vineri, 30 decembrie 2011

Lege care sporește influenţa Guvernului ungar asupra Băncii Centrale a Ungariei

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cred că este o măsură necesară și interesantă pentru România. Cu prietenie, Dan Culcer

 

Parlamentul ungar a adoptat vineri controversata lege cu privire la Banca Centrală a Ungariei (MNB), care măreşte influenţa guvernului lui Viktor Orban asupra acestei instituţii menite a fi independentă, ignorând astfel criticile Uniunii Europene, ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP.
Legea a fost adoptată cu 293 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere, datorită majorităţii de două treimi de care dispune în legislativ partidul Fidesz al premierului Viktor Orban.
Reforma Băncii Centrale a Ungariei îi retrage preşedintelui acesteia prerogativa de a-şi alege adjuncţii, al căror număr creşte de la doi la trei şi care vor fi numiţi de acum înainte de şeful guvernului.
Consiliul monetar al MNB, care decide politica privind rata dobânzii, se va lărgi de la şapte la nouă persoane, iar cei doi membri externi suplimentari vor fi, ca alţi patru, numiţi de parlament, deci de Fidesz.
Cel de-al treilea şi nou adjunct a fost deja calificat drept 'comisar politic' de către guvernatorul MNB, Andras Simor, care nu este agreat de Viktor Orban din cauza politicii sale privind rata ridicată a dobânzii.
Reforma MNB seamănă cu o "preluare totală a puterii" instituţiei de către guvernul conservator al lui Viktor Orban, a declarat Andras Simor într-un interviu pentru site-ul de informaţii online Index.

Niciun comentariu: