marți, 23 aprilie 2013


Industria, pe mâna străinilor. Doar extracţia de cărbune şi industria alimentară mai sunt la români

astăzi, 00:08 Autor: Mădălina Panaete
«Aproximativ 2.800 de companii industriale înregistrează afaceri de 55 miliarde de euro şi profit de peste două miliarde de euro, în condiţiile în care mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin, arată o analiză a ZF pe baza lucrării „Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România“, al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă.
Aceste 2.800 de companii acoperă 83% din cifra de afaceri a celor 26 de sectoare ale industriei analizate.
Companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale, companiile cu capital autohton, privat şi de stat, fiind majoritare ca cifră de afaceri doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% români), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe ex­trac­ţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre aceste pieţe, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.
Deci singurele pieţe care au mai rămas în mâinile românilor sunt extracţia de cărbune şi activităţile asociate, precum şi industria alimentară. În industria construcţiilor metalice ponderea este la jumătate români-străini.
La nivelul anului 2011 funcţionau în industrie aproximativ 40.000 de companii, adică 10% din totalul întreprinderilor active în acel an în România, ceea ce arată cât de dependentă este economia românească de alte domenii, cum sunt comerţul sau serviciile, în primul sector activând peste 170.000 de firme.»
Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: