joi, 18 iulie 2013

Cetatenia ungara pentru maghiarii din România, tema inactuala? În 2009 -așa. Ulterior- altcumva.

Acordarea cetateniei ungare maghiarilor din Transilvania nu mai este o tema de actualitate, deoarece atit Romania cit si Ungaria sint tari membre ale UE, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, transmite NewsIn.
Aflat la Cluj-Napoca, inaugurarea primei statui din Romania care comemoreaza Revolutia Ungara din 1956, presedintele UDMR a spus ca, fata de data referendumului din Ungaria privind acordarea dublei cetatenii din 5 decembrie 2004, si Romania a devenit membra UE.

„Eu cred ca aceasta problema astazi si-a pierdut incarcatura care eventual ne-a contrapus sau tensionat atmosfera. Cele doua tari, Romania si Ungaria, sint in UE, cu totii sintem cetateni europeni, nu avem o legitimatie in acest sens, dar cine stie, poate vom avea si asa ceva”, a precizat presedintele UDMR.
Acesta a mai spus ca, in opinia sa, probabil ca exista unii maghiari care si-ar dori cetatenia ungara. „Probabil ca sint foarte multi care si-ar dori acest lucru, dar fiind vorba de ideea obtinerii mai facile a cetateniei, individual, fiecare va avea posibilitatea de a decide daca se introduce aceasta posibilitate”, a completat liderul UDMR.

Problema a fost ridicata de fostul presedinte al Parlamentului ungar si presedintele Forumului parlamentarilor maghiari din Bazinul Carpatic, Szili Katalin, care a afirmat intr-un discurs ca problema dublei cetatenii trebuie readusa pe agenda publica.
„Rolul Ungariei este de a face totul pentru a indeplini prevederile Constitutiei Ungariei referitoare la maghiarii de peste hotare. Trebuie sa spun ca problema dublei cetatenii trebuie mentinuta pe agenda publica. Acum ca piedicile politice au fost inlaturate urmeaza rezolvarea problemelor de continut. Dupa cinci ani nu e doar datoria noastra rezolvarea acestei probleme, ci un subiect care ne priveste pe toti”, a spus Szili Katalin. (DIVERS – www.divers.ro)
Informații mai vechi pe aceeași temă

Niciun comentariu: