sâmbătă, 13 aprilie 2013



the Simon Wiesenthal Center
Israel Office


The Simon Wiesenthal Center Israel's office was established to locate and help bring to justice Nazi war criminals around the world. As Nazi war criminal legislation did not exist in many countries, the Simon Wiesenthal Center played a pivotal role in convincing foreign governments to pass laws enabling the prosecution of Nazi war criminals. Hundreds of suspects in more than a dozen countries were apprehended as a result of these efforts. Over the years, this has expanded to include the fight for historical truth in many of the countries where the Holocaust took place and the ongoing efforts to combat the growing tide of antisemitism.

Efraim Zuroff
1 Mendele Street
Jerusalem 92147
ISRAEL
Phone: 011-972-2-5631-273 /5
Fax: 011-972-2-5631-276
swcjerus@netvision.net.il
www.operationlastchance.org


Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Este vorba de rețeau vînătorilor de naziști, care s-a extins și spre alte domenii de «vînătoare», de pildă vînătoare de fonduri bănești pentru întreținerea vînătorilor. 

Cetățeanul israelian Ephraim Zuroff este persoana cea mai indicată să fie «bombardată» cu mesaje din partea acelora care au argumente documentare serioase privitoare la existența sau inexistența unei contribuții a romanilor la Holocaust. Privitor la existența unei astfel de contribuții s-au adunat tone de studii istorice și de mărturii personale de istorie orală. 

Dinspre partea negării unei astfel de contribuții, sunt diseminate pe Internet, prin arhivele din străinătate sau prin cele ale Romaniei documente pe care foarte puțini le cunosc, le citează sau comentează temeinic. Foarte mult urechism din partea cetățenilor romani anonimi și un aproape total dezinteres «interesat» din partea istoricilor romani. E o chestiune de fonduri și de frică. Cercetătorii care sunt finanțați, sunt finanțați pentru a demonstra că Romania a fost copărtașă la Holocaust. Ceilalți nu se pot consacra unei altfel de cercetări, de sens contrar, pur și simplu în căutarea Adevărului, fiindcă nu sunt finanțați pentru așa ceva, preferă teme de cercetare care nu deranjează pe nimeni. Sau nu-l deranjează pe Zuroff și Institutul său. 
Chestiunea fiind vitală pentru neamul romanesc, în termeni economici și morali, ar fi bine dacă documentația pro-romanească, care există, s-ar aduna într-un singur loc, ca să se poată face referință la ea. Am mai făcut trimiteri bibliografice la unele surse, printre care Arhivele Crucii Roșii Internaționale de la Geneva, arhivele internaționale de la Bad Arolsen în Germania. Nici un istoric roman, nici un cetățean interesat de adevăr dintre romanii vociferanți nu au fost în aceste locuri despre a căror existență am scris de multe ori. Poate se vor găsi tineri care să înțeleagă importanța mizei. Cînd ? 
Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: