duminică, 16 august 2009

Consiliul National Secuiesc pune la cale un prim pas spre autonomie

Consiliul National Secuiesc pune la cale un prim pas spre autonomie

Consiliul National Secuiesc pune la cale un prim pas spre autonomie

Agerpres

Presedintele Consiliului National Secuiesc, Ijak Balasz, a declarat ieri la Tg. Mures ca la Marea Adunare a Consiliilor Locale din Tinutul Secuiesc, care are loc in 5 septembrie, se vor adopta o serie de documente care se constituie intr-un prim pas in obtinerea autonomiei.

„Am discutat, in cadrul Comisiei Permanente a CNS, propunerile referitoare la documente si modalitatea elaborarii lor. Ideile principale sunt cunoscute: asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti, un proces de institutionalizare a autoorganizarii CL din Tinutul Secuiesc, un Parlament al Tinutului Secuiesc. Regiunile sa fie conduse de Parlamente regionale”, a declarat Ijak. Liderii separatisti ii invita la discutii atat pe reprezentantii partidelor romanesti din zona, cat si organizatiile neguvernamentale si biserica, arata NewsIn.

Am observat ca toate organizatiile din Tinutul Secuiesc considera importanta Adunarea Consiliilor Locale. Trebuie sa punem accent pe continut si functia pe care trebuie sa o aiba in viata publica si viitorul, rolul si rostul in reforma administrativa si constitutionala din Romania. Si partidele romanesti sunt invitate sa participe si au drept de vot, consilierii si primarii alesi. Vor fi invitati demnitari si preoti, conducatorii partidelor unguresti din tarile bazinului carpatic si ONG-urile”, a declarat si fostul presedinte al CNS, Fodor Imre.

Liderii secuilor spun ca, pana la data cand are loc evenimentul, vor incerca un dialog cu toata lumea. „Pana in 5 septembrie vom initia discutii cu toti. Daca, in ciuda acestor initiative, nu vom avea succes, responsabilitatea nu este a noastra”, a afirmat Ijak.

„Noi consideram ca dialogul nu se termina la o declaratie; noi, indiferent de declaratii politice, incercam reluarea tratativelor”, a afirmat liderul CNS. El a adaugat ca, daca UDMR contesta doar locul si data evenimentului, sunt deschisi la o intelegere.

„UDMR s-a temut de continutul documentelor. Domnul Marko are probleme de continut sau organizare? Daca pentru continut, noi suntem deschisi la dialog. Dar ar trebui intrebat daca 20 de ani nu a avut timp sa organizeze aceasta intalnire. Desi in preambulul programului UDMR este trecut ca scop, din 1995, Autonomia Tinutului Secuiesc. Noi am spus ca daca diferenta este doar data si locul nu este nicio problema. Daca dansii doresc sa organizeze si daca ideile sunt aceleasi, nu este niciun impediment”, a afirmat Ijak Balasz.

Acesta considera insa ca in conditiile in care UDMR nu a facut nimic pana acum „noi suntem mandatati de locuitori sa continuam procesul de obtinere a autonomie a Tinutului Secuiesc”. Ijak Balasz a conchis ca si cadrul actual legal permite o conlucrare intre CL, chiar asocierea, deci nu vede un impediment in asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti.


Publicat: astazi
77 comentarii pe articolul "Consiliul National Secuiesc pune la cale un prim pas spre autonomie" »

Autonomia Tinutului Secuiesc

Comentariu pe articolul

Consiliul National Secuiesc pune la cale un prim pas spre autonomie



Trimis de ovi_magda la | Raporteaza limbaj inadecvat
as fi de acord cu aceasta autonomie dar ca presedinte al tinuturilor secuiesti sa fie d-nul Vadim Tudor







Trimis de vasile_vali la | Raporteaza limbaj inadecvat
Aloo, domnu' unguru', doare la tine una cocoasa? Sa vino tu la mine sa te scarpine eu, cum am mai scarpinatu noi ungurii fara minte! Ia cu tine su una bucata popa reformat = Lazslo Tokes, sa va scarpine ciocanu' meu de 3 kile pe amandoi bozgorii, care nu stiu ei cum se numeste aceasta Tara! Marsh in Hungary, zapacitilor!
Ionopodkivanok!



Trimis de dserjinsky la | Raporteaza limbaj inadecvat
Ce porcarie. Sunt curios cine ii sustine de fapt pe acesti domni unguri care vor autonomie in tara altora. O sa facem un Kosovo si in romania ? Divide et impera i se pare ca se aplica si acum in acest caz. Cine are nevoie de o insula in tara noastra. Muriti odata dracului toti ungurii cu autonomia voastra cu tot. As vrea acum sa fiu Hitler si sa ma joc putin cu ungurii de-a exterminarea !



Trimis de pitiiick la | Raporteaza limbaj inadecvat
Din cate stiu eu si secui au jucat un rol in aceasta tara "de a ne impedica mereu sa realizam ceva " unde se cred ei ? Aici nu e Bosnia, nu e Iugoslavia : este Romania si noi ca romani nu avem nevoie de stat in stat . .. daca vreti asa ceva luati-va catrafusele si taiati-o in Ungaria si acolo faceti ce vreti voi nu e nimeni impotriva . . . Cred ca sunt destul de constienti in privinta asta , daca incearca sa faca pasi gresiti se va lasa destul de urat pentru ca nici un roman nu este deacord ca aiba stat in stat . . . app daca sunt autonomi isi vor pierde drepturile de stat european si ca sa vina in Romania le trebuie pasaport, viza si adio spatiu schengen . . . Oameni buni chiar vreti asa ceva ?



Trimis de florinhged la | Raporteaza limbaj inadecvat
nu se va intampla nimic daca nu vrem noi.in politicienii din bucuresti nu putem avea incredere ,poate va fi nevoie sa ne organizam noi in garzi si sa ne inarmam cat mai repede.stiu din surse sigure ca ei sunt deja inarmati.deabia asteapta sa traga in romani.extremistii lor indoctrineaza tinerii ai poarta prin tabere pe munte unde ai instruiesc ptr supravietuire in conditii de razboi.sunt de fapt tabere de premiltari toata organizarea si instructia este militara numai arme nu au.ai plimba prin zonele fostei frontiere si ai indoctrineaza. e urat de tot.sri ul stie dar nu face nimic.e condus politic si politicienii au tradat interesele nationale intotdeauna



Trimis de o727593o37 la | Raporteaza limbaj inadecvat
Daca vreti tinutul Secuiesc noi vil donam ca cimitir!!!!!



Trimis de tnicuro la | Raporteaza limbaj inadecvat
Nu generalizati,ungurii din westul tarii nu vor nici o autonomie si nici localnicii de acolo nu vor defapt, morcovelo si cu lazli tocat la cap care unu e mason si celalalat zapacit la cap numai are ce promite si acu le spun povesti ca daca au autonomie o so duca mai bine.
Pe scurt vor sasi mentina puterea si autoritatea indiferent cum.ma gandesc ca au intelegere cu printul Charles care viziteaza des zona.



Trimis de ionut_cosmin13 la | Raporteaza limbaj inadecvat
La cum stim noi oamenii din politica romaneasca .....vai de curul nostru,sunt in stare sa ne vanda oricui cu oricat.
Traiasca FUNAR si Vadim.



Trimis de pupoaica4you la | Raporteaza limbaj inadecvat
Eu cred ca este o gluma...sincer....daca ei cred ca noi suntem asa de prosti incat sa ii lasam sa ne desparta tara ...se inseala...oricum autonomia tinutului secuiesc nu se va intampla niciodata..dece...din 2 motive:1 clasa politica nu va ingadui asa ceva si 2: romanii nu vor ingadui asa ceva, cu precadere ardelenii, care si-au varsat sangele pe campul de lupta sa uneasca tara.Cel mai bine ar fi sa taca frumusel din gurita ,ca dupa ce ii lasam sa sta la noi in tara mai fac si pe ai dracu...ce tupeu!mai bine sa se duca dracu cu autoniomia lor cu tot la ei in ungaria si sa stea acolo pana cand o sa ii chemam noi!



Trimis de humeniuc_milti la | Raporteaza limbaj inadecvat
nu este de mirare, astfel de aberatii au fost si in Canada (vezi provincia Quebec). Cativa nebuni au vrut sa rupa administrativ aceasta provincie de Canada si s-o faca teritoriu francez de peste mari. Stiti cine s-a opus? Jean Chretien (suna frantuzeste, nu?) prim ministru al Canadei. Sunt sigur ca si intre maghiari trebuie sa existe capete luminate , oameni intelepti care sa inteleaga realitatea, adevaratele probleme pe care le va ridica pt. maghiari realizarea acestui proiect cel putin dement, tinand cont de ceea ce se cheama o Europa fara frontiere. Toti intelegem salivarea dupa bani europeni, dar sper ca acest proiect sa se realizeze odata cu declararea provinciei autonome Romane din Mongolia, Crimeea sau, de ce nu, Balaton??!!??



Trimis de criticul la | Raporteaza limbaj inadecvat
Daca vor asa ceva, eu propun sa-i facem pe acesti unguri sovini si extremisti gulas, fiindca asta merita. :)



Trimis de tycu_007 la | Raporteaza limbaj inadecvat
pot ei sa se organizeze in garzi si in ce vor ei, dar sa se gandeasca ca sunt inconjurati, nu de armata romana ,ci de Romania si noi, romanii, o sa venim peste ei, numai sa auzim ca se ridica valul de acolo, sa omoare un singur romana, si suntem pe ei. semnat toata facultatea de management si ingineri economica , bucuresti, agronomie. Stati pe burta ca deja arde sangele in mine, si doamne fereste sa venim sa revendicam ce al nostru de cand lumea.



Trimis de eugen_dealba2000 la | Raporteaza limbaj inadecvat
Romania este si va ramine stat unitar.



Trimis de pretorian404 la | Raporteaza limbaj inadecvat
Sunt de acord ,ia faceti voi autonomie la voi acasa nu la mine acasa.Daca nu va convine plecati in alta parte nu faceti voi legea pe pamantul nostru.



Trimis de Bagoly750815 la | Raporteaza limbaj inadecvat
Fara sa jignesc pe cei care au scris la acest forum vreau sa va spun ceva ce nu stiti!
Comentati aiurea si spuneti niste prostii.Nu stiu cati dintre voi stau in acest tinut Secuiesc si cati sunteti la curent cea ce se vrea mai precis!
1.Nu vrea nimeni stat in stat.Nu vrea nimeni sa veniti cu pasaport aici.
2. Ne intelegem chiar foarte bine cu romanii de aici si numai niste prosti si idioti din parlament si niste ziaristi cretini pot sa rastalmaceasca cea ce vrem de fapt cu autonomia!
3.Sa nu credeti ca toti de aici suntem de acord cu acest lucru.Asta este si un truc politic cea ce se practica din 89 incoace.
De fapt cel mai important lucru in autonomia asta ar fii ca impozitele sa nu se mai trimita la Bucuresti si sa se tina aici si sa fie impartit de aici pentru acest tinut!
Nimic mai mult,si puteti dormi linistit ca nu va fii nici un Kosovo.



Trimis de ruxitomescu la | Raporteaza limbaj inadecvat
1. Fie ca va place sau nu, Tinutul Secuiesc(oare de ce il numiti asa?) este in Romania
2. Daca se aproba autonomia lui inseamna ca trebuie facuta printr-o lege care sa dea autonomie tuturor "provinciilor" din Romania
3, Asta inseamna crearea unui stat federal.
4. Urmari: fiecare provincie va avea legi proprii administrative
Intrebare: cine doreste asa ceva?
Propunere: sa se organizeze un refrendum popular!
Asta inseamna democratie!



Trimis de ndbrasov la | Raporteaza limbaj inadecvat
pentru bagoly750815:

1 cei care comenteaza aici chiar nu spun prostii.
2 corect, nu vreti stat in stat, vreti ungaria mare, asta cu autonomia este praf in ochi.
3 asta cu ne intelegem foarte bine cu romani este o gluma proasta pe care o tot fluturati aiurea ca sa va creada ignoranti.
3 corect, printre voi sunt si maghiari constienti ca unguri din ungaria nu prea va vor. stim cu totii ca si pe voi unguri de acolo va fac tigani cand mergeti la ei.
4 harghita si covasna sunt tinute artificial de catre politicienii vostri la gradul de subzistenta deci nu ne vorbi noua de bani trimisi la bucuresti ca de acolo nu pleaca nimic spre bucuresti.



Trimis de ariannna1985 la | Raporteaza limbaj inadecvat
Deci cum am mai spus intr-un alt comentariu: TRAIASCA UNGARIA MARE CU VADIM PRESEDINTE!!!!



Trimis de bogza_radu la | Raporteaza limbaj inadecvat
probabil se trage mult praf alb ,pe nas sau injectabil sau poate poate ca le place mult palinca....ori baietii astia vor un nou "kosovo" ori maninca mult rahat,ceea ce este un obicei "mioritic" la noi ,la romani.democratie=anarhie???? daca asa e ,atunci au ei dreptate si ne vom intilni cu mitraliera,la "negocieri",daca nu atunci nu au decit sa viseze mult si bine la "tinutul nimanui"........au mai multe sanse pe luna,daca isi cumpara pamint,din timp.



Trimis de tassadar_ssft la | Raporteaza limbaj inadecvat
1. imi bag p**a..
2. de 2 ori p**a...
3. mi se rupe p**a...
4. au! p**a mea...
5. DA MAI HO IN PLM!



Trimis de bogza_radu la | Raporteaza limbaj inadecvat
daca tot vor "autonomie TERITORIALA",eu as vrea sa se faca legea privind dreptul de a putea detine arme letale,de mare calibru,pentru a putea"negocia" mai bine,libertatea, de a-mi apara drepturile ,in tara MEA,CA SI ROMAN!.daca cei de la bucuresti nu "au timp" sau "nu pot"sa rezolve aceste probleme, macar sa ne lase,ca si la SIRBI,sa "tinem kalasnicovul sub pat" si daca va fi nevoie ,vom lupta pentru tot ce va fi "nenegociabil",pina cind vor pricepe ca tara asta,asa cum e ea,se cheama R O M A N I A!!!!!



Trimis de felescu la | Raporteaza limbaj inadecvat
...same country, same shit.
bine zicea Lia Roberts cand s-a retras din cursa pentru presedintie in 2004: Romania (si implicit romanii) nu este pregatita pentru schimbare. Ma uit la mesajele voastre si parca as citi niste stiri de la sfarsitul secolului XIX. Am mai explicat si in alte mesaje dar cand n-ai cu cine n-ai cu cine. E vorba de autonomie ADMINISTRATIVA SI NU TERITORIALA. Hai ca mai zic o data sa inteleaga tot omu': e vorba de autonomie ADMINISTRATIVA SI NU TERITORIALA. Hai ca poate a depasit acum pragul prostiei si a ajuns si in lobii frontali pentru analiza mai profunda. Mai mult decat atat, daca ar fi autonomie administrativa, cea mai mare parte din banii produsi intr-o regiune sau judet ar ramane acolo pentru a o ridica si a o dezvolta. Asa cum este acum, toti banii mai intai se duc la Bucuresti unde mai intai toti miticii, hotii, jmecherii, mincinosii, incompetentii si politicienii isi baga mana, iar daca ramane ceva se intoarce pe criterii politice in judete. Si uite asa dragutii nostri de politicieni, dupa ce se dau jos din jeep-urile de sute de mii de euro (furati de la buget, adica d ela noi), se baga in multime si ne "mana" ca pe niste animale sa nu ne vindem tara, iar noi animalele ne luam de gat ca animalele si facem jocul baietilor destepti. Va felicit stimatii si dragii mei compatrioti pentru ca ma fericiti cu aceasta tara mirobolanta in care toti suntem ultra cinstiti, drepti si singura problema care a mai ramas de rezolvat este "rezvolvarea" bozgorilor. AA, asta va insemna sa va rezolvati si pe voi pentru ca daca e sa o luam drept, cam 99% din populatia romaniei este venetica la un moment dat in trecut. Defapt si dacii sunt venetici din zona Marii Caspice pe la aproximativ 200 i.e.n. Ceea ce vreau sa spun este ca va tineti de niste pseudo-adevaruri care nici macar pentru voi nu stau un picioare. Poate ar fi mai bine sa plecam toti de prin tarile sau imperiile de unde originam si asa va fi pace si intelegere. Totul pleaca de la mentalitate, daca mentalitatea in majoritatea populatiei nu se schimba (si ma mir cum s-ar schimba la starea actuala de manelizare, prostie si ignoranta, situatie in care si bunul simt uman si social care a mai ramas este treptat erodat de tot felul de mizerii care parca in romania a atins perfectiunea). Defapt ce aparati? O tara in care si voi v-ati saturat sa traiti? Nu-mi spuneti ca va place ce vedeti cand mergeti sa platiti taxele si vi se raspunde cu aroganta si plictiseala, sau cand ai sa-ti rezolvi ceva si nu merge pana nu "ungi" treaba, o tara in care politistii sunt infractorii si politicienii (majoritatea) sunt hotii, cand ei ar trebui sa fie mai cinstiti, sau macar cu mai mult bun simt, si cand ei ar trebui sa vegheze la buna desfasurare a lucrurilor. Si as putea insira mult si bine. Vreti ca secuii sa nu ceara autonomie, pai ia fiti voi mai frumosi, mai gospodari, mai harnici, mai cinstiti, mai putin jegosi si mai drepti si dati exemplu (jegurilor cum le spuneti) secuilor ca sa vada ca e mai bine fara autonomie daca tineti asa de tare la statul acesta drag(q) si unitar. Adica nu-i dai apa la vaca dar vrei sa si traiasca si sa dea si lapte. Iar la partea cu "nici Ungaria nu va vrea" o spuneti din rautate fara sa va ganditi ca nici macar nu aveti dreptate. Ati scos un detaliu din context (nu au dat cetatenie etnicilor maghiari) si il generalizati de parca ar fi un adevar incontestabil. Bai da ce minti de bibilica aveti! Daca va tineti asa de drepti si de destepti ia votati voi sa se acorde cetatenie romana la toti moldovenii, bucovinenii, aromanii, histroromanii etc. Sunteti de acord? Cel putin 30% ar veni in Romania pentru un trai mai bun (adica vreo 3 milioane de persoane) ceea ce ar echivala cu 3 milioane de locuri de munca mai putine pentru cei de aici! Va dati cu caramida in piept dar si voi sunteti la fel de jegosi, poate chiar nai jegosi, si asta deoarece ii etichetati asa pe niste frati de-ai vostri in acest fel. Toti suntem oameni si prima porunca este sa nu ucizi. Daca ii omorati, ei vor merge in Rai, iar voi in Iad. ...Probabil asta va doriti fara sa va dati seama.



Trimis de vargadi la | Raporteaza limbaj inadecvat
Felicitari , FELESCULE !!!



Trimis de Black_kobra la | Raporteaza limbaj inadecvat
...care este prima porunca????poate in tinutul secuiesc este :sa nu ucizi.....si sa mai tii minte un lucru:daca semeni vant culegi furtuna,poate tornade ca nu le mai poti controla.Buna sau rea este tara noastra,cine santeti voi sa ne spuneti ce si cum sa facem,cine santeti voi sa ne inpuneti modul vostru de viata????Romanul de rand e rabdator si foarte credul,insa daca e suparat nu mai stie de nici un fel de legi sau protocoale,ministri sau autonomii,unde pleaca sau de ce se fura banii,va considera mai rau ca pe teroristi si mor cu voi de gat.Nu ne tineti voi lectii de istorie nici de morala. Am fost peste tot in Europa,nicaieri si nimeni nu se comporta ca voi si nicaieri o minoritate gaseste atata toleranta ca la noi. Inca o data mare atentie, pentru ca pe langa voi vor cadea multi oameni nevinovati, Kosovo e nimic pe langa ce se va intimpla daca sunt enervati romanii.Am aratat de ce suntem in stare. Nu folosesc vorbe mari aiurea, sint realitatea,sper sa gasiti ceva pentru mancarimea de piele pe care o aveti, inaintea noastra. Daca ne mananca foarte tare palmele, nu mai stim de gluma si avem o singura solutie : lupta. Cel mai mare chin si cea mai mare rabdare este sa-l faci pe prost sa inteleaga ca e prost,e o munca de lunga durata si inutila.....voi alegeti

Niciun comentariu: