duminică, 3 octombrie 2010

Nicolae Manolescu. Ce nu (vrea să) ştie Herta Müller (I)

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.
Oare, precaut, Nicolae Manolescu își lasă spațiu de manevră, publicând așa zisa prima parte a textului, sau redacția Adevărul, mizând pe atracția opiniei colaboratorului lor și pe scandalul Herta Muller, face retenție de informație, ca să producă valuri două zile și nu una ?
Cu prietenie, Dan Culcer

Ce nu (vrea să) ştie Herta Müller (I)
    •    http://www.adevarul.ro/nicolae_manolescu_-_comentarii/Ce_nu_-vrea_sa-_stie_Herta_Muller_-I_7_346235375.html   
    •   
    •    •    •    02 oct 2010
    •    1278 afişări

Primirea de care s-a bucurat Herta Müller în România la sfârşitul lui septembrie a fost, spre lauda intelectualilor români, excepţională.
Sala Ateneului era plină ca în foarte puţine împrejurări. În faţa librăriei Humanitas s-a format o coadă de sute de persoane. Presa culturală şi cotidianele au consacrat evenimentului pagini întregi. N-au lipsit radioul şi televiziunile. Trebuie să recunosc că am fost mândru de atenţia pe care intelectualitatea bucureşteană a acordat-o scriitoarei germane de origine română, laureată a Premiului Nobel. „Premiul este al dv. în întregime, nu al Germaniei, nici al României", a spus în cuvântul său Andreas von Mettenhelm, ambasadorul Germaniei. Am citit o bună parte din literatura Hertei Müller, romane ca şi eseuri, şi sunt de părere că Nobelul este absolut meritat, indiferent de numele, uneori mult mai cunoscute, ale altor candidaţi din 2009, cu care numele ei a fost, nu o dată, pus tendenţios în cumpănă. Îmi pare rău că trebuie să spun că Herta Müller nu a fost la înălţimea prestigiului ei şi a entuziasmului celor care au întâmpinat-o.
Ce enormă dezamăgire felul în care Herta Müller a răspuns la întrebările lui Gabriel Liiceanu în dialogul lor de la Ateneu! Înainte de orice, mi s-a părut nepotrivită cu statura ei morală flatarea unui public doritor să audă exact ceea ce i se spunea. Herta Müller a jucat, evident, un rol. Faptul că l-a jucat perfect, ca o mare actriţă, e departe de a putea fi considerat o scuză. Aplauzele la scenă deschisă dovedeau că mesajul ei trecuse rampa. Ceea ce este ciudat este că publicul nu părea să fi remarcat că nu doar scriitorii erau aruncaţi în groapa cu lei a judecăţii de apoi a colegei lor de breaslă, ci şi poporul român în întregul lui.

Un mesaj, nu doar răutăcios, ci şi incorect. Herta Müller îl transmisese şi cu alte ocazii, deşi nu cu audienţa din 27 septembrie. Mesajul consta în criticarea fără menajamente a comportamentului românilor în anii dictaturii comuniste şi a lipsei de atitudine civică a scriitorilor. „Majoritatea românilor au avut avantaje, s-au aranjat ... Nu mă mir că aceşti oameni nu vor să spună că dictatura a fost o crimă, şi-ar pune în discuţie propriul trecut", a afirmat ritos Herta Müller. Adevărul este că oamenii din toate dictaturile „s-au aranjat" mai mult sau mai puţin. Regimurile comuniste au durat decenii şi trei sau patru generaţii au fost nevoite să caute moduri de supravieţuire. Eventual să emigreze şi să critice dictatura de la distanţă, cum a procedat Herta Müller însăşi. Cât timp s-a aflat în România, a tăcut, chiar dacă, vorba ei, s-a „enervat"; de solidarizat, nu s-a solidarizat cu disidenţii, fatalmente minoritari în toate dictaturile (reproş pe care îl face acum majorităţii românilor), ba s-a „aranjat" şi ea cum a putut, nerefuzând de exemplu un premiu literar acordat de UTC. Şi nu mi se pare deloc onorant din partea ei să nu ştie, şi încă şi mai grav, să se prefacă a nu şti că, vorbind de memoria dictaturii, în România postdecembristă există un institut al statului care studiază trecutul comunist şi crimele lui şi că România este singura ţară din fostul lagăr estic al cărei preşedinte şi-a asumat oficial un raport care condamna regimul, declarându-l, nu numai criminal, dar şi ilegitim.
Nicolae Manolescu

--------Comentarii------------
Herta Tizmenitzki02.Oct.10-23:34hs
Va rog sa ma contraziceti, daca nu e adevarat. Un tip cu simtzul masurii a scris::

---------
Securica29.Sep.10-20:42hs


Va spun ceva numele de mai jos?

Auug San Suu Kyi
Alva Myrdal
Wislava Szymbrovca
Wangari Maathai
Shirin Ebadi

Cuuuum? Nu stiti cine sunt? N-ati citit nimic din capodoperele lor? Pai sunt "coledzele" de premiu Nobel, ale lu' madam Muller. Toate pe criterii politice.
S-au nascut talente si mor sperante.

----------------
Nu va faceti iluzii. La anu' pe vremea asta, nimeni nu-si va mai aduce aminte de "romancutza-hitlerista". Poate doar vreun curios ca "Securica".

PS @Paun. Ce-ai tataie, te-ai imbatat si esti singur acasa?
marius02.Oct.10-23:45hs
Manolescu,stii ce scrie uriasul GOMA de tine;retine-te olecuta.Si imbecilu ce o bruftuluieste pe hitlerista-ba tie!
stefana03.Oct.10-00:03hs
"Chiar eu Dedataasta02.Oct.10-21:22hs

Mai lasati-ne bah cu nefututa asta plescara. Un fel de Mirela P. din Banat."


Un premiu Nobel pentru Mirela P nu se poate.
Se poate insa, pentru efortul asiduu de a da copy/paste si a rezista eroic in ciuda a 0 ( zero) vizualizari si 0(zero) comenatrii pe wwwopiniiceteanesconebunesti.ro" un premiu Pulitza.
Cu decernare in cadru "orgazmizational", in aplauzele frenetice ale ilustrilor colegi de suferinta: Iuliana Kkartiana, dr Elby ( ambii logopezi), Turtzurel, Pistruiatul, Ciulea Oieru , Danciu Piritu si Dan Ciupiritu , premul sa ii fie oferit de Andrei Neputzatorul si receptia sa se organizeze , fireste, in Pavilionul Fiorosi.
FLORA03.Oct.10-00:49hs
ceea ce scrieti dvs. domnule manolescu este bataie de joc. a fost condamnat comunismul asa se trateaza atatia zeci de ani de suferinta pentru unii. nu legea lustratiei, nu casarea sentintelor fostilor detinuti politici etc. paul goma este considerat in continuare un paria. herta muller nu a critica toata intelectualitatea si nici tot popoprul roman. i-a criticat doar pe aceia care nu s-au opus intr-un fel sau altul dictaturii comuniste ci au profitat acestia aflandu-se in continuare in functii cheie. revolutie a fost, dar noi romanii nu ne-am preocupat sa schimbam oamenii din institutii, guvern etc. sunt aceeiasi. la vremea lor paul goma, doina cornea, pr. calciu au fost singuri, nimeni nu s-a aliat cu ei.
Hoheru03.Oct.10-00:52hs
Stefano, ce ai ba retardatule, ti-a trecut frica de policia. Pai ba fututule, io n-am treaba cu mustacioasa. Aici se vede cat esti de bou.Chiar mi-ar place sa-ti trimita nebuna politia pe cap, se te faqa aia pachet in avionu' de Bot'seni. Al dracu' futut ce limbarita ai cand te lasa lumea in pace. Cum iei cate unu un sut in coaie, cum dispari trei zile schelalaind. Chiar mi-ar place sa te afle
nebuna aia pe unde freci pula, ca poate ne spune si noua.
stefana03.Oct.10-01:07hs
Fey balabusto....=))
Ia de la Basescu=))
Tot astept sa-mi trimiti pe aia de la brigada antitero sa-mi dea jos tancul din pod, ca de cand ai plecat din sat de la Ghermanesti " la tara" , Menumorut e disperat ca i s-a defectat jocul " nebuna online" ...
Si asa, daca tu trimiti politia sa-mi dea trancul jos din pod, il trimit la Menumorut sa aiba cu ce sa se joace pana te externezi. Mirelo Predan( Hoho si mai cum ai zis? =))... dupa IP-ul bunghit de tine, dilimache, rezulta ca as sta la Madrid. Pana aici e corect. Madris e capitala tarii unde locuiesc. Alte noutati?
Vrei sa stii pe unde frec poola, duduie Predan? Pai de ce? Vrei sa freci si tu si in Romania nu i se face nimanui mila de tine sa iti puna una la dispozitie? No daca da, mai sapa. Sau keep digging=))
Dora03.Oct.10-01:36hs
N'ea Manolescule, n-ai seva ! Pacat !
Marton Bacsi03.Oct.10-01:45hs
Cea mai buna dovada ca romanii n-au coloana vertebrala. Pai daca frigida aia complexata ar fi fost unguroaica, v-o imaginati mergand la Budapesta si incepand sa-i porcaie pe unguri? I-ar fi tras aia niste pule in gat si niste suturi in cur de ar fi sburat baragladina pana dincolo de Bremen, sa-si faca barcutza din premiul ala..
Din toata floarea romanimii, singurul care s-a revoltat la nuielele nemeritate ale lu' SS Muller a fost... ungurul Apolzan. P-tu ca ungurii (chiar daca doar pe jumatate) au sira spinarii. Multumim domnule Manolescu Apolzan ca ati salvat onoarea turmelor de romani lasi si invatati sa incaseze bice pe spinare chiar si cand nu sunt vinovati cu nimic.
Nu stiu daca va intereseaza, dar azi v-ati castigat respectul multor romani. Care ar spune si ei acelasi lucru ca dv.(dar cu cuvinte mult mai aspre) daca nu ar fi timorati de harmalaia asurzitoare limbistilor trendy.
eoopinie03.Oct.10-02:03hs
Goma n-o sa ia niciodata Nobel. Wiesel, da. Unul scrie prea multe celalalt sau ascunde sau umfla.
Herta Muller, tinichea romaneasca, evident, nu ia. Nobel, da, si banii, evident.
Orice minoritar, la noi, pune automat orice necaz pe care-l are in viata pe "nesansa" de a se fi nascut in Romania. E asuprit, persecutat, discriminat, constrans. Da' stati oamenilor acasa la voi, unde e bine, nu mai veniti la noi. Eu cand merg in concediu la mare, stau doua saptamani, dupa care ma intorc acasa, nu ma fac stapan pe palier la hotel si stau apoi sute de ani.
Cred ca a fost oricum sortita deceptiei. Nu cred ca Germania a schimbat ceva esential in viata sa. Fara Securitate cred ca era si mai singura. Fiind deja in Germania, a pierdut si speranta eliberarii, pe care o avea in Romania.
Romanii sunt cum sunt, nu mai "elaborez". Intr-un mod detestabil, se pare, n-am fost, nu suntem, un popor de Herta Muller-e. Mai poate sa-i acuze de lasitate, imoralitate, de exemplu, daca tot ii confera o asa mare satisfactie, si pe cubanezi, si pe nord-coreeni, si pe rusi. Ca au tolerat/tolereaza ca prostii dictaturi. Sau pe americani, ca-s sub dictatura profitului. Sau pe nemti si pe japonezi, ca-s sub dictatura perfectionismului tehnic. Sau pe scriitori ca-s sub dictatura vanitatii. Pe toti, ca ne supunem legii gravitatiei. Pe ea, ca e, usor amuzant, victima iluziei cuceririi libertatii absolute.
Vasile03.Oct.10-02:54hs
Nici nu ma asteptam de la o altfel de reactie din partea d-lui Manolescu. Dovedeste ca Herta Müller a avut dreptate 100%. "Intelectualii" romani care ies in fata (Manolescu, Liiceanu, Patapievici, Vadim s.a.m.d.) sunt lipsiti de ceea ce ar trebui sa defineasca esential un intelectual, si anume de caracter. Sub spoiala de vorbe se ascund niste pitici in spirit, niste oameni fara coloana vertebrala si numai asa au reusit sa se faca cunoscuti. S-au indoit pana la pamant au lins unde trebuie si ca sa se puna bine si cu capra si cu varza au facut o dizidenta de fatada. Este o neobrazare sa spui ca ai ai facut dizidenta pentru ca in cartile tale nu ai laudat regimul. Este o insulta la inteligenta celorlalti, si asta a spus-o D-na Müller raspicat. Tot respectul!
COSTACHE03.Oct.10-03:22hs
DOMNULE MANOLESCU?!
CARE DISIDENTI? (hmm! DORIN TUDORAN?MIRCEA DINESCU?-fosti nomenclaturisti culturali comunisti ?primul fost secretar USR ,al doilea fost secretar UTC ? )&,,disidentii,, astia care s-au solidarizat cu GOMA la iepoca?
CARE SOLIDARITATE BRE?
OK.
POATE VA SALVEAZA V.PADINA.
SINCER.
ps:
se pare ca HERTA MULLER nu a afirmat niciodata ca ar fi fost ,,disidenta,,in sensul in care este inteles?! termenul de disident in ROMANIA.(cel putin asa stiu eu de la traducatoarea ei de limba franceza Claire de Oliveira)


Sa radem03.Oct.10-04:28hs
Stefano, unde ai disparut nenorocitule, baga-ti-ai pula in ma-sa lu' Menumorut, adica tot in ma-ta? Dai sa fugi porcule? Pai mai e nitel pana te gabjeste mustacioasa. Sa vezi ce o sa mai razi atunci. Sa mori de ras, nu alta! Ce-mi place cand cineva moare de ras.=))
teodorescu03.Oct.10-05:06hs
Articol tipic romanesc adica de ce critica ea floarea intelectualilor romani care au facut compromisuri, s-au compromis sau au turnat la securitate cind in tinerete a putut accepta un premiu UTC ?
Cum adica a spus ceea ce publicul a vrut sa auda ??
Vad ca plecati pe principiul cine nu este de acord cu noi greseste si dezonoreaza poporul roman dar intrebarea care ma framinta este de ce reactionati in felul acesta, va-ti simtit vinovat ???
Sa mai radem03.Oct.10-06:53hs
Iuliano Cartiano, unde ai disparut nenorocitule, baga-ti-ai pula in ma-sa lu' tac/tu, adica tot in gura ma-ti? Dai sa fugi scroafa ordinara? Pai mai e nitel pana te gabjeste cel de la care ai ciordit expresia asta ca şi multe altele. Sa vezi ce o sa mai razi atunci. Sa mori de ras, nu alta! Ce-mi place cand cineva moare de ras.=))
Sa mai radem03.Oct.10-07:06hs
@Hoheru(Iuliana Cartiana): "Stefano, ce ai ba retardatule, ti-a trecut frica de policia. Pai ba fututule, io n-am treaba cu mustacioasa. Aici se vede cat esti de bou. Chiar mi-ar place sa-ti trimita nebuna politia pe cap, se te faqa aia pachet in avionu' de Bot'seni. Al dracu' futut ce limbarita ai cand te lasa lumea in pace. Chiar mi-ar place sa te afle nebuna aia pe unde freci pula, ca poate ne spune si noua."

- ai nostri securisti nene! care nu moare niciodata! ca doar de-aia s-a condamnat comunismul in vorbe de catre Carmaciu, ca sa continue bine mersi in fapte!
Vlad03.Oct.10-07:51hs
Domnule Manolescu, chiar nu va e rusine? Ce rezistenta ati opus comunismului? 
Si cine condamna, asa zicand, comunismul?? Cine? Un tiran insetat de putere si razbunare? Rusine!!
MelosNegros03.Oct.10-07:52hs
Se spune că bătrîneţea te înţelepţeşte, dar se vede că pe foarte mulţi, de-a dreptul îi ticăloşeşte: 
- trebuie să fii de-a dreptul mîrşav pentru ca să acuzi o dizidentă că de ce o primit în adolescenţă un premiu de la...UTC. 
- şi trebuie să fii şi mai mîrşav pentru a ridica în slăvi căcatul-praf pe care l-a făcut securistul ceauşist Băsescu cu comunismul...
- şi trebuie să fii şi mai mîrşav ca să acuzi pe acea dizidentă că o preferat să critice comunismul de departe, în timp ce tu, Apolzan, ai preferat să tragi nemijlocit şi cu neruşinare (pentru multiple avantaje) talăngile comunismului (care ţi-a aruncat părinţii la puşcărie politică), pretinzînd că faci "critică literară"!
Vlad03.Oct.10-07:52hs
Domnule Manolescu, chiar nu va e rusine? Ce rezistenta ati opus comunismului?
Si cine condamna, asa zicand, comunismul?? Cine? Un tiran insetat de putere si razbunare? Rusine!!
MelosNegros03.Oct.10-08:02hs
Nimeni nu are dreptul ca să o critice pe Herta! Fiindcă toţi intelectualii aţi contribuit din greu la edificarea Societăţii Socialiste Multilateral Dezvoltate sacrificîndu-vă fără să staţi pe gînduri ultimele principii morale, şi mai ales...meseria!
Unul singur poate să o critice: Steinhardt!
- Dar atenţie, şi acela doar în ipostaza tinereţii în care le-a luat apărarea...legionarilor preferînd (el, evreu!) solidarizarea cu ei, decît să toarne fie şi pe unul singur! 
- dar nicidecum în ipostaza de după 20 de ani de la eliberare, cînd Steinhardt a ajuns la un moment dat ca să ceară aprobarea prietenilor celor mai apropiaţi pentru a ieşi din nou la scenă deschisă împotriva comuniştilor, solidarizîndu-se cu Doina Cornea (se ştie cum au reacţionat simoniştii steinhardtieni în frunte cu onorabilul Pintea)...
tamisa03.Oct.10-08:08hs
Revin, aici, cu postarea de ieri la articolul "tulburător" al dlui P:B, susţinând punctul de vedere al dlui Manolescu în privinţa părerii dnei H.M. despre poporul român: "Am împrumutat, zilele trecute, de la biblioteca de cartier, câteva cărţi de Herta Muller (disponibile neaşteptat de uşor în atmosfera de efervescenţă culturală generată de prezenţa ei in România) - nu purtau nicio urmă de uzură: se poate deduce şi că publicul larg are alte preferinţe sau preocupări, cu toată exaltarea şi comentariile impregnate de snobism din partea multor intelectuali băştinaşi care îi (re)descoperă şi îi exagerează valoarea după acordarea premiului Nobel. Oricat de valoroasă (literar) ar fi (pentru unii) opera Hertei Muller, nu pot să nu remarc temenelele ridicole ale elitiştilor de circumstanţă in faţa sentinţelor pronunţate în public de H.M., care, deşi pretinde că nu scrie despre România, ci doar despre dictatură, manifestă dispreţ faţă de etnicii români, consideraţi predispuşi să suporte fără crâcnire ororile dictaturii. Ar fi bine să i se reamintească faptul că dictatura comunistă din România a avut ca precursori militarismul şi naţional-socialismul german, dublate de barbaria rusească, iar românii oprimaţi nu aveau nicio ţară de rezervă în care să se refugieze sau de la care să aştepte protecţie.
MelosNegros03.Oct.10-08:14hs
Nici aşa.
israelian03.Oct.10-08:30hs
Desi nu-l suport pe antisemitul Manolescu ,de data asta are cert dreptate cu aceasta cucoana
MelosNegros03.Oct.10-08:41hs
@Tamisa: "Ar fi bine să i se reamintească faptul că dictatura comunistă din România a avut ca precursori militarismul şi naţional-socialismul german, dublate de barbaria rusească, iar românii oprimaţi nu aveau nicio ţară de rezervă în care să se refugieze sau de la care să aştepte protecţie."

- oare?! da' cu Germania răsăriteană fostă hitleristă, ocupată-n întregime ani grei de către ruşi, cu aia cum rămâne?! Că doar se ştie ce s-o întîmplat acolo, ceva ce nici nu visau românii noştri cei mai îndîrjiţi împotriva noii ordini sociale: 
http://www.preferatele.com/docs/istorie/10/rezistenta-anticomun17.php

"La 17 iunie 1953 muncitorii din Berlinul de Est ies pe strada si declanseaza o revolta, repede reprimata de tancurile rusesti care lasa in urma lor 51 de morti. Printre ei s-au aflat si cativa securisti ucisi de muncitori iar in saptamanile urmatoare sunt operate mii de arestari pentru a baga groaza in clasa muncitoare in numele careia se guverna."

Asta ca să nu mai vorbim de puzderia de nemţi care au trecut - pe sub gloanţe! zidul Berlinului care pe sub pămînt, care peste zid, care cu...planorul etc!
Nu de-aia o fost intelectualitatea noastră atît de obedientă ca să nu zic de-a dreptul comunistă împuţită şi delatoare, ci fiindcă aşa om fost noi rumânii, dintotdeauna!
MelosNegros03.Oct.10-08:46hs
Exact la fel şi cu Ungaria!
Aşa că...ciocu mic. Cu sofismele voastre de doi bani.
MelosNegros03.Oct.10-08:52hs
I-auzi, ia ce se mai spune (la acelaşi link de mai sus):
"In consecinta, ii intrebam tot retoric si ii lasam pe specialistii adevarati sa gaseasca explicatiile la faptul ca polonezii si est-germanii au ripostat intr-un fel, mai deschis, mai direct si in plina strada iar romanii mai ascuns, mai indirect si la adapostul codrilor..."

Deci nu numai Herta spune treaba asta.
Niels Schmecker03.Oct.10-08:54hs
Dupa cum se vede, in fiecare laudator satisfacut de "privilegiile" primite in Epoca Basescu zace un delator de cea mai joasa speta. Delator la delator lauda, si paduche la paduche... Herta Müller nu va reproseaza atat tacerea de atunci, cat colaborationismul fariseic de acum. Cu un regim abject, imoral si amoral.
ionescuion3703.Oct.10-09:02hs
Cu cat isi subliniaza mai mult meritele de "dizidenta de exceptie", cu atat isi isi reduce credibilitatea, respectul romanilor, al celor care n-au avut curajul sa se ia de piept cu Ceausescu. E drept ca acesti romani, cvasi-totalitatea poporului, nu a avut avantajul sa fie de origine etnica germana, sa poata stabili conexiuni protectoare cu Germania de Vest.
MelosNegros03.Oct.10-09:15hs
Herta Muller nu si-a subliniat niciodată meritele de "dizidenta de exceptie", dimpotrivă, a spus cu gura ei că nu se socoteşte o dizidentă! Şi nici că a luptat împotriva comuniştilor noştri. A spus că pur şi simplu nu a mai înghiţit ceea ce milioane de români au făcut ani grei:
http://www.radio3net.ro/r3pages/view/191
MelosNegros03.Oct.10-09:28hs
Aşa cum atunci cînd ridici un bolovan, se poate vedea cum colcăie o groază de gîndaci negri mai mari sau mai mici, la fel s-a întîmplat acum cu venirea acestei Herta Muller, care pentru prima dată a ridicat vălurile cu care şi-au acoperit intelectualii noştri responsbilitatea pentru TOATE crimele comunismului.
E pentru prima dată cînd nu se mai trîmbiţează cunoscutele sloganuri anticomuniste despre "porcii de securişti" (Europa Liberă!) şi mai ales "porcii de nomenclaturişti" care au prostit, subjugat şi exploatat un popor întreg de..."îngeraşi" (alminteri foarte pofticioşi de case de pomană, muncă în dorul lelii, mai degrabă cu mapa decît cu sapa, de titluri onorifice, şi alte concedii de-a valma)!
Degeaba a urlat un Goma taman despre aceleaşi aspecte, că nu l-o crezut nimeni: un necunoscut, başca invidios pe succesul confraţilor! La fel şi filozoful vagabond Cezar Mititelu.
Dar totul s-a sfîrşit odată cu venirea unei laureate a premiului Nobel care le-a aruncat în faţă sentinţa definitivă: sunteţi principalii vinovaţi, voi toţi care vă pretindeţi...victime! (n-a observat nimeni sarcasmul infinit al nemţoaicei care la interminabilele aplauze de roboţi ale publicului nostru, răspundea cu un răpăit din palme de-a dreptul isteric.)
Lucifer03.Oct.10-10:01hs
Aşteptam cu interes părerea Maestrului Manolescu fiind o autoritate în materie literară(dar care,vai,a uitat-o pe HM din "Istoria critică...).În acest prim articol dl Manolescu face un fel un fel de prezentare a întâlnirii HM cu confraţii ei români;tonul lui NM este un pic critic la adresa scriitoarei germano-române.
Eu aş privi această vizită în mod pozitiv,căutând aspectele care ar trebui să ne poziţioneze pe noi românii în raport cu literatura occidentală.Ne-a spus-o ambasadorul Germaniei:premiul nu este al Germaniei sau României,este al publicului/cititorilor din toată lumea.A spus-o şi Herta Muller,respectiv că literatura ei este o aventură personală fără consideraţii naţionaliste,lingvistice sau politice.Şi,aş adăuga,atenţia Germaniei şi a Occidentului asupra fenomenului totalitar comunist(aici germanii înţelegând mai bine starea fiindcă şi ei au avut de-a face cu nazismul) s-a oprit la specificitatea comunismului românesc pe care,iată,au onorat-o în cel mai înalt grad.
Deci,să fim bucuroşi că un scriitor trăitor pe meleagurile mioritice,fie el şi german,a fost onorat printr-un premiu de cel mai înalt nivel.Care onoare se transmite,fie şi indirect,românilor.Se pare că Germania şi Occidentul înţeleg mai bine comunismul decât românii;de aceea,mulţumim Herta Muller,mulţumim Germania,fiindcă ne-aţi arătat o altă oglindă în care noi nu am privit.

Paun03.Oct.10-11:13hs
Intradevar i-a "tulburat " rau d-na Herta Müller pe intelectualii romani.
Pana la urma , asa cum s-a remarcat, aprecierile d-nei Herta Müller au la baza educatia ei, experienta sa de viata , conditionarile culturale ( e de etnie germana)......
Nu trebuie sa o credem, sau sa inghitim pe nemestecate ce spune d-sa , trebuie doar sa intelegem ce vrea sa spuna.
"Tabla de valori"morale, a d-nei Herta Müller nu coincide cu a intelectualilor nostri, dar care este "tabla de valori" a intelectualilor romani?
Avand exercitiul duplicitatii de vreo 50 de ani cel putin, probabil nu suntem obisnuiti cu exprimarile transante, directe.

S-a constatat ca intro lume atat de diversa cu o supervarietate de oferte , capacitatea noastra de a discerne este foarte redusa . Si atunci fundatia Nobel, criticii de arta,premiile Oskar, .... casele de moda, topurile de tot felul, recalmele.... ne "ghideaza" ce e "valoros" si ce nu.
Vorbele d-nei Herta au un impact acum, pentru ca are un "Certificat de Calitate"(NOBEL)
Pe "ghizi" cine-i ghideaza?

Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro