ar trebui uneori și servesc ca plată pentru rapoarte și proiecte ce nu duc nicăieri, atâta vreme cât aceste «valori» antisociale cum sunt cele ale hoților prunci mândri de performanțele lor, nu sunt condamnate expres, public chiar de către liderii intelectuali ai țiganilor din România.
Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: