marți, 30 aprilie 2013

Varnita invadata de militienii transnistrieni si armata rusa


Varnita invadata de militienii transnistrieni si armata rusa
April 28, 2013 Diverse, Info, News 1 Comment


Varnita este o localitate din Republica Moldova aflata la granita cu Ucraina. In noaptea de vineri spre sambata (25-26 aprilie) aceasta localitate s-a confruntat cu o tentativa de ocupatie din partea Armatei a 14-a. Confruntari au avut loc intre cetatenii acestei localitati si militienii transnistrieni, care impreuna cu armata rusa intentionau sa amplaseze mai multe puncte te control in localitate.
Conflictul s-a rezumat doar la imbranceli, pumni si picioare, nu dorim sa ne imaginam ce s-ar fi putut intampla daca s-ar fi auzit doar un foc de arma… s-ar fi repetat evenimentele de la 1992. Localnicii au opus rezistenta si au demontat 2 din cele 4 vagoane.
Oficialii de la Chisinau nu s-au deranjat sa reactioneze, doar localnicii, cativa membri ai Comisiei Unificate de Control din Partea Republicii Moldova si presa au intervenit.
„Miscarile intreprinse de administratia de la Tiraspol nu sunt fara a ascunde anumite actiuni si scopuri. Separatistii vor sa vada cum se va comporta conducerea de la Chisinau in cazuri de provocari, diverse scenarii. In aceasta situatie nu putem sti ce actiuni urmeaza sa fie intreprinse in solutionarea conflictului transnistrean, care dureaza de mai bine de 20 de ani”, a declarat directorul executiv al Asociatiei „Promo-LEX”, Ion Manole. Acesta a adaugat ca tentativa de a instala abuziv puncte de control in Zona de Securitate nu este o noutate. Conducerea separatista de la Tiraspol a mai instalat in anul 2004 un punct de control in satul Varnita, dar care a fost scos la scurt timp dupa ce localnicii au blocat mai multe drumuri cu placi din beton.
Posturile instalate prin decizie unilaterala de catre partea transnistreana in Zona de Securitate, intre satul Varnita si cartierul Severnii din orasul Bender, au fost scoase dupa ce Comisia Unificata de Control (CUC) a luat aceasta decizie reunita intr-o sedinta de urgenta.
„Doua vagoane au fost scoase, altele doua vor fi demontate dupa sedinta CUC”, a declarat pentru IPN seful Biroului pentru Reintegrare, George Balan.
Jennifer Brush – sefa Misiunii OSCE in Moldova, condamna incidentele din Varnita, din zona de securitate si critica separatistii de la Tiraspol.
„Cei de la Tiraspol trebuie sa inteleaga ca orice actiune ilegala va avea contracarare. Sunt angajamente internationale, sunt reguli care trebuiesc respectate si acest lucru urmeaza sa fie cunoscut si de catre ei”, a declarat liderul PLDM Vlad Filat.

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: