miercuri, 28 decembrie 2011

În revista ACUM, Clej și Solomon — provocatori năimiți

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

După o precară pregătire de artilerie, prin publicarea unui articol lamentabil și superficial, semnat de Vlad Solomon, publicația on-line ACUM se lansează încă o dată în zona provocărilor, așa cum au mai făcut-o cu un sondaj pe tema regionalizării transilvane, sperând să poată face un test al opiniei românilor pe o temă delicată :
  • Nu, e o propunere nefondată și impertinentă (51%, 140 Votes)
  • Da, e o propunere justificată (25%, 68 Votes)
  • Nu, e o propunere parțial justificată, dar România nu are bani de compensații (19%, 53 Votes)
  • Nu știu (5%, 14 Votes)
Total Voturi: 275Arhiva
Test au vrut. O să-l aibă. Să ceri cetățenilor României (deci nu românilor ci tuturor cetățenilor) sărăcite, spoliate, dezindustrializate, să plătească ACUM, sau într-un viitor apropiat, despăgubiri unor persoane particulare și Israelului pentru sumele plătite la emigrarea evreilor este nu doar o obrăznicie fără margini ci și o acțiune contraproductivă, din partea unei publicații care pare că vrea să sensibilizeze aceiași cetățeni la dramele trăite cândva de evrei. 
Nu mai există nici un motiv care să întemeieze considerarea evreilor emigranți ca o categorie privilegiată, specială. Au fost o categorie specială când au emigrat, atunci erau singurii cetățeni ai României care aveau această posibilitate prin simpla lor apartenență la comunitate. Nimeni nu i-a dat afară. Au plecat îndoctrinați de sionism sau pur și simplu, oportunist, individualist, în căutarea unei șanse exterioare, căutare cât se poate de normală. A transforma această situație privelegiată, atunci, în sursă de despăgubiri, acum, nu este acceptabil și echitabil. Acel guvern al României care va accepta despăgubirile sau le-a acceptat va plăti mai devreme sau mai târziu o astfel de decizie.

Trebuie să se pună pe tapet contractele, acordurile, cheltuielile care privesc indivizi emigrați din toate păturile și comunitățile, cu avantajele și dezavantajele implicate pentru țara de plecare și pentru țara de destinație, nu doar spre, teoretic, Israel, ci Statele Unite, Germania, Ungaria etc., După aceea se va putea discuta concret și negocia, dar nu în sens unic. 
Fiindcă aici nu mai e vorba de valori morale ci de bani și de interese colective.
Pe cine reprezintă acești inși care se tot pronunță din auzite pe teme de importanță istorică? Acțiunea lor îmi aduce aminte de zvonurile lansate de serviciul specializat al Securității pentru a testa opinia publică din România. Desigur nu e vorba ACUM de Securitatea din România ci de alte servicii specializate. Prea își cântă în strună toți cei care s-au aglutinat în jurul acestei publicații, unii dintre ei, desigur din orgoliu, alții din prostie, unii din convingere, alții din solidaritate comunitară și câțiva ca mandatari ai serviciilor la care fac aluzie.
Dan Culcer

Niciun comentariu: