miercuri, 16 decembrie 2009

Ce-i cu MaghiaRomania asta?

Comentariu. Nimic nu e întâmplător, cred. Nu știu cui aparține Inițiativa. Dar văd că există și nu o pot ignora. Nici nu pot trece cu vederea dublul sens al titlului. E vorba deci despre maghiarimea din Romania, dar si despre româno-manie sau maghiaro-manie, adica despre manii. Mai sunt și naționalități ? Filo-țigănia sau filo-romia, există? Ce raporturi există de fapt între comunități? ONF-urile se ocupă de conflicte, discriminări. Dar de coabitarea pașnică nu se mai ocupă nimeni?/
Dan Culcer

http://maghiaromania.wordpress.com/about/

Ce-i cu MaghiaRomania asta?

E criza mare, monser! E criza economica, si de aici se scurteaza bugetele, se imputineaza angajatii, iar buzunarele ne intra la apa. Dar creierele, ele, ar trebui sa ne ramana intacte.

Insa, dovada ca si mintile sunt in criza, sta radicalizarea UDMR in chestiunea etnica si succesul radicalilor si extremistilor la europarlamentarele din Romania si Ungaria. Radicalismul naste radicalism, extremismul naste extremism si, eventual, mai multe voturi.

Dar noi, cei de pe Maghiaromania, nu suntem politicieni. Nu propunem pensii mai mari, salarii mai grase, sau lupta cu “pericolul” romanesc/unguresc/tiganesc etc. Propunem, in schimb, lupta cu prostia. Lupta cu generalizarile facute din lenea mintii, din instict de turma, sau din interes meschin. Lupta cu ideile sovine*.

Propunem si priviri nuantate asupra relatiilor interetnice, identitatii, politicii. Indeosebi in ceea ce-i priveste pe maghiarii din Romania, de unde si “acronimul” MaghiaRomania. Dar si pe majoritari si pe ceilalti locuitori ai fascinantului nostru spatiu mioritic. Si pentru ca tre’ sa cunoastem si “situatiunea Europei“, vom arunca din cand in cand cate-un ochi si prin ograda minoritatilor de prin alte tari.

Si cum nu cautam voturi (cel putin pana la vreun concurs de bloguri) va propunem doar sa ne comentati daca va place (sau nu) cum gandim si cum scriem.

______________________________

*motiv pentru care Maghiaromania noastra nu are de loc intelesul pe care i l-a atribuit J.F. Geltsch si pe care l-a folosit Raul Sorban:”ridicarea maghiarimii peste toate celelalte naţiuni, postularea hegemoniei maghiare fără a ţine seama de realităţi”. Maghiaromania in acest sens si-a luat si isi va mai lua destule suturi de la noi, asa cum isi va lua si “romanomania”.



Despre minoritati si alti maghiari.

* Acasă
* Ce-i cu MaghiaRomania asta?
* Nelli
* Olahus
* Sugestii și reclamații

Liberalii UDMR condamna extremistii maghiari. Dar restul UDMR?
2009 decembrie 5
tags: 1 decembrie, Cluj, EMI, extremis, extremisti, fascisti, HVIM, legionari, noua dreapta, plutonul secuiesc, Secuime, udmr, ura
by olahus

Rate This

Quantcast

Despre un cerc…

“Cercul Liberal al UDMR a condamnat, prin intermediul unui comunicat, manifestările extremiste din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe desfăşurate în 1 decembrie.

Dacă la Cluj-Napoca a fost un incident scurt generat de tentativa câtorva membri ai grupării radicale “Garda Maghiară” de a se manifesta în Piaţa Unirii, la Sfântu Gheorghe, în inima Ţinutului Secuiesc, organizaţia naţionalistă română “Noua Dreaptă” a ţinut să celebreze Ziua Naţională, fiind la un pas de încăierare cu membrii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, altă grupare naţionalistă din Ungaria” (Ziua de Cluj)

Din comunicat: “Extremiştii noştri trebuie trataţi cu aceleaşi standarde ca şi ai celorlalţi. Sperăm ca toleranţa transilvană să nu fie numai istorie, ci o realitate a zilelor noastre” (vezi si la Tihi)

Nu e prima oara cand liberalii sau macar niste liberali din UDMR condamnda extremismul maghiar. De pilda Czika Tihamer s-a vazut cu numarul de telefon afisat pe un site extremist dupa ce a atacat in repetate randuri EMI si alte organizatii extremiste/radicale.

Insa e poate prima oara cand cercul lanseaza un comunicat anti-extremist in romaneste. Si e preluata de “presa romana” (de fapt doar 2-3 site-uri, din care majoritatea par agregatoare de stiri)

…si despre o groapa

Na jó, nagyon szép, de* restul UDMR ce face? De ce tace? Campania pentru primul tur a trecut, Kelemen (nu) si-a luat voturile cuvenite. Nu mai e nevoie sa asigure unitatea electoratului maghiar.

Cu fiecare manifestatie extremista in timpul careia UDMR se uita in alta parte, formatiunea parlamentara maghiara sapa o groapa. Frumos ar fi ca in ea sa cada mai-marii partidului (mai putin exceptiile liberale).

Nu, cei care se afunda in groapa urii romanesti, sapata de UDMR, nu sunt Bela&co. Sunt maghiarii de rand, a caror imagine se suprapune, in ochii romanului ignorant**, peste imaginea udemeristilor. Iar aceasta din urma este lipita, gratie mutismului oficial, de siglele vesele de la HVIM sau EMI.

Jó “munkát”, “barátok”!***

PS: Pentru romanii “verzi” care se vor grabi sa critice maghiarimea, la pachet: uite cum s-au purtat autoritatile “noastre” cu extremistii romani, la Cluj, de 1 decembrie. Pai sunt fascistoizii nostri, tricolori pe verticala, manca-i-ar tata! Cum sa ne atingem de ei?

Niciun comentariu: