duminică, 15 iulie 2012

UDMR, o afacere ce nu are legatura cu nevoile cetatenilor maghiari

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cred că autorul acestui articol poate fi selectat de Consiliul Bătrânilor. Cu prietenie, Dan Culcer

UDMR, o afacere ce nu are legatura cu nevoile cetatenilor maghiari
Marti 30 August 2011

http://www.horeavuscan.ro/wp-content/gallery/articole/kiss.jpg
http://www.horeavuscan.ro/udmr-o-afacere-ce-nu-are-legatura-cu-nevoile-cetatenilor-maghiari/

Conferinta de presa – Marti 23 august 2011

Liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, se autodenunta, iar UDMR duce o politica prin care tine comunitatea maghiara in izolare si in saracie


Zilele trecute am citit stupefiat in mass-media locala cum presedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a facut mai multe declaratii halucinante in cadrul sedintei Consiliului Judetean Bihor. Eu cred ca trăim intr-o societate in care toate valorile deontologice si normele juridice sunt intoarse pe dos si anormalul devine normal sau ilegalul devine legal. Practic domnul Kiss s-a autodenunțat si a oferit organelor competente un adevărat probatoriu bazat pe propriile sale declaraţii. Fostul președinte al Consiliului Judetean Bihor a recunoscut ca in timpul mandatului sau, institutia pe care o conducea derula afaceri cu propria firmă. Din postura de presedinte al Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru organiza licitatii pentru programul laptele si cornul, iar din postura de patron al fabricii de lapte Biolact, domnul Kiss avea grija sa fie principalul furnizor de lapte pentru acest program. Pentru a salva aparentele si pentru „a prosti pe prosti” (pentru ca eu nu cred ca poate pacali institutiile abilitate) se folosea de un intermediar, daca nu ma insel firma Derpan, care in calitate de distribuitor participa la licitatia organizata de Consiliului Judetean Bihor, dar care avea misiunea de a cumpara laptele de la firma Biolact. Daca acesta afacere nu este un vadit conflict de interese eu ma intreb retoric daca in Rmania mai exista lege si daca mai verifica cineva aplicarea ei. Tupeul domnului Kiss Alexandru de a recunoaste public aceasta afacere ma face sa-mi pun serioase intrebari cu privire la statul de drept in care traim.


In alta ordine de idei am primit anumite informatii cu privire la ce se intampla in doua localitati din Bihor unde avem o comunitate maghiara semnificativa: municipiul Salonta si comuna Paleu. Mi-au fost relatate doua cazuri pe care eu le consider extrem de grave si la care etnicii maghiari trebuie sa cugete. Se spune ca fostul primar al comunei Paleu, Papp Gyorgy, nu a mai fost sustinut de UDMR Bihor pentru a candida in anul 2008 la un nou mandat pentru ca a deschis comuna pentru dezvoltatorul imobiliar Calin Raita. Lui Papp Gyorgy i s-a reprosat ca prin construirea mai multor cartiere de vile in Paleu se va schimba componenta etnica a localitatii. Deci pentru UDMR Bihor nu conta ca localitatea se dezvolta si ca prospera, singurul criteriu important era daca comunitatea maghiara ramane majoritara in localitate. Cu alte cuvinte UDMR nu dorea ca romanii din Oradea sa se mute la vile in Paleu si sa schimbe componenta etnica a comunei. Prin acest scenariu UDMR isi facea griji ca nu va mai castiga mandatul de primar al comunei. Acesta este un exemplu clar al faptului că UDMR pune interesele sale de grup în faţa intereselor comunităţii maghiare pe care spune că o reprezintă.


Al doilea exemplu care mi-a fost relatat este cel al municipiului Salonta unde au fost refuzate mai multe investitii pe acelasi considerent. Primarul UDMR din Salonta nu a permis unor investitori straini sa-si deschida fabrici in Salonta de teama ca românii din comunele limitrofe vor veni la munca in Salonta si se vor stabili aici schimbând componenta etnica a municipiului. Datorita blocajelor pe care le-au intalnit la Salonta, investitorii au plecat cativa km la incolo, in localitatea Madaras, unde s-a dezvoltat un parc industrial foarte promițator.


Nu ma feresc sa acuz UDMR de tradare a intereselor comunitatii pe care spun ca o reprezinta. UDMR pune interesul sau personal deasupra intereselor maghiarilor care au dreptul la o viata mai buna si la un nivel de trai ridicat. Existenta unei formatiuni politice, UMDR, care nu respecta criteriile de definire ale unui partid politic si care se hraneste din tinerea in ignoranta si in izolarea a unei minoritati nu se mai justifica in Europa anului 2011. Potrivit teoriei politice orice partid se cladeste pe norme, valori si principii doctrinare economice si sociale. Constituirea si functionarea unei formatiuni politice strict pe criterii etnice este profund nesanatoasa pentru comunitate in ansamblu si pentru respectiva minoritate.


Miscarea Verzilor Democrati Agrarieni isi propune sa protejeze drepturile minoritatilor, inclusiv drepturile minoritatii maghiare si in consecinta ma vad obligat sa reiterez cateva obiectii pe care le am fata de politica dusa de UDMR. Celelate partide mari din Romania: PSD, PNL şi PDL stiu aceste lucruri, dar nu le spun si prefera sa curteze UDMR in guverne si sa sacrifice bunastarea cetatenilor romani de etnie maghiara.

In primul rand UDMR condamna la izolare comunitatea maghiara din Romania. Intr-o Uniunea Europeana unde natiunile invata va conlucreze, sa vietuieasca impreuna fara granite si sa aboleasca orice mentalitate segregationista, UDMR vrea sa izoleze constant minoritatea maghiara din Romania. Formatiunea politica maghiara stie ca doar un grup minoritar distinct care nu s-a integrat in viata comunitara a tarii din care face parte si care nu pleaca din respectiva tara ii poate asigura si pe viitor voturile si procentele electorale menite sa pastreze UDMR in structurile de putere ale statului. Izolarea comunitatii maghiare este unul dintre principiile pe care UDMR le-a legiferat si prin legea educatiei nationale cand a introdus prevederi prin care minoritatea maghiara sa-si poata constitui propriile unitati de invatamant separate de cele romanesti. Din pacate UDMR nu face diferenta intre pastrarea identitatii etnice ale unei minoritati si izolarea acestei minoritati in arealul statal al unui alte natiuni conlocuitoare.

In al doilea rand UDMR serveste interesele unei clientele politice pe cand majoritatea maghiarilor sunt săraci. Daca mergem in judetele Covasna si Harghita vedem ca săracia este la ea acasa. In timp ce majoritatea liderilor politici ai UDMR s-au imbogatit in ultimii 20 de ani, prin metode la fel de dubioase ca si politicienii de etnie româna, zonele maghiare au un nivel de trai foarte scăzut. Politicienii maghiari au adoptat la perfectiune ingineriile financiare care au adus România pe cel mai inalt nivel de coruptie din toate tarile europene.

In al treilea rand UDMR este o formatiune care isi tine comunitatea pe care spune ca o reprezinta intr-o crasa lipsa de informare si ignoranta. UDMR are o pozitie de monopol in cadrul etniei maghiare fiind un fel de Partid Comunist Maghiar, cum spunea Laszlo Tokes. Maghiarii sunt fortati sa voteze cu UDMR fara sa aiba orice alta alternativa si fara sa poata opta in mod democratic intre mai multe oferte. Maghiarii nu pot sa-si sanctioneze pe liderii UDMR care sunt parte a acestui „sistem politic ticălosit” – ca sa-l citez pe Traian Basescu – pentru ca sunt facuti „tradatori” daca nu voteaza cu UDMR-ul. Formatiunea etnica maghiara controleaza si o buna parte a mass-mediei maghiare unde nu regasim o abordare obiectiva a activitatii politice desfasurate de catre UDMR. Ignoranta etniei maghiare din Romania este hranita cu discursuri fanteziste privind Ungaria Mare. UDMR merge pe formula: „Un popor sau grup care este tinut in ignoranta si este dezinformat este usor de condus si manipulat”.

In al patrulea rand UDMR este aproape incapabil sa se reformeze din interior. Formatiunea etnica maghiara a avut alaturi de PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor cea mai longeviva structura de conducere dintre toate formatiunile politice din Romania. Acest lucru nu este deloc intamplator pentru ca PRM si UDMR s-au sustinut reciproc pe principiul vaselor comunicante, ambele parti avand discursuri sovine, revansarde si nationaliste. Un alt tango politic este reprezentat de asa zisele aripi din cadrul elitei conducatoare maghiare, aripa moderata reprezentata de UDMR si aripa radicala reprezentata de Laszlo Tokes. Trebuie spus ca ambele parti au contribuit la mentinerea actualei stari de izolare, ignoranta si saracie in care se zbate marea masa a comunitatii maghiare. UDMR Bihor este condus de duetul Kiss&Biro de peste zece ani de zile, timp in care averile personale ale viceprimarului Oradiei, Biro Rozalia si al vicepresedintelui/presedintelui Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru au crescut in acest timp cu mult mai mult decat salariul de viceprimar sau de presedinte de consiliu judetean. La nivel national averea lui Verestoy Attila ar putea sa creeze invidie pentru orice capitalist american care are in spate generatii de inaintasi care au derulat afaceri de milioane de euro. „Retragerea” lui Marko Bela si alegerea lui Kelemen Hunor in functia de presedinte al UDMR a fost cel mai bine comentata de Laszlo Tokes care spunea: „Cand Kelemen Hunor se uita in oglinda il vede pe Marko Bela”.

In opinia mea UDMR ar trebui sa se integreze ca aripa a partidelor romanesti. Liderii UDMR care au o viziune social democrata ar trebui sa se inscrie in PSD, cei cu viziune liberala in PNL, cei cu viziune crestin-democrata in PDL, iar cei simpatizanti ai ecologismului ar putea veni in randurile noastre. Dorim sa avem cate un vicepresedinte maghiar la nivelul judetean si municipal al partidului pentru a putea reprezenta cat mai bine interesele comunitatii maghiare. Din punct de vedere juridic ar putea ca UDMR sa mai existe ca o organizatie civica menita sa garanteze protectia drepturilor minoritatii maghiare, dar din punct de vedere politic, elita maghiara ar trebui sa se exprime prin aceste aripe ale partidelor politice care sunt constituite pe criterii si valori doctrinare.

Articole în legătură
    •    Noi platim esecurile politicienilor!
    •    Rogerius candideaza la Primarie
    •    Centrul candideaza la Primarie
    •    Valorile mele: Cred în tehnologie, energie regenerabilă și responsabilitatea fata de mediu!
    •    Moment de reculegere pentru arborii de pe malul Crisului


Autor
Nume: Vuscan Horea-Tudor
Data nasterii: 04 Iunie 1981
Stare civila:casatorit
Adresa: Str. Nufarului, nr.17, bl. D135. ap. 9, Oradea
Telefon: 0760672908
» Educatie si training
Numele si tipul institutiei de invatamant sau a organizatiei care a sustinut trainingul: Universitatea din Oradea – Facultatea de Stiinte Economice
Perioada: 2002-2005
Tema principala / aptitudinile obtinute: Specializara: Marketing
Numele si tipul institutiei de invatamant sau a organizatiei care a sustinut trainingul: Colegiul National “Emanuil Gojdu”
Perioada: 1996-1999

Niciun comentariu: