luni, 11 octombrie 2010

Mircea Vulcănescu este românul căruia i se datorează recunoștiință națională

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Recitiți sau citiți auto-apărarea lui Mircea Vulcănescu, publicată inițial de Virgil Ierunca în Ethos.Textul poate fi probabil găsit și într-o ediție de opere ale lui Mircea Vulcănescu. Veți vedea că acestui om de bine, patriot și genui economic îi datorează România «une fiere chandelle» pentru a fi creat situația evocată mai jos, care, în acest context, nu este nici pe departe o poveste, vreo scorneală de ziarist. Iar lui Radu Golban, descoperitorului acestei datorii neachitate, îi datorăm deasemenea omagiul pentru inteligență și tenacitate.
Cu prietenie, Dan Culcer

Cine este românul care a descoperit că Germania datorează României 18 miliarde de euro

Radu Golban este un român stabilit în Basel, Elveţia. Doctor în economie, el a descoperit în timp ce îşi făcea documentarea pentru teza doctorală că Germania are o datorie istorică către Banca Naţională a României: peste 18 miliarde de euro.
Radu Golban este doctor în economie în Elveţia. / FOTO: Hotnews.ro
Imaginea 1/1
"La origine, sunt din Timişoara. La vârsta de 14 ani -în anul 1988- împreună cu familia, am emigrat în Germania. Sunt cetăţean german şi din anul 2003 m-am stabilit în Elveţia", a declarat el într-un interviu pentru HotNews.
"Având reşedinţa în Basel, mi-a fost facil să accesez arhiva Băncii Reglementelor. Am analizat raportul numărul 14 al instituţiei, care tratează în mod special cumularea soldului român şi tehnicile Germaniei de a reduce acest sold sau "varfurie" neacoperite ale comerţului în compensaţie între cele două ţări. În ciuda diferitor tehnici ale Germaniei de a reduce soldul - fie prin decontarea staţionării trupelor germane în România din soldul curent sau achitarea unor datorii ale României faţă de Germania în 1944 tot din soldul curent, acesta a crescut în favoarea României în ritm accelerat. În 1944 de la circa 900 de milioane la 1200 de milioane de Reichsmark.".
Astăzi, valoarea iniţială pe care instituţia condusă de Mugur Isarescu ar putea s-o recupereze de la Germania ar fi de 18,8 miliarde de Euro, conform unor calcule efectuate de membrii comisiei Bergier, din Elveţia.
Pe lângă demersurile publicistice, au fost efectuate şi demersuri pe lângă autorităţile statului român: "Astfel, prin amabilitatea d-lui Eugen Anca (n.r. om de afaceri de origine română, care s-a preocupat de tezaurul romanesc de la Moscova) s-a depus o adresă la BNR, înregistrată cu nr. 783/17.06.2010; BNR a răspuns prin adresa nr. XVIII/3600/16.07.2010. În data de 17.06.2010 am transmis o petiţie Preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, care - prin consilierul Gabriel-Cristian Piscociu - a răspuns cu adresa nr. DRA2/19148/09.07.2010 (petiţia fiind ulterior trimisă la Ministerul Afacerilor Externe)", a spus Golban.
"Un demers legal pentru recuperarea soldului nu a fost demarat. Până acum, toate acţiunile s-au concretizat doar în interpelări, adrese şi articole publicate. Deja este cunoscut faptul că, pe 16 august 2010, d-na Ulla Jelpke, parlamentar german, a adresat Guvernului Germaniei o interpelare, solicitând un punct de vedere oficial în această problemă."
Golban este convins că în cele din urmă datoria poate fi achitată: "Altfel, eu şi colaboratorii mei, nu ne-am mai fi angajat într-un demers făra sorţi de izbândă", a mai spus economistul din Elveţia.
Germania îi datorează României peste 18 miliarde de euro, sumă care provine dintr-un contract de Clearing semnat între Guvernele României şi Germaniei la 23 martie 1939.
Prin contract, România se obliga să livreze mărfuri diverse către Germania, care urma să le achite la un preţ mai mare cu 10% faţă de valoarea medie a preţurilor mondiale. Germania urma să achite facturile prin Casa Germană de Compensaţie, dar plăţile trebuiau efecuate numai către BNR, în mărci germane imperiale. BNR, la rândul ei, achita în lei româneşti exportatorilor.
Germania şi-a achitat în primii ani datoriile faţă de statul român, dar în contextul războiului s-au acumulat datorii la plăţi. Ministerul de Finanţe din Germania a emis, la data de 7 septembrie 1944, un document oficial ce avea caracter intern, prin care recunoştea că are obligatţii de plată neachitate la termen, către 31 de state, protectorate şi teritorii. România ocupa locul patru cu suma de 1.126.344 mărci germane imperiale.
Exporturile României către Germania au continuat să fie derulate şi după 23 august 1944 şi deşi mărfurile româneşti exportate în Germania erau din ce in ce mai reduse, totalul facturilor pe care Germania trebuia să le plătească României se ridică la aproape 1,3 miliarde de mărci imperiale germane, ceea ce ar reprezenta în prezent 18,8 miliarde de euro.
BNR le-a plătit exportatorilor români, la zi, toate facturile, dar nu a mai solicitat plăţi compensatorii de la nemţi.

Niciun comentariu: