sâmbătă, 20 iulie 2013

Bogdan Diaconu. Băsescu, supărat că România a redevenit o țară, depășindu-și statutul de colonie

Atenție la rusofili și la pro-americani. Binele nu vine decât dinspre noi înșine și prin noi înșine. Când vine și dacă vine. Veche și corectă înțelepciune politică românească.  iulie 2013
Dan Culcer


Băsescu, supărat că România a redevenit o țară, depășindu-și statutul de colonie

Succesul premierului Victor Ponta în China a deranjat multe capete luminate, printre care, la loc de cinste, se află și Traian Băsescu. Firește că orice reușită a premierului este o catastrofă pentru Băsescu, PDL, Mișcarea Populară și fanii portocalii pentru că invalidează apocalipsa pe care ei o anunțau și și-o doreau din partea Guvernului. România a redevenit o țară, pe cine supără acest lucru?


Un parteneriat strategic cu China? Nu avem nevoie, este părerea Cotroceniului. Noi trebuie să stăm cuminți în cușcă și să primim din când în când câte un os, nu să fim o țară puternică și care își decide singură propriul destin și parteneriatele în funcție de interesele naționale. Acesta este mesajul de supărare al președintelui Băsescu, dar și al tuturor care nu văd cu ochi buni cum România se deschide către Asia. Cooperarea cu Banca de Dezvoltare a Chinei, așa cum a fost oficializată de ministrul Dan Șova? Foarte rea pentru România, pentru că noi nu trebuie să ne dezvoltăm, trebuie să stăm la mila unuia și a altuia care să ne dicteze câți să numărăm la referendum. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să nu avem alternativă, să nu stăm pe picioarele proprii ca țară, să nu avem relații internaționale în afara celor negociate din genunchi.

Viziunea”progresistă” a adversarilor Guvernului devine astfel mai clară ca niciodată, ca și dorința de a ține granițele și oportunitățile României închise. Iar ca să-i negi șefului Guvernului dreptul de a face vizite oficiale în alte țări decât în cele europene mi se pare a arăta prea pe față că aveam un statut de colonie. Nu, mulțumim de grijă, dar avem dreptul să discutăm parteneriate cu oricine poate aduce ceva bun pentru România.

Sau poate supărarea cea mare a plecat de la cvorumul referendumului, care s-a dovedit valid, ceea ce aruncă în aer toată scenarita ”loviturii de stat”. O lovitură de stat are loc precum în Egipt, nu prin vot popular majoritar acordat în urma unei proceduri parlamentare. Sau, am uitat, acum avem de a face cu dictatura parlamentară, după ce ne-am confruntat cu lovitura de stat a dorinței populației de a scăpa de președinte. Ciudată întorsătură a cuvintelor care ajung să semnifice contrariul lor. Cum ar putea un Parlament ales să fie dictatură și cum ar putea votul popular să fie lovitură de stat? Marii învățați care satelizează Cotroceniul nu mai au proprietatea termenilor?

Ideea era că guvernarea trebuia să iasă prost, iar premierul Victor Ponta să nu fie primit niciunde în lume, și atunci portocalele de toate soiurile ar fi respirat ușurate. Asia nu e condusă însă de prietenii lui Băsescu, așa încât, de acolo, o guvernare stabilă, investită printr-un vot popular covârșitor, se vede altfel. Probabil că cei care l-au invitat pe premier nu-i citesc pe părerologii portocalii, nici nu-și setează ceasul după buna dispoziție a Cotroceniului. Păcat, nu-i așa, că mai există țări, printre care și China, care vor să coopereze cu România. Guvernările portocalii nu au reușit să ne înfunde de tot și să ne facă nefrecventabili pentru restul istoriei. Au reușit acest lucru doar pentru perioada lor de glorie. Care, din fericire, s-a terminat.

Așa încât da, avem nevoie de un parteneriat strategic cu China, avem nevoie de țările din Asia, avem nevoie de o relație pragmatică și constructivă cu Rusia, nu de atitudini copilărești de genul ne luăm jucăriile și plecăm. Nu avem unde să plecăm, trăim în această lume în care puterile non-europene au un cuvânt din ce în ce mai greu de spus. Tehnica struțului, cu băgatul capului în nisipul de la Cotroceni unde să trăim în iluzia că suntem importanți pentru că angajații se tem de noi și ne cântă osanale indiferent ce gafe am face, nu funcționează în politica internațională.

Nu am știut, când am văzut derularea turneului asiatic, că această ieșire din izolare a României și faptul că a redevenit o țară, depășind statutul de colonie, va stârni un asemenea cuib de vipere. Doar o colonie nu are voie să-și desfășoare relațiile externe după cum consideră de cuviință și după cum îi este util. Credeam că pionii portocalii îi vor lăsa României dreptul să aibă un viitor, dacă tot i-au distrus trecutul ultimilor ani, iar în prezent fac tot ce pot pentru a bloca deschiderile țării. Dar dorința lor de a distruge a fost mai puternică. România nu ar trebui să devină jucătoare tocmai pentru a-i lăsa pe cei care practică politica struțului să se simtă esențiali. Iar faptul că nu mai sunt așa îi aruncă pe culmile disperării...

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Bogdan Diaconu
Romania, România. TOP, România. Comentarii, România

Distribuie pe:
Lasă un comentariu 7

constantin un moldovean, 6 iulie, 13:41#
Băsescu are programat în el distrugerea României

Marian Radulescu, 6 iulie, 15:58#
Foarte bine ca Ponta a facut acest prim pas catre China.Sper sa nu se opreasca aici si sa faca urmatorul pas important:normalizarea relatiilor cu Rusia.Asteptam!!

Vasile , 6 iulie, 20:36#
Prietene deputat, termină cu propaganda asta politicianistă de prost gust: da, sunt de acord cu tine că aroganța lui Poanta supără aroganța lui Bășescu, dar succes în China, nici vorbă, iar cu o floare nu se face primăvară. Nu fi ipocrit că și Poanta pupă poala occidentalilor la fel de bine ca și Bășescu, iar acest articol triumfalist arată că nu ai intenții prea bune, decât populismele cu care ați infectat toți politicienii, nu doar cei portocalii, de fapt toți sunteți maro, vă dați cu nuanțe, umblați cu ciori vopsite, pentru a agita populația, a-i da impresia de democrație pe burta goală. Nu ne insulta inteligența că nu suntem proști, cum ne crezi tu, prost oi fi tu de ne-oi crede așa, pe cuvântul meu de pionier. Sunteți la fel de vânduți, doar vă bateți pe ciolan, iar poporului îi dați doar ce vă scapă printre dinți. Când ați fost la putere nu ați făcut nimic pentru a atenua tensiunile cu Rusia, de exemplu, ci ați stat drepți la ordinele Washingtonului, ați trimis soldați pe afară la ordin, ați vândut pe doi lei la ordin, ați jefuit bugetul țării (Bechtel își zice ceva?) la ordinul șefilor de la Washington, așa că, dacă ne crezi proști, că uităm repede, mai bine uită!

Aurora Inoan, 6 iulie, 22:19#
Cooperarea cu Asia este foarte bienevenita, una cu Rusia ar fi ideala insa eu nu am nici un dram de incredere in Ponta.Si el si Basescu au caracter de piranha.Ince-l priveste strict pe Ponta, probabil ca intelepciunea orientala isi spune cuvintul: asiaticii isi urmaresc interesul cu zimbetul pe buze.In spatele zimbetului de circumstanta, ei stiu bine cine este interlocutorul.Si vor actiona in functie de circumstante.

daniela radu, 6 iulie, 23:56#
Ce cuprinde, pe scurt, parteneriatul strategic cu China semnat de Ponta în ultima deplasare? Sau Ponta de fapt n-a semnat nimic, doar chestii nesemnificative de prietenie între popoare? Ce a adus nou pentru politica şi economia românească excursia lui Ponta în Asia, concret? Aş vrea o trimitere la documente oficiale.

Nicolae Marian, 7 iulie, 11:10#
Initiatii stiu deja ca atat Basescu cat si Ponta fac parte din aceeasi haita.....care cuprinde atat PDL-ul cat si asa zisa Miscare Populara impreuna cu M.R. Ungueanu si alti "demnitari" de carton. Faptul ca exista intepaturi intre Ponta si Basescu nu este altceva decat circ pentru plebe.....mai lipseste painea.....pentru a ne regasi in Roma in secolul I e.n. Ce-a fost odata este acum, ce este acum va fi si altadata......

Nicolae Marian, Ieri, 20:24#
Domnule Basescu, despre proiectul Israel in Romania ce ne puteti spune, va rugam : Cornel-Dan Niculae : Politica filo-sionista a Romaniei in fata Europei si a lumii – Cu concursul guvernelor de dupa 1990 si al principalelor mijloace de informare în masa (ziare, posturi radio, tv) din Romania, care cenzureaza toate stirile si informatiile tangente la acest subiect, încetatenirea evreilor se face în secret, în cea mai mare taina. In prima faza evreii încetateniti nu se grabesc sa se instaleze în România, dar au grija sa cumpere valorile imobiliare (apartamente, case, terenuri, spatii comerciale, de productie etc.) accesibile. De câtiva ani buni piata imobiliara din România a devenit monopolul unor firme evreiesti. La început, se vor stabili în Romania evreii în vârsta, motivând ca vin sa-si traiasca ultimii ani din viata în România, sa-si cheltuiasca pensia în România, ceea ce pentru multi români naivi va face suportabila si chiar tentanta ideea “revenirii” evreilor în România. Ulterior, când se va implini numarul (un milion) de evrei care si-au luat a doua sau a treia cetatenie în România, iar controlul evreilor asupra institutiilor publice din România va fi deplin, evreii vor veni cu totii “acasa”, în proprietatile lor, fara sa existe nici un temei legal pentru a li se interzice sa devina astfel o minoritate etnica suprapusa întregii societati românesti. Asa zisul “stat de drept” va considera ca invazia evreilor este perfect legala…scopul final al proiectului Israel în România este instituirea unui control deplin asupra României si deposedarea în fapt a românilor de teritoriul lor national. Beneficiind de experienta capatata în Palestina, liderii evrei au adoptat pentru Romania o strategie diferita, mult mai subtila, mai ingenioasa, dar cu acelasi tel: uzurparea drepturilor pe care românii le au în tara lor si asupra tarii lor…” (Un Israel în România, Apel al Uniunii Vatra Româneasca si al ligii pentru combaterea antiromânismului.)

Niciun comentariu: