joi, 7 iulie 2011

Lumea copiilor și nepoților. Demografie, economie, morală

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu un citat din Polibius și cu traducerea ți rezumarea unor rapoarte parlamentare americane, asociația Alianța Familiilor din România  atrage atenția, cui vrea să asculte, asupra declinului demografic european și asupra consecințelor sale. Mesajul pro-natalist poate părea conservator, reacționar, ba chiar de natura sectantă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie luat în seamă. Individualismul care domină societățile actuale este nociv la toate nivelurile, economic, demografic, moral.
In sensul acesta frazele lui Polibius sunt un memento de meditat în urgență. Pierderea unei identități, oricare are fi ea, sărăcește lumea. Nu e vorba deci de egoisme naționale ci de supraviețuirea speciei și de un efort spre armonia colectivă.
“Cineva poate observa zilele acestea, peste tot în Grecia, diminuarea natalităţii şi o depopulare atât de generalizată încât cetăţile par pustiite iar ogoarele – părăsite. Deşi acestă ţară nu a fost răvăşită nici de război, nici de vreo epidemie, cauza acestei suferinţe este evidentă: datorită avariţiei şi laşităţii, oamenii - dacă se căsătoresc, nu dau naştere la copii cum ar fi de aşteptat. Ci aduc pe lume unul sau cel mult doi. Astfel blestemul se întinde înainte chiar de a fi observat. Remediul ne este la îndemână: nu trebuie decât să schimbăm standardele moralei noastre.“ (Polibius, 204-122 î. Cr.) 
Nu e vorba de profeții ci de proiecții statistice plauzibile.
Cu prietenie, Dan Culcer


PROFETII – LUMEA IN 2050
Iulie 11 e Ziua Internationala a Populatiei. Ca in fiecare an ne putem astepta si in anul acesta la proclamatii emise asupra acestui subiect de catre ONU, Uniunea Europeana, si alte organizatii sau structuri internationale profilate pe demografie. Anticipam ca toate vor promova, in termeni mai mult sau mai putin politicosi, aceasi tema alarmanta pe care o auzim de ani de zile – suntem prea multe fiinte pe planeta, o distrugem, ii epuizam resursele, trebuie sa reducem drastic si imediat numarul fiintelor umane care locuiesc planeta, iar daca nu, o vom distruge atit pe ea cit si pe noi, mai devreme sau mai tirziu. In alte cuvinte, nivelul populatiei trebuie controlat, spun ei, asa dupa cum suntem obisnuiti sa controlam, de exemplu, numarul animalelor salbatice sau al sobolanilor, pentru a atinge si mentine un echilibru ecologic optim. Si asta cu toate ca dupa expertii onesti planeta noastra poate hrani 35 de miliarde de oameni. 
Ne spunem insa si noi parerea, dar dintr-o perspectiva total diferita, una informata de declaratiile facute pe 20 iunie in Congresul american de catre un grup de experti proeminenti in demografie, a caror credibilitate si reputatie sunt incontestabile. Dezbaterile s-au concentrat asupra trendurilor demografice internationale pina in 2050. Am studiat cu deamanuntul rapoartele expertilor, si ele configureaza o imagine ingrijoratoare pentru societatea umana in urmatorii 40 de ani. Putem spune ca de fapt ele reflecta un trend spre autoextinctie, dar nu pricinuit de numarul mare de membri ai speciei umane care vor locui planeta in 2050, ci din cauza absentei unui echilibru natural intre generatia tinara si cea in varsta si care in 2050 va atinge un apogeu critic si ireversibil. 
Datele statistice enuntate in rapoartele demografilor sunt nu numai informative cit mai ales ingrijoratoare. Ele dau de gindit oricarei fiinte umane cit de cit responsabile si preocupate de viitorul copiilor lor si al speciei umane. La audierile Congresului american au participat 4 experti ale caror rapoarte, in limba engleza, le aflati aici:  http://csce.gov/index.cfm?FuseAction=ContentRecords.ViewDetail&ContentRecord_id=500&Region_id=0&Issue_id=0&ContentType=H,B&ContentRecordType=H&CFID=57036425&CFTOKEN=12280097 Dintre ele ne concentram doar asupra raportului lui Richard Jackson, profesor la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, si a lui Stephen W. Mosher, Presedinte la Population Research Institute, ambele din Statele Unite. 
Raportul lui Richard Jackson 

Tarile dezvoltate, afirma Jakson, se afla in pragul unei ere fara precedent in care populatia lor imbatrineste rapid si descreste dramatic.  
Declinul demografic al Europei e drastic. In 1935 populatia Europei constituia 25% din populatia lumii, scazind la 13% in 2010. Se preconizeaza ca va continua sa descreasca si sa ajunga la doar 10% pina in 2050. Puterea economica a tarilor dezvoltate va scadea si ea de la o pondere de 72% din economia mondiala in 2009 la doar 40% in 2050. In decada actuala si cea a anilor 20 procesul de imbatrinire a populatiei se va accelera si mai mult. Daca in 1980 varsta medie a populatiei in Europa Occidentala si Japonia era de 34 si respectiv 32 de ani, in 2030 ea va fi de 47 de ani in Europa Occidentala si de 52 de ani in Japonia. In Italia, Spania si Japonia mai mult de jumatate din populatia acestor tari va ajunge la varsta de pensionare sau va fi deja pensionata in anul 2030, si tot atunci in aceste tari vor fi mai multe persoane in anii 70 ai vietii decit in anii 20. 
Rata natalitatii e deasemenea sub nivelul optim de 2.1 de copii de femeie in intreaga Europa. In Franta si Scandinavia e cea mai ridicata, de 1.9 copii de femeie, dar datorita imigratiei, si nu a sporului natural al populatiei. E insa mult mai scazuta in Italia si Sudul Europei (1.4), iar in Germania si Europa Centrala e si mai scazuta (doar 1.3) Declinul demografic va cauza si un declin al fortei de munca. Pina in 2050, forta de munca va scadea cu 22% in Sudul Europei, si cu pina la 29% in Germania si Europa Centrala. 
De fapt, forta de munca va scadea in mai toate tarile curent asa zise dezvoltate, in special in Germania si Japonia, unde se va diminua cu intre .5% si 1.5% pe an. Simultan, insa, forta de munca va si imbatrini, muncitorii trebuind sa lucreze mai multi ani inainte de a iesi la pensie. Imbatrinirea fortei de munca va atrage dupa sine si un declin in productivitatea muncii, fiind bine cunoscut faptul ca productivitatea muncii descreste cu inaintarea in varsta. In plus, volumul economiilor va scadea si in consecinta vor fi mai putine fonduri disponibile pentru investitii si consum. Deasemenea, tarile dezvoltate vor fi constrinse sa cheltuie o proportie mai mare din venitul national pe generatia in varsta, de exemplu ingrijirea medicala, decit pe cea tinara, de exemplu educatia si invatamintul. Economistii prezic ca in 2030 tarile dezvoltate vor trebui sa aloce cu 7% mai mult din venitul national in comparatie cu cel actual pentru a mentine sistemul de pensii si beneficii sociale alocate in prezent celor in varsta. Impozitele impuse generatiei tinere vor creste si ele tocmai pentru a asigura nevoile generatiei imbatrinite. Se preconizeaza deasemenea si suprimarea programelor publice costisitoare, cum ar fi asistenta internationala alocata tarilor sarace sau apararea nationala si programele militare. 
Imigratia nu va fi suficienta pentru a rezolva criza demografica a Europei sau de a-i asigura nivelul actual de beneficii sociale, afirma Jackson. Trendurile actuale denota ca pina in 2030 populatia musulmana se va dubla in Franta si se va tripla in Germania. Este realmente posibil deasemenea ca pina in 2030 Amsterdam, Marseilles, Bimingham si Cologne sa fie populate in majoritate de musulmani. Unele tari europene sunt pe cale de a-si pierde jumatate din populatia curenta pina la sfarsitul acestui secol. Impactul acestei crize demografice asupra pensiilor si al costului de asistenta medicala va fi devastator. Presiunile care vor fi facute asupra guvernelor pentru a satisface nevoile generatiei imbatrinite vor fi si ele enorme.
Nici China nu va fi scutita de trendurile demografice negative care se manifesta in tarile dezvoltate. Politica ei de reducere fortata a populatiei va incepe sa-si manifeste impactul negativ inca de la inceputul decadei viitoare, cind expertii preconizeaza ca China va depasi  SUA si va deveni principala putere economica mondiala. La rindul ei, Rusia se afla si ea in mijlocul unei crize demografice nemaicunoscute in istoria omenirii de dupa calamitatile demografice ale Europei secolului XIV. 
Statele Unite: Singura exceptie de la aceste trenduri va ramine SUA, care, daca isi va mentine vitalitatea bilogica si demografica curenta, explica Jackson, va continua sa influenteze directia comunitatii internationale pina la finele Secolului XXI asa cum a facut-o si in Secolul XX. SUA va ramine singura tara dezvoltata cu o rata a natalitatii de peste 2.1. Varsta medie a Americii va creste de la 37 de ani in prezent, la doar 39 de ani in 2030. America va continua sa dispuna de resursele naturale si umane pentru a-si mentine si pe viitor rolul actual de lider al societatii mondiale. In 2050 se preconizeaza ca ponderea economiei americane in economia mondiala va fi de 25%, aproximativ atita cit este si astazi. In contrast, Uniunea Europeana, Japonia si Canada vor constitui doar 16% din economia mondiala a anului 2050. Tot in 2050 SUA va ramine singura putere mondiala dedicata drepturilor omului, democratiei, si economiei de piata. 
Ce recomanda Jackson forurilor decizionale in lumina acestor trenduri sumbre? Orice decizie de lunga durata, spune el, care nu ia in considerare tendintele demografice actuale, nu-si are sens. (“Planning national strategy for the next several decades with no regard for population projections is like setting sail without a map or a compass. In this sense, demography is the geopolitical cartography of the twenty-first century.”) (“Planificarea unei strategii nationale pentru urmatoarele citeva decade fara a lua in considerare trendurile demografice se aseamana cu plecarea intr-o calatorie dintr-un port fara harta si busola. In sensul acesta, demografia e cartografia geopolitica a Secolului XXI.”) 

Raportul lui Steven W. Mosher

Mosher isi demareaza raportul cu o ieremiada impotriva tinerilor Europei care, spune el, sunt “prea indragostiti de sex, viata urbana, si viata de unul singur pentru a se mai gindi la casatorie, si cu atit mai putin la a lasa in urma urmasi.” In 2050 trei patrimi din statele lumii vor avea o crestere negativa a populatiei. Daca in 2000 traiau pe planeta doar 457 de milioane de persoane peste varsta de 65 de ani, in 2050 acest numar va creste la 1.46 de milarde de persoane. Populatia lumii va creste de la 7 miliarde in 2010 la 7.6 miliarde in 2040, iar dupa aceea va descreste in mod constant, ajunding din nou la 7 miliarde in 2082 si la 5 miliarde la inceputul Secolului XXII. Populatia planetei, insa, va fi mult mai batrina de acum in 100 de ani decit este acuma. 
Rata natalitatii a scazut de la o medie de 5.00 copii de femeie in 1970 la 2.6 copii in 2002, iar in 2050 se asteapta sa scada la doar 1.54 de copii. Mentinerea unui nivel stabil al populatiei necesita 2.1 copii de femeie. 
Cum a ajuns omenirea aici, intreaba Mosher? Pentru ca a creat si apoi legiferat o cultura a mortii, anti-viata si proavort, si careia i-am permis sa ne invadeze mintile si sa ne dicteze  valorile si politicile publice. Care va fi rezultatul acestei culturi pina in 2050? Populatia Europei, inclusiv cea a Rusiei, va scadea de la 728 de milioane de fiinte umane la 557 de milioane in 2050, in doar 40 de ani. In alte cuvinte, de acuma pina atunci, Europa va pierde intre 3 si 4 milioane de oameni pe an. In plus, declinul demografic al Europei se va accelera dupa 2050 si va rezulta in reducerea populatiei Europei de la nivelul actual la doar 207 milioane de locuitori pina la sfarsitul Secolului XXI. In alte cuvinte, in urmatorii 100 de ani trei sferturi din europeni vor dispare. Trendurile demografice europene denota o depopulare a continentului nu o revitalizare demografica. De acum in 100 de ani declinul demografic european va fi ireversibil, majoritatea covarsitoare a europenilor de la inceputul Secolului XXII fiind de peste 60 de ani. Imbatrinirea Europei pina in 2050 va fi mai acelerata in Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Grecia, Italia, ROMANIA si Spania, unde varsta medie a populatiei va fie de peste 55 de ani. Declinul demografic al Rusie va fi si el radical, de la 143 milioane de locuitori in 2005 la doar 112 milioane in 2050. Este greu de prevazut, conchide Mosher, cum o tara ca Rusia care isi pierde o patrime din populatie in doar 40 de ani poate in acelasi timp sa-si constuiasca si sa mentina o economie moderna. Mosher: “cind o societate isi pierde vointa de a se reproduce, isi pierde vitalitatea.” (“… when a society loses the will to reproduce, it loses its vitality.”
Tendintele demografice actuale din Franta indica ca in 2050 40% din populatia Frantei va fi musulmana, astfel ca ceea ce musulmanii nu au reusit la Poitiers in 711, vor reusi pina la finele Secolului XXI – cotropirea Frantei. Dar nu doar in Franta, spune Mosher, ci in intreaga Europa Occidentala, “the successor population is already in place,” adica “populatia care va inlocui populatia autohtona deja s-a instalat.” Europenii, spune Mosher, par a gindi ca nu mai vor sa pastreze Europa pentru europeni, ci vor sa o dea altora in schimbul mentinerii nivelului de viata ridicat cu care au fost obisnuti dupa ultimul razboi mondial. 
Situatia Japoniei insa e si mai precara. Daca pina in urma cu doar 15 ani Japonia era invidia lumii si dadea imaginea unei economii inepuizabile, din anii 90 incoace a inceput sa imbatrineasca rapid fara a dispune de o generatie tinara care sa o inlocuiasca si sa mentina nivelul energetic al economiei japoneze. Spre deosebire de China unde controlul populatiei e politica oficiala a statului, Japonia s-a transformat de buna voie intr-o tara fara copii si nesilita de nimeni. Cu totul voluntar. Japonia se confrunta cu o “criza a depopularii.” In 2050 Japonia va avea doar 92 de milioane de locuitori, cu 35 de milioane mai putini ca astazi. Varsta medie a celor 92 de milioane de japonezi va fi de 54 de ani, iar fiecarui pensionar japonez ii va corespunde doar o singura persoana incadrata in munca. In absenta unui miracol al fertilitatii, colapsul demografic al Japoniei va fi ireversibil. Nici chiar un val de imigrari masive nu va putea scapa Japonia de catastrofa demografica care o asteapta, preconizeaza Mosher. Pentru a-si mentine nivelul actual al polulatiei, de acuma pina in 2050 Japonia va trebui sa importe anual aproximativ 600.000 de imigranti tineri. Dar de unde? Si chiar daca s-ar afla acesti imigranti, fara indoiala ca ar schimba radical intreaga civilizatie nipona.
Mai toate tarile din sud-estul Asiei insa se afla in aceasi situatie, printre ele Taiwanul, Hong Kong, Korea de Sud, si Singapore. Programul de reducere al populatiei din Corea de Sud, initiat de SUA in 1961, a fost acceptat dupa aceea in mod benevol de guvernul sud corean. Astazi rata natalitatii sud coreene este de doar 1.2 copii de femeie. SUA a declansat un program similar si in Tailanda in 1962, rata natalitatii in Tailanda astazi fiind de doar 1.6 copii de femeie. 
Care au fost factorii care au cauzat catastrofa demografica a Secolului XXI intreaba Mosher? Disponibilitatea contraceptivelor, legalizarea si incurajarea avortului, urbanizarea generala a societaii, declinul simtamintelor religioase, propaganda anti-natala a societatii moderne, individualismul radical, viziunea materialista si hedonista a generatiilor de dupa al doilea razboi mondial, aminarea casatoriei si a intemeierii unei familii, crezul, gresit, ca fertilitatea poate fi prelungita pina in a doua jumatate a anilor 30 ai vietii, etc. Dimpotriva, studiile indica ca fertilitatea femeilor deja intra in declin dupa 30 de ani, si ca declinul se acelereaza dupa 35 de ani. In plus, sistemul de asistenta sociala de care europenii s-au bucurat vreme de zeci de ani a devenit si el, in mod paradoxal, dusmanul numarul unu al precreeri umane, la fel dupa cum si copiii la rindul lor au devenit dusmanul numarul unu al societatilor de consum. A avea si a creste copii a devenit o afacere costisitoare in societatea contemporana in care totul se reduce la bani si profit. Cu cit mai multi copii, cu atit mai multe investitii, cheltuieli, si durere de cap. La asta se adauga si programele de sterilizare fortata impuse asupra societatilor mai putin dezvoltate de catre tarile dezvoltate si programele ONU, cit si disponibilitatea gratuita a contraceptivelor. Se estimeaza ca tarile dezvoltate deja au cheltuit aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru reducerea fertilitatii in tarile subdezvoltate. Si inca investesc. Un exemplu recent este Statele Unite unde Administratia Omaba a lansat un proiect de sterilizare a 400.000 de femei in Peru – o adevarat crima impotriva fiintelor umane si a naturii umane. 
In concluzie, afirma Mosher, umanitatea se afla in mijlocul unei Revolutii Demografice, majoritatea consecintelor ei fiind devastatoare. Si tragice. In viitorul nu prea indepartat, tot mai putini copii vor avea frati sau surori, iar in timp nu vor avea nici verisori, nici unchi, nici matusi. Nici familie. In final, afirma Mosher, “we are causing a flood of human misery and a global economic malaise.” (“cauzam o mizerie umana imensa si o criza economica globala.”) 
Dar Romania? 

Dar noi, romanii? Cum stam la capitolul demografiei? Foarte rau. Si Romania e vizata si influentata de tendintele demografice contemporane. In mod negativ. Daca nu isi pune cit de curind casa in rinduiala din punct de vedere demografic, Romania anului 2050 va risca de a fi literalmente “inghitita” de alte grupuri umane mai tinere, mai viguroase, si cu o vitalitate biologica mai vibranta decit a noastra. Parintii nostri si generatiile de dinaintea lor au dovedit o vitalitate biologica deosebita care i-a ajutat sa se extinda pe o suprafata relativ mare a Europei, dar una care devine tot mai restrinsa, tocmai pentru ca vitalitatea noastra biologica cunoaste o scadere fara precedent. Pe linga noi, cei de la AFR si Pro-Vita, mai sunt multe alte voci in Romania care atrag mereu atentia asupra iernii demografice romane, fara ca cei care ne conduc sa le ia in seama. Realitatea este ca nimeni nu ia in seama sau in mod serios o tara cu un numar mic de locuitori. Nici o putere mondiala nu e interesata in aliante politice, militare sau economice cu tari ale caror populatii scad. In consecinta, interesele geopolitice ale Romaniei vor fi afectate, mai devreme sau mai tirziu, de vitalitatea demografica a tarii, a fiecaruia dintre noi care citim aceste rinduri. Uniunea Europeana nu va dainui vesnic si nici nu ne va sprijini vesnic. Nici Babilonul nu a dainuit vesnic, cu atit mai mult Uniunea Europeana. Noi am existat inainte ca ea sa existe, dar suntem in conjunctura unde trebuie sa ne intrebam daca vom supravietui prabusirea Uniunii Europene. Uniunea Europeana nu va dainui fara o populatia vibranta din punct de vedere biologic. Poate inca o generatie sau doua, dupa care si apusul ei va deveni o realitate.  
Dar noi? Copiii nostri? Ne pasa de viitorul nostru sau al lor? De posibilitatea ca am putea dispare ca natiune? Ca avortul agresiv pe care-l practicam la nivel colectiv de citeva generatii e pe punctul de a ne elimina de pe harta umanitatii? Fiecare roman de buna credinta trebuie sa-si puna aceste intrebari. Si fiecare trebuie sa-si faca contributia. A fi patriot in conditiile acestea inseamna a si fi preocupat de viitorul natiunii, de supravietuirii ei in contextul actual al globalizarii. 
UN COMENTARIU 

Tot in legatura cu audierile din Congresul American redam un comentariu publicat recent in publicatia canadiana online LifeSiteNews. Textul in engleza al comentariului se afla aici: http://www.lifesitenews.com/news/europe-is-dying-us-population-expert-tells-senate-hearing/ A fost tradus pentru noi de d-l Lucian Hord, voluntar AFR Chisineu Cris (Arad). Ii multumim. 
Un expert de seamă din domeniul studiului populaţiei, adresându-se Senatului SUA, a recomandat înlocuirea imediată a tuturor programelor anti-natalitate finanţate de SUA cu programe pro-natalitate, datorită declinului extrem al ratei natalităţii în ţările europene. Preşedintele Institutului de Studiu al Populatiei, Stephen Mosher, a declarat: “Nu contează prea mult dacă le numim programe de sănătate a reproducerii, programe de planning familial ori programe de control a populaţiei. Toate au acelaşi efect: coboară forţat rata natalităţii în ţări care sunt déjà pe moarte. Asemenea programe nu fac decât să agraveze situaţia.” 
Audierea din Comisia senatorială pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-a concentrat asupra implicaţiilor declinului demografic (cuantificabil prin scăderea şi îmbătrânirea rapidă a populaţiei) în privinţa securităţii şi a dezvoltării economice şi sociale a Europei, în majoritatea statelor membre OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană).
Preşedintele Comisiei, republicanul Chris Smith, a observat că fiecare stat european, statele din fosta URSS, dar şi SUA şi Canada, sunt martore ale unor schimbări demografice dramatice, “care vor avea cu siguranţă consecinţe asupra dimensiunilor economice, umane şi în privinţa securităţii OSCE”. Este clar că cele mai multe dintre state înregistrează un declin demografic, în unele cazuri foarte abrupt. Doar câteva dintre cele 56 de ţări membre OSCE au o rată a natalităţii egală sau mai mare cu cea a mortalităţii” a observat Smith. 
Mosher a confirmat: “la 5 secole după Ciuma neagră ce a devastat Europa, populaţia aceluiaşi continent este decimată de o Plagă albă”. “Multe naţiuni se află déjà pe o spirală descendentă, a morţii, înregistrând pierderi semnificative din populaţie în fiecare an. Ascultaţi cu atenţie şi veţi auzi geamătul înnăbuşit al popoarelor ce se sting.” Comisia a fost informată cu privire la consecinţele acestui tipar de declin demografic,  semnificative pe plan social, economic şi al securităţii, pentru toate ţările din regiune. În anii ce vor urma, statele vor deveni tot mai dependente de muncitori străini; în acelaşi timp va scădea numărul potenţialilor recruţi pentru armată – ceea ce va conduce la escaladarea unor tensiuni sociale “déjà observabile în conflicte desfăşurate în anumite state membre, în anii recenţi” a afirmat Smith. 
“Este alarmant şi trist să asistăm la violenţe xenofobe şi ultranaţionaliste, alimentate de percepţiile fiecărei naţii cu privire la declinul propriu pe termen lung, comparat cu un alt grup”, a mai spus Smith. “Similar, în domeniul economic” a continuat el. “Incă este departe de a fi clar cum se poate susţine creşterea economică în ţările cu cel mai rapid declin demografic, ori – pentru a atinge o chestiune mai specifică şi presantă – cum va putea generaţia mai tânără şi mai restrânsă numeric, să asigure cele necesare pentru generaţiile mai vechi şi mai numeroase.” 
Raportul lui Steve Mosher prezentat Comisiei conchide pronosticând ireversibilitatea spiralei descendente a ratei fertilităţii, colapsul demografic rezultant fiind aproape imposibil de evitat. El şi-a început cuvântarea cu un citat din scrierile greceşti antice: “Cineva poate observa zilele acestea, peste tot în Grecia, diminuarea natalităţii şi o depopulare atât de generalizată încât cetăţile par pustiite iar ogoarele – părăsite. Deşi acestă ţară nu a fost răvăşită nici de război, nici de vreo epidemie, cauza acestei suferinţe este evidentă: datorită avariţiei şi laşităţii, oamenii - dacă se căsătoresc, nu dau naştere la copii cum ar fi de aşteptat. Ci aduc pe lume unul sau cel mult doi. Astfel blestemul se întinde înainte chiar de a fi observat. Remediul ne este la îndemână: nu trebuie decât să schimbăm standardele moralei noastre.“ (Polibius, 204-122 î. Cr.)  
RAPORTUL CONGRESSMANULUI CHRIS SMITH

In cadrul audierilor Congresului american, congressmanul Chris Smith a citat si el citeva date statistice de interes pentru noi toti. Dupa Institutul International de Alzimer’s, in 2010 35.6 de milioane de oameni din intreaga lume sufereau de boala Alzimer’s si dementa, implicind un cost de $604 miliarde de dolari. Se preconizeaza ca acest numar va creste la 65.7 de milioane de oameni in 2030 si la 115.4 de milioane in 2050. Ingrijirea medicala pentru acesti suferinzi va fi enorma. 
CONGRESUL MONDIAL AL FAMILIILOR

In ultimele doua zile din iunie Congresul Mondial al Familiilor a tinut o conferinta internationala la Moscova dedicata in intregime demografiei. Tocmai am primit la redactie Declaratia emisa cu prilejul Conferintei. Ne este disponibila doar in engleza, neavind la dispozitie timpul de a o traduce.  
MOSCOW DEMOGRAPHIC SUMMIT ENDS WITH DEMAND FOR GOVERNMENTS TO ADOPT A “PRO-FAMILY DEMOGRAPHIC POLICY” 
The Moscow Demographic Summit: Family and The Future of Humankind”  concluded with the adoption of a Declaration demanding that governments everywhere adopt pro-family demographic policies.  The Declaration was adopted by participants at the June 29-30 Summit held at the Russian State Social University, Russia ’s largest university. Translated from Russian, The Declaration states in part:
“We, participants of the Moscow Demographic Summit, representing families from various social, ethnic and religious communities, leading experts in the field of the family and demography, public activists, NGOs, leaders of parents associations, representatives of the leading business, educational and diplomatic institutions, members of national Governments and Parliaments and other responsible forces of the civil society, representing 65 countries of the world, hereby declare that the Natural Family is the basic unit of society and the fundamental social value, that is a necessary prerequisite for the very existence of world civilizations and the whole humankind.”
“We express our deep concern about the dangers of the approaching worldwide depopulation. Despite wrong and biased information about ‘overpopulation’ threat promoted by some mass media and international institutions, in reality already for several decades in a row we have been witnessing a global process of demographic degradation…. In the nearest historical period, the negative demographic trends can bring about extinction of whole peoples, destruction of States, and disappearance of unique cultures and civilizations. Even according to conservative estimates by the UN, within next three decades, the total fertility rate will go down below the population replacement level all over the world. In reality, it can happen much earlier, thus making the whole world community face the unprecedented social and historical problem of humankind survival.”
“We are alarmed by the fact that the family institution is in a state of grave social crisis which consists in the destruction of universal family, conjugal and parental roles based on traditional family values; in the disruption of the reproductive function of the family; in an epidemic of sexually transmitted diseases, including AIDS, caused by the imposition of contraceptive thinking (in terms of safe sex) and destructive premarital and extramarital sex patterns; in widespread divorce; in the spreading of cohabitation without marriage; in increasing numbers of single-parent families; a wave of social deviations (abortions, homosexuality, pedophilia, drug addiction, refusal of marriage and childbearing (the child-free phenomenon), prostitution, pornography, etc.); disruption of the process of socialization of young generations; cutting of ties among relatives and alienation of different generations within one family, etc.
‘We call on the governments of all nations and on international institutions to develop immediately a pro-family demographic policy and to adopt a special international pro-family strategy and action plan aimed at consolidating family and marriage, protecting human life from conception to natural death, increasing birth rates, and averting the menace of depopulation.”
DEMOGRAFIA IN AMERICA
Recensamintul populatiei americane a avut loc anul trecut. Recent ziarul New York Times a publicat o harta demografica interactiva a Americii pe care cei interesati sau pasionati de demografie o pot afla aici: http://projects.nytimes.com/census/2010/map?nl=todaysheadlines&emc=thab1

PROPAGANDA HOMOSEXUALA IN ROMANIA
Va amintiti cu citeva luni in urma comunitatea homosexualilor din Romania afisind ponouri publicitare in intreaga Romanie cu imaginea unui copilas cu o bratata pe mana pe care era scris cuvintul ‘homosexual”? AFR si Asociatia Pro Vita Bucuresti au intervenit prompt pe linga forurile de rigoare si au protestat aceasta violare a drepturilor copilului. Pe 15 iunie forurile competente ne-au raspuns, indicind ca panourile din Bucuresti au fost afisate ilegal. (“Ca urmare a petitiei dumneavoastre inregistrata la Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti … prin care solicitati sa se ia masurile care se impun fata de campania publicitara in care este utilizata imaginea unui copil nou-nascut purtand o bratara pe care scrie “HOMOSEXUAL”, campanie ce se desfasoara pe panourile publicitare / mash-urile de pe raza Sectorului 1, va comunicam urmatoarele: Pana in prezent, in evidentele Compartimentului Publicitate si Autorizari nu a fost inregistrata cerere pentru aprobarea acestei campanii, prin urmare sesizarea dumneavoastra a fost transmisa Politiei Locale Sector 1, Directia Inspectie, pentru a fi luate masurile legale ce se impun.”) 
VESTI BUNE DIN SLOVENIA 

Slovenia este una din putinele tari din Uniunea Europeana cu un guvern socialist. Veniti la putere acum 2 ani, socialistii sloveni si-au anuntat intentia de a legifera casatoriile unisex cit si adoptiile copiilor de catre homosexuali. Imediat dupa aceea un grup de tineri crestini din Slovenia ne-au contactat, aflind despre eforturile pe care noi si peste 650.000 de cetateni ai Romaniei l-am facut acum 5 ani impotriva legalizarii casatoriilor homosexuale in Romania. I-am sfatuit pe parcursul acestor ani si recent colegii din Slovenia ne-au anuntat ca socialistii sloveni au abandonat planul de modificare a codului familiei in favoarea ambitiilor homosexualilor. In plus, pe 22 iunie au inaintat guvernului sloven 32,136 de semnaturi pentru initierea unui referend national pentru protejarea casatoriei si a familiei. Suntem mandrii de colegii nostri sloveni si le dorim mult succes! Mai au nevoie de inca 8.000 de semnaturi pentru a constringe autoritatile slovene sa organizeze referendul. Unde este bunavointa, se poate!

SEMNATI DECLARATIA DE LA TIMISOARA! 

Va multumim pentru semnaturile constante pe care ni le dati in sprijinul Declaratiei de la Timisoara. Am trecut de 6.500, dar tinta este de 7.500. Deci, mai este loc. Va rugam continuati sa semnati si sa dati mai departe Declaratia la cit mai multi sa o semneze.  
Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul si semnati Declaratia. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura d-tra nu vor apare in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba englaza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”) 
Declaratia accepta doar o singura semnatura pe adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”   
Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim.
VRETI SA FITI INFORMATI?
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro
FACETI-NE CUNOSCUTI! 
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.  
ANUNTURI 
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la contact@alianta-familiilor.ro. 
Alianta Familiilor din Romania
www.alianta-familiilor.ro.


ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
contact@alianta-familiilor.ro
7 iulie 2011

Niciun comentariu: